به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»؛ دانشگاه الزهراء (س) دانشگاه ويژه زنان، واقع در دهكده ونك تهران، در سال ۱۳۴۳ تاسيس شد. «مدرسه عالي دختران» در سال تحصيلي ۵۵ -۱۳۵۴ مدرسه عالي دختران تبديل به دانشگاه شد و از سال ۱۳۵۶در قالب مجموعه اي از ۴ دانشكده : علوم پايه، ادبيات و علوم انساني، علوم مديريت و اقتصاد درآمد.پس از پيروزي انقلاب اسلامي با همين تركيب، تحت نام مطهر الزهراء «س» فعاليت خود را ادامه داد.
در سال ۱۳۶۵ چهار دانشكده مزبور به دانشكده هاي: علوم پايه، علوم اجتماعي و اقتصادي، ادبيات و هنر تغيير يافت. در سال ۱۳۷۳ دانشكده هاي: علوم تربيتي و روانشناسي، تربيت بدني و علوم ورزشي، فني مهندسي به صورت مجزا موجوديت يافتند و در سال ۱۳۸۰ نيز دانشكده الهيات و ادبيات با دريافت موافقت اصولي وزارتخانه، به دو دانشكده ادبيات، زبان ها و تاريخ و دانشكده الهيات تبديل گرديد. با اين احتساب تعداد دانشكده ها به ۸ مورد افزايش يافت
دانشکده ادبیات
دانشکده ادبیات ، تاریخ و زبانها به عنوان یک واحد آموزش عالی تک جنسیتی نسبت به تربیت زنان و دختران محقق مومن و متعهد به انقلاب اسلامی، پاسدار و مروج تاریخ ، زبان و ادبیات فارسی، متخصص در علوم زبانی کوشا بوده و تلاش می کند در آموزش و تربیت زنان فرهیخته، مادران غرورآفرین و همسرانی نیکو در پاسخگویی به نیازهای جامعه ایرانی- اسلامی و جهانی سرآمد باشد. این تلاشها در راستای گسترش فرهنگ و درک جامعه جهانی با مدد از تعالیم عالیه الهی صورت می پذیرد.
گروههای آموزشی:
۱- زبان و ادبــیات فارسی (دوره ی کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکتری)
۲- زبانشـــناسی همگانی (دوره ی کارشناسی ارشد و دکتری)
۳- زبان و ادبيات انگلیسی (دوره ی کارشناسی ادبیات انگلیسی، دوره ی کارشناسی ارشد و دکتری آموزش انگلیسی)
۴- زبان و ادبیـــات عربی (دوره ی کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکتری )
۵- مترجمی زبان فرانسه (دوره ی کارشناسی و کارشناسی ارشد)
۶- تاريخ (دوره ی کارشناسی تاریخ، کارشناسی ارشد در سه گرایش تاریخ اسلام و تاریخ ایران و تاریخ اسلام در شمال آفریقا و دوره ی دکتری در چهار گرایش تاریخ جاهلیت و صدر اسلام، تارخ ایران در قرون میانه، تاریخ ایران در دوره ي معاصر و تاریخ فرق و مذاهب اسلامي)
۷-زبان و ادبیات روسی (دوره ی کارشناسی)
دانشکده هنر
مرکز اولیه و اصلی دانشکده هنردر سال ۱۳۴۳ با گشایش رشته طراحی لباس به وجود آمد و در سال ۱۳۴۵ به موازات آن رشته هنر و تزیین داخلی تأسیس گردید. سپس جهت تکمیل رشته های تحصیلی مدرسه عالی دختران و بطور اخص در رشته های هنر و تزئینات داخلی با تغییر و تکمیل برنامه به رشته معماری داخلی تبدیل گردید که دروس طراحی پارچه نیز به دلیل مناسب نزدیک با دکوراسیون، تعدادی از واحدهای آنرا شامل میشد.
آموزش هنر به شکل فوق تا خردادماه ۱۳۵۹ ادامه و سپس با شروع انقلاب فرهنگی متوقف گردید. دانشکده هنر با برنامه ریزی جدید توسط مسئولین آن در ۲۱ فروردین ماه سال ۱۳۶۱ اولین بازگشایی را پس از انقلاب فرهنگی در سطح ایران در برداشت و جزء محدود دانشکده های مشغول به کار در آن زمان محسوب می شد. درخواست توسعه و گسترش هنر با ۵ رشته و برنامه ریزی کامل آن در دانشکده در مهر ماه ۱۳۶۲ به وزارت علوم و آموزش عالی فرستاده شد و سرانجام در سی و یکمین جلسه شورای عالی برنامه ریزی مورخ ۲۷/۱۰/۶۴ برنامه های جدید آموزشی دوره های کارشناسی نقاشی، گرافیک، صنایع دستی به تصویب رسید.
رشته و مقاطع تحصیلی در دانشکده هنر:
دکترا : رشته پژوهش هنر
کارشناسی ارشد : رشته های ارتباط تصویری ، پژوهش هنر، صنایع دستی ، طراحی پارچه و لباس ، طراحی صنعتی ، نقاشی ،
کارشناسی : رشته های ارتباط تصویری ، پژوهش هنر، صنایع دستی ، طراحی پارچه و لباس ، طراحی صنعتی ، کتابت و نگار گری ، نقاشی
دانشکده فیزیک شیمی
با تفکیک دانشکده علوم پایه در سال ۱۳۹۳ دانشکده فیزیک شیمی به صورت یک دانشکده مستقل شروع به کار کرد. گروههای فیزیک و شیمی این دانشکده از سال ۱۳۶۶ بعنوان زیر مجموعه دانشکده علوم پایه پذیرش دانشجو داشته اند.
در حال حاضر این دانشکده در مقاطع کارشناسی , کارشناسی ارشد و دکتری فعالیت دارد و دارای ۴۳ عضو هیات علمی ( استاد, دانشیار, استادیار)است . تعداد دانشجویان حال حاضر دانشکده در مقطع کارشناسی ۵۶۹, در مقطع کارشناسی ارشد ۳۲۷و دکتری ۷۶نفر می باشند.
دانشکده فنی مهندسی
دانشکده فنی و مهندسي در سال ۱۳۷۳ تاسيس گرديد و با پذيرش دانشجو در مقطع کارشناسي رشته مهندسي صنايع گرايش برنامه ريزي و تحليل سيستم ها در سال ۱۳۷۴ رسماً آغاز به کار نمود. در ادامه این دانشکده پذیرش دانشجو در رشته مهندسی کامپیوتر- گرایش نرم افزار را در سال ۱۳۷۶در دستور کار خود قرارداد. لازم به ذکر است دانشکده طی سالهای ۱۳۷۶-۱۳۹۱ به طور متوسط حدود ۸۰ نفر ورودی در این دو رشته در مقطع کارشناسی داشته است. از مهر ماه ۱۳۸۱ این دانشکده پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد را آغاز نمود به نحوی که در اوایل این دهه به طور محدود اقدام به پذیرش دانشجو در رشته مدیریت فناوری اطلاعات- گرایش سیستمهای اطلاعاتی نمود، هر چند پس از وقفه ای ۲ ساله مجددا از سال ۱۳۸۶ پذیرش دانشجو در رشته یاد شده به مدت سه سال دیگر ادامه داشت.
به طور تخصصی و در قالب رشته های فنی و مهندسی، پذیرش دانشجو در دوره کارشناسی ارشد از سال ۱۳۸۷ با اخذ دانشجو در دو رشته مهندسی صنایع- گرایش صنایع و مهندسی کامپیوتر- گرایش هوش مصنوعی آغاز گردید. همچنین در سال ۱۳۹۰ در دو رشته مهندسی سیستمهای انرژی و مهندسی فناوری اطلاعات پذیرش دانشجوی ارشد ادامه یافت. از نیمسال دوم سال ۱۳۹۲ نیز پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر- گرایش نرم افزار و همچنین دکتری مهندسی صنایع- گرایش تحقیق در عملیات و سیستم صورت گرفت به نحوی که برای اولین بار دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه الزهرا در تاریخ فعالیت خود موفق به تربیت دانشجویان دکتری مهندسی گردیده است. در حال حاضر (۱۳۹۲) این دانشکده حدود ۵۵۰ دانشجو در مقطع کارشناسی، ۲۵۰ دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد و ۶ دانشجو در مقطع دکتری دارد.
دانشکده علوم زیستی
گروه زيست شناسي دانشگاه الزهرا در سال ۱۳۶۲ باهمكاري ۵ نفر از اعضا هيئت علمي و جذب دانشجو در رشته دبيري زيست شناسي پايه گذاري گرديد . سالهاي بعد با جذب هیات علمی در زمینه های ميكرو بيولوژي، بيوتكنولوژي، علوم گياهي، علوم جانوري و بيوشيمي، دانشگاه الزهرا در مقاطع كارشناسي و كارشناسي ارشد گرايشهاي متنوع زيست شناسي، شروع به حذب دانشجو نمود.
پذيرش دانشجو در رشته ميكروبيولوژي دوره هاي كارشناسي ، كارشناسي ارشد و دكتري به ترتيب در سالهاي ۱۳۷۰ ، ۱۳۷۴ و ۱۳۸۸ از طريق آزمون سراسري صورت پذیرفت.
در رشته علوم گياهي جذب دانشجو در سطح كارشناسي و كارشناسي ارشد به ترتيب از سالهاي ۱۳۷۶ و ۱۳۸۰ شروع شد . دانشجويان کارشناسی ارشد علوم گياهي در حال حاضر در دو گرايش " فيزيولوژي گياهي " و " سيستماتيك و اكولوژي گياهي " ادامه تحصيل می دهند .
رشته بيوتكنولوژي در سطح كارشناسي از سال ۱۳۸۱ و در سطح كارشناسي ارشد از سال ۱۳۸۷ راه اندازي شده و شروع به جذب دانشجو نمود. از سال ۱۳۹۳ مقطع دکتری بیوتکنولوژی با جذب دانشجو راه اندازی شد.در رشته بيوشيمي از سال ۱۳۷۹ مقطع كارشناسي ارشد دایر شده و در رشته بیوفیزیک اولین دوره پذیرش دانشجو در سال ۱۳۹۳ صورت گرفته است.
به دنبال موافقت وزارت علوم تحقیقات و فناوری با تفکیک دانشکده علوم پایه به سه دانشکده مجزا در تابستان سال ۱۳۹۳ دانشکده علوم زیستی با سه گروه بیوتکنولوژی، علوم گیاهی و میکروبیولوژی شروع به کار نمود.
دانشکده علوم ریاضی
گروه ریاضی دانشگاه الزهرا، در سال ۱۳۵۵ تاسيس و در ابتدا با سه نفر هيئت علمي در رشته ی دبيري محض در مقطع کارشناسي آغاز به کار کرد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، با ایجاد رشته های ریاضی محض و ریاضی کاربردی در مقطع کارشناسی گسترش یافت. دوره ی تحصیلات تکمیلی، درسال ۱۳۷۹ با ایجاد رشته ی کارشناسی ارشد ریاضی آغاز و در سال ۱۳۸۱با پذیرش دانشجو در مقطع دکتری، گسترش یافت. پس از آن با ایجاد دو رشته ی آمار و علوم کامپیوتر و با توجه به توسعه ی کمی و کیفی، در سال ۱۳۹۳، به حول و قوه ی الهی، از گروه ریاضی به دانشکده علوم ریاضی ارتقا پیداکرد.
در حال حاضر دانشکده ی علوم رياضي متشکل از سه گروه ریاضی، آمار و علوم کامپیوتر می باشد که در سه مقطع كارشناسي، کارشناسی ارشد و دکترا دانشجو میپذیرد.
رشته های کارشناسی شامل دوره های روزانه و شبانه ی ریاضیات وکاربردها، آمار وکاربردها و علوم کامپیوتر؛رشته های کارشناسی ارشد شامل ریاضی محض، ریاضی کاربردی و آمارریاضی می باشد.همچنین در مقطع دکترا در رشته های ریاضی کاربردی و ریاضی محض دانشجو می پذیرد.
دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی
گروه روانشناسی به عنوان یکی از اولین رشته های تحصیلی در بدو تاسیس دانشگاه در سال ۱۳۴۳، با سه گرایش مشاوره و راهنمایی ، روانشناسی کودکان استثنایی و روانشناسی صنعتی آغاز به کار نمود .
این گروه پس از انقلاب فرهنگی ، در دانشکده ادبیات ، الهیات و علوم انسانی جای گرفت و به همراه گروه های کتابداری و علوم تربیتی تا سال ۱۳۷۲ از واحدهای تابعه آن دانشکده محسوب می گردید . پس از آن دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی در سال ۱۳۷۲ به طور مستقل فعالیت خود را آغاز نمود .
دانشکده علوم اجتماعی و اقتصادی
این دانشکده ۴۳ عضو هیات علمی تمام وقت و از همکاری استادان مدعو نیز برخوردار است. ۲۵ نفر از کارشناسان و کارمندان خدمات آموزشی را به حدود ۱۵۲۷ دانشجوی روزانه و شبانه ارائه می دهند.
پنج گروه آموزشی آن عبارتند از:
۱- گروه اقتصاد در مقطع کارشناسی با گرایش اقتصاد نظری و کارشناسی ارشد با دو گرایش علوم اقتصادی و توسعه اقتصادی و برنامه ریزی و دکترای اقتصاد
۲- گروه حسابداری در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد با دو گرایش حسابداری و حسابرسی و دکترای حسابداری
۳- گروه علوم اجتماعی در مقطع کارشناسی با گرایش پژوهشگری و کارشناسی ارشد با دو گرایش پژوهشگری، جامعه شناسی و دکترای جامعه شناسی
۴- گروه مدیریت در مقاطع کارشناسی با گرایش بازرگانی و کارشناسی ارشد با گرایش بازاریابی و مالی و رشته مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات با چهار گرایش سیستم های اطلاعاتی پیشرفته، مدیریت دانش، کسب و کار الکترونیک و مدیریت منابع اطلاعاتی
۵- گروه مطالعات زنان و خانواده در مقطع کارشناسی مطالعات خانواده و کارشناسی ارشد مطالعات زنان گرایش زن در خانواده
دانشکده تربیت بدنی
دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی درپی کسب موافقت اصولی قطعی در سال ۱۳۷۳ برای دوره کارشناسی با سه گروه در گرایش آزاد، دبیری و ورزش معلولین، تاسیس و افتتاح شد. اولین ورودی دانشجویان تربیت بدنی و علوم ورزشی در دو گروه آزاد و دبیری با ظرفیت ۵۶ نفر در سال ۱۳۷۴ مشغول به تحصیل شدند و برای گرایش جانبازان و معلولین از سال ۱۳۷۶ دانشجو پذیرفته شد. دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه الزهرا (س) اولین و تنها دانشکده ای است که گرایش معلولین را تا سال ۱۳۸۴ ارائه نموده است.
دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی اولین و تنها دانشکده ای است که تا سال ۱۳۸۴ این گرایش را در جهت توسعه و رشد ورزش جانبازان و معلولین ارائه نموده است. سه گرایش رفتار حرکتی، مدیریت ورزشی و فیزیولوژی ورزشی روزانه و شبانه از سال ۱۳۸۵ در جهت رشد و توسعه اختصاصی تر تربیت بدنی و علوم ورزشی ارائه شده است.
کارشناسی ناپیوسته تربیت بدنی و علوم ورزشی نیز در سال ۱۳۸۲ در این دانشکده ارائه شد.
دانشکده الهیات
در سال ۱۳۶۵ دانشكده الهيات، ادبيات و علوم انساني با ۸ گروه آموزشي الهيات، ادبيات فارسي، زبان فرانسه، زبان انگليسي، روانشناسي، علوم تربيتي، كتابداري و تاريخ تأسيس شد.در سال ۱۳۷۳ دانشكده علوم تربيتي و روانشناسي از اين دانشكده جدا گرديد و در سال ۱۳۷۸ در پي درخواست دانشگاه الزهراء (س) از وزارت علوم مقطع كارشناسي دانشكده الهيات در ۵ رشته فلسفه و حكمت اسلامي، اديان و عرفان، علوم قرآن و حديث، فقه و مباني حقوق اسلامي و تاريخ فرهنگ و تمدن ملل اسلامي ايجاد و مقدمه تأسيس دانشكده الهيات شد.
در سال ۱۳۸۰ بعد از تفكيك دانشكده الهيات و ادبيات ، دانشكده الهيات به صورت مستقل با ۵ گروه آموزشي مشغول به كار شد و به ترتيب در سالهاي ۱۳۸۲ در رشته علوم قرآن و حديث، ۱۳۸۳ در رشته فقه و مباني حقوق اسلامي، ۱۳۸۴ فلسفه و حكمت اسلامي گرايش فلسفه و كلام اسلامي و در سال ۱۳۸۷ در رشتههاي تاريخ فرهنگ و تمدن ملل اسلامي و اديان و عرفان در مقطع كارشناسي ارشد اقدام به پذيرش دانشجو كرد.
دانشکده الهیات با برخورداری از تعداد ۲۹ نفر عضو هیأت علمی رسمی و ۷۶۴ نفر دانشجو به امر خطیر آموزش ادامه می دهد.
kbu.ac.ir