به گزارش خبرنگار"خبرگزاری دانشجو" از مشهد، محمدسعید احدیان امروز در جمع دانشجویان دانشکده حقوق، علوم سیاسی و زبان خارجی دانشگاه آزاد مشهد در نشست" ناگفتههای رسانهای 13 سال مذاکرات هستهای از بیانیه تهران تا نشست نیویورک" بیان کرد: من دوره احمدینژاد و جلیلی که آن را استقامت و ایستادگی نامیدهام، مقطعی بود که فعالیت هستهای را به جایی که باید، رسانده بودیم و نیاز به افزایش سانترفیوژها نداشتیم و چنانچه مشاهده میکنید غنی سازی را افزایش دادهایم تنها به دلیل این است که غربیها ایران را تحت فشار قرار دادهاند.
وی با اشاره به اینکه در این دوره نه پیشرفت و نه پسرفتی را شاهد بودهایم گفت: انتقادهایی به این دوره وارد است زیرا فرصت برای حل مشکل وجود داشت؛ اما نتوانستیم از آن استفاده ایدهآل کنیم.
در دوران احمدینژاد دچار یک انفعال دیپلماتیک شدیم
این فعال رسانهای با تاکید بر اینکه در این دوره فرصتهای مهم را از دست دادیم و دچار یک انفعال دیپلماتیک شدیم تصریح کرد: در آن دوره البرادعی گذشته ایران را پاک کرده بود؛ بنابراین میتوانستیم اقدامی انجام دهیم که 1+5 علیه ایران برای تصویب یک قطعنامه سنگین به اجماع نرسد.
احدیان با بیان اینکه یکی دیگر از علل فشار غرب به ایران در زمان احمدینژاد، فتنه 88 بود خاطرنشان کرد: کسانی باعث و بانی فتنه 88 هستند باید پاسخگوی فشارهای اقتصادی که بر مردم شد باشند.
مدیرعامل روزنامه خراسان ادامه داد: در دوران روحانی- ظریف، بین مقام معظم رهبری و دولت فاصله وجود داشت به همین دلیل میتوان گفت رویکرمقام معظم رهبری نسبت به مذاکرات نرمش و بدبینی و رویکرد دولت، لبخند و امید بود.
وی بیان داشت: در این دوره ایران توانست چهره خود را بازسازی کند زیرا تا پیش از این تصویر ایران در سطح بین الملل یک چهره خشونت طلب بود و سخنان ایران در مجامع جهانی شنیده نمیشد.
توافق نامه ژنو نه قرارداد ترکمانچای است و نه فتحالفتوح
این فعال رسانهای ضمن بیان اینکه خروجی دوره روحانی مساعد کردن فضای ذهنی جامعه جهانی برای شنیدن سخنان ایران است گفت: توافق نامه ژنو نه قرارداد ترکمانچای است و نه فتحالفتوح. این توافقنامه از نظر حقوقی قابل تفسیر است و انتقادات بسیاری را میتوان بر آن وارد کرد؛ اما از حیث حقوقی نیز دستاوردهایی دارد و از نظر سیاسی قابل دفاع است.
احدیان افزود: در دوران روحانی این فرصت وجود داشت که سخنان خود را در مجامع بینالمللی بزنیم و آنان سخنان دولتمردان ایران را بشنوند البته باید این نکته را نیز مورد توجه قرار داد که لبخندها بیشتر بود و اخمهای به موقع، که وظیفه دولت بود را رهبری به دوش کشیدند.
مدیرعامل روزنامه خراسان اشتباه این دوره را پیوند زدن اقتصاد به مسائل هستهای دانست و گفت: جمع بندی دولت این بود که برای رفع مشکلات اقتصادی، مسئله هستهای باید به سامان برسد و این اشتباه استراتژیک دولت بود.
وی خاطرنشان کرد: به دو دلیل خرد و کلان در این دوره نخواهیم توانست به توافق برسیم. سطح خرد منظور اتفاقات عراق و سوریه، خلاقیت در مذاکرات توسط دیپلماتهای ایرانی و شرایط کشورهای اروپایی است.
4 حوزهای که ایران و آمریکا در آن با هم تضاد استراتژیک دارند
این فعال رسانهای با اشاره به اینکه در سطح کلان نیز در چهار حوزه با آمریکا تضاد استراتژیک داریم گفت: تغییر هنجارهای دنیا، تثبیت نظم نوین جهانی، دستیابی به سوخت هستهای و اسرائیل حوزههای مورد تضاد ایران و آمریکا هستند و در این شرایط در صورتی با یکدیگر به توافق میرسند که یکی از کشورها دست از منافع استراتژیک خود بردارد.
احدیان در توضیح این چهار تضاد یادآور شد: در خصوص تغییر هنجارهای دنیا، از سال 57 شاهد این اتفاق بودیم که جمهوری اسلامی ایران مدام قاعده دنیا را به نفع خود و به ضرر استکبار تغییر میدهد. در راستای تثبیت نظم نوین جهانی نیز در حال حاضر در دوره گذار هستیم و همه کشورها و از جمله ایران به دنبال سهم خواهی هستند.
وی ادامه داد: در رابطه با دستیابی به سوخت هستهای نیز باید گفت انرژی آینده دنیا، انرژی هستهای است، امروز تعداد محدودی از کشورها سوخت هستهای تولید میکنند بنابراین چنانچه ایران نیز تولید کند آنگاه مشخص نخواهد بود چند کشور دیگر به تولید سوخت هستهای دست خواهند یافت.
نگاهها حزبی و سیاسی خود را نباید در تحلیلها جای داد
مدیرعامل روزنامه خراسان ضمن بیان اینکه نگاهها حزبی و سیاسی خود را نباید در تحلیلها جای داد تصریح کرد: زمانی که درصدد تحلیل دورهای بر میآییم دولتها را باید متناسب با شرایط مکانی و زمانی و فرصتها و تهدیدهایی که داشتهاند مقایسه کنیم.
این فعال رسانهای در بخش دیگری از سخنان خود در رابطه با تماس تلفنی که بین اوباما و روحانی برقرار شد بیان داشت: این تماس یک اشتباه بزرگ بود و نه تنها هیچ توجیهی نداشت بلکه یک اتفاق بیدستاورد بود.
احدیان افزود: چرا امروز ظریف با قدرت میتواند پای میز مذاکره بنشیند؟ زیرا ایران در کشورهایی ماند یمن، سوریه، لبنان و سایر کشورها دارای قدرت و تاثیر است بنابراین هر چه تعداد تماسهای ایران و مسئولان ایرانی با آمریکا افزایش یابد این قدرت و تابوی ارتباط با آمریکا خواهدشکست.
جایگاه منتقدین با توجه به رویکرد دولتها
وی در خصوص جایگاه منتقدین در دولت بیان کرد: جایگاه منتقدین بسته به دورههای مختلف با هم فرق میکند به طور مثال در دورهای که میخواهید توافق کنید منتقدین کمک کننده هستند زیرا آنان قدرت چانه زنی دولتها را در مقابل طرف غربی افزایش میدهند بنابراین نباید در این دوره نباید با بی انصافی رفتار کرد و منتقدین را کم سواد خواند. اما در دورهای که تندروی رخ میهد نقد صریح به ضرر دولت و نظام است بنابراین نباید نقد را به صورت علنی مطرح کرد.
مدیرعامل روزنامه خراسان در پایان بیان کرد: تا زمانی که آمریکا ادبیات ابرقدرتی خود را به کار ببرد نخواهیم توانست پای میز مذاکره بنشینیم و با یکدیگر صحبت کنیم.