گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، یکی از نکات مهمی که موجب تصویب طرح پزشک خانواده در برنامه پنجم توسعه شد، الکترونیکی بودن پرونده بیماران بود؛ این در حالی است که دولت بدون ارائه نرمافزار کشوری پزشک خانواده، اقدام به اجرای این طرح در چند استان بزرگ کشور کرده است.
قطعا دستی و کاغذی بودن مراحل تشکیل و ثبت پرونده مراجعهکنندگان دردسرهای بزرگی را به بار خواهند آورد که در استان فارس و مازندران شاهد آن بودیم.
در حاشیه اجرای همه طرحهای کشوری، معمولا مشکلات و ناهماهنگیهایی نیز مشاهده میشود، ولی در این مورد ویژه در حاشیه مشکلات و موانع متعدد طرحی به نام «پزشک خانواده» به چشم میخورد.
مشکلاتی همچون سهلانگاری و یا عدم اختصاص بودجه به بیمهها، زیرساختهای مالی و الکترونیکی، اطلاعرسانی و تشکیل پرونده برای افراد سرشماری شده، گویا که طرح پزشک خانواده را زیر علامت سوال بزرگی برده است.
زهرا منصوری، رئیس گسترش شبکه بهداشت استان زنجان در این خصوص میگوید: یکی از پیشنهادات استان زنجان به دولت منتخب این است که اصلاحاتی را در روش اجرای این طرح بزرگ اعمال کنند تا نواقص آن مرتفع شده و هرچه سریعتر شاهد اجرایی شدن آن در همه استانهای کشور باشیم.
وی در ادامه بیان میکند: عدم اختصاص بودجه باعث شده است تا بیمهها از وظایف محول شده سر باز زنند و اجرای طرح را به تآخیر اندازند.
رئیس گسترش شبکه بهداشت استان زنجان ادامه میدهد: اتفاقاتی که پس از اجرای طرح پزشک در استان مازندران رخ داد، تجربه خوبی بود تا زنجان نیز بیگدار به آب نزند؛ در شرایط فعلی اجرای طرح یعنی آبروریزی محض!
منصوری با اشاره به روی کار آمدن دولت منتخب در آیندهای نزدیک بیان میکند: با توجه به اینکه دولت دهم چند روز بیشتر روی کار نیست، ممکن است با اعمال تغییر در کابینه، روش اجرای طرح پزشک خانواده نیز عوض شود؛ لذا استان زنجان ترجیح داده است تا پس از تفویض اختیار به دولت جدید بررسیهای نهایی را برای اجرا انجام دهد.
وی میگوید: از میان یک میلیون و 3764 نفر جمعیت استان، 570 هزار نفر در مراکز شهری سکونت داشته و مرکز بهداشت استان نیز 98 درصد از این جمعیت را سرشماری کرده است.
رئیس گسترش شبکه بهداشت استان زنجان ادامه میدهد: اطلاعات همه افراد سرشماری شده در استان ثبت شده است؛ ولی با وجود اطلاعرسانیهای مکرر تنها 43 درصد از خانوارها پزشک خانواده خود را انتخاب کردهاند.
منصوری خاطرنشان میکند: از میان 213 پزشک عمومی 210 نفر به عنوان پزشک خانواده ثبت اطلاعات شدهاند.
وی می افزاید: افراد تحت پوشش بیمه نیروهای مسلح ملزم به انتخاب پزشک خانواده خود نیستند، اما در صورت تمایل با مراجعه به مراکز منتخب میتوانند اقدام کنند.
مسئولان زمان اجرای طرح را اعلام کنند
یکی از شهروندان زنجانی نیز در این خصوص گفت: سال گذشته اطلاعیههای پی در پی مبنی بر انتخاب پزشک خانواده اعلام شد و ما هم نیز سریعا با مراجعه به درمانگاه نزدیک خانه اقدام به انتخاب پزشک خود کردیم، اما متاسفانه هرگاه برای ویزیت مراجعه میکنیم میگویند از اجرای طرح خبری نیست.
وی میگوید: در ابتدای ثبتنام و سرشماری برای این طرح، تبلیغات گستردهای انجام شد و دل مردم را خوش کردند که در صورت بروز بیماری پول کمتری صرف خواهید کرد، اما نه تنها اینطور نشد، بلکه با افزایش قیمتها ویزیت بیشتری نسبت به گذشته نیز پرداخت میکنیم.
این شهروند زنجانی در پایان خاطرنشان کرد: از همه مسئولان مرتبط درخواست میکنم تا وعده سر خرمن به مردم ندهند و زمان دقیق اجرایی شدن این طرح را اعلام کنند.