عضو هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری گفت: این صندوق حدود هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان در کل کشور از طریق صندوقهای پژوهش و فناوری ظرفیت ایجاد کرده است.
به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو به نقل از روابط عمومی صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری، محمدصادق خیاطیان، عضو هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی، اظهار کرد: صندوق نوآوری و شکوفایی به واسطه ماده پنج قانون حمایت از شرکتها و مؤسسات دانشبنیان مصوب سال ۸۹ شکل گرفت. این صندوق یک نهاد مالی برای تامین مالی شرکتهای دانش بنیان است چرا که سیاستگذاران به درستی تشخیص دادند که نظام بانکی و سنتی تامین مالی کشور، پاسخگوی نیازهای اکوسیستم فناوری و نوآوری نبوده و افراد خلاق و نوآور در این حوزه باید به گونه ای دیگر حمایت شوند. از همین رو صندوق نوآوری و شکوفایی با سرمایه سه هزار میلیارد تومانی تاسیس شد.
وی ادامه داد: بر اساس اسناد بالادستی، خدمات صندوق شامل تسهیلات، سرمایه گذاری، توانمندسازی و حمایت از توسعه بازار شرکتهای دانش بنیان است. تا سال گذشته مهمترین بخش فعالیت صندوق مربوط به حوزه تسهیلات بود. البته در دوره گذشته صندوق، کارهای خوبی انجام شده و شرکتهای بسیاری از این خدمات بهره مند شدند، اما از آبان ماه سال گذشته هیات عامل جدیدی برای صندوق منصوب شد که رویکردها و سیاستهای جدیدی را اتخاذ کرده است.
عضو هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی در خصوص این رویکردهای جدید گفت: از ایرادهایی که به صندوق نوآوری و شکوفایی وارد میشد، بحث تمرکزگرایی بود؛ بنابراین در اولین گام تمرکززدایی در دستور کار قرار گرفت، به این صورت که هیات عامل جدید سعی کرد بر اساس قانون، مجموعهای از همکاران و بازیگران اکوسیستم فناوری و نوآوری که صندوق می تواند با آنها همکاری داشته باشد را فعال کند، مانند صندوق های پژوهش و فناوری که یکی از مهمترین و موثرین نهاد همکار ما هستند. این صندوقها بر اساس قانون برنامه سوم و چهارم توسعه مجوز فعالیت را دریافت کرده اند و باید در حوزه پژوهش و فناوری فعالیت کرده، تسهیلات بدهند و از شرکتها حمایت کنند.
خیاطیان افزود: برخلاف قانون صندوق نوآوری و شکوفایی که این صندوق را مکلف به حمایت از شرکتهای دانش بنیان کرده است، صندوقهای پژوهش و فناوری این محدودیت را نداشته و مطابق با اساسنامه موجود، میتوانند به شرکتهای فناور و فعال در حوزه فناوری خدمات ارایه دهند. در همین راستا صندوق نوآوری سعی کرده است این ظرفیت را فعال کند، چرا که صندوقهای پژوهش و فناوری دو ویژگی مهم دارند؛ یکی اینکه پراکندگی جغرافیایی خوبی در سطح استانها دارند و نکته دوم اینکه بسیاری از این صندوق ها در حوزه تخصصی فعالیت می کنند؛ مانند صندوقهای حوزه تخصص نانو و... لذا صندوقهای پژوهش و فناوری به عنوان مهمترین نهاد همکار صندوق نوآوری و شکوفایی در نظر گرفته شده اند.
نحوه همکاری صندوق نوآوری و شکوفایی با صندوقهای پژوهش و فناوری وی همکاری صندوق نوآوری و شکوفایی با صندوقهای پژوهش و فناری را در دو قالب عنوان کرد و گفت: یک نوع همکاری در قالب تسهیلات ارزان قیمتی است که در اختیار این صندوقها گذاشته ایم و دیگری خط اعتباری است که به آنها داده ایم. صندوق نوآوری حدود هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان در کل کشور از طریق صندوقهای پژوهش و فناوری ظرفیت ایجاد کرده است که شرکتهای کوچک می توانند از این تسهیلات استفاده کنند.
عضو هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی ادامه داد: در استان خراسان نیز با توجه به اینکه دو صندوق پژوهش و فناوری دارد، نزدیک به ۱۰۰ میلیارد تومان ظرفیت ایجاد شده است. البته معتقدیم که این استان توانایی ظرفیت سازی بیشتر را دارد. بر اساس فرمول صندوق که هرچه سرمایه اولیه صندوقهای پژوهش و فناوری بالاتر باشد، منابعی که از صندوق نوآوری و شکوفایی دریافت میکنند بیشتر است؛ لذا از تمام نهادهای مربوطه این استان درخواست میکنم که نسبت به افزایش سرمایه این دو صندوق تلاش کرده، تا متناسب با افزایش سرمایه، بتوانند از صندوق سرمایه های بیشتری دریافت کنند.
وی یکی دیگر از اقدامات در حوزه تمرکززدایی را همکاری با شبکه بانکی کشور اعلام کرد و گفت: این اقدام برای حمایت از شرکتهای بزرگ فعال شکل گرفته است. به بیان ساده تر شرکتهای بزرگ و دارای فناوری میتوانند خدماتی را از نظام بانکی دریافت کنند. صندوق در همکاری با بانکها زمینه ای را فراهم کرده که شرکتهای بزرگ از طریق منابع مالی بانکی بتوانند نیاز خود را برطرف کنند. شرکتهایی که خیلی بزرگ و یا کوچک نیستند هم می توانند از منابع صندوق نوآوری و شکوفایی استفاده کنند.
با خلق ابزارهای نوین به موضوع سرمایه گذاری شتاب بیشتری دادیم خیاطیان با اشاره به اینکه رویکرد دوم هیات عامل جدید، موضوع سرمایه گذاری است، عنوان کرد: صندوق روش مستقیم را برای توسعه سرمایه گذاری مناسب نمی داند، لذا در این دوره، سعی کرده ایم با خلق ابزارهای نوین به موضوع سرمایه گذاری شتاب بیشتری دهیم؛ بنابراین صندوق نوآوری دیگر سرمایه گذاری مستقیم انجام نمی دهد، می دانیم که حضور بخش شبه دولتی در همکاری با بخش خصوصی می تواند عوارض و مشکلاتی را ایجاد کند، به خصوص در حوزه های جدید که نیاز به دقت و سرعت بیشتری دارد. از همین رو راه غیرمستقیم را در قالب شبکه همکاران باز کردیم.
عضو هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی، افزود: در اینجا نیز از ظرفیت صندوقهای پژوهش و فناوری استفاده کردیم، به طوری که اگر صندوق پژوهش و فناوری طرحی را مناسب سرمایه گذاری اعلام کند و حاضر باشد درصدی از سرمایه مورد نیاز را تامین کند، اگر طرح در حوزه حل مسایل اساسی کشور و مرتبط با فناوری بالا (هایتک) باشد، مانند مساله آب، محیط زیست، آلودگی هوا و... صندوق نوآوری و شکوفایی تا چهار برابر سرمایه صندوقهای پژوهش و فناوری، سرمایه گذاری خواهد کرد یعنی اگر صندوقهای پژوهش و فناوری ۲۰ درصد یک طرحی را سرمایه گذاری کنند، ما ۸۰ درصد مابقی آن را پرداخت خواهیم کرد.
وی در ادامه با اشاره به فراوانی خدمات حوزه توانمندسازی صندوق نوآوری و شکوفایی گفت: یکی از مشکلات در این اکوسیستم، طرف تقاضاست. در واقع بیشتر حمایتهای کشور از کسانی است که تکنولوژی را عرضه می کنند، اما دغدغه اصلی این شرکتها بازار است. تا به امروز سیاستهای تشویقی در حوزه بازار کمتر بوده، لذا تلاش میکنیم که مشوقهای لازم را برای طرف تقاضا نیز ایجاد کنیم. حمایتهای ما در این بخش در قالب لیزینگ و... است که شرکتها میتوانند از آن استفاده کنند.
عضو هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی، رقابت پذیری را یکی دیگر از عوامل مهم در جذب بازار دانست و عنوان کرد: اعتقاد داریم که شرکتهای دانش بنیان باید خود را رقابت پذیر کرده و قابلیت حضور در بازارهای داخلی و بین المللی را داشته باشند. صندوق نوآوری و شکوفایی نیز در حوزه توانمندسازی تلاش کرده است تا یک لیست جامعی را ایجاد کند تا خدماتی به شرکتها ارایه دهد که بتوانند خودشان را رقابت پذیر کرده و استانداردهای لازم را کسب کنند. در مواقعی برای کسب استاندارد مورد نیاز، صندوق تا ۸۰ درصد هزینهها را در قالب کمکهای بلاعوض پرداخت می کند. علاوه بر این صندوق در حوزه ثبت مالکیت فکری، عارضه یابی و انواع مشاوره، حضور در نمایشگاه های خارجی و بحث صادرات و... نیز ورود کرده است.
خیاطیان بیان کرد: صندوق نوآوری و شکوفایی در تلاش است تا از تمام بازیگران اکوسیستم فناوری و نوآوری استفاده کند. پارکهای علم و فناوری در توسعه فناوری، بازیگران اصلی بوده و به واسطه آشنایی که با شرکتهای دانش بنیان دارند، قابلیت و صلاحیت بهتری برای ارزیابی این شرکتها دارند، لذا بسته حمایتی خوبی نیز برای آنها در نظر گرفته ایم.
وی در پایان با اشاره به رویکرد جدید صندوق نوآوری و شکوفایی در حمایت از شرکتهای دانش بنیان، خاطرنشان کرد: هیات عامل جدید، نگاه فعالتری را در نظر گرفته است که در آن به دنبال شرکتهای دانش بنیان میرود، چرا که راه نجات و توسعه کشور را راه فناورانه می داند. با این رویکرد امیدواریم که ظرفیتهای خوبی در کشور ایجاد شود چرا که در شرایط فعلی که دشمنان کشور به دنبال ضربه زدن به ما هستند، اکوسیستم فناوری و نوآوری میتواند نجاتبخش کشور باشد. از همین رو صندوق نوآوری و شکوفایی سعی دارد تا نقش خود را به بهترین نحو انجام دهد.