به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، شاپور محمدی امروز در همایش کشوری «اقتصاد مقاومتی در مسیر پیشرفت درونزا» در جمع دانشجویان اتحادیه جامعه اسلامی سراسر کشور در دانشگاه فردوسی مشهد بیان کرد: اقتصاد مقاومتی از سالها قبل مطرح شده که امروز باید عملیاتی شود؛ بنابراین باید از تفسیرهای شخصی بپرهیزیم و به بیانات مقام معظم رهبری مراجعه کنیم.
وی با اشاره به اینکه رهبر انقلاب بر این مسئله بسیار تأکید دارند که باید اقتصادی داشته باشیم که در مقابل ترفندهای دشمنان کمترین آسیب را ببینیم خاطرنشان کرد: اقتصاد مقاومتی یک گفتمان تمام عیار است و جنبههای متفاوتی دارد و صرفا این نیست که مربوط به تحریم باشد زیرا تحریم گذراست و میشود با آن مقابله کرد.
محمدی ادامه داد: ایران پتانسیلهای فعال نشده بسیاری دارد که باید از آنان بیشترین بهره را ببریم.
ساختار مقرراتی ایران بسیار قوی است
معاون اقتصادی وزیر اقتصاد با اشاره به اینکه ساختار مقرراتی ایران بسیار قوی است ابراز داشت: باید از ظرفیتها و توانمندیهای کشور استفاده کنیم که در این راستا هم دولت و هم مردم، وظایف خواست خود را دارند.
محمدی افزود: در اقتصاد مقاومتی نقش مردم بسیار حائز اهمیت است که به این مسئله بیشتر باید توجه کنیم.
وی در خصوص مولفههایی که باید در اقتصاد مقاومتی به آنان توجه شود خاطرنشان کرد: اقتصادی با نگرش جهانبینی همراه با اسلامی بودن و اقتصادی مستقل و ملی بودن از جمله مولفههای اقتصاد مقاومتی است. اقتصاد مقاومتی ما درونزاست، به این معنا که باید متکی به مولفههای درون باشد تا در صورت تحریم شدن بتوانیم نیازهای خود را مرتفع کنیم.
معاون وزیر اقتصاد با تأکید بر اینکه تکیه رهبر انقلاب بر درون است گفت: اقتصاد مقاومتی با حفظ ثبات تأمین مواد اولیه و متکی بر درون بودن نگاه جهانی دارد؛ البته به این معنا نیست که چنانچه هزینه مواد در بیرون مرزها کمتر بود تنها از بیرون وارد کنیم بلکه باید مراقب هزینه قطع شدن مواد از بیرون نیز باشیم زیرا هزینه قطع شدن، به مراتب بسیار بالاست.
برنامه ریزیها مدبرانه و علمی باشد
وی افزود: در عین اینکه عنوان میکنیم تحریم قابل حل است، باید با تغییر سیاستها و قوانین به عنوان منابع ریسک در مقابله با آن دقت کنیم؛ برنامهریزیها مدبرانه و علمی باشد. اقتصادی که فضای سرمایهگذاری را به سرمایهگذار ارائه دهد و سازوکار سرمایهگذاری امن را فراهم کند خواهد توانست به جمع سرمایههای دنیا بپردازد.
محمدی یادآور شد: مولفه بعدی، اقتصاد هوشمند است، اقتصاد اطلاعات یکی از پرچالشترین مراحل در اقتصاد است.
هیچ کشوری با مواد اولیه ارزان قیمت به جای نمی رسد
محمدی با اشاره به اینکه توجه به اقتصاد دانش بنیان یکی از مهمترین مولفههای اقتصاد مقاومتی است بیان داشت: هیچ کشوری با مواد اولیه ارزان قیمت به جای نرسیده؛ البته ارزانی مواد ارزان قیمت مفید است؛ اما با مدیریت زمان دار و هدفدار. اما در نهایت چنانچه این حمایتها به ابداع و اختراع منجر نشود پولی خلق نخواهد شد.
وی اقتصاد دانشبنیان را یکی از راههای خلق ارزش دانست و گفت: اقتصاد دانشبنیان باید کشور را به سمتی ببرد که پایاننامههای دانشگاهی خلق دانش کنند، باید رشتههای دانشگاهی را متناسب با بازار کار کنیم چون اگر رشتهها متناسب نباشد فرار مغزها رخ خواهد داد.
محمدی شریفترین راه پولسازی را ابداع کردن ارزیابی و خاطرنشان کرد: ابداع کردن باید به سمت تجاریسازی پیش رود، زیرا چنانچه تجاری سازی نشود ابداع کردن و یا نکردن تفاوتی با هم نخواهد داشت.
معاون وزیر اقتصاد با بیان اینکه وامهای بانکی را باید به این سمت جاری کنیم تصریح کرد: نباید با قضایا شعاری برخورد کرد بلکه باید اقدامی عملیاتی انجام دهیم.
وی گفت: اقتصاد باید از آن مردم و بخش خصوصی باشد، چنانچه اقتصاد در دست مردم باشد با تغییر دولتها آسیبی نمیبیند و چنانچه سکان اقتصاد در بخش خصوصی سالم باشد آسیب نخواهیم دید زیرا دولتها میآیند و میروند اما مردم میمانند.
محمدی به بیان ویژگی اقتصاد مقاومتی و شکوفایی آن پرداخت و گفت: اقتصاد باید فعال بوده و از ظرفیتهای ملی وجهانی بهرهمند باشد؛ در واقع اقتصاد باید حرکتی جهادی داشته باشد.
وی ادامه داد: بین کار سازمانی و حرکت جهادی تفاوتهای زیادی وجود دارد از جمله آنکه کار جهادی براساس انگیزه و تلاش صورت میگیرد باید توجه داشت که امروز دیگر مدرک گرفتن مهم نیست بلکه توانایی انجام کار اهمیت دارد.
معاون اقتصادی وزیر اقتصاد به الزامات تحقق اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و گفت: اصلاح الگو مصرف اولین عاملی است که میتواند در این زمینه موثر باشد. باید دید که اعتبارات برای حمایت از کارآفرینی از کجا تأمین میشود که در واقع این اعتبارات باید از محل درآمدهای اصلاح الگوهای مصرف به دست آید.
وی با بیان اینکه امسال به عنوان سال فرهنگی نیز نامگذاری شده است ادامه داد: باید دقت شود که این فرهنگ در یک یا دو حوزه محدود تعریف نشده، بلکه این مولفهای کلان است که باید در همه حوزهها به کارگیری شود.
محمدی وفاداری به تولیدات داخلی را گام دیگر در تحقق اقتصاد مقاومتی دانست و اظهار داشت: باید به تولیدات داخلی وفادار بود، حتی اگر بدانیم آن تولیدات نقص دارد؛ خوشبختانه برخی محصولات ما آنقدر قوی تولید میشود که حتی چین نیز کالاهای مشابه را با عنوان ایرانی تولید میکند.
وی مبارزه با فساد و رانتخواری را گام دیگر در این زمینه دانست و ادامه داد: متأسفانه سیستمهای رانتی قدرت لازم برای مبارزه با قانون را ایجاد کردند که برای از بین بردن آن باید از دانشگاهها شروع کرد.
وی ادامه داد: برخی کارها چون کپی کردن پایاننامهها مصداق ماجرای تخممرغ دزد شترمرغ دزد میشود است. این دانشجو در آینده مدیر میشود وقتی از ابتدا آموزش و فرهنگ لازم را دریافت نکرده باشد در هنگام مدیریت نیز از پرداخت مالیات فرار میکند.
محمدی واگذاری برخی تصمیمگیریها به بخش خصوصی را عامل دیگر تحقق اقتصاد مقاومتی دانست و عنوان کرد: ترمیم فرهنگ و روحیه مصرفگرایی عاملی است که اصلاح آن نیز باید از دانشگاه آغاز شود. این دانشگاه است که به دنیا الگو ارائه میدهد، در کنار آن دولت و بخش خصوصی باید تلاش کنند تا امکانات دانشگاه را به کار بگیرند البته در مقابل هم دانشگاهها باید بستههای قابل اجرا ارائه دهند.
معاون اقتصادی وزیر اقتصاد به بیان فعالیتهای دولت در عرصه اقتصاد مقاومتی پرداخت و عنوان کرد: وزارت اقتصاد یک نقشه راه برای اقتصاد مقاومتی طرحریزی کرده که تمام معاونتها طبق آن برنامه در حال عمل هستند.
وی ادامه داد: راهبرد اصلی وزارت توسعه بخش خصوصی و تعاونی در بخش اقتصاد است همچنین توانمندسازی، رقابتی سازی و بهبود محیط کسب وکار نیز از دیگر برنامههای وزارت به شمار میرود.
محمدی اصلاح و تقویت نظام مالی کشور و ایجاد ثبات در اقتصاد ملی را اولین برنامه وزارت دانست و اظهار داشت: امروز نقش بازار سرمایه به عنوان تأمین کننده مالی نقش قابل توجهی است علاوه بر اینکه بانکهای دولتی را از نظر قدرت تسهیلاتدهی افزایش میدهد باید بازار سرمایه را نیز تقویت کند.
وی ادامه داد: شرکتهای دانشبنیانی که مقام معظم رهبری بر آن تأکید خاصی دارند باید به بورس وارد شوند تا همه بتوانند امکان به بورس گذاشتن ایدههای خود را داشته باشند.
محمدی تقویت نظام خزانهداری و نظام جامع اموال و املاک دولتی را طرح دیگر این وزارتخانه عنوان کرد و بیان داشت: اصلاح نظام درآمدی دولت بر اساس نظام جامع مالیاتی یکی از اموری است که نیاز به اصلاح دارد.
وی افزایش سالانه سهم صندوق تولید ملی تا قطع وابستگی بودجه به نفت، شفافسازی اقتصاد و جلوگیری از زمینههای فسادزا در حوزههای پولی و ارزی را از دیگر برنامههای در دست اقدام وزارت اقتصاد عنوان کرد و ادامه داد: توسعه ساماندهی اطلاعات و شفافبخشی برای آن، برای جلوگیری از این فسادها و محور قرا ردادن رشد اقتصادی با در نظر گرفتن عوامل تولید؛ دیگر زمینههای تمرکز وزارت اقتصاد برای تحقق اقتصاد مقاومتی است.
معاون اقتصادی وزیر اقتصاد با تأکید بر اینکه این برنامهها، هدفگذاری و برای اجرا تدوین شده خاطرنشان کرد: دولت برای محقق شدن این امر مقید است و تمام دستگاهها در سازمان مدیریت و برنامهریزی و همچنین کمیسیون شورای اقتصاد اهداف مربوط به اقتصاد مقاومتی، راهکارها و زمانبندی را ارائه میکنند.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر ارتباط فعالیتهای اقتصادی دولت و سیاست خارجی بیان داشت: یکی از سیاستهای دولت قصد نشان دادن بخش خارجی، آنگونه که دین ما میگوید به دیگران است؛ ما با کسی که دست دوستی دراز میکند و قصد دشمنی ندارد مشکلی نداریم، اقتصاد مقاومتی دنبال میشود.
محمدی در پاسخ به سوال دانشجویی در خصوص دغدغه فرهنگی رهبری عنوان داشت: همه این دغدغهها را میشناسیم و باید تلاش کنیم دغدغههای فرهنگی مدنظر رهبری بهبود پیدا کند.
معاون اقتصادی وزیر اقتصاد در خصوص پرسش دانشجویی مبنی بر عملکرد اقتصادی 100 روزه دولت تأکید کرد: اقتصاد امری نیست که بتوان در مدت کوتاهی به نتیجه رساند؛ اما اقتصاد در این 100 روز مقداری بهبود پیدا کرد.
وی در خصوص سبد کالا گفت: اقدامات لازم انجام میشود تا ادامه این کار به شکل بهتری انجام پذیرد.