گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ حجت الاسلام دولابی، استاد حوزه و دانشگاه و چهره نام آشنای قرآنی کشور که در بسیاری از برنامه های تلویزیونی قرآنی به عنوان کارشناس حضور داشته است، در روزهای اخیر خود را در معرض انتخاب مردم استان زنجان قرار داد و توانست اعتمادها را جلب کرده و به عنوان نماینده مردم استان زنجان در مجلس خبرگان انتخاب شود.
در حاشیه حضور وی در دانشگاه زنجان، گفت و گویی پیرامون چرایی حضور وی در زنجان و برخی مسائل مهم مرتبط با مجلس خبرگان انجام داده ایم...
مختصرا درباره سوابق علمی خود شرح بدهید و علت حضور شما از زنجان به عنوان کاندیدای مجلس خبرگان رهبری چه بود و برنامه های جنابعالی برای این کرسی مهم چیست؟
بنده متولد سال 1354 هستم و در سن 17 سالگی وارد حوزه علمیه قم شدم. از سال سوم مشغول تدریس در حوزه شدم و الان 25 سال است که تدریس میکنم. 15 سال مقدمات حوزه و 10 سال درس خارج تدریس کرده ام و مدرک دانشگاهی دکتری قرآن و علوم حدیث را از یکی از پژوهشگاه های وزارت علوم دریافت کردم. همچنین قرآن کریم را در مدت چهار سال حفظ و هفت رتبه بین المللی در کشورهای مختلف اسلامی کسب کردم. در این مدت به پژوهش در زمینه های مختلف فقهی و اصولی و همچنین قرآنی اشتغال داشتم و در مجلات علمی متعددی مقالاتی را به چاپ رساندم.
همچنین در زمینه تبلیغی در دانشگاه های مختلفی همچون علم و صنعت، امیرکبیر، شریف و تهران حضور داشتم. همچنین با همكاري برخي دوستانم حوزه علمیه ای را با بهره گیری از دانشجویان نخبه همین دانشگاه ها تاسیس کردیم که نام آن مدرسه مشکات است و مورد عنایت دفتر مقام معظم رهبری قرار گرفته است و در حال حاضر چهار شعبه دارد و مدیریت دفتر قم به اینجانب سپرده شده است.
بنده عضو مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و همچنین عضو شورای توسعه فرهنگی قرآنی کشور هستم که این شورا جزو موسسات اقماری شورای عالی انقلاب فرهنگی است که پنج وزیر در آن عضویت دارند. موسسه پژوهشی را در قم راه اندازی کرده ایم که اسم این موسسه مرکز فقه نظام است. تا امروز حدود 70 سفر خارجی برای تبلیغ و ایراد سخنرانی به زبان های عربی و فارسی داشته ام. در سال 90 نشانه فرهنگ و هنر را از رئیس جمهور دریافت کردم و در سال 80 حکم خادم القران را از رئیس جمهور وقت دریافت کردم.
در انتخابات خبرگان چون یک انتخابات ملی است، طبیعتا باید نخبگان در سراسر کشور توزيع شوند و بنده با تحقیق درباره استان زنجان و دوستانی که در این منطقه داشتم استان زنجان را انتخاب کردم.
ویژگی یک عضو مجلس خبرگان در چیست و تفاوت آن با یک عالم غیر عضو در این مجلس چیست؟
اگر وظایف نمایندگان مجلس خبرگان را بررسی کنید، به ویژگی های مورد نیاز این نماینده پی میبرید. مهم ترین وظیفه مجلس خبرگان نظارت بر شرایط رهبری و درصورت لزوم تعيين رهبر برای نظام اسلامی است. با توجه به اینکه رهبری در نظام اسلامی جایگاه ویژه ای دارد و تعيين سیاست های کلی نظام توسط رهبری صورت میپذیرد و ایشان با توجه به علم و اجتهاد خود این سیاست ها را تعيين میکنند و علاوه بر تسلط بر قرآن و سنت احتیاج به تسلط بر جریان های اجتماعی امروزی دارد تا بتواند پاسخ های مناسبی از قرآن و سنت برای مسائل امروزی بیابد، ضرورت اقتضا میکند کسانی که میخواهند بر شرایط رهبری نظارت کنند باید بتوانند به تمام این عرصه های اشاره شده یک تسلط نسبی داشته باشند.
چطور میتواند کسی که خود آشنایی با موارد فوق ندارد بر شرايط رهبری نظارت کند؟ نماینده خبرگان باید قدرت تحلیل سیاسی و فرهنگی داشته باشد و حتی نسبت به مسائل کلان اقتصادی هم باید قدرت تحلیل داشته باشد.
برگزاری آزمون، عقلایی ترین راه سنجش علمی کاندیدهای خبرگان است
با توجه به اینکه شما با آزمون مورد پذیرش قرار گرفته اید، این گونه فیلتر را چگونه ارزیابی میکنید؟ برخی معتقدند که چرا باید یک آزمونی انجام شود و شورای نگهبان از مجتهدین امتحان بگیرد.
اول این نکته را متذکر بشوم که فقهای شورای نگهبان از فقهایی هستند که درس هایشان جزو شلوغ ترین درس ها در حوزه علمیه است. برخی از آنها در آستانه مرجعیت هستند. طبیعتا وقتی تعداد زیادی برای انتخابات خبرگان ثبت نام می کنند، باید راهکار عقلایی برای سنجش علمی داوطلبان ورود به مجلس خبرگان در نظر گرفته شود که بنده فکر نمیکنم راهکار عقلایی تر از آزمون برای احراز صلاحیت علمی این افراد وجود داشته باشد. آزمون کتبی به مثابه فیلتر است که تعداد شرکت کنندگان با آزمون کتبی ریزش خواهد داشت و آن وقت می شود در یک مصاحبه شفاهی مورد ارزیابی فقهای شورای نگهبان قرار گرفت.
مهمترین وظیفه خبرگان طبق قانون اساسی نظارت بر شرایط رهبری است نه عملکرد
یک نگاهی که امروز در بین برخی از مردم و برخی سیاسیون وجود دارد، این است که مجلس خبرگان را یک مجلس نمایشی میدانند که هر چند وقت یک بار دور هم جمع میشوند و بیانیه ای می دهند و عملا این مجلس خروجی ندارد. شما این نگاه را چطور ارزیابی میکنید؟
یکی از مهم ترین وظایف خبرگان همان طور که اشاره کردم نظارت بر شرایط رهبری است. این نظارت دو بعد دارد یک بعد سلبی دارد و یک بعد ایجابی. بعد سلبی آن ناظر بر نقاط ضعف و فقدان شرایط رهبری است؛ اما بعد ایجابی آن ناظر بر نقاط قوت رهبری است.
بنابراین خبرگان موظف اند بعد از معرفی رهبر و بررسی شرایط حاکم بر آن سینه های خود را در برابر هجمه های به رهبری سپر کنند و از رهبری در برابر انتقادهای نادرست دفاع کنند. ناظر فقط وظیفه یافتن نقاط ضعف ندارد؛ بلکه نقاط قوت را هم باید شناسایی کند و این ها را به مردم اعلام کند. با توجه به این نكات، مدت زمان ماموریت یک عضو مجلس خبرگان فقط به زمان نشستن بر روی صندلی ها محدود نمی شود. اگر نماینده خبرگان امامت جمعه شهری را در دست دارد باید در خطبههای نماز جمعه به دفاع از ولایت بپردازد، اگر پژوهشگر خوبی باشد باید رویکرد پژوهشی اش در مسیر انقلاب و اهداف جمهوری اسلامی باشد. اینکه میگویند مجلس خبرگان یک مجلسی است که سالی چند بار دور هم جمع میشوند و بیانیه ای صادر میکنند ناشی از عدم فهم و درک درست از جایگاه مجلس خبرگان و تاثیر گذاری آن بر جامعه است.
نظارت بر رهبری چگونه باید صورت گیرد؟ اگر رهبری از شرایط رهبری عدول کند، چطور ممکن است که مجلس خبرگان به این امر رسیدگی بکند؟
نکته ای که اینجا مطرح است تفاوت است بین نظارت بر شرایط و نظارت بر عملکرد است. بعضی ها متصورند که مجلس خبرگان لازم است که بر عملکرد رهبری نظارت کند این مد نظر قانون اساسی نیست. آن چه که مد نظر است نظارت بر شرایط رهبری است.
آیا رهبری فقاهتش در حد مطلوب است یا نه؟ آیا عادل است یا نه؟ نظارت بر شرایط، به معني نظارت بر يك يك عملکردها نیست. عملکرد کلان میتواند نشان دهنده این باشد که رهبری دارای این شرایط است یا نیست. مثلا در مسئله فقاهت کسی به درجه فقاهت رسید این فقاهت کم نمی شود؛ مگر اینکه دچار بعضی بیماری ها مانند آلزایمر بشود. خب طبیعتا قدرت تفقه از بین میرود.
اگر رهبری در عملکرد کلان اشتباه کرد به او تذکر داده ميشود و به این منظور کمیسیونی در مجلس خبرگان تشکیل شده است. در مواردي هم خدمت مقام معظم رهبری رسيده اند و بعد از ذكر مواردي رفع ابهام صورت گرفته است. طبيعتا اگر نمايندگان مجلس خبرگان در دوره اي ببینند که رهبری نسبت به نقاط ضعف لجاجت نشان میدهد زمینه عزل رهبری ایجاد میشود. البته به دلیل حساسیت بالای جایگاه رهبری هیچ ضرورتی نیست که این مسائل و تذکرات بخواهد علنی بشود.وقتی تذکری داده میشود و این تذکر اعمال میشود هیچ دلیلی برای رسانه ای کردن آن وجود ندارد.
شما برای این انتخابات چقدر هزینه کردید و منابع آن از کجا تامین شد؟
ما قبلا گفته ایم که پولی برای انتخابات نداریم. نه ما پولی داریم برای این کار نه کسی به ما چنین پولی میدهد و نه در مجلس خبرگان پولی وجود دارد که انسان امید داشته باشد؛ بعدها جبران می شود. هم بنده و هم دیگر رفقای ما در انتخابات مجلس خبرگان این گونه هستند. عمدتا به صورت جهادی در امر تبلیغات بنده را همراهی کردند و در زمینه توزیع و تکثیر پوستر ها کمک کردند.
دانشجویان چگونه می توانند در مسائل مهم پیرامون خود و در منطقه موثر باشند؟
دانشجو به خاطر روحیه ظلمستیزی و آرمان خواهی که دارد می تواند با تکیه بر این آرمانها، جهت گیری سیاسی خود را تعیین بکند و برای این منظور باید به سخنان سردار جبهه فرهنگی کشور توجه ویژه ای بکند. مقام معظم رهبری امروز به عنوان پرچمدار تغییر معادلات قدرت در جهان شناخته می شوند.
اگر قرار باشد سربازان این رهبر در جریان های سیاسی جزیی گرفتار شوند، مانند این است که در یک جهاد نیروهای یک گردان یا یک تیپ به جان هم بیفتند و در مسائل جزیی با یکدیگر به مناقشه بپردازند و از دشمن اصلی غافل شوند.
دانشجویان باید مسائل اصلی را از فرعی تشخیص دهند و از پتانسیل بالای خودشان که نمونه های آن در گذشته بسیار مشاهده شده است در جهت تقویت اصول اساسی نظام جمهوری اسلامی استفاده کنند.