دبیر سیاسی دفتر تحکیم وحدت گفت: با حذف اروپا از تجارت خارجی اتفاق خاصی نمیافتد؛ بنابراین بزرگنمایی اینستکس و شرطی سازی اقتصاد کشور هیچ توجیه عقلانی و منطقی ندارد.
خدابنده لو، دبیر سیاسی دفتر تحکیم وحدت در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، گفت: در تاریخ ۲۸ اردیبهشت ماه ۱۳۹۷ بیانیهای از طرف کمیسیون اروپا صادر شد که در آن از آغاز فرایند اجرای چهار تصمیم اروپا در مقابله با تحریمهای آمریکا سخن به میان آمد که پس از گذشت چند ماه طرح مذکور اجرا نمیشود، در واقع اتحادیه اروپا با مطرح کردن spv در تلاش بود که در مقابل تحریمهای یکجانبه آمریکا ایستادگی کند؛ اما spv به اینستکس تقلیل پیدا کرد.
وی با بیان اینکه اینستکس فقط اقلام غذایی و دارویی را پوشش میدهد آن هم غذا و دارویی که مصرف نهایی دارند، افزود: اتحادیه اروپا کمهزینهترین راه را برای خود جهت دور زدن تحریمها پیشنهاد داده است.
دبیر سیاسی دفتر تحکیم وحدت با اشاره به اینکه بعد از عدم به نتیجه رسیدن FATF در ایران شاهد اتفاقات جدیدی هستیم که امکان درز اطلاعات فعالان اقتصادی را افزایش میدهد، گفت: به گفته موگرینی اینستکس سازوکاری است که در رابطه با شناسایی هویت مشتری بسیار محتاط است و ما در حال پردازش تراکنشها هستیم. این سخنان خانم موگرینی نشان دهنده این است که اینستکس میتواند اطلاعات فعالان اقتصادی ایران را شناسایی کند.
خدابنده لو به نامه روز گذشته دفتر تحکیم به مدیرعامل سازوکار ویژه تجارت و تامین مالی ایران و اروپا اشاره کرد و افزود: در این نامه تصریح شده است که قراردادن اطلاعات حساس اقتصادی و دور زنندگان تحریم به دشمن در جنگ اقتصادی که با آن دست و پنجه نرم میکنیم باعث شکست ما در این حوزه میشود. یک نکته مهم این است که اینستکس قرار است در چارچوب قوانین مربوط به شفافیت مالی عمل کند، باید برای بهره گیری از خدمات یا چارچوب FATF را پذیرفت یا هویت مشتری را در اختیار اینستکس گذاشت.
وی بیان کرد: نکته دیگر این است که اتحادیه اروپا فقط ایجاد کننده این سازو کار مالی است و در نهایت این شرکتهای اروپایی و ایرانی هستند که باید وارد آن شوند، چون این امکان وجود دارد که دولت آمریکا بتواند بانکهای مرکزی کشورها و شرکتهای خصوصی و اشخاص را تحریم کند. حتی در صورت عملیاتی شدن این کانال مالی، شرکتهای اروپایی از بیم تحریمهای آمریکا حاضر به بازگشت برای فعالیتهای اقتصادی در ایران نیستند.
خدابنده لو ضعف در مدیریت را بیشتر از مشکلات اقتصادی کشور دانست و تصریح کرد: ایران ۹ میلیارد و ۴۵۰ میلیون دلار صادرات به اتحادیه اروپا داشته که بیش از ۸ میلیارد دلار آن حاصل فروش نفت بوده با این وجود اینستکس در حالی مطرح شده که شامل فروش نفت ایران به اروپا نمیشود. با این وضعیت و در شرایطی که مثلا صادرات ایران به عراق بیش از ۹ میلیارد دلار است در مییابیم که با حذف اروپا از تجارت خارجی اتفاق خاصی نمیافتد بنابراین بزرگنمایی اینستکس و شرطی سازی اقتصاد کشور هیچ توجیه عقلانی و منطقی ندارد.
وی بیان کرد: با توجه به فضا و تحلیلهای موجود و نکات مطرح شده دفتر تحکیم وحدت خواستار شفاف سازی دقیق روند اینستکس است و اگر بناست اطلاعات اقتصادی در دسترس کشورهای غربی قرار بگیرد کاملا با موضوع مذکور مخالف بوده و اینستکس که شوخیای بیش نبود را یک خیانت میدانیم که قرار است با پوسته کمک مالی اروپا رقم بخورد.
خدابنده لو گفت: ما معتقدیم که باید سازوکار اینستکس برای همه مردم ایران شفاف شود و تا پیش از اجرایی شدن باقی مسیر به صورت شفاف و صادقانه روند طی شده به اطلاع مردم برسد و همچنین نسبت به صحبتهای خانم موگرینی هم جمهوری اسلامی موضع قاطعانهای بگیرد.