سید مجتبی منتظری در گفتوگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در مشهد، تصریح کرد: چند سالی که فضای دانشگاه ها و تشکل های دانشجویی سرد است و خیلی ها آغاز این سردی را دستاورد دولت نهم می دانند و بعد از روی کار آمدن دولت اوصولگرا فعالیت های دانشجویی شور و انگیزه خود را از دست داد.
وی افزود: دلیل دیگر سردی تشکل ها که بیشتر به آن معتقد هستم این است که فضای کنونی دانشگاه ها حاصل یک داغی و خستگی سیاسی بود که نتیجه بی تدبیری دوره های هشتم و هفتم بود و از سال 76تا 84 تشکل های دانشگاه ها تبدیل به پیاده نظام احزاب و گروه های سیاسی شده بودند و اگر احزاب و گروه ها مطالبه ای از نظام داشتند فشار را از طریق دانشگاه ها به نظام می آوردند و تشکل ها به صورت یک اهرم سیاسی در آمده بودند و اوج این اتفاق در 18 تیر 78 و دعوای سیاسی سر تعطیلی روزنامه سلام بود که منجر به فاجعه کوی دانشگاه شد که هم لطمه به دانشگاه و هم ظلم به نظام بود، این روال به صورت محرز در دولت خاتمی مشهود بود که اصطلاحات فضای باز سیاسی نام گذاری کرده بودند.
عضو هیئت نظارت تشکلهای دانشجویی دانشگاههای آزاد خراسانرضوی بیان داشت: از سال 84 به بعد یک قطع ید احزاب و گروه های سیاسی از دانشگاه ها شد که تشکل های دانشجویی مستقل باشند و آلت دست احزاب سیاسی نباشند که این امر اتفاق مبارکی بود و از آن سال به بعد شاهد هستیم که تشکل های آزاد و مستقل تری در دانشگاه ها شکل گرفتد؛ اما دانشجویان بعد از هشت سال دوندگی سیاسی می دیدند که از نسل گذشته استفاده سیاسی شده بود و به همین دلیل کمتر وارد فضای سیاسی می شوند.
منتظری با اشاره به اینکه امروز از نظر کمیت بیشترین تعداد دانشجو را دارا می باشیم، ادامه داد: اینکه از بالا تشکل سازی شود و از بیرون احزاب و گروه ها بیایند و سازمان دانشجویی تشکیل دهند مخالفم و تشکل دانشجویی به این معناست که جمعی از دانشجویان دغدغه مند این امکان را داشته باشند در دانشگاه دور هم جمع شوند و تشکلی تاسیس کنند.
وی با اشاره به اینکه نوع آرایش سیاسی در دانشگاه ها متاثر از آرایش و صف بندی سیاسی در بیرون از دانشگاه بوده تصریح کرد: معمولا جامعه اسلامی دانشجویان نزدیک به جریان اصولگرا و جناح راست بوده و انجمن اسلامی نزدیک به طیف اصلاح طلب و جناح چپ و در حال حاضر شاهد این هستیم که دانشجویان نمی پسندند که طبق همان آرایش بندی قبلی فعالیت کنند و می خواهند آزادتر باشند و مطالبات سیاسی را در قالب تشکل های سیاسی و زیر پرچم احزاب قبول ندارند.
عضو هیئت نظارت تشکلهای دانشجویی دانشگاههای آزاد خراسانرضوی در خصوص دلایل دور شدن دانشجویان از فضای سیاسی بیان داشت: دانشجویان تصور می کنند که با وارد شدن به فضای سیاسی متحمل هزینه خواهند شد که حداقل هزینه برای فعالیت های سیاسی صرف زمان است.
منتظری گفت: دومین عامل سود محور شدن دانشجویان است که می خواهند بدانند چه کاری سود بیشتری دارد، در انجمن های علمی نیز فعالیت کم رنگ شده و این نشان دهنده این است که دانشجویان از آرمان های خود دور و به دنبال مطالبات سود محور خود هستند.
وی ادامه داد: در دانشگاه آزاد هر تشکلی که می خواهد فعالیت کند این امکان را دارد که از دانشگاه یارانه دریافت کند و در بودجه فرهنگی سهیم است. در ساختار موجود دانشگاه آزاد مشهد علاوه بر شجره طیبه بسیج دانشجویی سه تشکل دیگر وجود دارد که عبارت است از انجمن اسلامی، مجمع اسلامی داشجویان و جامعه اسلامی و ما باید به سمتی برویم که انگیزه ها برای ورود به فعالیت های سیاسی و دانشجویی بیشتر شود.
عضو هیئت نظارت تشکلهای دانشجویی دانشگاههای آزاد خراسانرضوی تصریح کر د: نمی شود با نوشتن یک آیین نامه بگوییم از فردا جنبش دانشجویی باید فعال شود؛ بلکه در کشور باید یک موج بوجود آید که اگر در دانشگاه تهران تشکل دانشجویی فعالیتی انجام داد همزمان با آن دیگر دانشگاه ها در سراسر کشور بدون لینک فعال شوند.
منتظری با بیان اینکه دانشجویان تاپ امروز ما بدنبال رزومه سازی برای پذیرش از یک دانشگاه خارجی هستند، گفت: همانطور که در دوران دبیرستان دانش آموزان بدنبال قبولی در دانشگاه بودند در حال حاضر دانشجویان بعد از گرفتن کارشناسی بدنبال پذیرش از یک دانشگاه خارجی هستند که این ظلمی به نظام و کشور است؛ چراکه این باعث خارج شدن سرمایه از کشور می شود.
وی افزود: مشکل اصلی غیر فعال بودن تشکل ها فقدان ساختار سازی صحیح است که منجر به ایجاد یک تشکل دانشجویی ضعیف می شود و ما باید یک چارت سازمانی قوی بوجود آوریم تا از نیروی انسانی به خوبی استفاده کند و همچنین دانشجو باید نسبت به مسائل کشور موضع مستقل و واقعی داشته باشد، اخبار را رصد و نسبت به مسائل سیاسی با توجه به روح آرمانی خود مستقلانه عمل کند.
عضو هیئت های نظارت تشکل های دانشجویی دانشگاههای آزاد خراسانرضوی در خصوص دیگر مشکلات تشکل ها تصریح کرد: در دانشگاه ها روسای دانشگاه به دلیل اینکه دردسرهای خود را کاهش دهند و از تعداد ارباب رجوع ها بکاهند به تشکل ها کم لطفی می کنند و با سنگ اندازی مسیر را برای تشکل های دانشجویی ناهموار می کنند و این امر منجر به آسیب تشکل ها می شود.
منتظری با بیان اینکه با ورود فرهاد دانشجو به دانشگاه آزاد جنبش های دانشجویی جان تازه ای گرفته و ساختار های وسیعی در این رابطه بوجود آمده است، ادامه داد: در حال حاضر فعالیت های جنبشی دانشگاه آزاد نسبت به سایر دانشگاه ها بیشتر است و اگر دانشجویی تقاضای ایجاد تشکل اسلامی و سیاسی را داشته باشد طبق مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی آمادگی این را داریم که مجوزهای لازم را در این زمینه به آنها ارائه کنیم و از جانب ما مسیر بسته نیست.
وی با اشار ه به اینکه ما در خراسان رضوی 22 تشکل دانشجویی داریم که چهار تشکل آن در مشهد و مابقی در دیگر واحدها می باشد، گفت: در مدیریت جدید دانشگاه آزاد فضای باز سیاسی برای فعالیت تشکل ها بوجود آمده که در چار چوب قوانین نظام و کشور فعالیت کنند و کسی نیست در دانشگاه آزا د مدعی این امر باشد که ما می خواهیم در چار چوب نظام فعالیت کنیم و آنها نمی گذارند.
عضو هیئت های نظارت تشکل های دانشجویی دانشگاههای آزاد خراسانرضوی در خصوص آفات تشکل های دانشجویی بیان داشت: بزرگترین آفت نبود استقلال و وابستگی به احزاب و گروه ها می باشد، به این معنا که یک تشکل دانشجویی از خود رای و اندیشه نداشته باشد و آلت دست گروه های سیاسی باشد.
منتظری با تاکید بر اینکه حرکت 16 آذر سال 32 افتخار بزرگی برای جنبش دانشجویی کشور است، افزود: با وجود فضای بسته و خفقان سیاسی دانشجویان دانشکده فنی تهران شجاعانه نسبت به رفتار رژیم پهلوی و ورود بیگانه به کشور مقاومت کردند و در این راه سه شهید تقدیم انقلاب کردند و دانشجویان باید این حرکت را سرمشق خود قرار دهند و مستقل و استکبار ستیزانه در راه اعتلای ایران اسلامی فعالیت کنند.
وی در خصوص تعلیق انجمن اسلامی دانشگاه آزاد مشهد گفت: این انجمن تعلیق نشده؛ بلکه از سال 87 انتخابات خود را برگزار نکرده و برای شروع فعالیت طبق اساسنامه خود و دانشگاه، انتخابات لازمه این کار است و این انتخابات اواخر این ترم برگزار می شود.
عضو هیئت های نظارت تشکل های دانشجویی دانشگاههای آزاد خراسانرضوی در خصوص تفاوت فعالیت های انجمن اسلامی نسبت به قبل از انقلاب تصریح کرد: پیش از انقلاب انجمن پاتوق همه دانشجویان مذهبی با آرمان های انقلابی و ضد طاغوتی در دانشگاه های داخل و خارج بود که از امام خط می گرفتند و این مسیر تا بعد از انقلاب ادامه داشت.
منتظری با اشاره به دیدار امام با دانشجویان انجمن اسلامی در سال 58 بیان داشت: امام در آن جلسه دانشجویان را دعوت به تحکیم وحدت کردند و بعد از آن دفتر تحکیم وحدت انجمن های اسلامی دانشجویان با اهداف تحکیم در جامعه و تحکیم در انجمن های دانشگاه تشکیل شد که تا سال های جنگ پایگاه نیروهای ارزشی حزب اللهی و مذهبی بود.
وی ادامه داد: در سال های 67 و 68 همزمان با تعطیلی حزب جمهوری اسلامی و انشعاب صورت گرفته در جامعه روحانی تهران و تشکیل مجمع روحانیون مبارز بین نیروهای ارزشی تفاوت سلیقه بود و دانشجویانی که تمایل به اندیشه جناح چپ داشتند که دولت هم دست این جناح بود، بر دفتر تحکیم وحدت مسلط شدند و از این سال ها به بعد دفتر تحکیم پایگاه نیروهای نزدیک به مجمع روحانیون مبارز شد.
عضو هیئت های نظارت تشکل های دانشجویی دانشگاههای آزاد خراسانرضوی افزود: در دولت سازندگی هم به همین منوال بود و در سال 68 در کل دانشگاه ها نیروهایی که از دفتر تحکیم وحدت رنجیده خاطر بودند تشکلی به نام جامعه اسلامی دانشجویان راه اندازی شد.
منتظری در خصوص عملکرد تشکل های دانشجویی تصریح کرد: تشکل های دانشجویی در حال حاضر هم خوب تحلیل و هم خوب بیانیه صادر می کنند و به خوبی موضع می گیرند؛ اما در بدنه خوب عمل نمی کنند.
وی در خصوص نقش دانشجو در تحولات اخیر منطقه گفت: دانشجویان باید آگاه باشند و بدانند موقعیت جمهوری اسلامی در اتفاقات بین المللی و بخصوص منطقه ای کجاست و علت این تحریم ها چیست، یکی از وظایف خطیر تشکل ها تفسیر موقعیت ایران در جهان و منطقه است.
عضو هیئت های نظارت تشکل های دانشجویی دانشگاههای آزاد خراسانرضوی در پایان خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه در کشور بیش از پنج میلیون دانشجو وجود دارد خبرگزاری دانشجو باید به صورت حرفه ای تر به مشکلات و مطالبات دانشجویان از همه حیث بپردازد.