فعالیتهای فرهنگی هر دانشگاه معمولا متناسب با اهداف آن دانشگاه تنظیم میشود؛ اما سال گذشته در دانشگاههای خراسان شمالی اکثر اوقات به نام کار فرهنگی، مراسمی برگزار میشد که در شان دانشگاه نبود.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حسین اکبری؛ دانشگاههای استان خراسان شمالی سال گذشته را در حالی پشت سر گذاشتند که در مواقعی به صدر اخبار کشور نیز تبدیل شده بودند و شاید سال ۹۷ برای دانشگاههای استان را بتوان یکی از سالهای پرتلاطم عنوان کرد. قصد داریم به بهانه آغاز سال نو نگاهی به تمام اتفاقات یک سال گذشته در دانشگاههای خراسان شمالی بیندازیم.
موضوعات را به چند دسته مسائل صنفی و رفاهی، فرهنگی، سیاسی و علمی و آموزشی تقسیم کردیم؛ البته در حوزه سیاسی یکی از کم رونقترین سالها را در استان مشاهده کردیم. تشکلهای دانشجویی عموما فعالیتی در دانشگاهها نداشتند و از این رو جو آرامی بر دانشگاههای استان حاکم بود. شاید یکی از مهمترین اقدامات تشکلهای دانشجویی، برگزاری اردوهای راهیان نور و اردوهای جهادی بود. در این گزارش در سه حوزه صنفی و رفاهی، فرهنگی و علمی و آموزشی پیشامدها را مورد بررسی قرار میدهیم.
مشکلات صنفی، جزو جدانشدنی دانشگاههای بجنورد/ دانشگاه دولتی در راس اعتراضات مشکلات صنفی همواره یکی از دغدغههای دانشجویان در خراسان شمالی بوده است و سال ۹۷ نیز این روند ادامه داشت. البته دانشگاه دولتی بجنورد بیشترین اعتراضات را شامل میشد. این دانشگاه که بیش از ۴۰۰۰ دانشجو را در خود جای داده، به دلیل کمبود امکاناتی همچون سلف سرویس، اتوبوس حمل و نقل، خوابگاه و حتی فضای آموزشی، اعتراضات زیادی را به جان میخرد.
در خطر بودن جان دانشجویان دانشگاه بجنورد سیستم حمل و نقل دانشگاه بجنورد از اصلیترین معضلات چند سال اخیر دانشجویان این دانشگاه بوده است. دانشگاه بجنورد به دلیل فاصله ۴ کیلومتری از شهر موظف به فراهم کردن سیستم ایاب و ذهاب برای دانشجویان است، اما به دلیل کمبود اتوبوس در سطح شهرستان، تعداد اتوبوس کمی به دانشگاه بجنورد تعلق میگیرد و این دلیلی شده تا دانشجویان به سختی بتوانند سوار اتوبوس شوند. این کمبود به حدی است که گاهی بیش از ۱۲۰ نفر مجبور به سوار شدن در اتوبوسی میشوند که ظرفیت ۵۰ نفری دارد.
احمد محقر، رئیس دانشگاه بجنورد در این باره میگوید: بسیار پیگیر مسئله ایاب و ذهاب هستیم. برای تقویت آن تلاش زیادی انجام شده است. از وزیر کشور نیز درخواست کمک کرده ایم. اکنون دانشجویان برای استفاده از سیستم حمل و نقل مبلغی چون یک شهروند عادی را میپردازند. اکنون بجنورد حدود ۵۰ دستگار اتوبوس دارد که ۷ عدد آن و گاهی بیشتر در اختیار ما قرار دارد.
این خطر به حدی جدی است که شورای صنفی این دانشگاه طی نامهای به استاندار خراسان شمالی در خطر بودن جان دانشجویان را گوشزد کرد.
بخشی از نامه به شرح زیر است:
از یک سو با پدیدهی سرویسهایی که بسیار بیش از حد مجاز مشغول به جابجایی دانشجوها، آن هم در مسیر خارج شهری که بسیار میتواند خطر آفرین باشد مواجه هستیم و از سوی دیگر هر روز تعداد زیادی از دانشجوها به خصوص در ایستگاههای انتهایی، به علت کمبود فضا موفق به سوار شدن به سرویسها نمیشوند و در نهایت برای رسیدن به دانشگاه مجبورند هزینههای زیادی را متحمل شوند که با وجود قشرهای مختلف، پرداخت این هزینهها برای عدهای کاملا خارج از حد توان میباشد. این وضعیت نا به هنجار و شلوغی بیش از حد در سرویس ها، سبب بروز مشکلات بهداشتی نیز شده است.
در ابتدای ترم تحصیلی و افزوده شدن تعداد دانشجویان، مشکلات خوابگاهی نیز زیادتر شد. به عنوان نمونه در ابتدای ترم تحصیلی مهرماه، دانشجویان پسر دانشگاه علوم پزشکی بجنورد در خوابگاهی ساکن شدند که هیچ امکاناتی نداشت. یکی از دانشجویان در این باره میگفت: من فکر میکردم، چون دانشگاهمان علوم پزشکی است، امکانات بهتری دارد. فکر میکردم وقتی به خوابگاه بیایم امکانات خوبی دارد. اما حالا میبینم این محیط اصلا آموزشی و فرهنگی نیست. این خوابگاه نمازخانه و یا اتاق مطالعه نیز ندارد. یکی دیگر از مشکلات اساسی کمبود سرویس بهداشتی است. برای ۶۰ دانشجو فقط دو سرویس بهداشتی موجود است و حتی مسئول میگوید مایع دستشویی نیز به من مربوط نیست. این یعنی عدهای را آوردهای جایی و داری پول زور میگیری.
البته دانشگاه بجنورد نیز وضعیت ناخوشایندی در حوزه خوابگاهها دارد. فیلم زیر بخشی از اعتراض خانوادههای دانشجویان ورودی جدید به هنگام ثبت نام فرزندانشان در دانشگاه است.
مسمومیت بیش از ۱۵۰ نفر در دانشگاه کوثر بجنورد معمولا تمام دانشجویان در سراسر کشور از کیفیت غذاهای دانشگاه گله میکنند؛ اما گاهی این گلهها به حق است و آن زمانیست که بیش از ۱۵۰ دانشجو در یک شب راهی بیمارستان شوند!این اتفاق در دانشگاه کوثر بجنورد رقم خورد. دانشگاهی تک جنسیتی که به دلیل ارائه غذای مسموم به دانشجویان دختر باعث شد بالغ بر ۱۵۰ نفر بیمارستانی شوند.
موارد اعتراض به کیفیت پایین غذا کم نیست. یکی دیگر از این اعتراضات در مجتمع آموزش عالی شیروان رقم خورد که در ادامه بخشی از فیلم اعتراضات دانشجویان به نمایش درآمده است.
رونق کار فرهنگی یا همان بزن و برقص در خراسان شمالی! فعالیتهای فرهنگی هر دانشگاه معمولا متناسب با اهداف آن دانشگاه تنظیم میشود. اما در دانشگاههای خراسان شمالی اکثر اوقات به نام کار فرهنگی، مراسمی برگزار میشود و آن مراسم تلفیقی از آهنگ و رقص خواهد بود. دانشگاههایی مانند علوم پزشکی و دانشگاه فنی و مهندسی شیروان از جمله مواردی هستند که چنین برنامههایی اجرا کردند.
تئاتر هنجارشکن و جشن تولد مختلط؛ دو دستاورد دانشگاه بجنورد در حوزه فرهنگ اما دانشگاه بجنورد به تنهایی در صدر اخبار فرهنگی است. عدم نظارت در این دانشگاه به قدری زیاد است که اتفاقات ناخوشایندی در این دانشگاه میافتد.
یعقوبی ادامه داد: من تذکر بدهم به عزیزانمان در دانشگاهها و البته نامی نمیبرم. هر دانشگاهی که گرفتار حاشیهای شد مردم نگران شدند. مردم فرزندانشان را به عنوان امانت به دست شما سپرده اند. نگذارید خدایی نکرده برخی صحنهها و کارها باعث شود اعتماد مردم نسبت به دانشگاه سست شود. این فاجعه است.
اندکی بعد تئاتر هنجارشکنی در این دانشگاه به اجرا درآمد. تئاتری که واکنشهای گستردهای را به خود دید که شما میتوانید این واکنشها را در اینجابخوانید.
مشکلات آموزشی در این حوزه میتوان دو خبر را در صدر اخبار قرار داد. خبر اول اجبار بیش از ۱۰۰ دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی بجنورد برای دادن تعهد خدمت در منطقه محروم بود. این دانشجویان که همگی جزء دانشجویان ورودی سال ۹۳ بوده اند، در ابتدا هیچ گونه تعهدی از آنها گرفته نمیشود. از طرفی در دفترچه انتخاب رشته نیز سخنی از تعهد خدمت در میان نبوده، اما به یکباره دانشگاه آنها را مجبور می کند تا تعهد دهند.
اخبار علمی؛ شناسایی حمله سایبری توسط مرکز آپا دانشگاه بجنورد در حوزه علمی و فناری نیز خراسان شمالی از قافله عقب نبود؛ مرکز آپا دانشگاه بجنورد در چند سال اخیر توانست یک حمله سایبری عظیم را شناسایی و با آن مقابله کند؛ اقدامی که برای اولین بار در سطح بین المللی اتفاق افتاد و باعث افتخارآفرینی برای کارکنان این مرکز شد.
در یکی از اخبار مهم دیگر استان در سال ۹۷ شاهد قرار گرفتن استاد دانشگاه اسفراین در بین یک درصد دانشمند برتر جهان بودیم. عضو هیئت علمی مجتمع آموزش عالی اسفراین در آخرین گزارش پایگاه استنادی تامسون روتیرز (ISI-ESI) برای دومین سال متوالی در فهرست دانشمندان یک درصد برتر دنیا قرار گرفت.
تشکلها چه کردند؟ تشکلهای دانشجویی اما فعالیت گستردهای را به نمایش نگذاشتند. در مهمترین فعالیتهای دانشگاهی تشکلهای دانشجویی تحصن اعتراضی به تصویب لوایح استعماری fatf دیده میشود.
همچنین در یکی از برنامههای تجمیعی دیگر که برای بار اول در دانشگاه بجنورد انجام شد، تمام تشکل و کانونها به دور یک میز نشستند و درخصوص «دانشجو و جامعه» به گفتگو پرداختند.
اما هیئت دانشجویی دانشگاه پیام نور بجنورد فعالیت گستردهای داشت؛ این هیئت در ایام محرم هر شب میزبان بیش از ۱۵۰۰ نفر بود. از سوی دیگر بیان محتویات انقلابی در هیئت باعث شد سنگ اندازیهای فراوانی برای مقابله با هیئت دانشگاه انجام شود، که البته راه به جایی نبرد.