گونهای مار در جنوب و جنوب شرقی آسیا وجود دارد که به مار بهشت معروف است و گاهی برای رساندن خود به درخت دیگر پرواز میکنند، دانشمندان به تازگی رمز و راز این نوع پرواز را بررسی کردند.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، دانشمندان دریافتهاند که مارهایی مثل مار بهشت بدن خود را در حین گردش هوا رها میکنند و با این حرکت منحصر بهفرد قادر به پرواز هستند. این مارها در امتداد شاخههای درخت حرکت میکنند و برای رساندن خود به درخت دیگر، خود را به هوا پرتاب و با زاویه خاصی به سمت پایین حرکت میکنند.
دانشمندان ویرجینیا تک در آمریکا برای تحقیقات خود که در مجله فیزیک نیچر به چاپ رسیده است، روی هفت مار برچسب ثبت حرکت چسباندند و با دوربینهای پرسرعت از پرواز این مارها از ارتفاعی به اندازه یک آپارتمان چهار طبقه فیلم گرفتند.
جک سوچا، یکی از این محققان، دانشمند رشته مهندسی زیست پزشکی و مکانیک در ویرجینیا تک است که بیش از ۲۰ سال است روی این مارها مطالعه میکند و با همکاری تیم خود با بررسی بیش از ۱۰۰ پرواز ماری توانسته یک مدل سهبعدی از این پرواز ارائه دهد. در این مدل، فاکتورهایی از فرکانس امواج، جهت آنها، نیروهایی که به بدن مار وارد میشود و توزیع جرم را مدنظر گرفتند و با استفاده از این مدل، آزمایشهای مجازی را برای تحقیق در حرکت موجی هوا انجام دادند.
سوچا میگوید: در تمامی این سالها، شاهد پرواز هزاران مار بودهام و هر زمان که یکی از این وقایع عجیب را نگاه میکنم، باز هم شگفتزده میشوم. واقعا چه چیزی موجب میشود که این حیوان پرواز کند؟ پاسخ به این سوال از زمانی که دانشجو بودم در ذهنم بود و حال با رسیدن به این پاسخ از خودم راضی هستم.
محققان در یکسری از آزمایشهای خود، حرکت مار را شبیهسازی کردند تا دریابند که در نبود هر کدام از این فاکتورها چه اتفاقی میافتد. با حذف هر کدام از این فاکتورها، مار شبیهسازی به شدت سقوط کرد. آنها با انجام این آزمایشها در واقع فرضیه خود را ثابت کردند که حرکات موجی هوا، پایداری چرخشی مارها را در حین پرواز تضمین میکند و مانع سقوط آنها میشوند.
محققان در مقاله خود نتیجهگیری کردهاند که این پژوهش آنها را به کنترل بهتر روباتهای پرنده دینامیک نزدیکتر کرده است و در آیندهای نزدیک روی این روباتها کار خواهند کرد.