گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، فاطمه اقدمی؛ دولت جدید امریکا طبق روال گذشته مستأجران کاخ سفید از همین روزهای آغازین روی کار آمدن، به زعم خود جنگ روانی پیچیدهای را در مواجهه با ایران بر سر برجام آغاز و با انتخاب هدفمند مسئوالن مؤثر در عرصه سیاست گذاری و اجرایی کاخ سفید و اعالم مواضع متعارض علیه ایران، تالش کرده است تا تحریمهای اعمال شده علیه مردم ایران در دورانپ ترامپ را به فرصتی برای امتیاز گیری از ایران در قضیه برجام و دیگر اهدافی که ترامپ با فشار حداکثری دررسیدن به آن ناکام مانده بود، تبدیل کند. این مواضع در عین این که هدف گذاری و برنامه ریزی شده است، درعین حال نشان دهنده سردرگمی دستگاه محاسباتی تیم جدید کاخ سفید در همین مراحل آغازین است.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه پیشنهادی بایدن در جلسه بررسی رأی اعتماد سنا با تکرار همان سناریوی نخ نمای وزرای سلف برای ترسیم چهرهای هراسناک از ایران، مدعی شد که زمان موردنیاز ایران برای تولید اورانیوم غنی شده به منظور ساخت سلاح هستهای از بیش از یک سال به ۳ تا ۴ ماه رسیده است. او به شبکه ان بی سی هم گفت که ایران اگر به روند نقض توافق هستهای ادامه دهد، تنها چند هفته با به دست آوردن مواد الزم برای ساخت بمب اتمی فاصله دارد. او گفت که دولت جدید امریکا درصورتی که ایران به همه بندهای توافق هستهای پایبند باشد، آمادگی بازگشت به این توافق را دارد و واشنگتن میکوشد با همکاری هم پیمانانش به توافق گسترده تری با تهران برسد. جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی بایدن نیز روز دهم بهمن ماه در مؤسسه صلح واشنگتن میگوید: رسیدگی سریع به توافق هستهای با ایران برای ایاالت متحده فوریت دارد. ایران از زمانی که ترامپ از توافق برجام خارج گردید به ساخت بمب هستهای نزدیکتر شده است.
جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید هم در یک کنفرانس خبری در همان روز میگوید: پیش از در نظر گرفتن هرگونه دیدار میان مقامات ایران و امریکا، نخستین گام این است که ایران به محدودیتهای قابل توجه تحت برنامه برجام پایبند باشد. سخنگوی کاخ سفید در ادامه اظهاراتش میگوید: رئیس جمهور معتقد است که از طریق پیگیری دیپلماسی، امریکا باید به دنبال طولانی و تقویت کردن نگرانیهای هستهای و پرداختن به دیگر نگرانیها ازجمله برنامه موشکی بالستیک و فعالیت منطقهای ایران باشد.
ژنرال لوید آستین وزیر دفاع دولت بایدن هم در نشست استماعی بررسی صلاحیت خود با حضور جمعی از سناتورها بابیان اینکه بایدن خواستار ازسرگیری گفتگو با ایران است، درعین حال مدعی شد که ایران همچنان یک نیروی بی ثبات کننده در منطقه بوده و متحدان امریکا را درخطر قرار میدهد. آستین ادعا کرد دسترسی ایران به سلاح اتمی رسیدن به ثبات در منطقه را دشوارتر میکند. وی که در ادامه از موضوع عادی شدن روابط کشورهای عربی خلیج فارس با رژیم صهیونیستی سخن گفت مدعی شد که هرگونه عادی سازی روابط، قدمی مثبت بوده و ایران را تحت فشار قرار میدهد.
مواضع مذکور نشان میدهد که تیم بایدن در مورد ماهیت و چگونگی بازگشت به برجام به صورت عمد تناقض گویی میکند و در تالش برای انجام یک بازی تأخیری با ایران در چگونگی بازگشت به برجام و گرفتن امتیاز از ایران است. اروپاییها نیز که در دوران ترامپ، با عدم اجرای تعهدات برجامی خود، نهایت تلاش را همگام با ترامپ برای شکست اراده مقاومت مردم ایران به کار گرفته بودند، در دوره جدید حتی از تیم بایدن پا را فراتر گذاشته و کسی، چون مکرون رئیس جمهور فرانسه که خود در داخل فرانسه با مشکلات عدیدهای مواجه است، مدعی شده است که در مذاکرات آینده ۱+۵ با ایران، باید سران کودک کش سعودی که دستشان به خون صدها هزار تن از مردم مظلوم یمن آلوده است، نیز مشارکت داده شوند.
مواضع مذکور نشان میدهد که اروپاییها و تیم بایدن از شکست ترامپ درس عبرت نگرفته و تصور میکنند که با ادعای تمایل به بازگشت به برجام و البته با تداوم تحریمها و به تبع آن شرطی سازی فضای داخل ایران نسبت به روند آینده مذاکرات، قادر خواهند بود تا ضمن بازگرداندن اجماع گذشته علیه ایران، مردم ایران را وادار به پذیرش همان شروطی کنند که ترامپ با تهدید نظامی و ادعای نابود کردن اقتصاد ایران نتوانست به آن دست یابد و خود همراه با تیم افراطی اش به زباله دان تاریخ پیوست.
اما به رغم تالش امریکاییها برای طراحی و اجرای یک بازی پیچیده در برابر ایران، تفاوت شرایط ایران با دوران گذشته، چه دوران اوباما در مرحله رسیدن به توافق برجام و چه در دوران ترامپ با خروج از برجام و اعمال فشار حداکثری علیه مردم ایران، این است که ماهیت امریکاییها و دشمنی آنها علیه مردم ایران کامال آشکارشده و مردم ایران دیگر فریب جنگ روانی آنه را نخواهند خورد، با این تفاوت که راه خود را شناخته و با پیگیری راهبرد مقاومت فعال، قادر خواهند بود، کشور را در برابر این موج جدید جنگ روانی دشمن، واکسینه کنند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیاناتشان در روز نوزدهم بهمن ماه در جمع فرماندهان و مسئولان نیروی هوایی نقشه راه این مرحله از مواجهه با فزون خواهیهای کاخ سفید را نیز ترسیم و یادآور شدند: در قبال دشمن و معیوب بودن دستگاه محاسباتی آن نباید ساده انگاری کرد، ایشان خاطرنشان کردند: عوامل دیگری نیز در موفق بودن حرکت انقالب اسلامی مؤثر بوده اند که عبارت اند از کار و تلاش، حضور مردم درصحنه و ایمان آنان به لزوم این حضور، اعتماد به وعده الهی و طراحیهای متقابل. رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند: با نشستن و تماشا کردن هیچ کاری پیش نمیرود. مسئولان با حضور در میدان کار و عمل، و با اعتماد به خدا، دائما مؤلفههای قدرت ملی را افزایش دهند و در عمل تولید قدرت کنند.
فاطمه اقدمی - کارشناسی مهندسی کامپیوتر دانشگاه تهران
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.