به گزارش خبرنگار " خبرگزاری دانشجو" از ایلام، علی دل پیشه، رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایلام در اختتامیه همایش ملی "پژوهش، استان و توسعه با نگاهی به بایدها و نبایدهای برنامه ششم توسعه" که امروز با حضور مسئولان ملی و استانی در هتل زاگرس ایلام برگزار شد، با بیان اینکه عمدهترین بحثی که میتوان در این محفل علمی با حضور اندیشمندان و صاحب نگران مطرح کرد پایه ریزی سیستم بهداشتی درمانی مبتنی بر عدالت در سلامت است، بیان داشت: این موضوع صرفا به کشور ما منحصر نمیشود، بیش از چند دهه در تمام جهان در جریان است و با مبانی فکری و دینی ما هم خوانی دارد، بحث مراقبتهای اولیه بهداشتی، بحث تقدم بهداشت بر درمان و آنچه که سلامت تاثیر گزار است همه این تعاریف در پایه ریزی سیستم درمانی عدالت محور میگنجد.
وی با بیان اینکه ابعادی مانند سیاستهای حکومتی، اقتصادی، اجتماعی، فردی، مشخصههای نژادی، قومیت و غیره چارچوبهای تعیین کننده سلامت هستند، افزود: اما متاسفانه با وجود تمام تلاشهای که صورت میگیرد ناعدالتیهایی در اقصا نقاط جهان به چشم میخورد، در کشورهای آمریکای شمالی موضوع کاپیتالاستی و در مناطق متمایل به شرق موضوع سوسیالیستی در بهداشت و درمان وجود دارد، بهترین شرایط بهداشتی را کشورهای اسکاندیناوی برای شهروندانشان فراهم کردهاند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایلام با اشاره به شاخصههای سلامت ایران تصریح کرد: امید به زندگی در میان زنان ایرانی بیش از مردان است و یکی از دلایل آن را میتوان در توجه بانوان به سلامت خویش ارزیابی کرد، در دهههای 40 و 50 بیماریهای عفونی و انگلی مهمترین علت مرگ و میر هموطنان ما بودند اما در حال حاضر حوادث عمدی، غیر عمدی و سوانح جادهای بزرگترین علت مرگ و میر ایرانیان به شمار میآید.
دل پیشه با تاکید بر اینکه سیاستهای خوبی در کشور برای اجرای عدالت تبیین شده است، تصریح کرد: مهمترین شاخص در عرصه سلامت، مرگ و میر کودکان و مادران میباشد پس از پیروزی انقلاب اسلامی برنامههای مختلفی برای اجرای طرحهای صیانت از سلامت پایه ریزی شد اما مهمترین آنها طرح تحول نظام سلامت با حمایت ارگانهای بین بخشی است.
وی با تاکید بر اینکه تا 23 سال گذشته تعداد پزشکان مستقر در بیمارستان امام ( ره) ایلام به تعداد انگشتان یک دست نیز نمیرسید، بیان داشت: پزشکان هندی، بنگلادشی و پاکستانی در ایلام به وفور دیده میشدند، مشکل ارتباطی داشتیم، درمانهای نامناسب به دلیل عدم اشتراکات زبانی با پزشکان مهاجر به تعدد دیده میشد، در حال حاضر در همین استانی که شرح گذشته آن ذکر شد بیش از 300 پزشک عمومی و تخصصی در حال خدمت هستند که بیشتر آنها بومی استان میباشند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایلام پایههای طرح تحول نظام سلامت را عدالت محوری عنوان کرد و گفت: تا پیش از اجرای این طرح، دسترسی به خدمات بهداشتی- درمانی بسیار مشکل بود، بسیاری از مردم برای درمان خود به استانهای مجاور رجوع میکردند، الان در همین استان از 15 اردیبهشت ماه سال جاری مبلغی بالغ بر 25 میلیارد تومان توسط دولت برای صیانت از سلامت مردم هزینه شده است، رقمی که به هیچ وجه قابل مقایسه با ارقام و آمارهای سالهای گذشته نیست.
دل پیشه خاطرنشان کرد: بیش از 650000 نفر توسط پزشکان متخصص ویزیت شدهاند، مبلغ ویزیت پزشک متخصص در دو مرکز درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی فقط 3000 تومان است، بخش جراحی پلاستیک در بیمارستان آیت الله طالقانی که دیر زمانی قسمتی از آن متروکه شده بود را راه اندازی کردهایم.
وی ادامه داد: بخش سرطان کودکان را با استخدام فوق تخصص خون و سرطان شناسی ایجاد کردهایم، هتلینگ در تمام بیمارستانها اجرا شده است، در تمام شاخههای تخصصی به جذب نیروی انسانی همت گماردیم.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایلام با تاکید بر این مطلب که ادعا نمیکنیم شرایط موجود بسیار ایده آل است، تصریح کرد: تمام تلاش خود را بکار بستهایم، در این راه مشکلات و نارساییهای نیز وجود دارد؛ اما آنچه که حائز اهمیت میباشد این است که عمده این نارساییها شناسایی شوند و برای رفع آنها برنامه ریزی کنیم.
دل پیشه اجرای توریست درمانی را گوشهای از همکاری دانشگاه علوم پزشکی ایلام با دولت خواند و بیان داشت: مذاکرات متعددی با عراق انجام دادهایم، با دولت این کشور تعامل سازنده، پویا و متقابل داریم و آماده پذیرش بیماران عراقی میباشیم.
وی یکی از افتخارات حوزه بهداشت ایلام را تاسیس دانشکده دندانپزشکی در سال 1392 عنوان کرد و گفت: 70 دانشجو دندانپزشکی در این ساختمان در حال تحصیل هستند و 13 پزشک دندانپزشک در راستای عدالت در سلامت در خدمت همشهری های عزیزمان هستند.