خدابخشی با بیان اینکه در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ بیش از ۲۳ درصد به درآمدهای نفتی اتکا دارد، تصریح کرد: تاکید بر این است که درآمدهای کشور از طریق درآمدهای مالیاتی تامین شود با این وجود ۲۲۵ هزار میلیارد تومان به عنوان درآمد مالیاتی در لایحه بودجه پیش بینی شده که نسبت به سال ۹۹، ۱۰ درصد رشد کرده است.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، خدابخشی، نائب رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در نشست بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ که به همت بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد، گفت: بودجه عمومی کشور در سال ۹۹، ۶۴۰ هزار میلیارد تومان بوده، ولی در لایحه بودجه این رقم به ۹۳۰ هزار میلیارد تومان افزایش یافته و این رشد خیلی زیادی است.
وی با بیان اینکه رشد ۴۳ درصدی بودجه عمومی کشور نسبت به رشد درآمدهای مالیاتی تفاوت دارد با این وجود رشد بودجه عمومی مخاطره آمیز است، افزود: همواره تاکید بر این بوده که وابستگی بودجه به نفت به حداقل برسد، چون ما برای رسیدن به اهداف و آرمانهای خود باید بدون وابستگی به درآمدهای نفتی بودجه وزارتخانهها و نیروهای مسلح را تامین کنیم و درآمدهای نفتی به کارهای زیرساختی اختصاص یابد.
خدابخشی با بیان اینکه در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ بیش از ۲۳ درصد به درآمدهای نفتی اتکا دارد، تصریح کرد: تاکید بر این است که درآمدهای کشور از طریق درآمدهای مالیاتی تامین شود با این وجود ۲۲۵ هزار میلیارد تومان به عنوان درآمد مالیاتی در لایحه بودجه پیش بینی شده که نسبت به سال ۹۹، ۱۰ درصد رشد کرده است.
نائب رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی افزود: ما باید تلاش کنیم که تراز عملیاتی بودجه را سال به سال بهبود بدهیم. به هر روی ما باید تفاضل هزینهها و درآمدها را از محل درآمدهای مالیاتی و گمرکی تامین کنیم، اما نتوانسته ایم و به جای آن به سمت درآمدهای نفتی و فروش اوراق رفته ایم و این کشور را مقروض میکند.
وی با تاکید بر اینکه هم مجلس و هم دولت در مقابل بودجه مسئولیت دارند و همه باید مشکلات را به حداقل برسانیم، تصریح کرد: با توجه به شاخصهای بودجه باید نگران آینده کشور باشیم به هر روی امروز شاهدیم که سال به سال بودجه عمومی کشور افزایش مییابد، ولی به افزایش منابع مالیاتی توجهی نمیشود. این در حالی است که امکان افزایش درآمدهای مالیاتی و گمرکی وجود دارد مثلا در مورد حقوق گمرکی ورود خودرو ۲۰۰۰ میلیارد تومان در لایحه بودجه پیش بینی شده که مبنای محاسبه آن ارز ۴۲۰۰ تومانی است با این وجود سوال این است که چه ضرورتی وجود داشته که در شرایط تحریم مبنای محاسبه حقوق گمرکی ورود خودرو ارز ۴۲۰۰ تومانی باشد و چرا این مبنا ارز نیمایی نیست؟
خدابخشی با بیان اینکه اگر مبنای محاسبه ارز تغییر کند درآمدهای مالیاتی خودرو چند برابر افزایش خواهد یافت و البته مصادیق زیاد دیگری برای افزایش درآمدهای مالیاتی وجود داشته تصریح کرد: در حال حاضر بیش از ۴۰ درصد از ظرفیتهای مالیاتی مشمول معافیتهای مالیاتی است با این وجود در شرایط تحریم باید نسبت به معافیتهای مالیاتی تجدیدنظر صورت بگیرد و همچنین مانع فرارهای مالیاتی شویم.
نائب رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه انتظار میرفت در لایحه بودجه ۱۴۰۰ سهم اعتبارات عمرانی بهبود یابد، ولی این اتفاق نیفتاده تصریح کرد: وابستگی بودجه عمومی کشور به فروش اوراق مهم است، چون اگر وابستگی به اوراق ادامه پیدا کند نه تنها اداره کشور با مشکل مواجه خواهد شد بلکه بدهکار هم میشویم. البته اگر اوراق مالی اسلامی را در راستای تکمیل طرحهای عمرانی بفروشیم توجیه خوبی دارد، ولی اگر این اوراق را برای تامین هزینههای جاری عرضه کنیم نگران کننده است و آینده کشور را با مشکل مواجه خواهد کرد.
وی با بیان اینکه جلسات کمیسیون تلفیق از هفته آینده تشکیل و در مورد رد یا تایید کلیات بودجه در آنجا تصمیم گیری میشود افزود: مهم این است که نواقص بودجه را اصلاح کنیم و چه بهتر که این اصلاح توسط دولت انجام شود.