به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، خوش چهره نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی بعدازظهر امروز در نشستی با عنوان دورنمای جامعه پس از اجرای برنامه ششم توسعه در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران تصریح کرد: اصولا کشورهای مختلف منویات، اهداف و ماموریت های خود را در قالب یک برنامه ارائه می دهند، برنامه یک سند سیاسی برای دولت، حزب یا حاکمیت است.
وی ادامه داد: برنامه توسعه یا برنامه میان مدت مجموعه ای از اهداف متاثر از جهت گیریهای نظام سیاسی است که در قالب یک برنامه میان مدت تعریف می شود. ساده بودن برنامه کمک می کند که از الفاظ سنگین در آن جلوگیری شود اما شاهدیم بیشتر اهداف ما آمال و آرزو است.
نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی در مورد برنامه ششم توسعه گفت: اهداف بهتر است با اعداد کمی باشد بعضی از برنامه ها مانند برنامه اول و دوم عناوین جذابی دارند ولی بعد که شاخص های کمی را دنبال می کنیم می بینیم که درآنها شکاف وجود دارد ما هر آنچه خوب است در برنامه ها می آوریم.
خوش چهره در ادامه افزود: جهت گیری های رهبر انقلاب در بحث اقتصادی رو به تعالی و سعادتمندی کشور می گذارد و قانون اساسی ما در حوزه اقتصاد به شدت قابل دفاع است.
وی تاکید کرد: برنامه ها سندهای بسیار مهمی هستند که توسط دولت ها تصویب می شوند و به مجلس می روند و بعد از تصویب به صورت قانون در می آیند، برنامه ها یک تلاش ذهنی و انتزاعی هستند. 50 درصد برنامهی خوب است و 50 درصد دیگر اجرای صحیح برنامه است.
نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: تحقق برنامه در اجرای مناسب آن است، خیلی از اشکالاتی که می بینیم متاثر از دو حوزه برنامه و اجرا هستند، باید برنامه به برش های یک ساله تقسیم شود که در برنامه سالانه به آن بودجه می گوییم، بودجه باید در راستای برنامه ها باشد، ما در آسیا از دو جنبه قابل توجه هستیم یکی نظام پارلمانتالیست و دیگری نظام برنامه ریزی ، سازمان برنامه ریزی ما به دست مستشاران امریکایی است که از سال 1327 آغاز شده است.
خوش چهره با تاکید بر سابقه 67 ساله برنامه ریزی در ایران خاطر نشان کرد: حدود 12 سال پیش چشم انداز 20 ساله نوشته شده باید توجه کرد هدفهایی مثل تغییر ساخت جمعیت یک ساله ایجاد نمی شود، بلکه به صورت بلندمدت است پس مستلزم یک چشم انداز هستیم. ما در چشم انداز 20 ساله به دنبال این هستیم که در سال 1404 هم توسعه یافته و الهام بخش باشیم و هم دو هدف قدرت اقتصادی و قدرت علم و فناوری را دارا باشیم.
وی با اشاره به اینکه منطق برنامه های میان مدت در یک سند سیاسی برای دولت ها است اظهار داشت: برنامه های میان مدت مترادف ترین برنامه برای استفاده از چشم انداز و بودجه سالانه است.
نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی در مورد چالش های فراروی برنامه ها به صرف ابزارهای تحلیل فرآیند و شیوه اجرا گفت: هر برنامه در منطق علمی و شواهد تجربی تاریخی باید مشخص شود تا ببینیم چه برنامه تئوری برای خود دارا هستیم، برنامه های تئوریک متفاوتی وجود دارد لذا نظام های اقتصادی و سیاسی در دنیا ریشه در مکتب های سیاسی خود دارند مثلا نظام کمونیستی و مارکسیستی ریشه در مکتب کمونیست و مارکسیست دارد.
خوش چهره ادامه داد: بسیاری از اقتصادها، اقتصادهای مختلط هستند، نظام اقتصادی سوسیالیستی و سرمایه داری اساس این تقسیم بندی در محوریت فعالیت ها است نظام های مختلط ترکیبی از این دو هستند.
وی با اشاره به اینکه بخشی از فعالیت ها در نظام های مختلف در انحصار دولت است اظهار داشت: در سوریه، فرانسه و انگلیس نیز بخشی از فعالیت ها در انحصار دولت است ایران نیز اقتصادی مختلط دارد یعنی هم اقتصاد دولتی و هم اقتصاد خصوصی را دارا است، درصد ترکیب اقتصاد مختلط از لحاظ دولتی و خصوصی اهمیت دارد، مجموعه این فعل و انفعالات باید تامین کننده رفاه اجتماعی باشد.
نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی با طرح این سوال که قالب اقتصاد مختلط باید چگونه باشد پاسخ داد: در شرایط تحریم اقتصاد به صورت طبیعی مداخلات دولتی را بالا می برد جدا از هدفگذاری ها نوع نگاه هم مهم است در اقتصاد عدالت کمتر گفته می شود و به جای آن صحبت از برابری می شود. چالش بزرگ اقتصاد جهان است. بر فرض اینکه یک برنامه خوب کار کند رونق اقتصادی را می تواند بالا ببرد.
خوش چهره در ادامه افزود: پاسخ به این سوال مهم است آیا اکثریت جامعه از منافع تولید درآمد برخوردار می شوند یا خیر؟ آرژانتین کشوری بود که تولید ناخالص بالایی داشت اما در سال 2001 اقتصادش از هم پاشید و سه دولت عوض شد و معنیش این بود که اکثریت مردم نمی توانند از منافع اقتصاد استفاده کنند.
وی تصریح کرد: با این مثال یعنی آرژانتین عدالت را نتوانست به خوبی انجام دهد یعنی نگاه ارزشی برنامه ها بر روی ثروت تمرکز نداشت، از نظر تحلیل سیاسی اقتصادی باید این ملاحظات را مد نظر قرار داد که متاسفانه بعد از انقلاب گروه های ما فاقد توجه به برخی از این مطالب بودند.
نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی با تاکید براینکه در جامعه تولید ثروت و درآمد افسانه شده است خاظر نشان کرد: شکاف طبقاتی معنادار و فقر گسترده در کشور داریم باید با تحمل و اراده قوی در این مورد برخورد شود که متاسفانه در برنامه ششم تا الان این کاستی وجود دارد.