به گزارش گروه آزاد اندیشی «خبرگزاری دانشجو»؛ یکی از مشکلاتی که امروز در کرسی های آزاد اندیشی بیشتر به چشم می خورد استفاده از افراد کم تجربه به عنوان کارشناس در کرسی هاست که این مهم خود باعث شده تا دانشجویان هم استقبال زیادی از کرسی ها نداشته باشند.
با گذشت سالها از طرح ضرورت برگزاری کرسی های آزاداندیشی و نظریه پردازی از سوی رهبر معظم انقلاب و عدم پیگیری مجدانه این بحث از سوی مسئولان دانشگاهی، رهبر معظم انقلاب در سال 88 در دیدار با نخبگان علمی کشور بار دیگر بر ضرورت شکل گیری این امر تأکید کردند.
کرسی های آزاد اندیشی بستری را فراهم می کند تا دانشجویان بتوانند نظرات، افکار و نقدهای سازنده خود را ارائه کنند و مسئولان هم می توانند راه حل هایی برای اجرای بهتر کرسی های آزاد اندیشی ارائه کنند تا در شکل گیری کرسی ها و روند بهبود برگزاری آن اثربخش باشد.
شهرستان بیرجند با پنج دانشگاه بزرگ و تعدادی دانشکده و مرکز علمی کاربردی و موسسات آموزشی به شهر دانشگاهی و فرهنگی کشور معروف است؛ اما در زمینه برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در سال های گذشته توفیقات چندانی نداشته هر چند که امسال در این زمینه کارنامه به نسبت قابل قبولی دارد.
دانشگاه پیام نور بیرجند با بیش از 5000 دانشجو یکی از دانشگاه های بزرگ بیرجند است که در ترم گذشته برگزاری پنج کرسی را در کارنامه درس آزاد اندیشی خود ثبت کرده است.
مصطفایی، یکی از فعالان دانشجویی دانشگاه پیام نور بیرجند نبز با بیان اینکه کرسی های آزاد اندیشی که در دانشگاه ها برگزار می شود فقط دارای کمیت و تعداد است اما کیفیت و خروجی مناسب و مطلوبی ندارد، گفت: موضوعات کرسی های آزاد اندیشی باید از کلید واژه های سخنان رهبر معظم انقلاب انتخاب شود.
وی افزود: کرسی هایی که با موضوعات سیاسی و مسائل روز کشور در دانشگاه ها برگزار می شود باید عوامل اجرایی افرادی را به عنوان کارشناس انتخاب کنند که بتوانند به شبهات دانشجویان پاسخ گویند و در نهایت خود باعث و عامل شبهه بیشتر در دانشجو شوند.
این فعال دانشجویی با اشاره به اینکه مسئولان دانشگاه باید فضا را برای برگزاری کرسی های آزاد اندیشی و بیان نظرات دانشجویان به صورت آزادانه فراهم کنند، گفت: البته دانشجویان نیز باید به این نکته توجه کنند که مطالبی که در این کرسی ها بیان می کنند صحیح و درست باشد و به شنیده ها و گفته های دیگران اکتفا نکند.
یکی دیگر از فعالان دانشجویی دانشگاه پیام نور بیرجند نیز با انتقاد از نحوه اطلاع رسانی و زمان برگزاری کرسی ها گفت: یک هفته مانده به برگزاری یک کرسی، پوستر های آن در دانشگاه توزیع می شود؛ اما زمان برگزاری کرسی که مراجعه می کنیم یا با پوستر جدیدی مواجه می شویم که کرسی به وقت دیگری موکول شده و یا اینکه موضوع آن تغییر کرده است.
وی افزود: اینگونه اقدامات باعث می شود تا دانشجویان رغبتی برای حضور در کرسی پیدا نکنند و در نتیجه کرسی ها با حضور تعداد اندکی دانشجو که همان ها هم شاید جزو عوامل اجرایی باشند برگزار شود و در نتیجه موافق و مخالفی برای موضوع کرسی وجود نداشته باشد.
محمد امیر آخوندی، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور بیرجند برگزاری کرسیهای آزاداندیشی و نشستهای پرسش و پاسخ در دانشگاهها را از تاکیدات ارزشمند رهبر فرزانه انقلاب دانست و گفت: باید از این اقدام استقبال کرد و در ضمن حساسیت خاصی نیز بر روی اجرای کار وجود داشته باشد تا به نظام خدشهای وارد نشود.
وی ادامه داد: همچنین توجه به مطالبات مقام معظم رهبری از دانشگاهیان در سطح دانشگاه در این کرسی ها لازم و ضروری می باشد.
آخوندی با اشاره به اینکه برگزاری کرسیهای آزاداندیشی دانشجویی و فعال بودن دانشجویان در این چنین جلساتی در محیط دانشگاهها امری ضروری و اجتنابناپذیر است، گفت: این مهم باید مورد توجه همگان بخصوص دانشجویان و مسئولان دانشگاه قرار گیرد.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور بیرجند افزود: همچنین این کرسی ها بستری مناسب برای جنب و جوش علمی دانشجویان و تبادل نظر در خصوص مسائل مختلف است که خود نقش موثری در رفع موانع علمی و اخلاقی و همچنین دانش افزایی و معرفت افزایی بین دانشجویان می شود.
وی تصریح کرد: وظیفه دانشگاه مطلوب در بعد فرهنگی تربیت نیروهای آزاد اندیش، نواندیش، انتقادگر و معتقد به کار گروهی است تا حدی که محققان نیز خود انتقادی را فرابگیرند و ضعف ها و آسیب های کار خود را بیان کنند.
آخوندی با بیان اینکه در دانشگاه پیام نور بیرجند در ترم تحصیلی گذشته پنج کرسی آزاد اندیشی با موضوعات «مذاکره با غرب، اشتغال بانوان، استراتژی بسیج در مواجهه با دشمنان خارجی، استکبار ستیزی و عفاف و حجاب» برگزار شده است، افزود: بعضی از این کرسی ها مخصوص دانشجویان و برخی مشترک با دانشجویان و اعضای هیئت علمی و بسیج اساتید دانشگاه بوده است.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور بیرجند تصریح کرد: بسیج دانشجویی این دانشگاه برای ترم تحصیلی جاری نیز برنامه های خوبی در راستای برگزاری کرسی هایی با موضوعات متنوع دارد که هم زمان با شروع کلاس ها شروع خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: در ترم جاری سعی می شود تا در کرسی ها از کارشناسان مجرب و کارآزموده و دارای دانش بالا درباره آن موضوع استفاده شود.
سید علیرضا محمدزاده، معاون امور فرهنگی دانشگاه پیام نور خراسان جنوبی نیز با بیان اینکه در طول ترم گذشته حدود 9 کرسی آزاد اندیشی در این دانشگاه برگزار شده است، گفت: از این تعداد پنج کرسی در مرکز بیرجند برگزار شده است.
وی استکبار ستیزی، استراتژی بسیج در مواجهه با دشمنان خارجی نظام و سبک زندگی عاشورایی را از جمله محور های این کرسی ها عنوان کرد و گفت: بیشتر این کرسی ها ویژه اساتید و اعضای هیات علمی به صورت ویدئو کنفرانس برای مراکز و واحدهای دانشگاهی برگزار شده است.
معاون امور فرهنگی دانشگاه پیام نور خراسان جنوبی بیان داشت: همچنین در ترم گذشته دو کرسی آزاد اندیشی ویژه دانشجویان با موضوعات برخورد با غرب ویژه برادران و اشتغال زنان ویژه خواهران برگزار شده است.
محمد زاده ادامه داد: علاوه بر این کرسی ها یک کرسی با موضوع جایگاه علم در دین در حاشیه المپیاد ملی رباتیک در دانشگاه پیام نور مرکز بیرجند برگزار شد.
وی از برگزاری دو کرسی جدید تا پایان سال خبر داد و گفت: برای سال 93 نیز چند کرسی آزاد اندیشی پیش بینی شده است.
معاون امور فرهنگی دانشگاه پیام نور خراسان جنوبی با بیان اینکه علی رغم برگزاری چندین کرسی آزاد اندیشی در دانشگاه اما هنوز با چارچوب ایده آل فاصله داریم، گفت: درست است که کارشناسان کرسی های این دانشگاه خبره و مسلط نبودند؛ اما برای ترم های آینده سعی خواهد شد این مشکلات مرتفع شود.
محمدزاده تاکید کرد: دانشجویان نیز باید قبل از حضور در کرسی مطالعه و تحقیق داشته باشند و با مطالعه و دست پر به کرسی ها بیایند.
وی خاطرنشان کرد: تلاش می شود تا در آینده شاهد برگزاری کرسی هایی با کیفیت بالا در این دانشگاه باشیم.