محققان با استفاده از پلی ساکاریدها راهی برای دفع داروهای نانویی از طریق کلیهها پیدا کردند.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، در دهه گذشته نانوداروها در تشخیص و درمان بهتر سرطان بسیار موثر بوده اند. نانوذرات صد برابر کوچکتر از کوچکترین ذرات شن هستند و میتوانند به راحتی در جریان خون حرکت کرده و به تومورها برسند. با این حال، آنها برای دفع از طریق کلیهها بسیار بزرگ هستند. از آنجایی که دوزهای مختلف نانوذرات برای درمان تومورها نیاز است، به مرور این نانوذرات میتوانند در کلیهها جمع شده و آسیبهای جبران ناپذیری ایجاد کنند. در مطالعات منتشر شده دانشمندان مواد دانشگاه فرایبورگ آلمان به سرپرستی دکتر Prasad Shastri از موسسه شیمی مولکولی، یک راه حل طبیعی برای این مشکل ارائه شد. آنها نانوذرات را با استفاده از کربوهیدراتهای پلی ساکاریدی که میتوانند دفع شوند، ساختهاند.
به طور طبیعی، ویروسهایی مانند ویروس تبخال یا ویروس DNA (این ویروسها موجب آماس سلولها ویژه در عدد بزاقی میشوند) قادرند تا برخلاف اندازه بزرگشان نسبت به نانوذرات از فیلترهای ساختار کلیه عبور کنند. Shastri و گروهش متوجه شدند که هر دو ویروس در سطح خود قند دارند. با توجه به مشاهدات، دانشمندان نانوذراتی را ساختند که حاوی پلی ساکارید هستند.
کربوهیدارتها اغلب در بافت بدن انسانها یافت میشوند. با استفاده از تصویربرداری همزمان (real-time) دانشمندان در آزمایشگاه، روند عملکرد این نانوذرات را در موشها بررسی کردند. در نتایج بدست آمده آنها مشاهده کردند که نانوذرات غنی از پلی ساکارید به آسانی از کلیهها میگذرند و چند ساعت بعد از تزریق داخل وریدی همراه با اوره دفع میشوند. عامل مهم در این آزمایش، برای محققان این بود که نانوذرات به صورت پیش بینی شده عمل کرده و همچنان قادر بودند تا تومورها را هدف قرار بدهند.
Shastri بیان کرد: «توانایی ترکیب شدن با تومورها و پاکسازی کلیه، همزمان در یک نانوذره، این نکته مهم را بیان میکند که نانوذرات میتوانند با اطمینان در ساخت داروها استفاده شوند.»
ملیکا سارم از همکاران در این مطالعه نیز گفت: «رویکر طبیعی ما باعث شد کلیه را گول بزنیم تا به نانوذرات اجازه عبور بدهد.»