به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، روز سه شنبه، آلپارسلان بایراکتار، وزیر انرژی ترکیه، اعلام کرد ترکیه و ترکمنستان توافقی استراتژیک برای تسهیل انتقال گاز طبیعی ترکمنستان به ترکیه امضا کردهاند.
یک روز پس از امضای این توافق رشید مردوف، وزیر خارجه ترکمنستان عازم تهران شد. وی پس از دیدار با عراقچی به وزارت نفت رفت و با محسن پاک نژاد، وزیر نفت ملاقات کرد.
اهمیت این دیدار به قدری بود که پاکنژاد سفر امروز خود (چهارشنبه، ۲۴ بهمن) به همراه به استان بوشهر و عسلویه را بهدلیل حضور رشید مردوف لغو کرد.
وزیر انرژی ترکیه درباره توافق گازی با تکمنستان گفته بود این گاز از طریق شبکه انتقال گاز ایران به ترکیه منتقل خواهد شد.
قربانقلی بردیمحمداف، رهبر ملی ترکمنستان 22 بهمن در تماس با مسعود پزشکیان رئیس جمهور کشورمان خواستار توسعه همکاریهای دوجانبه در زمینههای حمل و نقل، انرژی و سوآپ گاز شده بود.
به احتمال زیاد سفر وزیر خارجه ترکمنستان برای پیگیری انتقال گاز ترکمنستان به ترکیه از طریق ایران بوده است.
در صورت تحقق این موضوع گاز ترکمنستان وارد ایران شده و در مناطق شمال شرق کشور مصرف میشود. همین مقدار از گاز وارد شده را ایران در غرب کشور به ترکیه تحویل خواهد داد.
به این شکل مشکل افت فشار گاز در شمال شرق کشور برطرف میشود. همچنین از هزینه بالا انتقال گاز از خلیج فارس به خراسان کاسته میشود.
آبان ماه پزشکیان اعلام کرد که ترکمنستان به دلیل بد عهدی طرف ایرانی در پرداخت بهای گاز دیگر به ایران گاز نمیفروشد. سوآپ گازی در شرایط بحران انرژی کشور میتواند مفید واقع شود.
وزیر انرژی ترکیه اعلام کرده بود در مرحله بعدی توافق با ترکمنستان پروژهای برای احداث یک خط لوله انتقال گاز از ترکمنستان به آذربایجان از طریق دریای خزر و سپس انتقال آن به ترکیه در دست بررسی است.
خط لوله ترانس خزر از سالهای پیش مطرح شده بود اما با مخالفت ایران و روسیه مواجه شد.
ترکیه ممکن است از بحران انرژی ایران استفاده کند و در ازای انجام سوآپ گاز از ایران، خط لوله خزر را احداث کند.
بحران انرژی دائمی نیست و باید مسئولان با توجه به این موضوع، مزیت ژئوپلتیکی کشور را حفظ کرده و مانع از احداث خط لوله ترانس خزر شوند.