گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، تلاش برای بهبود و ارتقای وضعیت بهداشت و سلامت افراد جامعه همواره یکی از خواستههای افراد بویژه فعالان حوزه سلامت بوده است؛ البته امروزه دیگر همه افراد بخصوص دولتمردان به این نتیجه رسیدهاند که توجه به سلامت جامعه نقش بسزایی در پیشرفت جامعه ایفا خواهد کرد؛ به طوری که رشد و توسعه کشور در گرو سلامت جسمی و روحی افراد آن است.
تلاش برای بهبود وضعیت سلامت از راههای گوناگون دنبال میشود که از جمله میتوان به موضوعاتی چون تمرکز بر روی مقوله پیشگیری به جای توجه به بحث درمان، تلاش برای کاهش هزینههای هنگفتی که سالانه صرف درمان افراد جامعه میشود و پیشبینی راهها و ایجاد شرایطی مطلوب برای دسترسی گسترده و آسان افراد جامعه به خدمات بهداشتی و درمانی اشاره کرد.
از جمله این برنامهها میتوان به پیشبینی طرح پزشک خانواده اشاره کرد که شاید بتوان آن را از برنامههایی دانست که در صورت اجرایی شدن و دستیابی به تمام اهداف از پیش تعیین شده خود، بتواند گامی مؤثر در راستای توسعه سلامت در جامعه باشد.
بر اساس این طرح برای هر فرد یک پرونده الکترونیک سلامت در نظر گرفته میشود که تمامی اطلاعات مربوط به سلامت فرد در آن درج میگردد و مواردی چون تاریخچه مراجعات فرد به پزشک، داروهای تجویز شده، نتایج آزمایشات طبی، بیماریهای زمینهای و ارثی را در بر میگیرد و امکان دسترسی به این پرونده در همه نقاط کشور برای فرد و پزشک خانواده را فراهم میآورد.
استان یزد در مرحله اعلام فراخوان عمومی مردم با مراجعه به پزشکان و ثبت نام در سامانه سلامت قرار دارد
سید جلیل میرمحمدی رئیس دانشگاه علوم پزشکی یزد با اشاره به برگزاری طرح پزشک خانواده در استان یزد گفت: اقدامات زیرساختی را از حدود دو ماه قبل در استان یزد آغاز کردیم و جلسات توجیهی با مسئولان و مراکز مربوطه برگزار کرده ایم.
وی بیان کرد: ثبت نام مردمی طرح پزشک خانواده در استان آغاز شده است که مردم در یک پروسه 10 روزه با در دست داشتن کارت ملی، شناسنامه و دفترچه بیمه خود به مطب پزشکانی که تابلوی ویژه پزشک خانواده دارند برای ثبت نام مراجعه کرده و دفترچه ها را نشان دار می کنند و پس از آن نیز دو ماه فرصت دارند تا سایر افرادی که هنوز در طرح شرکت نکردند هم ثبت نام کنند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی یزد در خصوص ویژگی های این طرح تصریح کرد: 70 درصد بیماری ها که توسط پزشک عمومی قابلیت درمان دارند توسط پزشک خانواده درمان می شود و اگر پزشک خانواده بیماری را تشخیص نداد به متخصص مربوطه ارجاع می دهد و متخصص موظف است معاینات کامل را انجام دهد و به صورت مکتوب به پزشک خانواده ارائه دهد تا وی در جریان کامل بیماری قرار گیرد.
میرمحمدی خاطرنشان کرد: برای ارتقای خدمات پزشکان خانواده، راهکارهایی ارائه دادیم از جمله اینکه افراد می توانند پزشک خانواده خود را انتخاب کنند و در صورتی که از پزشک خانواده خود راضی نبودند سالی یکبار می توانند پزشک خانواده خود را تغییر دهند.
وی در پایان بیان کرد: استانهای یزد، قزوین، خراسان جنوبی، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، سیستان و بلوچستان، خوزستان از دیگر استان هایی هستند که این طرح را اکنون اجرا می کنند
اجرای طرح پزشک خانواده نیازمند اطلاع رسانی بیشتر از طریق رسانه هاست
یک شهروند یزدی نیز در خصوص اجرای این طرح گفت: این طرح با توجه به ویژگی هایی که داراست بسیار مناسب می باشد؛ زیرا که در جهت کاهش هزینه ها و همچنین شناسایی بهتر و پیشگیری به موقع بیماری هاست
وی بیان کرد: شناساندن اولیه این طرح و معرفی آن در بین مردم بسیار مناسب و خوب بود؛ اما اعلام فراخوان عمومی مردمی در جهت ثبت نام در نزد پزشکان عمومی تا میزانی نقص داشت؛ زیرا که یکی از راههای موثر در اعلام آن رسانه های جمعی از جمله تلویزیون و شبکه های استانی می باشد که هزچند این اعلام شده؛ اما نیازمند کار بیشتری در راستای اعلام مراحل انجام آن و اطلاع رسانی می باشد.
این شهروند در پایان گفت: هرچند دانشگاه علوم پزشکی یزد در راستای ارتقای خدمت رسانی به مردم در بیمارستان ها و مراکز بهداشتی یزد بسیار تلاش کرده و کارهای ارزنده ای را انجام داده است؛ اما امیدواریم با انجام هرچه سریعتر این طرح بسیاری از مشکلات مردم را در این جهت کاهش دهد.
تغییر سیاست اجرایی کشور در ابتدای سال 92 و اجرای دوباره طرح پزشک خانواده با نسخه جدید آن
شریفی، کارشناس مسئول گسترش مرکز بهداشت استان یزد نیز در خصوص اجرای طرح پزشک خانواده در استان یزد گفت: در راستای شیوه نامه اجرایی جدید ابلاغی در سال 92 ما اولین مرحله آن را با ارائه فراخوان به پزشکان عمومی و عقد قرار آنها با سازمان های بیمه شروع کرده ایم.
وی بیان کرد: فراخوان جهت عقد قرار داد متخصصان و مراکز پاراکلینیک مانند آزمایشگاه ها و مراکز رادیولوژی و داروخانه ها نیز صورت گرفته که با مراجعه به سازمان های بیمه گر قرار داد خود را تنظیم می کنند و در مرحله بعدی اجرای این طرح نیز به فراخوان عمومی به مردم نیز داده شده است تا با انتخاب پزشک خانواده خود مشخصات خود را در سامانه ها توسط پزشکان به ثبت برسانند.
کارشناس مسئول گسترش مرکز بهداشت استان یزد همچنین در خصوص سامانه جامع سلام نیز تصریح کرد: ما در راستای تکمیل اطلاعات سلامت و پزشکان و همچنین پزشکی مردم سامانه ای را در اختیار داریم که با برگزاری کلاس های آموزش این سامانه به پزشکان یک دوره کامل آن را برای آمادگی برای ثبت اطلاعات توسط دانشگاه برگزار کرده ایم.
شریفی خاطرنشان کرد: ورود اطلاعات به این سامانه به این نحو است که مردم با انتخاب پزشک خانواده خود اطلاعات خود را در سامانه ثبت می کنند و در این راستا نیز با توجه به اینکه حدود یک هفته از شروع این فرخوان عمومی نگذشته است، هنوز میزان ورود اطلاعات مردم و و ویزیت پایه و ورود اطلاعات چشمگیر نیست که امیدواریم به مرور زمان این اطلاعات تکمیل خواهد شد.
وی همچنین در خصوص اینکه «آیا اجرای این طرح در استان یزد تاخیر داشته است یا نه؟» پاسخ داد: استان یزد در انجام این طرح تاخیری تاکنون نداشته است؛ اما با توجه به اینکه ما در سال 91 پیگیر نسخه ای از اجرای این طرح بودیم و در آن نیز جز استان های پیشگام نیز بودیم، با ایجاد تغییرات ایجاد شده در سیاست های اجرایی کشور در سال 92 این نسخه در استان یزد نیز تغییر پیدا کرد و این استان نیز جزو 9 استان اجراکننده این طرح در سال 92 بود که با این وجود نیز ما در این برنامه نیز بسیار خوب پیش رفته ایم و مراحل بسیاری از آن را طی کرده ایم.
کارشناس مسئول گسترش مرکز بهداشت استان یزد و کارشناس اجرای طرح پزشک خانواده استان یزد افزود: در حال حاضر ما در فاز نخست طرح با 160 پزشک به منظور همکاری در طرح قرار داد بسته ایم؛ اما در جلسه دیگر گفته شد که با 100 پزشک دیگر نیز قرار بسته شده که اسامی آنها تا چند روز آینده برای ما ارسال خواهد شد.
شریفی در خصوص هزینه ای صورت گرفته به منظور عقد قرار داد با پزشکان گفت: هزینه های پرداختی بدین نحو است که در ازای سرانه هر فردی که ثبت نام می کند سرانه به پزشکان پرداخت خواهد شد که در این راستا نیز یک سری هزینه های دیگر نیز خواهد بود که به صورت جبرانی از طریق دانشگاه علوم پزشکی پرداخت می شود.
وی در خصوص هزینه های پرداختی توسط مردم بیان کرد: هزینه های پرداختی توسط مردم بدین صورت می باشد که فرانشیزهای پرداختی توسط مردم به صورت سطح بندی بوده که در سطح اول پزشک خانواده و سطح دوم پزشکان تخصصی و سطح سوم نیز پزشکان فوق تخصص قرار دارند و مردم نیز در هر سطح بندی به آنها ارجاع داده می شوند.
کارشناس اجرای طرح پزشک خانواده استان یزد تصریح کرد: در سطح اول یعنی پزشک خانواده هزینه ویزیت در صورت مراجعه به پزشکان دولتی 10 درصد هزینه ها و در صورت ارجاع به بخش خصوصی 10 درصد ویزیت بخش خصوصی را پرداخت خواهند کرد که این هزینه بسیار کمتر از میزان پرداختی هزینه ها در قبل از انجام طرح پزشک خانواده می باشد.
شریفی در پایان بیان کرد: در بخش بیماران سراپایی هزینه دارو و هزینه پاراکلینیک نیز 30 درصد می باشد و در صورت بستری شدن بیمار طول فرانشیز آن 10 درصد می باشد.