به گزارش گروه آزاداندیشی«خبرگزاری دانشجو»، کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی فضایی باز سیاسی در چهارچوب قانون های مشخص را به همراه داشته است.
بعد از انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری و حوادث فتنه گونه آن روزها فضای دانشگاه ها به سمت رکود سیاسی رفت؛ اما با تدبیر و فرمایش گرانقدر رهبری معظم انقلاب، کرسی های آزاد اندیشی توانست فضای نقد و آزادانه اندیشیدن قشر نخبه و جوان جامعه را مهیا کند.
دانشگاه شیراز با گستره فراوان دانشکده های خود، در ترم گذشته با برگزاری بیش از 15 کرسی آزاد اندیشی در موضوعات مختلف را می توان یکی از دانشگاه های برتر استان در برگزاری کرسی های آزاد اندیشی دانست.
اما در برگزاری این کرسی های آزاد اندیشی مشکلات و موانع کم نبوده اند که دبیران تشکل ها و مسئولان برگزاری هر کدام گله ها و نکاتی را جهت بهتر شدن این روند برگزاری اشاره می کند.
رضا نجابت، دبیر انجمن اسلامی دانشگاه شیراز ایجاد دغدغه در دانشحویان در برگزاری کرسی های آزاد اندیشی را مهمترین مسئله در این موضوع عنوان و تصریح کرد: در سال های اخیر کرسی های آزاد اندیشی مورد تاکید مکرر رهبر انقلاب قرار گرفته که با راه اندازی این برنامه ها می توان فضای علمی، فرهنگی و اعتقادی دانشگاه را به سمت آزادانه فکر کردن و آزادانه مطرح کردن حرکت داد.
نبود متولی مشخص؛ عدم موفقیت کرسی های آزاداندیشی
وی در ادامه به دلایل عدم موفقیت در برگزاری چنین برنامه هایی اشاره کرد و افزود: یکی از دلایل عدم موفقیت این نوع برنامه ها نبود متولی مشخص برای اجرای آن است.
دبیر انجمن اسلامی دانشگاه شیراز با ابراز تأسف از اینکه برخی از برنامه ها با نام کرسی آزاد اندیشی به بدترین نحو ممکن برگزار شده، خاطرنشان کرد: شاید همین مورد سبب عدم استقبال دانشجویان از این برنامه ها شده است.
نجابت تصریح کرد: فعالین فرهنگی در عرصه دانشگاهی با ایجاد همفکری و برگزاری جلسات می توانند به سمت گفتمان سازی در فضای دانشگاه حرکت کنند.
وی ادامه داد: زمانی یک کرسی آزاد اندیشی خوب برگزار می شود که افراد صاحب فکر نقاط ضعف و مشکلات این برنامه ها را دیده و در جهت رفع آن تلاش کنند.
دبیر انجمن اسلامی دانشگاه شیراز گفت: در برگزاری کرسی ها در ابتدا بررسی و ارزیابی در تمامی جوانب صورت گیرد و سپس به سمت عملیاتی کردن برنامه حرکت کنیم، در این صورت کرسی های آزاد اندیشی اثر بخش می شوند.
کرسی های آزاد اندیشی تریبونی برای بیان آزادانه در فضایی استدلالی است
در بخش دیگری از این گفت وگو حسین نیاکان، مسئول برگزاری کرسی های آزاد اندیشی بسیج دانشجویی شیراز نیز با بیان اینکه کرسی های آزاد اندیشی تریبونی برای بیان آزادانه در فضایی استدلالی است، گفت: کرسیهای آزاد اندیشی ظرفیتی بزرگ برای حاکم شدن جوی منطقی در دانشگاه است.
وی افزود: کرسی های آزاد اندیشی به عنوان یکی از جدی ترین مطالبات رهبری از قشر دانشجویان است، اما متاسفانه به شکل شایسته ای به آن پرداخته نشده و این خود معلول چندین علت است .
مسئول برگزاری کرسی های آزاد اندیشی بسیج دانشجویی شیراز خاطرنشان کرد: مهمترین علت در نپرداختن به کرسی ها عدم احساس نیاز از طرف دانشجویان می باشد که این خود معلول عدم آگاهی از ماهیت کرسی های آزاد اندیشی است.
نیاکان، در ادامه با اشاره به موانع ایجاد شده در برگزاری کرسی ها از طرف مسئولان دانشگاهی اشاره و تصریح کرد: عدم همکاری از طرف مسئولان در کرسی های آزاد اندیشی ناشی از عدم اعتماد به دانشجویان است، متاسفانه باید اینگونه بیان کرد که بعضی از مسئولان بیشتر به منافع خود می اندیشند تا ایجاد فضای منطقی واستدلالی در دانشگاه.
وی گفت: کرسی های آزاد اندیشی به روش های متفاوتی مانند: تریبون آزاد، میز گفتگو و مناظره برگزار می شود؛ اما بیشترین بازدهی در سبک تریبون آزاد است؛ این سبک برگزاری دانشجویان بیشتری را وارد بحث کرده و فضای استدلالی را در دانشگاه پرورش می دهد.
مسئول برگزاری کرسی های آزاد اندیشی بسیج دانشجویی شیراز با اشاره به کرسی های برگزار شده تا کنون، گفت: کرسی هایی با موضوعات سیاسی با عناوین «آمریکا دشمن ایدئولوژیک» یا «همپیمان دیپلماتیک، سیاسیت خارجه چگونه باید باشد» و «شورای نگهبان شایسته سالاری یا حذف مخالفین» برگزار شد، همچنین در حیطه مباحث اقتصادی با عناوین «آثار توافقنامه ژنو بر اقتصاد ایران» و «مشکل وضعیت اقتصادی موجود در کجاست؟» مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
نیاکان بیان داشت: بی نتیجه بودن، مهمترین اشکالی که بر کرسی های آزاد اندیشی وارد است که این خود نیازمند به هدف گذاری است و باید به دنبال ایجاد یک روند مشخص در اجرای آن باشیم که این امر به موفقیت در کرسی ها کمک شایانی می کند.
عدم ذهن نقاد، بزرگترین مشکل کرسی های آزاد اندیشی است
هادی مسعودی، دبیر مجمع جنبش عدالتخواهی دانشگاه شیراز نیز با بیان اینکه عدم ذهن نقاد، بزرگترین مشکل کرسی های آزاد اندیشی است، تأکید کرد: این مهم تاثیر بسزایی در روند اجرایی شدن کرسی های آزاد اندیشی داشته است.
وی در ادامه با اشاره به این مطلب که بیشترین دانشجویان در فضای دانشگاه، افرادی با طیف فکری خاکستری هستند که نیازمند شنیدن نقدهای منصفانه با دلایل قابل قبول می باشند، افزود: متاسفانه این نکته ای است که در کرسی ها کمتر به آن توجه می شود.
دبیر مجمع جنبش عدالتخواهی دانشگاه شیراز در ادامه گفت: عدم مطالعه کافی برگزار کنندگان کرسی ها از دیگر معضلاتی است که با آن دست به گریبان بوده و همین امر را به سمت انتخابات موضوعات رده چندم سوق می دهد.
مسعودی بیان داشت: اولین حرکتی که در بحث کرسی های آزاد اندیشی باید مورد توجه قرار گیرد، آسیب شناسی جامعه دانشجویی بوده که باید به این سوال پاسخ داده شود که آیا هدف ما از برگزاری کرسی های آزاد اندیشی تنها رد کردن گزارشات بوده یا ایجاد فضای نقد منصفانه در دانشگاه بوده است یا نه؟.
وی تصریح کرد: متاسفانه دانشجویان پس از ورود به دانشگاه از فضای مطالعات دورشده و دغدغه آنها بر روی بسیاری از مسائل از بین می رود، تا زمانی که دانشجو از مسائل روز اطلاعی نداشته برای او سوالی ایجاد نشده و نمی توان شاهد پرورش فضای کرسی های آزاد اندیشی بود.
دبیر مجمع جنبش عدالتخواهی دانشگاه شیراز گفت: مهمترین حرکتی که از طرف مسئولان برگزاری کرسی ها باید صورت پذیرد آن است که سطح مطالعات خود را بالا برده و دردمندانه به سمت آشکارسازی حقیقت برای دیگر دانشجویان حرکت شود.
نبود امکانات، بهانه برای عدم برگزاری کرسی آزاد اندیشی در برخی دانشگاه ها
مریم پورکاظمی، مسئول برگزاری کرسی های آزاد اندیشی خواهران بسیج دانشجویی نیز گو با بیان اینکه نبود امکانات، بهانه برای عدم برگزاری کرسی آزاد اندیشی در برخی دانشگاه ها است، تصریح کرد: خوشبختانه در سال تحصیلی 92، روند مطلوبی در کرسی های آزاد اندیشی شاهد بوده ایم.
وی با اشاره به اهم موضوعات کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه ها افزود: اکثر موضوعات این کرسی ها با توجه به اتفاقات روز و به صورت بومی شده در دانشگاه های مختلف برگزار می شود که اهم موضوعات در سال تحصیلی 92، «رابطه با آمریکا»، «توافق نامه ژنو و پرونده هسته ای ایران»، «روابط دختر و پسر»، «عفاف و حجاب» و «اقتصاد مقاومتی و حماسه اقتصادی» اشاره کرد.
مسئول برگزاری کرسی های آزاد اندیشی خواهران بسیج دانشجویی در خاتمه با انتقاد از برخورد برخی مسئولان دانشگاه ها نسبت به برگزاری کرسی های آزاد اندیشی، خاطرنشان کرد: متاسفانه برخی از مسئولان دانشگاه ها و موسسات غیرانتفاعی از برگزاری کرسی های آزاد اندیشی به بهانه های نبود امکانات، فضای برگزاری و موضوعات جنجالی جلوگیری کرده و حاضر نیستند این فضای آزاد اندیشی در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی رواج پیدا کند.