گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، چند ماهیست که طرح تحول نظام سلامت در حال اجراست. یکی از بندهای این طرح که در راستای افزایش جمعیت نیز هست، رایگان شدن زایمان طبیعی در بیمارستان های دولتی است که انتظار می رفت بتواند در کاهش تعداد سزارین کمک کننده باشد. سزارینی که طبق گفته ی کارشناسان، یکی از مهمترین موانع افزایش جمعیت است. آمار نگران کننده سزارین باعث شده تا هم برای سلامت مادران خطر احساس شود و هم بار مالی بیشتری برای فرزندآوری به خانواده ها تحمیل گردد.
در بحث افزایش تعداد عمل جراحی سزارین، یکی از متهمین اصلی، پزشکان متخصص هستند. برخی معتقدند که پزشکان زنان برای سود بیشتر و صرف وقت کمتر، مادران را به این عمل جراحی تشویق می کنند و مادرهای جوان هم به خاطر عدم آموزش کافی و تغییری که در فرهنگ ایجاد شده، تن به سزارین می دهند بدون این که از عواقب و عوارض جبران ناپذیر آن باخبر باشند.
به همین منظور «خبرگزاری دانشجو» گفتگویی را با دکتر لباف، متخصص زنان و زایمان انجام داده است. این پزشک زنان معتقد است اصل بر زایمان به روش طبیعی است و سزارین در موارد ضروری برای حفظ سلامت مادر و کودک است و طبیعی است که هر چه تعداد سزارین بالا رود دقت بیشتر پزشک متخصص را می طلبد. هر روشی در هر کاری در شرایط عادی، طبیعیش بهتر بوده و عارضه کمتری خواهد داشت و کلا عوارض سزارین بیشتر است مثلا خونریزی سزارین 2 برابر خونریزی در زایمان طبیعی است.
در بخش دوم گفتگو، در مورد سقط جنین و نقش پزشکان متخصص در شیوع سقط های غیرقانونی با این متخصص زنان صحبت شد که به گفته ی وی تعداد این سقط ها از آماری که وزارت بهداشت به طور رسمی اعلام کرده قطعا بیشتر بوده و هست و جلوگیری نشدن از این کار غیرقانونی و غیراخلاقی می تواند در زمینه ی افزایش جمعیت خلل وارد کند.
گفتگوی «خبرگزاری دانشجو» با دکتر لباف را در ادامه می خوانید:
خبرگزاری دانشجو: چندی پیش در راستای طرح تحول نظام سلامت و همچنین سیاست های جمعیتی، زایمان طبیعی در بیمارستان های دولتی رایگان شد. آیا رایگان کردن زایمان های طبیعی می تواند در کاهش سزارین موثر باشد؟
دکتر لباف: این امر بر تعداد سزارین تاثیری ندارد ولیکن نگرانی های مردم را از جهت هزینه های زایمان کاهش می دهد؛ ابتدا باید بررسی شود عواملی که مردم به زایمان روی نمی آورند چیست و برتری سزارین بر زایمان طبیعی در چیست، طبیعی است ا ین وضعیت بهبود پیدا می کند.
ترس مردم از زایمان طبیعی به دلیل باورهای غلطی است که در ذهن مردم ایجاد شده است یا به دلیل پایین آمدن آستانه درد جوانان امروز است؛ میزان مصرف قرص های مسکن به این دلیل افزایش یافته است که خانم ها به محض احساس کوچک ترین دردی به سراغ تسکین دهنده ها می روند و نمی توانند درد را تحمل کنند.
این دو عامل با رایج کردن زایمان بی درد و هم چنین رایگان کردن آن به گرایش مردم به سمت زایمان طبیعی کمک خواهد کرد؛ چرا که هزینه های زایمان بی درد نیز برای افرادی که تمکن مالی هم دارند سنگین است.
اگر بیمه ها هزینه را تقبل کنند می تواند عامل موثری در کاهش تعداد زایمان سزارین باشد؛ البته گرایش به سزارین دلایل مختلفی دارد و من به یکی از این دلایل اشاره کردم.
خبرگزاری دانشجو: به نظر می رسد یکی دیگر از عوامل موثر بر افزایش تعداد زایمان های سزارین سود مادی است که برای پزشک به همراه دارد؛ این امر را تائید می کنید؟
دکتر لباف: در هر حرفه ای این امر وجود دارد که از لحاظ اقتصادی کاری بیارزد؛ اگر کاری را نیم ساعت وقت بگذارید طبیعی است با کاری که یک روز برای آن هزینه صرف می کنید متفاوت باشد.
یک متخصص برای یک سزارین بین نیم الی یک ساعت وقت صرف می کند اما گاهی برای یک زایمان طبیعی یک صب تا عصر منتظر می ماند؛ قبلا تعرفه زایمان طبیعی 12 کا بود و برای زایمان سزارین 21 کا بود البته گمان می کنم این امر در بیمارستان های دولتی اکنون جبران شده است که از نظر من کار بسیار مفید و خوبی صورت گرفته است.
به عبارت دیگر تعرفه زایمان طبیعی را 45 کا و تعرفه سزارین را 21 کا است؛ در حقیقت تعرفه زایمان طبیعی دو برابر زایمان سزارین شده است؛ درست است که زایمان طبیعی زمان بیشتری از پزشک می گیرد ولیکن عواملی دیگر هم چون خونریزی و... باعث می شود اشتیاق پزشک برای زایمان طبیعی بیشتر باشد.
از سوی دیگر پزشک برای زایمان طبیعی باید از خیلی از مسائل خود بگذرد ولی برای زایمان سزارین می تواند برنامه ریزی داشته باشد که این امر در بیمارستان های دولتی حل شده است؛ اگر بیمارستان های خصوصی و بیمه ها و در کل نظام پزشکی چنین تعرفه هایی را قرار دهد درصد سزارین به مقدار بسیار زیادی کاهش می یابد.
به عنوان پزشکی که 32 سال در این حرفه کار می کند قبول دارم برخی به دلیل کسب پول بیشتر سزارین را ترجیح می دهند البته تنها پول عامل نیست؛ به طور مثال زمان بندی و وقت یکی از عوامل مهم است؛ پزشکی که زایمان طبیعی می کند زندگی ندارد و همواره در این جریان قرار دارد.
من در عروسی پسرم مجبور شدم بالای سر بیمارم حاضر شوم؛ ماه به ماه بیمار مراجعه می کند و انتظار دارد برای شب زایمان خود پزشک تمام وقت خود را بگذارد؛ یک پزشک هر وقت از سال بخواهد قصد سفر کند امکان دارد یک یا چند مورد موعد زایمان پیش آید و این بیمار حتی اگر بهترین جانشین را برای خود بگذارم، گله مند خواهد شد.
چرا که بیمار با پزشک خود انس گرفته و به او اعتقاد دارد؛ اگر کسی غیر از پزشک خود فرد بالای سر او بیاید بیمار حق گله دارد ولیکن یک پزشک هم انسان است و نمی تواند یک هفته را در کنار خانواده خود نباشد، نمی تواند استراحت نداشته باشد یا به کنگره های علمی نرود.
درصد زایمان سزارین از نظر علمی 15-20 درصد زایمان ها است و این میزان در اکثر کشورهای دنیا بالا رفته است هر چند این درصد در ایران به شدت افزایش یافته است؛ یکی دیگر از عوامل موثر در افزایش تعداد سزارین سبک زندگی و انتظاراتی است که فرد دارد؛ به طور مثال بیمار به من می گوید دوست دارم بچه من در فلان روز به دنیا بیاید.
توقعات که به سبک زندگی باز می گردد باعث افزایش میزان سزارین شده است؛ همیشه این گونه نیست که پزشک بیمار را برای سزارین تشویق کند؛ خیلی مواقع خود بیمار تقاضا می کند؛ بیمار می گوید می ترسم، تحمل درد را ندارم، توان ندارم و...در حالی که زایمان طبیعی به این مسائل ربطی ندارد.
به نظر من تغییر در فرهنگ بانوان جامعه و تغییر در فرهنگ همسران آنها نیز سبب افزایش درصد سزارین شده است؛ اگر زایمان به موقع انجام شود، بخیه لازم به موقع زده شود و...مشکلی برای بیمار ایجاد نخواهد شد؛ باور غلطی که در آقایان ایجاد شده است این است که گمان می کنند بعد از زایمان طبیعی دیگر لذت جنسی لازم را نمی توانند ببرند.
خواسته های آقایان اکنون به آن چه که صلاح خانم است می چربد؛ گمان می کنند اگر خانم ها درد بکشند به آن ها ظلم شده است.
خبرگزاری دانشجو: شاید یکی از عوامل این امر این باشد که از عوارض سزارین مطلع نیستیم.
دکتر لباف: به همین دلیل می گویم باید فرهنگ جامعه به خصوص فرهنگ زن و شوهر تغییر کند؛ باید باورهای غلط از ذهن افراد زدوده شود و امکانات بیشتر برای زایمان طبیعی به خصوص بیمه ها و بیمه های تکمیلی و...داده شود.
اگر بیمه ها ی تکمیلی هزینه زایمان طبیعی را تقبل کنند با توجه به این که تعرفه زایمان طبیعی افزایش یافته است، باورهای غلط زدوده شود، عوارض زایمان سزارین اطلاع رسانی شود، نگرانی های بیمار از زایمان طبیعی بر طرف شود، می تواند در گرایش افراد به سمت زایمان طبیعی موثر باشد.
یک دلیل دیگر در افزایش میزان سزارین، سزارین های قبلی فرد است؛ به عبارت دیگر کسی که دو بار سزارین کرده است برای وی خطرناک است الان زایمان طبیعی داشته باشد؛ وقتی از چند سال پیش درصد سزارین در جامعه بالا رفته است الان تکرار سزارین ها بیشتر است، در نتیجه در مجموع سزارین ها افزایش می یابد.
خبرگزاری دانشجو: عوارض سزارین چه چیزهایی هستند؟
دکتر لباف: در سزارین اکثرا با بیهوشی و بی حسی صورت می گیرد؛ هر کدام از این موارد عوارض مخصوص به خود را دارند؛ سزارین عمل جراحی نسبتا بزرگی است که در آن شکم باز می شود؛ در زایمان طبیعی این گونه نیست؛ در زایمان سزارین احتمال عفونت بیشتر است.
در سزارین میزان خونی که مادر از دست می دهد تقریبا دو برابر زایمان طبیعی است؛ بنابراین در سزارین بیمار ضعیف تر می شود؛ در سزارین شروع شیردهی دیرتر از زایمان طبیعی اتفاق می افتد؛ زمان شیردهی بعدی کمتر می شود و به دلیل استفاده از آنتی بیوتیک ها برای پیشگیری از عفونت، دلیل دیگری بر اثرگذاری بر مقدار شیر مادر است.
وقتی فرد سزارین می شود، در سزارین های بعدی احتمال چسبندگی جفت افزایش می یابد؛ این چسبندگی جفت خیلی مواقع باعث درآوردن رحم، تهدید جان مادر و...می شود؛ در زایمان طبیعی این موارد وجود ندارد.
خبرگزاری دانشجو: زایمان طبیعی را پزشکان متخصص انجام می دهند؟ مگر نه این که زایمان طبیعی می تواند توسط ماما انجام شود؟
دکتر لباف: در مراکز مختلف فرق می کند؛ طبیعتا بهترین زایمان طبیعی توسط متخصص انجام می گیرد؛ در بخش های دولتی زایمان های طبیعی را ماماها انجام می دهند اگر به مشکل برخورد کنند و نیاز به دخالت های بیشتر باشد، متخصص ورود می کند؛ ددر بخش های خصوصی زایمان طبیعی را متخصص انجام می دهد.
خبرگزاری دانشجو: پس نظر شما این است که بهتر است متخصص این کار را انجام دهد؟
دکتر لباف: زایمان طبیعی زایمانی است که مادربزرگ های ما در حضور ماماهایی انجام می دادند که شاید هیچ تخصصی نداشته است؛ گاهی زایمان ها بدون حضور ماماها انجام می گرفت و هیچ خطری نیز مادر و فرزند را تهدید نمی کرد.
این زایمان می تواند زیر نظر متبحر ترین متخصصان نیز انجام شود به دلیل اتفاقات پیش بینی نشده حضور این افراد را می طلبند؛ بنابراین زایمان قابل پیش بینی نیست.
خبرگزاری دانشجو: یکی از چیزهایی که باعث شده تمایل به آوردن فرزند بیشتر کم شود، همین است که خانم ها سزارین انجام می دهند و این عمل به خاطر بیهوشی و عوارضش، بیشتر از دو سه بار قابل تکرار نیست. آیا خانمی که زایمان سزارین داشته است نمی تواند زایمان طبیعی داشته باشد؟
دکتر لباف: گاهی مواقع این امکان وجود دارد البته در صورتی که فرد یک زایمان سزارین را داشته باشد؛ باید علت سزارین قبلی بررسی شود یعنی برخی مواقع امکان دارد سزارین قبلی به دلیل تنگی لگن بوده باشد.
کسی که تنگی لگن دارد طبیعتا دیگر نمی تواند زایمان طبیعی داشته باشد؛ اگر سزارین قبلی به این دلیل بوده است که سر بچه پایین نبوده است، در این زایمان سر بچه پایین است، امکانات لازم نیز مهیا است و مشکلی برای زایمان طبیعی وجود ندارد فرد می تواند این کار را انجام دهد.
خبرگزاری دانشجو: تفاوت زایمان در ایران و خارج از کشور در چیست؟ آیا امکانات در زایمان طبیعی تاثیرگذار است؟
دکتر لباف: خوشبختانه ما از لحاظ امکانات از پیشرفته ترین کشورها چیزی کم نداریم؛ تقلید از فرهنگ، نگرش و...غرب سبب می شود برخی مردم گمان کنند زایمان طبیعی در ایران استاندارد انجام نمی شود؛ زایمان در ایران و خارج از کشور فرقی با هم ندارند البته نمی خواهم بگویم در همه مراکز ما همه امکانات وجود دارد؛ ددر بسیاری از مراکز ما امکانات همانند امکانات بهترین مراکز دنیا است.
ممکن است یک زایمان طبیعی راحت انجام شود و ممکن است یک زایمان با وجود امکانات زیاد هم حادثه ساز باشد؛ این امر قابل پیش بینی نیست؛ هنر تخصص امروز این است، کسانی که در گذشته سر زا از دنیا می رفتند را کاهش دهد و یا از بین ببرد.
تخصص امروز جلوی خونریزی بعد از زایمان را که اغلب اوقات منجر به مرگ مادر می شد را بگیرد؛ تخصص امروز کمک می کند از عقب مانده شدن بچه جلوگیری کند؛ این موارد از جمله مواردی است که تخصص می تواند به آن کمک کند؛ در بیشتر از 90 درصد زایمان های طبیعی هر چه کمتر دخالت شود بهتر است.
خبرگزاری دانشجو: وقتی که افزایش جمعیت و لزوم این امر به طور جدی مطرح شد، شما در مورد آزمایش های غربالگری نظراتی را مطرح و با آن مخالفت کردید. درباره این آزمایش ها و این که تا چه حد می تواند نتایجش اشتباه باشد توضیح بدهید.
دکتر لباف: باور غلطی که در جامعه وجود دارد این است که از 35 سال به بالا زایمان خطر دارد، بچه ناقص می شود؛ در حالی که در سه ماهه اول آزمایشات وجود دارد که می تواند مشکل بچه را نشان دهد البته این آزمایشات نیز حتمی نیست.
اگر آزمایشات سه ماهه اول نشان دهد که بچه مبتلا به سندرم دوان است، آب بچه برای آزمایشات بعدی گرفته می شود؛ برای رفع نگرانی افرادی که بالای 35 هستند و می خواهد نه ماه را با نگرانی طی کند، آزمایشات تکمیلی کمک کننده است.
سابقه بچه ی مشکل دار و دلیل مشکلات کروموزومی و...باعث می شود بچه مشکل دار شود؛ آزمایشات کروموزومی به تشخیص این موارد کمک می کند.
آمار نشان می دهد برای خانم های زیر 40 سال در هر 400 حاملگی یک حاملگی ممکن است منجر به تولد بچه داون شود؛ آمار می گوید در افراد بالای 40 سال از هر 100 حاملگی 1 حاملگی منجر به تولد بچه داون می شود.
با ایجاد باور غلط به افراد توصیه می کنیم بالای 40 سال باردار نشوند در حالی که از هر 100 نفر 99 نفر فرزند سالم به دنیا خواهند آورد؛ ما توصیه می کنیم فرد حامله شود و آزمایشات تشخیصی را انجام دهد تا نگرانی وی برطرف شود.
خبرگزاری دانشجو: این آزمایشات برای همه انجام می شود؟
دکتر لباف: متاسفانه به دلیل قوانینی که در نظام پزشکی وجود دارد برای همه انجام می شود در حالی که به نظر من باید برای افراد با ریسک بالا انجام شود؛ علت این که پزشکان مقید هستند برای همه افراد انجام شود قوانین تعزیراتی است که برای پزشک در نظر گرفته شده است.
قانون می گوید پزشک پیشنهاد غربال گری را ندهد و این بچه مشکل دار شد، در تمام عمر بچه که عوارض پزشکی و هزینه های زیاد و...به وجود می آید بر عهده پزشک است؛ طبیعتا پزشک برای فرار از این مواخذه غیر عادلانه تجویز آزمایشات مختلف را انجام دهد.
خبرگزاری دانشجو: آزمایشات خطا ندارند؟
دکتر لباف: آزمایشات در هر 200 مورد که مثبت نشان می دهد یک مورد مثبت واقعی است؛ باید آزمایشات تکمیلی انجام شود که بالای 99 درصد دقیق است؛ این آزمایشات تکمیلی و گرفتن آب بچه خطرات خاص خود را دارد.
پاره شدن کیسه آب، وارد شدن سوزن به جفت و...از جمله خطراتی است که بچه را در آزمایشات تکمیلی تهدید می کند.
خبرگزاری دانشجو: می دانم که یکی از مدافعین باردار شدن خانم ها در سن بالا هستید. شما قائل هستید خانم ها تا چه سنی می توانند باردار شوند؟
دکتر لباف: با توجه به دقت نظرها و خطراتی از جمله فشار خون، دیابت و...برای افراد بالای 40 سال باید فرد که بالای 40 باردار می شود تحت مراقبت و رسیدگی بیشتری قرار گیرد؛ زن ها تا زمانی که تخمک ها قابلیت باروری دارند می توانند بار دار شوند.
در آمریکا کار پژوهشی بر روی خانم هایی که به سن یائسگی رسیده بودند انجام شد؛ با تزریق هورمون برای این افراد باروری ایجاد کردند که 13 نفر تبدیل به باروری شده است و باروری و بچه ها سالم بودند؛ بنابراین تا زمانی که تخمک قدرت باروری داشته باشد می توان باردار شوند.
خبرگزاری دانشجو: در دنیا هم به دنبال افزایش سن باروری هستند؟
دکتر لباف: بله؛ به دلیل افزایش سن ازدواج این الزام به وجود می آید؛ صد و هشتاد کشور دنیا سیاست افزایش جمعیت را دارند؛ سازمان ملل برای ما نسخه کنترل جمعیت را می نویسد اما برای خود سیاست افزایش جمعیت را دارند.
در سال 90 نرخ باروری اسرائیل 2/8 بوده است در حالی که نرخ باروری ما در ایران1/7 است؛ در برخی مناطق نرخ باروری ما به 1/3 رسیده است که فاجعه است.
خبرگزاری دانشجو: طرح 4 ماده ایی که در مجلس تصویب شد بندهایی درباره سقط جنین داشته است؛ به نظر شما سقط جنین های غیر قانونی توسط خود پزشکان متخصص انجام می گیرد؟
دکتر لباف: این آمار به نظر من نمیتواند درست باشد چرا که اکثر سقط جنین ها به طور پنهانی انجام می شود؛ سقط جنین بیشتر توسط ماماها انجام می شود، اگر این سقط جنین ها با هزینه بالا باشد در بیمارستان ها و مراکز دولتی صورت نمی گیرد؛ بنابراین آماری که اعلام می شود بسیار کمتر از آن چیزی است که در واقعیت اتفاق می افتد.
خبرگزاری دانشجو: سقط جنین در ماه های اول بارداری اتفاق می افتد؟
دکتر لباف: بله؛ سقط در سه ماهه اول با سه ماهه دوم متفاوت است؛ قواعد و مسائل مربوط به آن فرق می کند.
خبرگزاری دانشجو: شما معتقدید که باید برای عاملین و مجریان سقط جنین مجازات در نظر گرفته شود؟
دکتر لباف: همه سقط جنین ها غیر قانونی نیست؛ اگر مادری بیماری قلبی داشته باشد و سه پزشک متخصص تشخیص دهند که بارداری ادامه یابد مغایر با حیات مادر است به طور قانونی اجازه سقط جنین داده می شود؛ مجازات باید برای زمانی باشد که سقط جنین جنایی انجام می شود.
خبرگزاری دانشجو: سقط جنین به صورت غیر قانونی انجام می شود و کسی هم از آن آگاه نمی شود پس قاعدتا مجازات معنا نخواهد داشت.
دکتر لباف: به هر حال در موارد پیش می آید پدر و مادر به دلیل عذاب وجدان یا به دلیل پیشنهاد سقط توسط ماما و... شکایت می کنند و این سبب می شود درصد سقط جنین را کاهش دهد و در جامعه ماما یا پزشکانی که این کار را انجام می دهند، ترس ایجاد کند.
نکته قابل توجه اثرات کاهش نرخ باروری در هر جامعه است؛ در یک جامعه اگر نرخ باروری به 2/1 برسد، نرخ باروری به معنا به معنای تعداد بچه هایی است که از یک پدر و مادر متولد می شوند، نرخ باروری در حد جانشینی به حساب می آید البته جمعیت شناس ها یک دهم را به این دلیل در نظر گرفتند که به دلایل مختلف بچه از بین رود.
اگر نرخ باروری در یک جامعه از حد جانشینی کمتر شود، جامعه با کاهش جمعیت روبرو خواهد شد؛ انقراض نسلی از پیشامدهای کاهش جمعیت است؛ وقتی می گوئیم نرخ باروری در برخی نقاط کشور 1/3 است به فاجعه پی خواهید برد؛ فرض کنید از جمعیت 78 میلیون نفری ما 39 میلیون خانم باشند، این تعداد همه در سن باروری قرار ندارند.
تقریبا 22 میلیون نفر از خانم ها در جامعه در سن باروری قرار دارند؛ اگر سن باروری و سن ازدواج را در نظر بگیریم متوجه می شویم تعداد کمی از خانم های ما شرایط باروری را دارند؛ 14 میلیون از 22 میلیون نفر خانم ما متاهل هستند و می توانند بچه دار شوند؛ در هر جامعه ایی بین 10-20 افراد نازا هستند.
تعداد موارد نازایی ما در ایران نزدیک به حداکثر است، به عبارت دیگر افراد نازای ما نزدیک به 20 درصد هستند؛ وزارت بهداشت اعلام کرده است که در مدت 22 سال 3 میلیون نفر عقیم شدند؛ از 14 میلیون نفر 6 میلیون بر اساس آمار به دلیل نازایی و عقیم شدن امکان باروری ندارند در نتیجه تنها 9 میلیون نفر باقی خواهد ماند.
اگر خانم های ما خطری که پیش روی کشور قرار دارد را درک نکنند ممکن است چند سال دیگر دیر شود؛ اکنون فرصت طلائی داریم که در پنجره جمعیتی قرار گرفتیم؛ در دهه 60 بالاترین رشد جمعیت را داشتیم که همان افراد الان در سن باروری قرار دارند.
در سال 65 جمعیت خانم های در سن باروری ما 10 میلیون و 500 هزار نفر بود، موالید ما در سال 2 میلیون و 200 هزار نفر بود؛ در سال 90 خانم های در سن باروری 22 میلیون نفر است ولی موالید ما در این سال بین 1میلیون 300 هزار نفر تا یک میلیون و400 هزار نفر است.
خبرگزاری دانشجو: آمار بالای ناباروری باعث نمی شود جای خالی بیمه ناباروری احساس شود؟
دکتر لباف: خیلی مهم است؛ یکی از مواردی که باید بر روی آن کار شود بیمه ناباروری است؛ یکی از مواردی که می تواند کمک کند این است که داروهای ناباروری که بسیار گران است، بیمه شود؛ بیماری به من مراجعه کرد که هزینه یک آمپول او 400 هزار تومان می شد، به بیمه مراجعه کرده بود ولی بیمه گفت به دلیل داشتن یک فرزند وضعیت شما شامل بیمه نمی شود.
خبرگزاری دانشجو: عوارض عقیم سازی چیست؟ الان به چه صورت است؟
دکتر لباف: یکی از خیانت هایی که انجام شده است این بود که لوله بستن خانم ها و آقایان را به عنوان روش پیشگیری اعلام کردند؛ در کتاب های علمی ما در سرفصل پیشگیری از بارداری این دو روش وجود ندارد؛ این روش ها در سرفصل عقیم سازی وجود دارد.
در تمام کشورهای دنیا که بهداشت رایگان است، دو تا سه رقم وسیله جلوگیری به صورت رایگان داده می شود؛ در کشور ما حتی در زمانی که ضروری ترین داروهای ما مورد تحریم بود، 13 نوع وسیله جلوگیری از سوی دابلیو اچ او به طور رایگان در اختیار مردم ما قرار می گرفت.
روش عقیم سازی به عنوان روش جلوگیری و رایگان به مردم ارائه می شد؛ عوارض لوله بستن خانم ها را می توانم عنوان کنم، این یک عمل جراحی است که با بی هوشی انجام می شود؛ تمام عوارض بیهوشی برای این عمل جراحی نیز وجود دارد؛ در لوله بستن خانم ها اختلالات ریلی به عبارتی خونریزی های شدید و خونریزی های نامنظم زیاد مشاهده می شود.
لوله باز کردن روش جراحی بسیار مشکل است که درصد موفقیت آن بسیار کم است چرا که ممکن است در اثر جراحی کارایی قبل را نداشته باشد، لوله ها مژک هایی دارند که در رسیدن اسپرم و تخمک به یکدگر می تواند بسیار موثر باشد؛ زمانی که لوله بسته می شود مژک ها از بین می رود؛ وقتی لوله باز می شود فرم لوله باز است ولیکن ناباروری زن وجود دارد.
وجود کیست ها که در اغلب مواقع باعث می شود عمل های جراحی زیادی انجام شود، از عوارض لوله بستن است.
خبرگزاری دانشجو: این امر بیشتر به توصیه پزشکان انجام می شد یا به خواست بیمار صورت می گرفت؟
دکتر لباف: این مسئله بیشتر به توصیه مسئولین بهداشتی و درمانی وزارت خانه انجام می شد که شامل پزشک، بهورز، ماما و... می شد.
روش های لوله بستن رایگان انجام می شد و روش آی وی ای در هر دوره حداقل 5-6 میلیون هزینه داشت و گاهی لازم بود تا سه دوره آی و یای انجام شود؛ در نتیجه گرایش به سمت لوله بستن به عنوان یک روش پیشگیری افزایش یافت.
خبرگزاری دانشجو: الان 13 نوع روش پیشگیری برداشته شده است؟
دکتر لباف: تا جایی که من اطلاع دارم متاسفانه برداشته نشده است؛ در برخی خانه های بهداشت از سوی مسئولین بالا دست گفته شده است، کارهای قبل حتی لوله بستن را ادامه دهید اما گزارش ندهید.
خبرگزاری دانشجو: راهکار تشویقی شما به عنوان پزشک متخصص چیست؟
دکتر لباف: باورهای فرهنگی باید تغییر کند؛ سی سال درباره فرزند کمتر تبلیغ شده است؛ تغییر این فرهنگ و باور پروسه طولانی مدت است و پشتکار طولانی مدت را می طلبد؛ باید دولت سیاست های تشویقی اعمال کند همان طور که در بسیاری از کشورها انجام می گیرد.
امکانات زیادی از سوی دولت برای افراد در نظر گرفته شود تا مردم به فرزند آوری روی آورند؛ همان طور که فرزند چهارم از دفترچه بیمه محروم بود اکنون باید سیاست های عکس آن اعمال شود؛ مردم نیز باید عمق فاجعه را لمس کنند؛ بدانند که اگر برای فرزند آوری اقدام نکنند مورد بازخواست قرار می گیرند.
چطور فرزندان خود را برای حفاظت از خاک کشور به جبهه می فرستادند اکنون نیز نسل کشی آرام و خاموش صورت می گیرد که بسیار موثر تر از جنگ است؛ اگر عمق فاجعه درک نشود ما انقراض نسلی در آینده خواهیم داشت؛ جوانان ما باید این امر را به عنوان یک وظیفه شرعی در نظر بگیرند.
باید در نظر داشت تک فرزندی عوارض و مشکلات خاص خود را دارد؛ اگر می خواهیم بسیاری از مشکلات موجود در جامعه و خانواده از بین برود باید در سبک زندگی و نگرش ها تغییر ایجاد کرد؛ در امریکا اگر خانمی دارای 7 فرزند باشد به عنوان قهرمان نامیده می شود، همانند یک قهرمان ورزشی و علمی از بسیاری امکانات بهره مند می شود.
به گفته حضرت امام(ره) بدانیم دشمن از ما چه می خواهد و آگاه باشیم همان به ضرر ما خواهد بود و جلوی آن بایستیم؛ گاهی خواسته دشمن واضح است و گاهی با تبلیغات و بهانه های گوناگون و به اسم بالا بردن بهداشت زنان و بچه مسئله تهدید نسل را مطرح می کند در حالی که به دنبال هدف دیگر است؛ هر خانم که به بقای مملکت خود فکر می کند و ایران برای او اهمیت دارد باید در این زمینه تلاش جهاد گونه کند.
قابل توجه اون ادمهایی که برای افزایش جمعیت دظت به هر کاری می زنند.
ولی عکساش جالب بود
تا حال عکس بچه که تازه به دنیا اومده ندیده بودم
خداییش این باورهای غلط مارو به اشتباه انداخته
من متاسفانه زایمان اولم به دلیل ناتوانی در زایمان طبیعی سزارین بوده. ولی اگر خدا بخواد میخوام تا میتونم و توانایی دارم چند باره بچه دار بشم.
از لحاظ اقتصادی هم خیلی خوب نیستیم ولی با ایمان به این که تا حالا خدا روزی داده ازین به بعد هم خدا روزی میده میخوام بچه دار بشم