گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»؛ طرح پزشک خانواده در آخرین لحظات از فعالیت دولت دهم، هنوز قدم های لرزانی به سوی اجرای کامل در سراسر کشور بر می دارد و کار به جایی رسیده است که اعضای سازمان نظام پزشکی کشور به همراه کارشناسان سلامت با صدور قطعنامه ای «پیشنهاد توقف طرح پزشک خانواده تا برطرف شدن اشکالات و ایجاد زمینه اجرایی» را ارائه کرده اند.
سازمان های بیمه گر هماهنگی هایی برای پرداخت مطالبات پزشکان در این طرح ندارند و دولت هم هنوز اعتبارات کافی برای اجرای این طرح را به وزارت بهداشت پرداخت نکرده است، مجموعه این عوامل اجرای این طرح را بیش از پیش به شکست نزدیک می کند، اما چرا این طرح که به گفته مسئولان وزارت بهداشت، انقلابی در خدمات درمانی و کاهش هزینه های درمانی ایجاد می کند، به این مرحله رسیده است؟
برای اجرای طرح پزشک خانواده در کشور شتاب زده عمل شده است
عابد فتاحی، عضو کمسیون بهداشت و درمان مجلس و نماینده مردم ارومیه در خانه ملت با بیان اینکه ما با کلیات طرح پزشک خانواده مخالف هستیم، تصریح کرد: به نظر بنده در اجرای طرح پزشک خانواده در کشور شتاب زده عمل شده است.
وی در تشریح اجرای این طرح در کشور بیان داشت: طرح پزشک خانواده طرحی است کلان، که در چهار استان کشور به اجرا درآمده، و آذربایجان غربی نیز جز 9 استانی است که برای اجرای آن اعلام آمادگی کرده؛ اما باید یاد آور شد که هنوز زیرساخت های نرم افزاری و فرهنگ سازی های لازم برای اجرای این طرح در جامعه فراهم نشده است.
عضو کمسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی ادامه داد: ما طرح پزشک خانواده را به عنوان یک مدل جدید برای بهبود سلامت در کشور قبول داریم؛ اما معتقدیم با توجه به مشکلات مطرح شده اگر این طرح در کشور اجرا شود کارایی و کیفیت لازم را نخواهد داشت و به صورت ناقص عمل خواهد شد.
فتاحی مشکل عمده اجرای این طرح را کمبود بودجه عنوان کرد و گفت: هنوز بودجه لازم برای اجرای این طرح ایجاد نگردیده و علاوه براین ایستگاه هایی که برای این طرح در نظر گرفته شده آماده نیست و تا زمانی که این زیر ساخت ها فراهم نشده ما اجرای این طرح را به صلاح کشور نمی دانیم.
وی با اشاره به اینکه هدف طرح پزشک خانواده سامان دادن به ساز و کار ارائه خدمات بهداشتی در جامعه است، گفت: اگر ما بتوانیم تمام زیر ساخت های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی این طرح را در کشور فراهم کنیم پس از آن می توانیم انتظار اجرای صحیح و اثر بخش آن را در جامعه داشته باشیم و به یک مدل جهانی در عرصه بهداشت و درمان که در سایر کشورها نتیجه داده برسیم.
برای اجرای طرح پزشک خانواده در آذربایجان غربی به 600 پزشک نیاز داریم
کوروش ساکی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی و قائم مقام وزیر در استان نیز گفت: این استان آماده اجرای این طرح است و بزودی با دستور مستقیم وزارت بهداشت و درمان اجرای این طرح در این استان آغاز می شود.
وی بیان کرد: طرح پزشک خانواده در مناطق روستایی از سال ها قبل در حال اجراست.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان با اشاره به روند اجرای طرح پزشک خانواده در آذربایجان غربی افزود: این استان یک میلیون و 800 هزار نفر جمعیت شهری دارد که برای اجرای صحیح طرح، نیازمند تعداد زیادی پزشک هستیم.
ساکی با بیان اینکه طرح پزشک خانواده یک طرح عظیم ملی است٬ گفت: مقدمات اجرای این طرح شامل سرشماری جمعیت و ثبت در سامانه، نام نویسی پزشکان و آماده کردن فضای کاری مورد نیاز می باشد و ما منتظر دستور وزارت بهداشت برای شروع اجرای طرح هستیم.
وی افزود: این طرح با هدف بهبود مشکلات درمان در کشور برنامه ریزی شده است و اگر بتواند در کل کشور اجرایی شود می توان ادعا کرد که ایران اولین کشور اجرا کننده این طرح در خاورمیانه است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان با اشاره به نیاز 600 پزشک برای اجرای طرح پزشک خانواده در آذربایجان غربی گفت: در این استان قرار است یک میلیون و 800 هزار نفر جمعیت شهری تحت پوشش این طرح قرار گیرند.
ساکی بیان داشت: یکسری اشکالاتی بود که باید از طریق وزارت رفاه اصلاح می شد و این مشکلات در رابطه با قراردادها و سازمان های بیمه گر بود و طی جلساتی که در این زمینه برگزار می شود اگر همکاری های لازم در این زمینه صورت بگیرد شاهد اجرای این طرح در هفته های آتی خواهیم بود.
تاخیر در تصویب عقد قرارداد سازمان های بیمه گر از دلایل عملیاتی نشدن طرح پزشک خانواده است
رسول انتظار مهدی، معاون بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی نیز گفت: یکی از دلایل عملیاتی نشدن این طرح در سطح استان تاخیر در تصویب فرمت عقد قرارداد سازمان های بیمه گر است که خوشبختانه اخیرا این مشکل برطرف و در حال حاضر واحدهای حقیقی (پزشکان) و حقوقی (مراکز درمانی و بهداشتی) در حال عقد قرارداد با سازمان های بیمه گر می باشند و به محض اتمام، برنامه جنبه عملیاتی به خود خواهد گرفت.
وی افزود: طرح پزشک خانواده در مناطق شهری از اواخر سال 90 در دستور کار این دانشگاه قرار گرفت و نیازهای برنامه ای آن برآورد شد و زیرساخت های ارتباطی تامین و با هماهنگی و همکاری سازمان های بیمه گر در دست اقدام قرار گرفت.
معاون بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی استراتژی بهره مندی از پتانسیل پزشک خانواده در پیشبرد نظام سلامت را از اهداف اصلی این طرح دانست و ادامه داد: معضلات حوزه مدیریتی، کارکردی و خدماتی نظام سلامت منجر به افزایش بی عدالتی، افزایش هزینه های کمرشکن درمانی، اتلاف منابع سازمانی و در نهایت عدم رضایت ارائه کننده و گیرنده خدمات را در پی خواهد داشت.
اطلاع رسانی کافی در زمینه طرح پزشک خانواده در استان صورت نگرفته است
یکی از شهروندان آذربایجان غربی عدم اطلاع رسانی کافی در مورد طرح پزشک خانواده را از جمله معایب این طرح دانست و گفت: مسئولان باید در اجرای چنین طرح های ملی و تاثیرگذار تبلیغات کافی و اطلاع رسانی دقیق به شهروندان داشته باشند تا مردم با انگیزه و شناخت کافی ثبت نام کنند.
وی خاطرنشان کرد: به عنوان مثال در ذهن مردم این سوال ایجاد می شود که با مراجعه به پزشک خانواده مبالغی که بیمار متحمل می شود به چه میزان خواهد بود و در صورت تحصیل هزینه ویزیت توسط پزشک، تکلیف دفترچه های بیمه چه خواهد شد؟