گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، سیده حنانه حسینی؛ امروز، 26 دیماه 1357 است؛ پس از انتشار خبر خروج شاه از رادیو، مردم سراسر کشور با هجوم به خیابانها به شادی و پایکوبی پرداختند. این نخستین تظاهرات شادمانه مردم در خیابانها طی روزهای انقلاب بود.
رادیو BBC از تهران گزارش داد: به محض اینکه خبر رفتن شاه در تهران پخش شد، صحنههای وجد و سرور بر پا گردید و هزاران نفر وارد خیابانها شدند...
همچنین کیهان نوشت: شاه و فرح در ساعت 13:08 در حالی که هر دو اشک به چشم داشتند، فرودگاه مهرآباد را ترک کردند.
روزنامههای عصر که در عنوان آنها با درشت ترین حروف نوشته شده بود «شاه رفت» بر دستهای مردم، روی دیوارها، پشت شیشه ماشین ها و هرجای ممکن دیگر دیده میشد. ماشینها و موتور سیکلتها با چراغ های روشن، بوق های ممتد و آهنگ دار می زدند. روی برف پاکن های رقصان، گل های میخک و دستمال های سفید در حرکت بود.
اردشیر زاهدی، آخرین سفیر شاه در آمریکا در کتاب «25 سال در کنار پادشاه»، درباره خروج شاه از کشور مینویسد: شاه در پاویون سلطنتی مهرآباد منتظر نتیجه رأی اعتماد مجلس شورای ملی به دولت شاپور بختیار بود تا کشور را ترک کند. پس از آنکه هواپیمای سلطنتی از باند مهرآباد برخاست و خبر مسافرت شاه از رادیوی ایران پخش شد، مردم به خیابانها ریختند و شعار سر دادند که «نه شاه میخواهیم نه شاپور» من همان شب که فیلم این تظاهرات و شادی مردم از رفتن شاه را دیدم متوجه شدم که تاریخ شاهنشاهی ایران به پایان رسیده و شاپور بختیار هم نخواهد توانست سلطنت را نجات دهد. متأسفانه ارتشیها هم از رفتن شاه ابراز شادی کرده، و سربازان مسلح عکسهای امام خمینی (ره) را به سر نیزه های خود نصب کرده، و شادی میکردند.
شادی مردم و همراهی نظامیان در این شادی و پایین کشیدن مجسمههای شاه در تهران پس از اعلام خروج محمدرضا پهلوی از ایران، صحنهای فراموش نشدنی برای انقلابیون سال 57 است.
البته نگرانی سران کشورهای عربی از اوضاع ایران و تأثیر این انقلاب بر کشور خود امری کتمان نشدنی بود؛ در این روزهای پر هیاهو، بخش فارسی رادیو لندن از نگرانی رهبران کشورهای عربی از اوضاع ایران خبر می داد.
معاون نخست وزیر اسرائیل همزمان با خروج شاه از ایران در 26 دی 57 اعلام کرد: اسرائیل حاضر است از یهودیان ساکن ایران که مایل به مهاجرت به اسرائیل باشند، استقبال کند.
BBC به نقل از یک دیپلمات انگلیسی که تأثیر اوضاع ایران را بر روی کشورهای عربی بررسی کرده است، افزود: بسیاری از همسایگان عرب ایران با نگرانی اوضاع ایران را دنبال میکنند و از خود میپرسند، آیا حوادث ایران در این کشورها تکرار خواهد شد.
BBC نیز به انعکاس نگرانی بیشتر عربستان سعودی، که شیعیان در شمال شرقی آن کشور زندگی می کنند و عراق که اکثر ساکنان آن شیعه هستند، پرداخت.
در حالی که حکومت شاه به مرز سقوط نزدیک شده بود، سفارت انگلستان در تهران به فکر منافع خود بود. این سفارتخانه درخواست 250 هزار پوندی بابت خسارت به سفارت این کشور در جریان حوادث 14 آبان 57 را تسلیم مقامات دولت ایران کرد و از سوی دیگر سر آنتونی پارسونز، سفیر انگلیس در تهران، به انگلیسیهای مقیم ایران توصیه کرد که این کشور را ترک کنند.
اسرائیلیها که خیلی نگران از دست دادن منافع خود در پی سقوط حکومت شاه بودند، کوشیدند از اوضاع ایران به نفع خود بهره برداری کنند.
«میکائیل یادین»، معاون نخست وزیر اسرائیل همزمان با خروج شاه از ایران در 26 دی 57 اعلام کرد: اسرائیل حاضر است از یهودیان ساکن ایران که مایل به مهاجرت به اسرائیل باشند، استقبال کند.
انقلاب اسلامی مردم ایران همچنان در اوج به پیش می رود و روزهای آینده آبستن حوادث تازه تری است
منبع:
روزشمار انقلاب،ج11،میرزا باقر علیاننژاد
روزشمار انقلاب در خوزستان،حبیب پیام
ممنونم، خوب بود گزارشتون، اما کاش از آن فرار مفتضحانه چند تا دونه عکس هم مي گذاشتيد...