به گزارش «خبرگزاری دانشجو»، به نقل از پایگاه خبری دانشجویان بیدار، موضوع کمرنگ بودن دغدغه اعضای هیات علمی نه تنها در خراسان شمالی؛ بلکه در سراسر کشور برای رفتن به سمت تاسیس شرکت های دانش بنیان و تولید ثروت از علم، ما را بر آن داشت تا به موشکافی این مسئله بپردازیم.
در این رابطه گفتگویی داشته ایم با پویا آروین، عضو هیات علمی رشته کشاورزی دانشگاه پیام نور بجنورد و نظر او را در این خصوص جویا شدیم.
حضور پارک علم و فناوری در دانشگاه کمرنگ است
آروین مانع موجود در مسیر حرکت دانشگاه به سمت تجاری سازی علوم را چنین توصیف کرد: دانشگاه های استان ما ظرفیت لازم را دارند و اعضای هیات علمی نیز همواره در حال کار روی طرح های پژوهشی هستند پس رکود از سوی ما نیست.
وی تصریح کرد: نهادهایی مانند پارک علم و فناوری هستند که باید پتانسیل های دانشگاه را ببینند و بر اساس آن لیست نیازمندی صنعت و جامعه را جهت استفاده از این ظرفیت ها ارائه کنند.
این استاد دانشگاه ضمن گلایه از حضور کمرنگ پارک علم و فناوری در دانشگاه تصریح کرد: آنها باید سراغ اعضای هیئت علمی بیایند و خدمات و تسهیلاتشان را به دانشگاه معرفی کنند.
روال ناقص تولید علم برای پایگاه های علمی نه برای تجاری سازی
وی در پاسخ به این سئوال که چقدر از طرح های پژوهشی دانشگاهیان بر اساس نیازهای بومی صورت می گیرد، گفت: بسیاری از این طرح ها بر اساس نیازهای جامعه و صنعت تهیه می شوند و قابلیت تجاری سازی دارند؛ اما در نهایت تنها در پایگاه های علمی داخل و خارج به صورت مقاله منتشر می شوند که یک روال ناقص است.
این عضو هیات علمی موانع تجاری سازی طرح ها را بالا بودن هزینه دستگاه های آزمایشگاهی و مراحل اداری فرسایشی توصیف کرد و گفت: امروز حضور پررنگ مراکز رشد و پارک علم و فناوری در دانشگاه یک ضرورت است.
وی در خصوص این سئوال که انگیزه دانشجویان برای ارتباط با صنعت و تجاری سازی علوم را چگونه ارزیابی می کنید، گفت: ما دو دوره کارگاه عملی پرورش قارچ گذاشتیم که حتی از رشته های غیر کشاورزی هم در دوره شرکت کردند و ظرف دو ساعت ظرفیت تکمیل شد، این نشان می دهد آمادگی و انگیزه بالایی از سوی دانشجویان وجود دارد.
آماده راه اندازی شرکتی در حوزه گیاهان دارویی هستیم
وی با اشاره به اینکه لازمه تاسیس شرکت دانش بنیان و حمایت های پارک، داشتن طرح است، گفت: امروز موضوع گیاهان دارویی بحث روز دنیاست و خراسان شمالی با داشتن بیشترین تنوع گیاهان دارویی در کشور بستر مناسبی برای سودآوری اقتصادی دارد که می تواند مقدمه تاسیس یک شرکت و کار تولیدی باشد.
تسهیلات 150 میلیون تومانی برای اعضای هیات علمی که شرکت تاسیس کنند
در ادامه لطیفیان از معاونین پارک علم و فناوری خراسان شمالی در خصوص علت استقبال کم اعضای هیات علمی دانشگاه های استان از شرکت های دانش بنیان گفت: فکر می کنم مرحله اول این است که از خدمات و مزایای پارک علم و فناوری مطلع شوند.
وی تصریح کرد: اخیرا آیین نامه ای از سوی وزارت علوم ابلاغ شده است که طی آن اگر اعضای هیئت علمی شرکت های دانش بنیان تاسیس کنند، می توانند از تسهیلات 150 میلیون تومانی با کارمزد پایین بهره مند شوند.
برای هرگونه راه اندازی کارگاه و دفتر ارتباطی در دانشگاه ها آماده ایم
این فعال علمی تصریح کرد: ما برنامه و درخواست خود را به معاونین پژوهشی تمام دانشگاه ها داده ایم و همین جا هم اعلام آمادگی می کنیم، هر زمان کارگاهی لازم داشته باشند یا حتی علاقه مند باشند، دفتر ارتباطی در دانشگاه راه اندازی شود، 100 درصد حمایت می کنیم.
لطیفیان خاطرنشان کرد: تمام کارگاه های ما در اینجا هم عمومی است و اساتید و دانشجویان علاقه مند می توانند بصورت رایگان در آنها شرکت کنند و همکاران ما همه روزه در ساعات اداری آماده هرگونه راهنمایی و مشاوره به این افراد هستند.
وی در پاسخ به این سئوال که درخواستهایی که به معاونین پژوهشی داده اید، نتیجه هم داشته است، گفت: بله بازخورد داشته است و هر سال هم اوضاع بهتر میشود.
معاون پارک علم و فناوری خراسان شمالی بعنوان مصادیق این بازخوردها تصریح کرد: درخواست ما مبنی بر برگزاری کارگاه های توجیهی در خصوص مزایای پارک اجابت شد؛ اما استقبال از سوی اساتید و دانشجویان کمرنگ بود.
لطیفیان ادامه داد: اصفهان و تهران جزو استان های برتر هستند و علت آن صنعت بزرگتر و شناخت بیشتر دانشگاهیان از حوزه علم و فناوری و خدمات پارک بوده است.
وی تصریح کرد: با این حال برخی فرصت ها را خودمان می توانیم بوجود بیاوریم، مثلا استان ما در حوزه فناوری اطلاعات دارای رشته ها در مقاطع مختلف، دانشجویان پرتعداد و بازار کار خوبی است.
این کارشناس علمی ادامه داد: تنها یک فرد خوش فکر دارای طرح و تیم منسجم لازم دارد که بیاید و از امکانات فراوان، تسهیلات خوب و مشاوره های برجسته پارک علم و فناوری برای تجاری ایده خود استفاده کنند.
به دانشجویان توصیه اکید می کنم حتما یکبار سراغ پارک علم و فناوری بیایند
لطیفیان با بیان اینکه به دانشجویان توصیه اکید می کنم حتما یکبار سراغ پارک علم و فناوری بیایند، تصریح کرد: اگر دانشجوی ما فکرش این باشد که بعد از فارغ التحصیلی در سیستم اداری جذب می شود، اشتباه است و باید خودشان بفکر آینده شغلی خود باشند.
وی مهمترین خلاء موجود در ارتباط دانشگاهیان با پارک علم و فناوری را «بی اطلاعی» خواند و خاطرنشان کرد: وقتی دانشجوی ما نمی داند پارک چیست، چطور میخواهد از مزایای آن استفاده کند.
معاون پارک علم و فناوری خراسان شمالی در پایان با اشاره به اینکه برخی دانشگاه های استان مانند علمی کاربردی و دانشگاه بجنورد دانشجویان خود را برای بازدید از پارک آورده اند، اظهار کرد: از سایر دانشگاه ها هم درخواست جدی داریم این اقدام خوب را انجام دهند.
نداشتن ایده و نیروی محرکه علت گرایش اندک دانشجویان به شرکت های دانش بنیان است
مشتاق، دانشجوی دکتری گیاهان دارویی دانشگاه آزاد بجنورد نیز علت گرایش اندک دانشجویان مقاطع تکمیلی به شرکت های دانش بنیان را نداشتن ایده خواند و گفت: این موضوع باعث می شود نیروی محرکه ای برای فرد بوجود نیاید.
وی با اشاره به اینکه اساتید و اعضای هیئت علمی می توانند این نیروی محرکه را در دانشجویان بوجود بیاورند، گفت: سومین مانع نبود مرکز تحقیقات در دسترس برای دانشگاهیان خراسان شمالی است.
اگر می خواهیم دانشگاه به شرکت دانش بنیان برسد، باید مدارس به وظیفه خود عمل کنند
یزدانی، دانشجوی ارشد مدیریت آموزشی دانشگاه آزاد بجنورد که خود از فعالان پارک علم و فناوری استان به شمار می آید، حرکت به سمت شرکت دانش بنیان را نیازمند تدوین دروس جدید با این مضمون می داند.
وی ادامه داد: اگر می خواهیم دانشگاه به شرکت دانش بنیان برسد، ابتدا باید مدارس به وظیفه خود در قبال خلاق و محقق بار آوردن دانش آموزان عمل کنند.
اعضای هیئت علمی ما با تسهیلات پارک علم و فناوری بیگانه اند
در ادامه محمد شیخ زاده، مسئول پژوهش دانشگاه بجنورد در خصوص علل ورود کمرنگ اعضای هیئت علمی به شرکت های دانش بنیان، علت را کمبود عضو هیئت علمی دانست و گفت: اعضای هیئت علمی دانشگاه بجنورد 100 نفر هستند و اگر ۳۰۰۰ دانشجو داشته باشیم، به ازای هر 30 دانشجو یک استاد داریم.
وی با عنوان اینکه بخش اعظمی از این افراد مسئولیت اجرایی هم بعهده دارند، موضوع شرکت های دانش بنیان را جدید خواند و گفت: قوانین و تسهیلات آن هنوز به خوبی برای دانشگاهیان تشریح نشده است.
اساتید خراسان شمالی جوان هستند و دغدغه تامین معیشت اجازه فکر کسب و کار دانش بنیان را نمی دهد
شیخ زاده گفت: اساتید دانشگاه های خراسان شمالی جوان هستند و به نوعی هنوز نتوانسته اند به خوبی دغدغه معیشت خود را رفع بکنند این موضوع باعث میشود کمتر به فکر کسب و کار دانش بنیان بیفتند.
وی تصریح کرد: به نظرم دانشگاه می تواند با تضمین و خرید 50 درصد سهام آن شرکت دانش بنیان ریسک سرمایه گذاری اساتید را کاهش دهد؛ به طوری که فرد احساس کند با خطر کمتری می تواند کار را انجام دهد.
این بود گزارشی از علل گرایش پایین دانشگاهیان خراسان شمالی به راه اندازی شرکت های دانش بنیان که با اظهار نظر مسئولین مختلف همراه بود، امید آنکه متولیان امر با داشتن ظرفیت های بالای خراسان شمالی چاره ای برای این نواقص بیندیشند.