به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از ایلام، ۲۲ ماه از آغاز مذاکره دولت یازدهم با ممالک قدرتمند جهان موسوم به با ۱+۵ می گذرد، با طلیعه انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ تقابل ایدئولوژیکی آمریکا که بزرگترین حامی خود در خاورمیانه را از دست داده بود آغاز شد، جنگ سخت، جنگ هوشمندانه، تحریمهای سیاسی و اقتصادی، تفرقه افکنی میان احزاب و اقلیت ها که از سوی ایالات متحده علیه ایران اعمال می شد به شکوفایی استعدادهای داخلی کشورمان انجامید؛ به گونه ای که ایران به مقام های نخست قدرت موشکی خاورمیانه، بهره مندی از چرخه کامل هسته ای در دنیا، تولید سلولهای بنیادین، شبیه سازی حیوانات، فناوری هوافضا، دست یابی به فناوری لیزر، فناوری نانو، رشد علوم پایه و علوم پزشکی در جهان، رباتیک و غیره نائل آمد و مرزهای خود را تا مدیترانه گسترش دهد.
شکل گیری ایران هسته ای، آمریکا و هم پیمانانش را برآن داشت تا برای کنترل این قدرت که معادلات نظم نوین جهانی را برهم زده است و درحال هژمون سازی می باشد جمهوری اسلامی را به پای میز مذاکره و تعاملات دیپلماسی فرا بخوانند، پس از ۱۲ سال قهر و آشتی دولتمردانی که به دور میز مذاکره برای رسیدن به مطالباتشان جمع شده بودند این گفتگوها با ارائه برجام وارد دور جدیدی شد که تحقق یا عدم تصویب آن آینده سیاسی خاورمیانه در مقیاس وسیع و اروپا و آمریکا را در مقیاس منقبض تر رقم خواهد زد.
سهراب صلاحی، رئیس سازمان بسیج اساتید کشور در گفتگو با «خبرگزاری دانشجو» به بررسی برجام و پیامدهای تصویب آن پرداختند.
آیا پارامترهای توافق خوب در متن جمع بندی های مذاکرات بین ایران و ۱+۵ رعایت شده است؟
برای پاسخ به این س وال باید اهداف دشمن و غایت جمهوری اسلامی مورد بررسی قرار گیرند، اهداف آمریکا از گفتگو با ایران در دو حیطه قابل ارزیابی هستند، ایالات متحده درصدد است با تغییر رویکردهای جمهوری اسلامی، کشورمان را با همکاری با خود در اداره منطقه ترغیب کند به عبارتی دیگر میخواهد ایران را به تسلیم خود درآورد، در صورتی که آمریکا نتواند به هدف مذکور نائل آید با ایجاد نفاق و دو دستگی ایران را تجزیه خواهد کرد؛ از این رو مقام معظم رهبری به همه اقشار و احزاب تاکید کردند که مراقب خدعه دشمن در خلق نفاق های جدید باشید.
دولت یازدهم و تیم مذاکره کننده زحمات بسیاری در پای میز چانه زنی با غرب متحمل شده اند؛ اما مبرهن است که هرکدام از طرفین اعم از ایران و آمریکا به آنچه که در نظر داشتند نرسیده اند، دشمن در بحث برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ در تلاش است که روزنه هایی در امنیت ملی ما ایجاد کند تا بتواند از این خلل به ضرر جمهوری اسلامی استفاده کند، نمی توان کتمان کرد که حدود و خطوط قرمز کشورمان در این مذاکرات نقض شده اند؛ PMD و زمان رفع تحریم ها در این حیطه گنجانده می شوند، نباید فراموش کرد که آمریکا به عنوان اتم استکبار و در حد اعلای بدطینتی، همین محدویت ها را نیز نمی تواند بپذیرد و با تمام ابزار سعی در قرار دادن ایران در منگنه دارد، این که این رشته سر دراز خواهد داشت، باید منتظر بود و ببینیم چه کسی در آخر این بازی بیشترین گل را خواهد زد.
آمریکایی ها می گویند ۹۸ درصد هسته ای ایران را تعطیل کرده اند، ما محدودیت های سنگینی را پذیرفته ایم، انتظار ما این بود که دوستان ما در غالب تیم مذاکره کننده با قاطعیت در مقابل این زیاده خواهی ها آمریکا بایستند؛ اما متاسفانه کوتاه آمدند، با این وجود سایت های موشکی ایران قابل مذاکره نیستند، هیچ قدرتی توان ورود به این تاسیسات را نخواهد داشت و هرکس بخواهد از این اصول عدول کند با سرب داغ جوابش را خواهیم داد.
ما آمریکا و رژِیم منحوس آل سعود را محاصره کرده ایم، دولت و مردم با استعانت به راهبردهای امام امت تا پرونده تتمه حضور مستکبرین در منطقه را نبندند آرام نخواهند گرفت، بدون شک با همراهی دوستان مقتدر و بازوان خود در منطقه خاورمیانه این نقطه را از لوث کفار سفاک پاک خواهیم کرد و سیاستگذاری در بخش انرژی جهان و تعیین قیمت نفت دنیا را در دست خواهیم گرفت.
دولت می گوید: بهتر است که نیمه پر لیوان را نگاه کنیم، ما اجازه داریم تا ۱۵ سال اورانیوم با غنای سه درصد تولید کنیم، این موضوع چه تاثیری بر روند پیشرفت علم و فناوری هسته ای، انگیزه دانشمندان و تهیه رادیو دارو برای بیش از نیم میلیون سرطانی خواهد داشت؟
بر اساس برجام، ما برای تامین سوخت راکتور بوشهر باید اورانیوم را از خارج از کشور تهیه کنیم، اگر دانش هسته ای در ایران گرفتار وقفه شود رکود خواهد کرد، ایران یک قدرت بزرگ است؛ بنابراین برای کشاورزی، پزشکی، صنعت و سایر عرصه ها به دانش و فناوری هسته ای نیاز دارد، اگر با این رویه ادامه دهیم تا ۱۰ سال آینده نخواهیم توانست که سوخت راکتور بوشهر را تولید یا تهیه کنیم؛ زیرا این نیروگاه با ۱۹ هزار سانتریفیوژ فعال خواهد شد؛ این در حالی است که با ۶۰۰۰ سانتریفیوژ هیچ فعالیتی نخواهیم داشت.
همانگونه که اگر فرد یا جامعه ای به کامیپوتر یا دنیای مجازی دسترسی یا احاطه نداشته باشد بی سواد و جهان سومی خوانده می شود؛ اگر کشورها تا ۱۰ سال آینده به فناوری هسته ای مجهز نشوند فقیر و متحجر خواهند بود، شک نکنید که با وجود توافق و تصویب قطعنامه در ۱۰ سال آینده باز هم شاهد دبه درآوردن های بسیار آمریکا می باشیم.
آقای عراقچی در رسانه ملی گفت: قطعنامه شورای امنیت هیچ محدودیتی در برنامه نظامی ایران ایجاد نکرده است؛ این در حالی است که بخش اعظم موشک های کشورمان قابلیت حمل کلاهک هسته ای دارند، این انقباظ و تحریم فعالیت های نظامی کشورمان در حالی که در ناامن ترین و استراتژیک ترین نقطه جهان هستیم را چگونه تحلیل می کنید؟
مهمترین ایراد بر قطعنامه در بند سه ضمیمه B با عنوان برگشت پذیری و عدم صدور مجوز برای ایران در زمینه تحقیق و تولید موشک های بالستیک با قابلیت حمل کلاهک است، آقای عراقچی گفت: ما به دنبال ساخت موشک با قابلیت حمل کلاهک هسته ای نیستیم، بله، مذاکره کننده ارشد کشورمان درست می گوید؛ اما مکانیزم و ساختار این دو موشک کاملا شبیه به یکدیگر است به عبارتی دیگر اکثر موشک های دوربرد و میان برد ایران قابلیت حمل کلاهک هسته ای دارند، رهبر تولید و تحقیق در زمینه بمب هسته ای را حرام اعلام کرده اند، من نمی دانم چرا تیم مذاکره کننده کشورمان مرتکب این خطا شدهاند؟
برای ما واضح نیست که مطرح شدن محدودیت در حیطه تسلیحات نظامی، کلاهی بود که بر سر وزارت امور خارجه گذاشته شد یا برای آرام کردن اعراب بود! به هرحال یک موجود زنده برای تداوم بقای خود، مکانیزم دفاعی دارد، موشک نیز یک سلاح دفاعی است و پافشاری ما برای حفظ این خط قرمز با توجه به تهدیدات بی شمار آمریکا و اسرائیل مبنی بر حمله نظامی به ایران، کاملا طبیعی است.
دولت یازدهم مسئولیت حل و فصل خطاهایی که مرتکب شده است را برعهده دارد، دولت نمی داند که چه چیزهایی را در پای میز مذاکره داده یا ستانده، به همین دلیل است که گل شماری می کند، قاطعانه عرض کنم که هیچ محدودیتی در بحث موشکی و دفاعی را نمی پذیریم ولو اگر بر سر این موضوع به جنگ بپردازیم؛ لذا دولت یازدهم گل هایش را در آخر پاییز بشمارد.
اگر مجلس شورای اسلامی قطعنامه و متن توافقات را تصویب نکند چه تبعاتی برای کشورمان به وجود خواهد آمد؟ همچنین اگر مجلس آمریکا برجام را رد کند چه پیادهایی برای این کشور خواهد داشت؟
با توجه به اینکه قطعنامه ۲۲۳۱ توسط دولت ایران پذیرفته شده است ارزیابی متن برجام از سوی مجلس شورای اسلامی جنبه تشریفاتی دارد، وقتی که نماینده ایران متن برجام را از سازمان ملل تحویل می گیرد و رئیس جمهور این قطعنامه را یکی از افتخارات تاریخ جمهوری اسلامی اعلام می کند مجلس شورای اسلامی جز تذکر دادن به عدول از خط قرمزها، کاری نمی تواند انجام دهد، مجلس که نماینده جمهوری اسلامی در پای میز مذاکره نبوده است.
سیستم قانون در آمریکا بسیار پیچیده است؛ حتی اگر کنگره به پذیرش متن برجام اقدام ورزد، ایالت های آمریکا می توانند این متن را وتو کنند، قوانین ایالات متحده به گونه ای تدوین شده اند که اگر قراردادی بین المللی در تضاد با منافع این کشور باشد مشمول پردازش در لایه های مختلف قانونگذاری نخواهد شد.
احزاب و افراد مختلف با تاسی به سخنان رهبر و با نقد منصفانه مانع ایجاد افتراق در جامعه باشند، تحلیل ها کارشناسانه باشند، دولت نیز منتقدان را تهدید نکند و آن ها را به جهنم حواله ننماید، مردم می بینند و قضاوت می کنند.
دولت حبابی از امیدواری ایجاد کرده است که رسانه ملی به بزرگتر شدن آن کمک می کند، اگر مردم از شرح ماوقع آگاه شوند و بدانند در برابر آنچه که داده ایم هیچ نگرفته ایم چه تبعاتی برای دولت خواهد داشت؟
درک این موضوع که مردم کشور ما برای محدودیت های ۱۵ و ۲۵ ساله به شادی می پردازند و برخی از سیاسیون به ملت یا به یکدیگر تبریک می گویند برای بنده مشکل است، اگر قرار است جشنی گرفته شود به افتخار و در سالروز شکست مذبوحانه آمریکا در عراق که طراح عظیم آن رهبر(مد ظل العالی) بودند، باشد.
اینکه با آمدن چهار سرمایه گذار خارجی، کارگران ما بیکارتر می شوند ذوق زدگی و تبریک گفتن ندارد، من امیدوار هستم که دولت یازدهم از عقبه مذاکره با غرب دچار آسیب نشود و اقتصاد مقاومتی را به فاز اجرایی درآورد.
آیا دولت با تخریب دلواپسان درصدد است که توپ شکست مذاکرات را در زمین آن ها بیندازد؟
کسانی که نسبت به اسلام، انقلاب و نظام دغدغه دارند با فحش و کتک از میدان به در نمی شوند اگر اینگونه بود که مردم ایران سختی های هشت سال جنگ با دشمن متجاوز را به دوش نمی کشیدند، دلواپسان دیروز و امروز بزرگ ترین قدرت نظامی جهان را شکست داده اند، دغدغه مندان این کشور اینگونه حماسه می آفرینند.
مردم ایران در بهره مندی از شعور سیاسی حرف اول را در دنیا می زنند، ملت ایران خوب می دانند که لنگر ثبات در منطقه بی ثبات خاورمیانه را دارند، مردم این اقتدار و امنیت را درک می کنند و حاضر نمی شوند برای گرفتن چند وعده دل خوش کن امنیتشان مخدوش شود، تدبیر رهبر این بود که مردم از جزئیات مذاکره مطلع شوند تا مبادا دودستگی و افتراق ایجاد شود.
دولت کلید رفع تمام مشکلات کشور اعم از آب، ازدواج، ریزگردها، مسائل زیست محیطی و غیره را در مذاکرات تفسیر می کرد، این تحریم ها چه موقع لغو خواهند شد؟ آژانس انرژی هسته ای وظیفه راستی آزمایی ایران را بر عهده گرفته است آیا این سازمان قابل اعتماد است؟
یکی از موضوعات مبهم در برجام تاریخ های متعدد شش ماهه، ۱۰ساله و ۱۵ساله در مورد لغو تحریم ها است، با وجود تاکیدات رئیس جمهور کشورمان مبنی بر لغو یکباره تحریم ها، صداهای مختلفی به گوش می رسد که این موضوع را به مطرح شدن موضوع PMD گره می زنند، سخنگوی کاخ سفید گفت اگر بر سر موضوع PMD مذاکره نشود تحریم ها را لغو نخواهند کرد، ایران این موضوع را قبول نمی کند، اگر آمریکایی ها از PMD دست بردارند از نظر اطلاعاتی در جهان رسوا می شوند؛ بنابراین موضوع مذکور تا چربیدن زور آن کس که قدرتمندتر است ادامه خواهد یافت.
یکی از اهداف آمریکا در ایران به پا کردن فتنه ای جدید مانند قائله ۸۸ می باشد؛ بنابراین باید هوشیار باشیم و نطفه های افتراق و نفاق را در دم خفه کنیم.