در دومین ماه از طرح «هر ماه با معرفی کتاب» توسط پرسنل معاونت فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، با کتابهای خواندنی و زیبای معرفی شده توسط مدیر فرهنگی این دانشگاه آشنا میشویم.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در دومین ماه از طرح «هر ماه با معرفی کتاب» توسط پرسنل معاونت فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، با کتابهای خواندنی و زیبای معرفی شده توسط مدیر فرهنگی این دانشگاه آشنا میشویم.
مسئول روابط عمومی معاونت فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان ضمن اشاره به استقبال همکاران و دانشجویان دانشگاه از این طرح، مجددا اهمیت ترویج فرهنگ کتابخوانی را یادآور شد و گفت: در دومین ماه از طرح "هر ماه با معرفی کتاب"، برای معرفی کتاب این ماه به سراغ مدیر امور فرهنگی دانشگاه رفتیم و از دکتر امین ارسلان خواستیم چند کتاب از نویسندههای مختلف داخلی و خارجی با موضوعات مختلف معرفی کنند که در ادامه به معرفی اجمالی و مختصر هر کدام از این کتابها میپردازیم.
بخش داخلی:
کتاب کلیدر
نویسنده: محمود دولت آبادی
کِلیدَر اثری از محمود دولتآبادی، نویسنده معاصر است که در سه هزار صفحه و ده جلد به چاپ رسیده و روایت زندگی یک خانواده کرد ایرانی است که به سبزوار خراسان کوچانده شدهاند. داستان کلیدر که متأثر از فضای ملتهب سیاسی ایران پس از جنگ جهانی دوم است بین سالهای ۱۳۲۵ تا ۱۳۲۷ روی میدهد. کلیدر نام کوه و روستایی در شمال شرقی ایران است.
کلیدر که «سرنوشت تراژدیک رعیتهای ایرانی و قبایل چادرنشین را در دورهای که سیاست زور حاکم است به تصویر میکشد» بر اساس حوادث واقعی نگاشته شده و به شرح سختیها و رنجهایی روا رفته بر خانواده کَلمیشی میپردازد
کِلیدَر که بهاشتباه کُلِیْدَر نیز تلفظ میشود، نام کوهی مابین شهرهای سبزوار، نیشابور، و قوچان در خراسان است. دولتآبادی رمان کلیدر را بر اساس داستان واقعی گلمحمد نوشتهاست. وقتی که سرانجام اربابان و حکومت با تیرباران گلمحمد به ماجراجوییها و یاغیگریهای این قهرمان مردمی سبزوار پایان دادند، دولتآبادی پسربچهای بود با پنج یا شش سال سن. دوران کودکی او آکنده بود از ذکر اشعار و داستانهایی که به مدح و مرثیهسرایی گلمحمد میپرداختند. توصیفات بسیاری از روستاها و مکانها در رمان کلیدر دقیقاند و بسیاری از شخصیتهای رمان بر اساس اشخاص واقعی ساخته شدهاند. اما نباید رمان کلیدر را زندگینامه واقعی گلمحمد پنداشت؛ کلیدر پیش و بیش از آنکه یک زندگینامه باشد یک رمان است و نویسنده هرگاه که مناسب دیده خیال را با واقعیت پیوند زدهاست. یکی از مهمترین تغییرات داده شده، آوردن زمان داستان به چندین سال بعد است به نحوی که داستان در سال ۱۳۲۵ یعنی پس از پایان غائله آذربایجان آغاز میشود و در سال ۱۳۲۷ پس از تلاش نافرجام برای ترور محمدرضا پهلوی، آخرین شاه ایران، پایان مییابد. از آنجایی که دولتآبادی قصد داشته حزب توده را در ماجرای داستان دخیل کند، این چارچوب زمانی را مناسبتر دیدهاست.
کتاب تاریخ کامل ایران
نویسندگان: حسن پیرنیا / عباس اقبال آشتیانی
تاریخ کامل ایران، چکیدهای است ارزشمند از تاریخ سرزمین باستانی ایران که مشتمل بر دو بخش قبل از اسلام (با قلم استاد ارزشمند حسن پیرنیا) و بعد از اسلام (استاد عباس اقبال آشتیانی) میباشد.
این کتاب بسیار بر طبع کسانی خوش خواهد آمد که حوصلهی تفصیل تاریخ را ندارند و در عین حال از دانستن تاریخ مملکت متمدن ایران لذت میبرند.
بخش اول این کتاب (تاریخ قبل از اسلام) را میرزا حسنخان پیرنیا (مشیرالدوله)، از مردان خوشنام مشروطه نگاشته که همزمان با پادشاهی رضا شاه پهلوی مانند بسیاری دیگر از رجال شایستهی ملی، از سیاست کناره گرفت و خانهنشین شد. این گوشهنشینی و ثبات پدیدآمده در کشور، موجب شد که او تاریخ ایران باستان را بنویسد؛ و استاد عباس اقبال آشتیانی نویسندهی بخش دوم (تاریخ قبل از اسلام) از شاگردان استاد فروغی بوده که نامش همیشه در کنار ایشان به عنوان اولین ادیبان تاریخ ادبیات این سرزمین درخشیده است.
لازم به ذکر است که این کتاب تا آخر عهد قاجار به بازگویی تاریخ ایران پرداخته و برای آنها که علاقمند هستند تاریخ ایران را عاری از غلو و زیادهگویی بخوانند، اظهار نظرهای درجشده در کتاب، بدون بزرگنمایی و قابل اطمینان بیان گشته است.
بخش خارجی:
کتاب دنیای سوفی
نویسنده: یوستین گردر
این اثر داستانی است که تاریخ فلسفه را به زبان ساده برای نوجوانان تشریح میکند.
کتاب با روایت سوم شخص به ماجراهای "سوفی آموندسن”، دختر چهارده ساله نروژی میپردازد که با مادرش زندگی میکند. در ابتدای داستان، سوفی نامههایی از یک فرستنده ناشناس دریافت میکند که در آنها سئوالهایی مانند «تو کیستی؟» و «جهان چگونه به وجود آمد؟» نوشته شدهاند. مدتی بعد او بستههای بزرگتری دریافت میکند که آغازگر یک دوره آموزش فلسفه برای او هستند.
سوفی به زودی پی میبرد که تمام بستهها توسط "آلبرتو ناکس” برای وی ارسال میشوند. پس از دریافت چند نامه، سوفی و آلبرتو یکدیگر را ملاقات میکنند. موضوع صحبتهای آنان عمدتاً نظریات فلاسفۀ یونان باستان، امپراتوری روم، قرون وسطی، رنسانس، عصر روشنگری، و موضوعاتی، چون انقلابهای بزرگ و تا مسائل امروز بشری است.
آلبرتو سوفی را قدم به قدم با تمدن یونان باستان، ظهور مسیحیت و تاثیر آن روی فلسفه یونانی، قرون وسطی و نیز دوران رنسانس، باروک و رمانتیسیسم آشنا میکند. در کنار این، ماجراهایی که بین سوفی و مادرش و دوستش به اسم "یووانا” رخ میدهد، به داستان لحنی شبیه داستانهای نوجوانانه میدهد که خواننده را به دنبال کردن ماجرا ترغیب میکند.
دنیای سوفی کتابی است برای آشنایی خوانندگانش با تاریخ فلسفه و چگونگی پیدایش، رشد و تکامل اندیشهای فلسفی. خواننده این کتاب میتواند عقاید تاثیر گذار فلسفه را در آینه این کتاب ببنید و با فلاسفه شهیر غرب از نزدیک گفتگو کند.
این کتاب تا کنون به ۵۴ زبان برگردانده شده و علاوه بر نوجوانان، توجه بزرگسالان را هم بهخود جلب کردهاست. از روی کتاب دنیای سوفی فیلم و بازی رایانهای به همین نام ساخته شده است.