به گزارش «خبرگزاری دانشجو»، چندی است اهمیت برگزاری کرسی های آزاداندیشی با توجه به تاکیدات رهبر معظم انقلاب در میان مجامع دانشگاهی برای تبیین و حتی حل و فصل معضلات اجتماعی، سیاسی و غیره احساس می شود؛ اما هنوز آن طور که باید به این رهنمود رهبر معظم انقلاب جامه عمل پوشانیده نشده است.
دانشگاه پیام نور گنبد کاووس به عنوان یکی از مهمترین مراکز آموزش عالی در شرق استان گلستان به علت فعالیت های بسیار فرهنگی، اجتماعی و سیاسی که در طول سال برگزار می کند، به نوعی الگوی یک دانشگاه تمام عیار مطرح است و با وجود کارنامه درخشان در برگزاری کرسی های آزاداندیشی در نیمسال گذشته تنها دو کرسی برگزار کرده است که دلایل آن را در گزارش ذیل جویا شدیم.
کرسی برای دانشجویان موافق و مخالف پیامد و عواقبی نخواهد داشت
علیرضا قربانی، رئیس دانشگاه پیام نور گنبد کاووس گفت: در سال 92 که به عنوان ریاست در این دانشگاه شروع به کار کردم کرسی آزاداندیشی داشتیم که موضوع آن را با عنوان رابطه با آمریکا آری یا خیر؟ خودم پیشنهاد دادم.
وی افزود: فضای قالب در بین دانشجویان این بود که در کرسی ها شرکت نکنند و یا صحبت نکنند؛ اما با زمینه سازی و اطمینان بخشی سعی کردیم به دانشجویان بقبولانیم که نظرات شما همین جا می ماند و قرار نیست خدای نکرده اظهار نظر یک دانشجو به عنوان موافق و مخالف پیامد و عواقبی برای وی داشته باشد.
رئیس دانشگاه پیام نور گنبد کاووس تصریح کرد: به هر حال در کنار رسالت دانشگاه علاوه بر مباحث علمی که اولویت دارد؛ فعالیت های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی باید باشد که تاکیدات مقام معظم رهبری نیز در این موضوع بوده و هست و برای ما پیروی از این فرامین سرلوحه است.
قربانی تاکید کرد: اینطور جلسات می تواند به روشن کردن ابهامات در موضوعات مختلف از جمله مسائل سیاسی برای دانشجویان نقش ایفا بکند و به آن ها آگاهی دهد.
وی با اشاره به تجربه خود از شرکت در کرسی آزاداندیشی گفت: در آن جلسه هم خود من حضور داشتم و هم کارشناس؛ در این جلسات حتما باید شخصی منصف و بی طرف به عنوان مدیری که وارد باشد شرکت کند تا بتواند جهت بدهد و از به حاشیه کشانده شدن کرسی جلوگیری کند.
رئیس دانشگاه پیام نور گنبد کاووس در ادامه به شرایط و ضوایط حاکم بر کرسی آزاداندیشی اشاره کرد و بیان داشت: در بحث دانشجویی هم حقیقتا به بچه ها گفتم زمانی که اظهار نظر می کنید اظهار نظرهای شما منصفانه باشد یعنی زمانی که نقد می کنید و نکات منفی را می گویید از آن طرف نکات مثبت را هم نادیده نگیرید؛ خیلی سوء دید نداشته باشید و بر آنچه که فکر می کنید حتما این درست است اصرار نکنید و این فرصت را بگذارید که شاید حرف های دیگران هم درست باشد.
قربانی گفت: این کرسی ها به علت حضور دانشجویان و جسارت بیان نقطه نظراتشان برای من تجربه خیلی خوبی بود و علاقه مند شدم که این موضوع را ادامه بدهیم طبعا تا پایان سال 93 این بحث تحت موضوعات دیگری که مخاطب بخواهد خواهیم داشت و در مجموع نگاه مثبتی به کرسی های آزاداندیشی دارم.
وی بیان داشت: بحث مذاکرات هسته ای که ماه هاست ذهن همه ما را درگیر کرده است و ابهاماتی که این موضوع داشته و اینکه واقعا محتوای قراردادها چه بوده و عدم اطلاع دقیق و روشن از محتوای مذاکرات؛ موضوعی بود که علاقه داشتم در قالب کرسی آزاداندیشی دانشجویی به آن پرداخته شود.
رئیس دانشگاه پیام نور گنبد کاووس تصریح کرد: نمی توانستیم به صحت و صغم حرف هایی که در گوشه و کنار چه در نقد چه در تایید مذاکرات هسته ای زده می شود، اعتماد کنیم برای مثال دیدگاه دولت مثبت است نگاه اپوزیسیون خیلی بدبینانه است بنده وقتی اطلاعات دقیقی ندارم نمی توانم اظهارنظر بکنم کدام طرف درست می گوید فکر می کنم اولین اولویت در برگزاری کرسی های آزاداندیشی این موضوع بود؛ اما کرسی به علت قوانین وجود داور در این موضوع به نشست و تریبون تبدیل شد.
قربانی گفت: از نماینده ولی فقیه در استان برای راهنمایی در انتخاب موضوع کمک خواسته ایم خود دانشجویان نیز اگر پیشنهادی داشته باشند در دستور کار قرار می گیرد.
انتخاب داور کرسی بزرگترین چالش در برگزاری آن است
بنفشه گلچین، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور گنبد کاووس با بیان اینکه در نیمسال گذشته دو کرسی با عناوین «روابط دختر و پسر» و « انرژی هسته ای» با همکاری نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری و شورای فرهنگی دانشگاه برگزار شد، گفت: کرسی با موضوع «رابطه با آمریکا» را در شورای فرهنگی پیشنهاد دادیم؛ اما حراست دانشگاه حتی با نوع نوشتاری آن نیز مخالفت کرد.
وی با اشاره به دلایل مخالفت حراست از سوی مسئولان گفت: مسئولان حراست معتقد بودند این موضوعی نیست که بدون داوری برگزار شود و توضیحی هم اگر بخواهد داده شود، اظهارکنندگان نظرات نوشته شده مشخص نیستند پس حالت نوشتاری آن منتفی است، در کرسی علنی نیز استادی حاضر به داوری نشد.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور گنبد کاووس در پاسخ به این سوال که موانع برگزاری کرسی ها با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری را در چه می دانید، بیان داشت: کم کاری در همه جوانب وجود دارد در واقع باید بپرسید چه کار کرده اید؟!
گلچین تاکید کرد: به طور کلی هر که در خط ولایت نباشد و نخواهد رهنمودهای رهبر معظم انقلاب را پیگیری کند عاقبت ندارد؛ برای مثال ایشان بارها از تهاجم فرهنگی گفته اند؛ اما ما با بی بصیرتی و کمبود معرفتی دچار آسیب شده ایم؛ هر وقت هر جایی به ضربهای دچار می شویم، می بینیم در گذشته ایشان جایی به آن تاکید کرده بودند؛ اما کم کاری و غفلت و تنبلی مانع توجه جدی به منویات ایشان شد.
وی تصریح کرد: از بین مسئولان دانشگاه، شخص ریاست خیلی به برگزاری کرسی آزاداندیشی تاکید دارد، وی فردی است که مو به موی منویات رهبر معظم رانقلاب را انجام می دهد و در انجام فعالیت های دانشگاه بسیار به موضوعات مورد تاکید رهبری مانند اقتصاد مقاومتی و سبک زندگی اسلامی می پردازند و در این خصوص مراسم دانشگاهی و شهرستانی برگزار کرده است.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور گنبد کاووس ادامه داد: یکی از حامیان کرسی نوشتاری رابطه با آمریکا که حراست با آن مخالفت کرد، شخص ریاست یعنی آقای قربانی بود؛ از این رو به معنای واقعی می توان گفت که وی پاسدار ارزش های انقلاب است.
گلچین با بیان اینکه از شورای فرهنگی و رئیس دانشگاه هیچ مانعی بر سر راه برگزاری کرسی وجود ندارد، خاطرنشان کرد: یکی از ضعف ها که چالش اصلی برگزاری کرسی به شمار می رود، انتخاب داور برای این کرسی هاست.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور گنبد کاووس گفت: وقتی برای یک کرسی آزاداندیشی از اساتید سخنور و شاخص دعوت می کنیم برای اینکه لطمه ای به کار و موقعیت آن ها وارد نشود، از حضور در کرسی حتی به عنوان تماشاگر نیز سر باز می زنند.
گلچین افزود: ترس از موقعیت اساتید تنها یک چالش پیش روی این کرسی هاست؛ اما موضوعات و موانع دیگری نیز وجود دارد یکی از آن ها داوطلب نشدند دانشجویان به عنوان موافق و مخالف است که یا از عدم آگاهی و یا از ترس نشات می گیرد، از طرفی برگزاری کرسی تنها با یک تعداد معدود آن را تکراری و روتین خواهد کرد که مخاطب خود را از دست خواهد داد؛ بنابراین موضوعات را در قالب برنامه های دیگری مانند سخنرانی و نشست و تریبون برگزار می کنیم.
اساتید انقلابی در برابر اساتید اپوزوسیون سکوت نکنند
وی تصریح کرد: متاسفانه دانشگاه برای عده ای شده مدرسه و تنها می آیند سر کلاس درس می نشینند و می روند که این با افق دیدگاه های رهبر معظم انقلاب فاصله زیادی دارد که علت های متفاوتی دارد؛ اما علتی که نگران کننده تر از علل دیگر است سکوت اساتید انقلابی آن هم در شرایطی است که اساتید اپوزوسیون کلاس درس را تبدیل به محلی برای تبلیغ افکار خود می کنند./220ت1/**