دستگاه پردازشگر تصویر و سنجش رنگ مواد توسط عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی ساری ساخته شد.
به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، عضو هیئت علمی دانشگاه کشاورزی ساری موفق به ساخت دستگاه پردازشگر تصویر و سنجش رنگ مواد شد.
مهدی جعفرپور عضو هیئت علمی گروه شیلات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری و مخترع این دستگاه گفت: در سالهای اخیر از تصاویر کامپیوتری به منظور اندازهگیری رنگ مواد غذایی مختلف استفاده شده است و دلیل این امر دستاوردهای مشهود این روش از قبیل آنالیز تمامی سطح ماده غذایی و کمی کردن ویژگیهای سطحی و نقصهای آن در مقایسه با دستگاههای رنگسنج متداول است.
وی افزود: روش محاسباتی به همراه ترکیبی از دوربین دیجیتالی، کامپیوتر و برنامههای گرافیکی به عنوان یک تکنیک نسبتا ارزانتر و تطبیق پذیری برای اندازهگیری رنگ بسیاری از مواد غذایی در مقایسه با دستگاههای متداول اندازهگیری رنگ است.
جعفرپور در رابطه استفاده از دوربین دیجیتالی به عنوان یک ابزار مفید در برآورد رنگ یک ماده یادآور شد: از این طریق میتوان رنگ یکایک پیکسلهای تصویر یک جسم را ثبت کرد.
وی اظهار داشت: در این دوربینها نور منعکس شده از یک جسم از طریق سه سنسور به ازای هر پیکسل نمایه میشود و در این حالت متداولترین مدل رنگ مدل RGB است که بر مبنای آن هر سنسور میزان تراکم طیف نور قرمز (R)، سبز (G) و آبی (B) را دریافت میکند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با اشاره به قیمت بالای این دستگاهها در نوع تجاری از قبیل دستگاه Lovibond-Cam System افزود: در حال حاضر ارزش آن حدود 10 هزار پوند انگلیس بوده و با توجه به شرایط خاص تحریم کشور ما تصمیم بر آن شد تا با دانش بومی و امکانات موجود این دستگاه در داخل طراحی و ساخته شود و قابلیت تبدیل علم به عمل به صورت عملی به نمایش گذاشته شود.
جعفرپور اظهار داشت: این دستگاه با پشتیبانی مرکز رشد واحدهای فناوری طبرستان طراحی و ساخته شده و با دریافت استعلامهای لازم و ثبت آگهی در روزنامه رسمی کشور در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، اداره ثبت اختراعات در تاریخ 20 بهمن امسال به شماره 78219 ثبت رسمی شده و در حال حاضر در پایلوت فرآوری محصولات شیلاتی مستقر بوده و مورد استفاده دانشجویان کارشناسی ارشد گروههای صنایع غذایی و شیلات این دانشگاه و سایر دانشگاههای منطقه قرار دارد.
عضو هیئت علمی گروه شیلات در پایان به ویژگیهای این دستگاه اشاره کرد و گفت: سنجش رنگ، دارای قابلیت برآورد کیفیت یک ماده و تصمیمگیری در عرض چند ثانیه به منظور قبول یا رد فرآورده یک سیستم ایدهآل در برآورد کیفیت مواد طبیعی و صنعتی دارای دامنه رنگی متغیر، دارای قابلیت ارزیابی همزمان کل تصویر یا چندین بخش از یک تصویر، دارای فناوری غیر تماسی با ماده و عدم تاثیرپذیری از بافت و یا غلظت آن، داشتن محیط قابل کنترل از لحاظ روشنایی و تنظیم فاصله نمونه با لنز دوربین و مجهز به دوربین مدار بسته و صفحه LCD به منظور پایش هر چه بهتر نمونه و فرآیند تصویربرداری از ویژگیهای آن است.