به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو به نقل از پایگاه نسل فردا؛ دانشجویان و انجمن علمی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی اراک در رابطه با طرح پذیرش و آموزش دانشجوی کارشناسی پرستاری در بیمارستانهای کشور بیانیه ای را به شرح زیر صادر کردند:
این بیانیه در ابتدا با اشاره به یکی از سخنرانی های مقام رهبری درباره جایگاه پرستاران آمده است : «برای حفظ سلامت در جامعه، اهمیت پرستاری در طراز اول قرار دارد؛ یعنی اگر بهترین پزشکان و جراحان، کار خودشان را با بیمار به بهترین وجه انجام دهند، اما از آن بیمار پرستاری نشود، به طور غالب، کار آن پزشک یا جراحِ عالی قدر، بی فایده خواهد بود»
در ادامه بیانیه دانشجویان کارشناسی پرستاری آمده است: روزگاری خط اعتراض های ما برای رسیدن به عدالت در بخش درمان این بود که چرا قانون تعرفه گذاری که مصوب وزارت بهداشت و مجلس شورای اسلامی بود اجرا نمی شود و همه ی افراد دخیل درنظام پرستاری برای اجرای این قانون که قریب به نه سال مغفول مانده تلاش می کردند . اما در تاریخ بیستم آبان ماه ۹۴ آئین نامه ایی به شماره ۸۷۰/۵۰۰ توسط معاونت آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به بیمارستانها ابلاغ شد که بر اساس آن بیمارستانهای دولتی و خصوصی مجاز به پذیرش و آموزش دانشجوی پرستاری در مقطع کارشناسی بوده تا جبران کمبود نیروی پرستاری خود را بنمایند. با ابلاغ این آیین نامه حال باید به این معترض باشیم که چرا رشته شریف پرستاری در شرف نابودی است.
در همین رابطه در ادامه بیانیه عنوان شده است: بدون تردید جامعه پرستاری، همواره با مشکلات فراوانی روبه رو بوده است که غالبا این مسائل به دلیل سوءمدیریت مسئولین صورت گرفته است در حالی که مقام معظم رهبری در این باره می فرمایند: «مسئولان باید در برنامه ریزی های خود، نگاه ویژه ای به شغل پرستاری داشته باشند و برای حل مشکلات آنان، از جمله مسائل معیشتی، استخدامی، آموزش حین خدمت و دوران استراحت پرستاران، در چارچوب مقدورات و امکانات دولت، بیش از پیش تلاش کنند» حال سوال اینجاست، کدامیک از برنامه ریزی های صورت گرفته اخیر توسط مسئولان به نفع جامعه پرستاری و در جهت رفع مشکلات آنان بوده است ؟!
در این بیانیه تصریح شده است: مسئولین تصمیم گیرنده تعریف شما از پرستاری چیست؟ اگر منظور شما از پرستار فردی به عنوان دستیار پزشک است که صرفا دستورات پزشک را بدون پشتوانه علمی و حداقل دستمزد ارائه دهد، باید این را بدانید که شورای بین المللی پرستاران (ICN) برای پرستاران پنج وظیفه تعریف کرده است که تنها فعالیت در محیط بیمارستان را در بر نمی گیرد این وظایف شامل؛ پیشگیری از بیماری ها، ارتقاء سلامت افراد جامعه، بازتوانی و حفظ سلامت، کاهش دردها و حراست از زندگی و کرامت انسان است. در ادامه بیانیه دانشجوی کارشناسی پرستاری آمده است : واقعا چرا باید طرح هایی مطرح کنید که از نظر ساختار و برنامه ریزی بطور صحیح و دقیق کارشناسی نشده اند و تنها باعث ایجاد مشاغل جدید و بدون شرح وظایف دقیق می گردند که هدفی جز آسیب به بدنه ی نظام سلامت کشور ندارند.
دانشجویان در ادامه عنوان کردند: آیا واقعا کشور تا این اندازه با کمبود نیروی پرستار مواجه است ؟ در حالی که معاون پشتیبانی سازمان نظام پرستاری با اشاره به ادعای وزارت بهداشت مبنی بر کمبود نیروی پرستار در کشور، از ثبت نام ۳۰۰۰ پرستار جویای کار در سامانه نظام پرستاری در مدت پنج روز خبر می دهد. آیا این آمار در تناقض با ادعای مسئولین وزارت بهداشت نیست؟! جدای از این، مشکل اصلی، کمبود نیروی پرستاری نیست، چرا که ما سالانه حدود ۱۰ هزار پرستار فارغ التحصیل در سطح کشور داریم؛ اما متاسفانه بخش قابل توجه آنها به خارج از کشور رفته و یا جذب بازار کار درمان نمی شوند که علت آن عدم اجرای عدالت در نظام پرداخت و شرایط نامناسب استخدام است.
در بخش دیگری از این بیانیه عنوان شده است : در حالی که براساس آیین نامه ارائه شده، هر بیمارستان داوطلبان پذیرفته شده خود را بورسیه و به کارگیری خواهد کرد و این امر آینده شغلی دانشجویانی را که با نمره کنکور بالاتر در دانشگاه علوم پزشکی و یا دانشگاه آزاد به مدت چهار سال تربیت شده اند را به مخاطره می اندازد. از طرفی، افزایش شتاب زده تعداد دانشجویان در بیمارستان هایی که فاقد زیر ساخت مناسب بوده و کادر آموزشی مناسب ندارند، در تضاد با کیفیت مراقبت و تهدیدی برای سلامت جامعه خواهد بود و نکته قابل توجه این است که هم اکنون دانشکده های پرستاری مراکز استان ها به لحاظ استانداردهای لازم به ویژه نسبت مربی و هیات علمی به دانشجو با استانداردهای جهانی فاصله بسیار دارد.
در ادامه این بیانیه آمده است: چه شده است که پرستاری ایران که به تازگی در حال گام نهادن در مسیر حرفه ای شدن بود و به تخصصی شدن می اندیشید ، اینگونه از هر سو آماج تحقیر و تخریب قرار گرفته است و با نادیده گرفتن همه تلاش های انجام گرفته، دوباره قصد بازگشت به هشتاد سال پیش را دارد! مگر ارتقای پرستاری در ارتقای کیفیت خدمات آن نیست؟مگر ارتقای کیفیت خدمات منجر به افزایش رضایت مردم و نشانه ارج نهادن به آنها نیست؟مگر ارتقای کیفیت خدمات با همزمانی علم و عمل حاصل نمیشود؟ آیا این ارتقای پرستاری است و آیا اینگونه به مردم خدمت رسانی می شود؟
این بیانیه می افزاید: همکاران و سروران گرامی آیا جز این نیست که از اتحاد و همدلی ما ترسیده اند که تیشه به ریشه مان بزنند؟، آیا جز این نیست که ما داشتیم به هدف خود که اجرای طرح قانون تعرفه گذاری بود می رسیدیم و برای جلوگیری از این امر مهم این طرح های غیر استاندارد و کارشناسی نشده را مطرح می کنند.
در انتهای این بیانیه عنوان شده است : ما دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی اراک، ابتدا از مسوولین محترم دانشگاه خود بالاخص روسای دانشگاه و دانشکده پرستاری و سپس از مسئولین وزارت بهداشت می خواهیم فوری و بدون قید و شرط این آیین نامه را لغو کرده و بجای آن طرح هایی همچون قانون تعرفه گذاری، اصلاح چارت بیمارستانی، استخدام پرستاران آماده بکار، افزایش منزلت اجتماعی، توسعه و تقویت دانشکده های پرستاری به منظور تامین نیازهای واقعی نیروی پرستاری کشور را اجرا کنند و اجازه دهند برنامه ریزی و تصمیم سازی در حوزه تخصصی پرستاری به دست خود پرستاران که بیش از هفتاد درصد نظام سلامت را تشکیل می دهند انجام شود نه مراجعی که شناختی از آن ندارند.