به گزارش خبرنگار "خبرگزاری دانشجو" از کرمان، وحید شیبانی، رئیس مرکز تحقیقات علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی کرمان روز گذشته در جمع خبرنگاران در رابطه با فعالیت های مرکز تحقیقات علوم اعصاب کرمان گفت: تحقیقات مرکز تحقیقات علوم اعصاب بیشتر در زمینه برخی بیماریهای مخرب سیستم عصبی از جمله آلزایمر، پارکینسون و اعتیاد است.
وی ادامه داد: مرکز تحقیقات علوم اعصاب کرمان اولین مرکز تحقیقات علوم اعصاب مصوب کشور است که به همت حسین اسکندری بنیان گذاشته شده و سال ۱۳۷۴ توسط شورای گسترش علوم پزشکی کشور همراه با ۵ مرکز دیگر به تصویب رسید.
این عضو موسس انجمن علوم اعصاب ایران با بیان اینکه این مرکز از سال ۱۳۸۰ دارای ردیف بودجه مستقل شده و دارای عضو هیئت علمی پژوهشی مستقر است، گفت: ساختمان فعلی این مرکز از سال ۱۳۸۶ با اعتباری که از طرف سازمان برنامه و بودجه کشور، نهاد ریاست جمهوری و معاونت پژوهشی وزارتخانه، تامین اعتبار، تکمیل و تجهیز شده است.
شیبانی ادامه داد: در حال حاضر هشت آزمایشگاه فعال در مرکز تحقیقات علوم اعصاب کرمان در زمینههای مختلف وجود دارد و همچنین تعداد زیادی محقق پاره وقت در قالب طرحهای تحقیقاتی با این مرکز همکاری دارند.
وی گفت: آزمایشگاههای این مرکز شامل: آزمایشگاه سلولی مولکولی، الکتروفیزیولوژی، کشت سلولی، میکروسکوپ الکترونی رفتاری وشناختی است که یکی از آزمایشگاههای مرکز تحقیقات علوم اعصاب کرمان ((EEG/ERPبر روی نمونههای انسان و مابقی بر روی مدلهای حیوانی کار میکنند یا در داخل آزمایشگاههای کشت سلولی تحقیقات صورت میگیرد.
این عضو سازمان بین المللی تحقیقات مغز (IBRO) ادامه داد: در حال حاضر پنج عضو هیات علمی در این مرکز فعالیت میکنند و سه نفر به صورت دانشجوی بورسیه به ما ملحق میشوند.
شیبانی تصریح کرد: این مرکز در سالهای مختلف و در حوزههای مختلف علوم اعصاب فعالیتهای پژوهشی و تحقیقاتی در زمینه علوم پایه، کلینیکی و بالینی، اجتماعی و اپیدمیولوژی انجام داده است.
به گفته وی مرکز تحقیقات علوم اعصاب کرمان در پنج سال اخیر ۴۳۰ مقاله علمی پژوهشی چاپ کرده که ۱۶۵ مقاله آیاسآی، ۵۵ مقاله پابمد و مابقی مقالههای علمی پژوهشی داخلی و یا در سایر اندکسها بودند.
این عضو سازمان بین المللی تحقیقات مغز (IBRO) ادامه داد: فقط طی سال گذشته ۱۱۰ مقاله علمی پژوهشی از سوی مرکز تحقیقات علوم اعصاب کرمان به چاپ رسیده است.
شیبانی یکی از اولویتهای اصلی مرکز را بحث اعتیاد دانست و گفت: در زمینههای مختلف آن در حال کار هستیم و بارها مورد تشویق سازمانهای مختلف از جمله ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور و معاونت تحقیقات ریاست جمهوری قرار گرفتیم و به عنوان مرکز پژوهشی برتر در زمینه اعتیاد انتخاب شدیم.
وی گفت: اکنون در مرکز علوم تحقیقات اعصاب کرمان ۲۲ دانشجوی پیاچدی علوم اعصاب در حال تحصیل هستند که سه نفراز آنها فارغالتحصیل شدند.
رئیس مرکز تحقیقات علوم اعصاب کرمان خاطرنشان کرد: کرمان نخستین جایی است که به غیر از تهران رشته دکترای علوم اعصاب را داشته و در تاسیس رشته مشارکت فعال داشته است و دانشجوی پیاچدی تربیت میکند که این مرکز مجوز تعدادی دانشجوی پیاچدی و پژوهش محور نیز دارد که الان یک دانشجو در حال فعالیت است.
شیبانی گفت: قسمت عمده کارهای تحقیقاتی که ما انجام دادهایم در حوزه تولید دانش است، اگرچه کارهای کاربردی خوبی نیز صورت گرفته است به طور مثال مواردی داشتیم که سلولهای بنیادی به افراد قطع نخاع تزریق شده و میزان بهبودی آنها مورد بررسی قرار گرفته است.
وی تصریح کرد: همچنین کارهای کاربردی در رابطه با اعتیاد از طریق آنالیز خون و... صورت گرفته و به نتایج خوبی رسیدیم.
رئیس مرکز تحقیقات علوم اعصاب کرمان ادامه داد: مقالات ارائه شده در مرکز تحقیقات علوم اعصاب کرمان دانش عمومی جامعه و مخاطبان خود را بالا میبرد، و میزان ارجاع به کارهای مرکز زیاد شده است یکی از کارهای صورت گرفته در این مرکز تدوین کدهای اخلاقی کار با حیوانات آزمایشگاهی و دستورالعمل اخلاقی کار با حیوانات آزمایشگاهی است.
شیبانی افزود: طرح این موضوع در مرکز تحقیقات علوم اعصاب ارائه شد و کار را به طور مشترک با دانشگاه علوم پزشکی تهران و اساتید بینالمللی انجام دادهایم.
وی تصریح کرد: این دستورالعمل اکنون مبنای کار در کمیتههای اخلاق کشوری قرار گرفته و استفاده میشود.
این عضو بورد تخصصی علوم اعصاب و علومشناختی گفت: از سوی دیگر کارهای انجام شده که در رابطه با مباحث اجتماعی اعتیاد صورت گرفته است، همه مورد توجه قرار گرفتند.
شیبانی بیان داشت: وظیفه ما کاربردی کردن پژوهش نیست، ما تولید مواد خام لازم برای کسانی را داریم که میخواهند کارهای کاربردی انجام دهند.
وی با اشاره به فعالیتهای بینالمللی مرکز تحقیقات علوم اعصاب کرمان گفت: از سه سال قبل فعالیت علمی را با حمایت معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه کرمان و کشور ژاپن شروع کردیم که منجر به راه اندازی دپارتمان یا مرکز علومشناختی در کرمان شد و قرار است روی برخی از نخستیان کارهای تحقیقاتی صورت گیرد.
رئیس مرکز تحقیقات علوم اعصاب کرمان ادامه داد: در این همکاری مشترک ژاپنیها موافقت کردند و ابزار و وسایل تحقیقاتی مهمی را به صورت رایگان در اختیار ما قرار دادند و دانشگاه و مرکز نیز یکسری تجهیزات را خریداری کرده است ولی برای تکمیل آن نیاز به حمایت بیشتر معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه و ستاد علومشناختی کشور داریم.
شیبانی تصریح کرد: اکنون پیشنهادی از سوی معاونت تحقیقات ریاست جمهوری و علومشناختی کشور داریم که آزمایشگاه ملی الکتروفیزیولوژی کار روی نخستیان را در کرمان داشته باشیم و الان نیز در حال پیگیری آن هستیم.
وی گفت: با راه اندازی این دپارتمان و آزمایشگاه، ما در زمینه تحقیقات روی نخستیان و میمونها به عنوان قطب در کشور شناخته میشویم که در این زمینه از حمایتهای خوب کشوری و دانشگاهی برخوردار هستیم.