سرپرست پایگاه استنادی جهان اسلام گفت: در سال ۲۰۱۱ سهم ریاضیات کشور از مقالات یک درصد برتر دنیا حدود ۲. ۵ % بود که در سال ۲۰۱۶ این رقم به ۳. ۲ % رسیده است.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محمدجواد دهقانی سرپرست ISC گفت: پایگاه استنادی آی. اس. آی ۴۸۴ نشریه از معتبرترین نشریات علمی دنیا در حوزه ریاضیات را نمایه سازی میکند. نگاهی به میزان مشارکت پژوهشگران ایرانی در این مجلات بین المللی نشان میدهد که سهم جمهوری اسلامی ایران از کل مقالات ریاضیات دنیا از ۲. ۳ % در سال ۲۰۱۱ میلادی به ۳. ۳ % در سال ۲۰۱۷ رسیده است. تعداد مدارک ایران در رشته موضوعی ریاضیات در سال ۲۰۱۳ به ۲. ۵ % رسید. این رقم در سال ۲۰۱۴ به ۲. ۷ % و در سال ۲۰۱۵ به ۲. ۸ % افزایش یافت. در سال ۲۰۱۶ سهم ایران از کل مقالات ریاضیات دنیا به ۲. ۹ % رسید.
دهقانی اظهار داشت: نگاهی به مقالات ریاضیات کشور حاکی از آن است که علاوه بر سهم ایران از مقالات ریاضیات دنیا، تعداد مقالات نیز افزایش یافته است. تعداد مقالات ریاضیات ایران در خلال سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۶ میلادی به ترتیب ۸۶۴، ۹۶۱، ۹۹۳، ۱۰۷۶، ۱۱۷۶ و ۱۲۷۰ مورد بوده است. اطلاعات سال ۲۰۱۷ میلادی هنوز کامل نشده است، اما تعداد مقالات کشور تا ۱۰ / ۶ / ۹۶ برابر با ۸۹۷ مورد است.
وی گفت: بر همین اساس جایگاه کشور در سطح بین المللی در رشته ریاضیات در چند سال اخیر نیز ارتقا یافته است. از نظر کمیت در سال ۲۰۱۱ میلادی رتبه ایران در حوزه ریاضیات به لحاظ تعداد مقالات، ۱۴ بود که در سال ۲۰۱۶ میلادی به ۱۲ و در سال ۲۰۱۷ تا حال حاضر رتبه ۱۱ میباشد. البته اطلاعات سال ۲۰۱۷ هنوز کامل نشده است و نمیتوان به رتبه اعلام شده به صورت قطعی اتکا کرد.
سرپرست ISC در ادامه افزود: علاوه بر کمیت مقالات، کیفیت مقالات نیز افزایش یافته است. مهمترین شاخص سنجش کیفیت تحقیقات استنادها هستند؛ بنابراین در کنار چاپ مقاله در مجلات بین المللی، توجه به تعداد استنادها، نشان دهنده مرجعیت بیشتر کشور در حوزه مربوطه خواهد بود. در حالی که یک درصد از مقالات دنیا ۱۸ % از استنادهای دنیا را دریافت مینمایند ۲۰ % از مقالات دنیا ۷۳ % از استنادها را دریافت میکنند؛ بنابراین توجه به مقالات یک درصد برتردر هرحوزه موضوعی بسیار مهم است. بررسی اخیر نشان میدهد که سهم مقالات یک درصد برتر از کل مقالات در حوزه ریاضیات قابل توجه و رو به رشد است. در سال ۲۰۱۱ سهم ریاضیات کشور از مقالات یک درصد برتر دنیا حدود ۲. ۵ % بود که در سال ۲۰۱۶ این رقم به ۳. ۲ % رسیده است.
دهقانی در پایان گفت: در ۱۰ سال اخیر، از لحاظ تعداد مقالات کیفی، پژوهشگران ریاضی کشور بعد از پژوهشگران مهندسی، شیمی و فیزیک بیشترین تعداد مقالات یک درصد برتر دنیا را تولید کرده اند. در ۱۰ سال اخیر به طور متوسط، ایران ۲. ۷ % از کل مقالات یک درصد برتر دنیا در حوزه ریاضیات را تولید کرده است و به لحاظ سهمی بعد از مهندسی بیشترین سهم از مقالات یک درصد برتر دنیا در بین رشتههای موضوعی به ریاضیات تعلق دارد.