واگذاری مراکز علمی کاربردی دستگاههای دولتی در حال پیشروی است و در این بین برخی از این مراکز با دانشجویان خود به مشکل خوردهاند.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، شورای عالی اداری کشور در صد و هشتادمین جلسه خود، حدود دو سال قبل، طبق پیشنهاد مشترک وزارت های علوم، بهداشت و سازمان اداری و استخدامی کشور مصوبهای را تصویب کرد؛ مصوبهای که برای آموزشکدهها، موسسات علمی، پژوهشی و علمی کاربردی وابسته به سازمانهای دولتی قد علم کرده است.
خواسته بند اول این مصوبه، عدم پذیرش دانشجو در موسسات علمی و پژوهشی وابسته به سازمانهای اجرایی است؛ طبق این بند، از سال تحصیلی 97_98 این مراکز حق ندارند تا دانشجویی را پذیرش کنند. دانشگاه های شهید رجایی و فرهنگیان که وابسته به آموزش و پرورش هستند، از این قاعده مستثنی خواهند بود.
طبق بند دوم این مصوبه، ایجاد هر گونه مراکز علمی کاربردی، طبق شرایط مذکور در این مصوبه، ممنوع بوده و مراکز موجود در طی مدت یک سال باید منحل شود. «از زمان ابلاغ این مصوبه مراکز مجری علمی کاربردی دولتی دستگاههای اجرایی، مجاز به پذیرش دانشجوی جدید سازمان سنجش و دانشگاه جامع علمی کاربردی در هیچ یک از رشتههای آموزش عالی مقطع دار منجر به مدرک تحصیلی از جمله دورههای پودمانی نمیباشد.»
به گفته محمدحسین امید، رییس دانشگاه علمی کاربردی، آخرین ضرب الاجلی که به این مراکز داده شد تا شهریور سال 98 بوده است؛ مراکز وابسته به دستگاههای اجرایی مذکور در این مصوبه، به سرنوشت انحلال و یا واگذاری به بخش خصوصی دچار خواهند شد. در این صورت باید منتظر تعطیلی مراکز علمی کاربردی تحت نظر سازمانهای دولتی که به بخش خصوصی واگذار نشدهاند، باشیم.
آموزشکده نقشه برداری سازمان نقشه برداری، آموزشکده نقشه برداری را در سال 1362 تاسیس کرد و در سال های بعد موفق به اخذ مجوز دوره های کاردانی و کارشناسی ناپیوسته در گرایش های مختلف نقشه برداری شد. این آموزشکده به طور مستقیم زیر نظر هیئت امنا بوده و سالانه حدود صد دانشجو، از طریق آزمون سراسری در مقطع کاردانی و کارشناسی ناپیوسته، پذیرش میکند.
گویا طبق مصوبه ای که در بالا عنوان شده است، این آموزشکده نیز باید به بخش خصوصی واگذار شود ولی تا کنون اتفاقی نیفتاده و هم اکنون مراحل تعطیل شدن را پشت سر میگذارد. اما نکته ای که وجود دارد دولتی و روزانه بودن این آموزشکده است.
دانشجویان سرگردان! یکی از دانشجویان این آموزشکده در مصاحبه با خبرگزاری دانشجو اعلام کرد: در مورد تعطیلی این آموزشکده سوالاتی داشتیم؛ خواستیم تا جلسه پرسش و پاسخی با حضور آقای شفیعی، رییس سازمان، برگزار کنیم. برای دعوتشان نامه نگاری کرده و حضورا مراجعه کردیم، اما گفتند که باید با رییس آموزشکده در این مورد هماهنگ کنیم. رییس آموزشکده نیز اعلام کرد جلسه تعطیلی اینجا، به ما ارتباطی ندارد؛ آنها ما را فارغ التحصیل میکنند و سپس دانشگاه را تعطیل! و در نهایت اینکه موافق جلسه پرسش و پاسخ نیستند.
به گفته این دانشجو، آموزشکده مذکور مدتی است که دانشجو کارشناسی پذیرش نمیکند؛ گفتنی است که پذیرش دانشجوی کارشناسی رشتههای نقشه برداری در تهران، تنهادر این آموزشکده انجام میگرفته؛ سوال اینجا است که کدام دانشگاه جای خالی این آموزشکده را به شکل روزانه و دولتی پر خواهد کرد؟ هم اکنون دانشجویان کاردانی این آموزشکده پس از اتمام دوره کاردانی باید برای ادامه تحصیل به دانشگاه آزاد بروند و یا به صورت شبانه در دانشگاههای دیگری ثبت نام کنند.
وی ادامه داد: ما خواستار روشن شدن تکلیفمان هستیم؛ وزارت علوم، با آگاهی از چنین مصوبهای، نباید ورودی کاردانی برای این آموزشکده میگرفت و یا راه چارهای در برابر دانشجویان این مقطع آموزشکده میگذاشت. چارهای همچون پذیرش روزانه دانشجویان اینجا در دانشگاههای دیگر. به گفته این دانشجو ممکن است که آموزشکده نقشه برداری با دانشگاه شهید بهشتی ادغام شود اما گویا آنها دانشجویانش را نمیخواهند.
طبق همین مصوبه، دانشگاه جامع علمی کاربردی دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاههایی که واگذار نشدهاند را، حداکثر تا پایان سال تحصیلی 96_97 تعیین تکلیف خواهد کرد؛ هم اکنون اما در سال تحصیلی 98-99 شاهد دانشجویانی بلاتکلیف، به دلیل همین مصوبه، هستیم. دانشکده صنعت هواپیمایی کشور و صدا و سیما نیز گویا به دام تعطیلی افتاده بودند که با پیگیری مسئولان ذیربط هم اکنون در حال فعالیت هستند؛ سیاست این مصوبه گزینشی است و یا یک بام و دو هوا؟!
له شدن یا پاس شدن! این دانشجو افزود: اینجا نهایتا تا شهریورماه تعطیل خواهد شد؛ به همین خاطر آموزشکده به دانشجویان کارشناسی اعلام کرده است که تمام واحدهای تحصیلی خود را در همین سال تحصیلی بگذرانند؛ برخی از این دانشجوها ممکن است در طی پنج ترم فارغ التحصیل شوند و گذراندن همهی واحدهای مانده با هم ممکن نیست؛ اما از نظر مسئولین دانشگاه مهمان شدن در دانشگاههای دیگر و... میتواند جوابگو باشد! مسائل این چنینی تعطیلی دانشگاه برای دانشجویان شفاف نیست.
باید دید مقصر چنین اوضاعی کیست؟ چنین مصوبه ای که از دو سال قبل ابلاغ شده است توجیه غافلگیر شدن، دلیل و بهانه تراشی برای چنین کاری را از بین میبرد. اینگونه مراکز با علم بر این مسئله، دانشجوی مقطع کاردانی را پذیرش کردهاند؛ دانشجویی که برای ادامه تحصیل در رشته خودش شانس تحصیل در مراکز دولتی و روزانه را نخواهد داشت.
دنگ و فنگ های اطلاع رسانی و یا سهل انگاری، مسئله این است! آیا وزارت علوم باید ورودی برای چنین رشتههایی را در این مراکز اختصاص میداد؟ و یا آیا خود این مراکز باید پذیرش دانشجویان را انجام میداد؟ قطعا ناآگاهی در این سطح، از سوی چنین ارگانهایی، برای جامعه دانشجویی پذیرفته نیست و سهل انگاری و حتی نادیده گرفتن حقوق دانشجو در شرایطی نیز به آن اطلاق میشود.
خبرگزاری دانشجو برای پیگیری مسائل بالا با آموزشکده مربوطه تماس گرفته است اما متاسفانه تا کنون مسئولان آن جوابی ندادهاند.