به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، نشست خبری گزارش عملکرد وزارت علوم در سال 94 با حضور محمد فرهادی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری امروز برگزار شد.
محمد فرهادی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در ابتدای نشست در خصوص عمده ترین فعالیت های این وزارتخانه در سال 94 گفت: در حوزه آموزشی کارهای زیادی را دنبال کردیم که از جمله آنها تدوین 28 مورد از برنامه های درسی و آماده سازی 22 مورد از برنامه های درسی بوده است. همچنین بازنگری آئین نامه استعدادهای درخشان نیز از جمله کارهای خوبی بود که باید به سرانجام می رسید.
وی ادامه داد: تدوین مجدد آئین نامه تحصیلی رشته های علوم پایه از مقطع کارشناسی به دکتری از دیگر برنامه های حوزه آموزشی وزارت علوم بود چرا که ما در خصوص رشته های علوم پایه با مشکل مواجه شدیم و طبق آماری که از کنکور سراسری به دست آوردیم متوجه اقبال کم دانشجویان به این رشتهها شدیم. رشته هایی همچون ریاضی، فیزیک، بیولوژی و ... به همین خاطر آئین نامه این رشته را مجددا تدوین کردیم تا دانشجویان علوم پایه ما بعد از کارشناسی وارد مقطع دکتری شوند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری تصویب رشته های مراکز عالی آموزش عالی را از دیگر اقدامات مهم سال 94 دانست و خاطرنشان کرد: 3700 مورد در تمام مقاطع تحصیلی تصویب شده است و تعیین تکلیف 9000 رشته محل دانشگاه آزاد اسلامی نیز به سرانجام رسیده است. همچنین سطح بندی مراکز آموزش عالی دولتی و غیردولتی نیز انجام شده است چرا که بعضی از رشته های تحصیلی عمرشان تمام شده و باید در سال تحصیلی جدید رشته های جدیدی نیز جایگزین آنها می شد و به همین خاطر 600 رشته تحصیلی طبق قولی که داده بودیم باید مورد بازنگری قرار می گرفت و از مجموع 2168 برنامه درسی در مقاطع مختلف آن 322 رشته به طور صددرصد در شورای عالی برنامه ریزی بازنگری شده اند و 270 رشته نیز تا حدود 70 درصد بازنگری شان شروع شده و تا دو ماه آینده تکمیل خواهد شد و به تدریج در اختیار دانشجویان قرار خواهد گرفت.
فرهادی با تاکید بر اینکه یکی از اساسی ترین برنامه های سال جاری تقویت زیر ساخت های علمی بوده است تصریح کرد: تقویت و تجهیز آزمایشگاه ها و کارگاه ها به گونه ای انجام پذیرفت که تکمیل و جامع شود به همین خاطر شبکه آزمایشگاه های علمی کشور راه اندازی شد.
وی در ادامه اظهارات خود در خصوص این شبکه عنوان کرد: از دو سال گذشته تاکنون 120 آزمایشگاه مرکزی یا افتتاح شده یا در دست اقدام است که آخرین آن را دیروز در دانشگاه خوارزمی افتتاح کردیم هدف ما از راه اندازی این شبکه شناسنامه دار کردن تجهیزات آزمایشگاهی و تمامی افراد زیر مجموعه آن بود.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری از ثبت اطلاعات 1446 آزمایشگاه در شبکه جامع آزمایشگاه های علمی کشور خبر داد و گفت: همچنین اطلاعات آزمایشگاهی 18 هزار و 240 آزمایشگاه نیز در این شبکه ثبت شده است و 263 دانشگاه، پژوهشگاه، موسسات علم و فناوری و همچنین پارک های علم و فناوری عضو این شبکه شده اند.
فرهادی در ادامه عملکرد این وزارتخانه در سال 94 به تشریح وام های دانشجویی و فعالیت های صندوق رفاه پرداخت و گفت: به 282 هزار دانشجو بالغ بر 37 میلیارد تومان وام در سال 94 پرداخت شده است. اعتبارات صندوق رفاه حدود 67 درصد رشد داشته البته دریافت هایی که در این حوزه از بدهکاری های سابق مدیران صندوق رفاه جذب کردند درخور توجه است علی رغم مشکلات مالی که صندوق رفاه داشته اما توانسته از پس مشکلات برآید.
وی ادامه داد: در زمینه اشتغال و ازدواج 40 میلیارد تومان در سال 94 اختصاص داده شده. برای ازدواج وام 4 میلیونی اختصاص داده شده و اختصاص وام برای فارغ التحصیلانی که به دنبال شغل هستند از کارهای جدیدی بود که امسال صندوق رفاه انجام داد.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در ادامه افزود: اعتبارت دیگری هم برای دانشجویانی که بی بضاعت هستند و مشکلات مالی دارند نیز پرداخت شده. وام ودیعه مسکن به دانشجویان مجرد ماهانه 600 هزار تومان و دانشجویان متاهل ماهانه 800 هزار تومان پرداخت شده است و همچنین دو میلیون تومان برای دانشجویان مادری که در دوران شیردهی هستند در نظر گرفته شده است.
فرهادی در ادامه تشریح عملکرد صندوق رفاه گفت: پوشش بیمه ای دانشجویان در حوادث و بیمه مکمل آنها عملیاتی شده است. همچنین حمایت از دانشجویان دوره دکتری با ظرفیت سازی و پرداخت وام ویژه به مبلغ 20 میلیارد تومان به بیش از 6880 دانشجو انجام شده است.
وی یادآور شد: اعتباراتی هم برای خوابگاه ها و کمک به رهن و اسکان دانشجویان در استان ها توسط صندوق رفاه در نظر گرفته شده است.
پایگاه علمی ایران داک 830 هزار پایان نامه علمی را گردآوری کرده است
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در ادامه گزارش خود به پایان نامه ها اشاره کرد و گفت: باید اطلاعات علمی کشور و پایان نامه ها به صورتی گردآوری شود که دیگران نیز از آن استفاده کنند برای مثال پایگاه ایران داک تاکنون توانسته 830 هزار رکورد علمی اطلاعاتی را ثبت کند که 360 هزار تا از این رکوردها پایان نامه ها هستند. که این پایان نامه ها شناسایی شده اند و قابل تقلب و کپی برداری نیستند و همچنین این سامانه فضایی ایجاد کرده که از سرقت علمی جلوگیری شود.
فرهادی همچنین با توضیح عملکرد وزارت علوم در حوزه بین الملل گفت: در سال 94 پیگیری های لازم جهت برگزاری اجلاس وزرای علوم و فناوری کشورهای عضو جنبش عدم تعهد که اسفند سال قبل برگزار شده بود را انجام دادیم. همچنین در 29 کشور دنیا 50 کرسی زبان فارسی به 3030 دانشجو در دوره دکتری و کارشناسی ارشد تدریس می شود.
وی ادامه داد: پروژه های تحقیقاتی مشترک با سایر کشورها آغاز شده کهاستارت 95 پروژه زده شده است و برای مثال کشور فرانسه طرح خود را با دانشگاه جندی شاپور آغاز کرده است. همچنین طرح ایکاد با هدف بهره گیری از توان ایرانیان خارج از کشور و استفاده از آنها برای دوره های آموزشی داخل آغاز شده است که 254 نفر از ایرانیان خارج از کشور در سال جاری برای تدریس به کشور آمده اند.
فرهادی اضافه کرد: حضور اساتید ما نیز در کنفرانس های بین المللی افزایش یافته و تاکنون 429 استاد در کنفرانس ها و سمینارهای بین المللی شرکت کرده اند. همچنین 1132 استاد خارجی برای برگزاری کارگاه های آموزشی در سال 94 به کشور آمدند.
500 هزار متر مربع پروژه آموزشی در کشور بهره برداری شده است
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در ادامه آمار فعالیت های وزارت علوم در سال 94 به بهره برداری از پروژه های آموزشی اشاره کرد و گفت: در سال 94، 500 هزار متر مربع پروژه آموزشی به بهره برداری رسیده است همچنین 125 هزار متر مربع از فضاهای فرسوده دانشگاهی تعمیر و بازسازی شده است.
وزیر علوم گفت: همچنین 50 بنیاد خیریه حامی علم و فناوری در دانشگاه های کشور تاسیس شده است.
وی با اشاره به اعتبارات حوزه پژوهش در برنامه ششم توسعه گفت: 7000 میلیارد تومان اعتبار برای تحقیقات و پژوهش در نظر گرفته شده که رشد بسیار خوبی داشته است.
فرهادی در ادامه سخنان خود در جمع خبرنگاران از تهیه و تدوین آئین نامه ارتقای هیئت علمی خبر داد و گفت: در تدوین این آئین نامه نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی را نیز لازم داشتیم و در آنجا تصویب شد که حداقل 50 درصد فعالیت های علمی تحقیقاتی اساتید باید کاربردی باشد. شاید تا قبل از تدوین این آئین نامه ارتقای اساتید صرفا در داشتن مقالات علمی در مجلات و سایت های خارجی بود اما بعد از تدوین این آئین نامه مواردی همچون تاسیس شرکت دانش بنیان، اختراعات و ... به آن اضافه گشت که از سال آینده در دانشگاه ها استفاده خواهد شد.
وی همچنین از تصویب سند آمایش آموزش عالی در جلسه دیشب شورای عالی انقلاب فرهنگی خبر داد و افزود: ما در حال حاضر 2880 دانشگاه و موسسه دولتی و غیردولتی پراکنده در کل کشور داریم که باید ساماندهی می شدند. به همین خاطر طبق این آمایش مدیریت منطقه بندی دانشگاه ها به 10 منطقه آموزش عالی و رتبه بندی آنها به بین المللی، ملی، منطقه ای و استانی از جمله برنامه های این سند است.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در خصوص ماموریت گرا کردن دانشگاه ها نیز خاطرنشان کرد: هدفمندی تحصیل و اشتغال دانشجویان در این آمایش دیده شده و بیش از شش جلسه وقت صرف تصویب آن گشت تا شب گذشته نتیجه آن حاصل شد.
فرهادی در خصوص رتبه بندی و جایگاه علمی ایران در سال 2014 اظهار داشت: رتبه ایران از نظر کمیت تولید علم در جایگاه شانزدهم دنیا قرار داشت اما از نظر رشد علمی در رتبه چهارم قرار داریم هر چند که سرعت رشد علمی کشور پایین آمده است که من آن را به این خاطر می دانم که جایگاه ایران طی سال های گذشته ارتقا یافته و رقیبانش کشورهای مطرح دنیا هستند به همین خاطر رقابت با آنها و بالا بردن این رتبه کار را سخت تر کرده است.
وی ادامه داد: 4.4 درصد رشد علمی ایران در سال گذشته پس از کشورهای روسیه، هند و چین بوده است همچنین خوب است بدانید که کشورهایی همچون آمریکا، انگلیس، هلند و ژاپن در سال گذشته رشد علمی منفی داشته اند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در خصوص توسعه پارک های علم و فناوری نیز یادآور شد: پارک های علم و فناوری ما به عدد 38 رسیده است و جهت گیری ما به سمت پارک های تخصصی خواهد رفت. سال گذشته 1400 میلیارد تومان گردش مالی این پارک ها بوده است همچنین 5000 نفر در پارک های علم و فناوری اشتغال زایی داشته ایم که بیش از 70 درصد آنها فارغ التحصیلان دانشگاهی بوده اند.
فرهادی داشتن صندوق شکوفایی و نوآوری و صندوق هایی از این دست را از جمله عوامل توسعه بیشتر پارک های علم و فناوری در ایران دانست و افزود: طی دو سال گذشته از شرکت های دانش بنیانی که در این پارک ها مستقر بودند 142 میلیون دلار محصولات دانش بنیان به خارج از کشور صادرات داشتیم.
سلام اشکال نداره تا راه واردات بازه نیازی نمیبینیم