به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، رجبی دوانی امروز در جمع دانشجویان بسیجی در دوره آموزشی تشکیلاتی خط امام در مشهد لازمه بررسی عملکرد خواص را دانستن مفهوم بصیرت دانست و گفت: بصیرت در لغت به معنی روشنی و آگاهی است و در اصطلاح دانستن قوه تشخیص حق از باطل و موضعگیری در قبال حوادث است.
وی افزود: بصیرت یعنی اینکه انسان بتواند با دانستن معیارها و مولفههای لازم، حق را از باطل تشخیص داده و به دفاع از حق برخیزد.
این کارشناس مذهبی تنها راه برونرفت از فتنهها را پیروی از ولایت و رهبری جامعه دانست و تصریح کرد: هنگام بروز فتنهها که تشخیص حق و باطل سخت میشود، تنها راه، پیروی از ولایت و رهبری نظام اسلامی است؛ به طوری که تابعان از ولایت، میتوانند در جبهه حق قرار گیرند.
رجبی دوانی با اشاره به بصیرت مردم در نظام جمهوری اسلامی خاطرنشان کرد: در کشور ما به برکت انقلاب اسلامی اکثر مردم به بصیرتی رسیدهاند که میتوانند حق و باطل را تشخیص دهند و از فتنههای سالهای گذشته پیروز و سربلند بیرون آمدهاند.
وی عمل به فرمایشات ولایت را تکلیف و وظیفه همه خواند و افزود: یا باید قوه تحلیل برای تشخیص داشت و یا اینکه از ولایت و رهبری جامعه تبعیت کرد.
وی با اشاره به حوادث صدر اسلامی، بصیرت و قدرت تشخیص را در مردم آن روزگار پایین دانست و گفت: در صدر اسلام انگشت شماری از مردم دارای بصیرت بودند و اکثر آنها قادر به تشخیص نبوده و به جای تبعیت از ولایت و رهبری جامعه، از خواص جامعه تبعیت میکردند.
این کارشناس مذهبی با اشاره به قضایای غدیرخم و جانشینی امیرالمومنین(ع) تصریح کرد: پیامبر(ص) در جمع نزدیکان خود میگوید هر کس اول ایمان بیاورد، جانشین من است. این موضوع یعنی اینکه جانشین پیامبر(ص) باید از جمع هاشمیان باشد که ایشان در قضیه غدیرخم جانشینی امیرالمومنین(ع) را رسمیت میبخشد.
رجبی دوانی نقش خواص را در جریان خلافت و جانشینی پیامبر(ص) مهم و تاثیرگذار قلمداد کرد و گفت: خواصی بودند که مهمترین وصیت پیامبر(ص) را نادیده گرفتند و گفتند میخواهیم برای جانشینی پیامبر(ص) تصمیمگیری کنیم.
وی از نقش انصار در گسترش و انحطاط اسلام سخن گفت و افزود: پیش از خواص، انصار مدینه بودند که برای جانشینی پیامبر(ص) پیش قدم شدند؛ غافل از اینکه مهاجران از آنان زرنگتر بودند؛ در حالی که انصار نسبت به امیرالمومنین(ع) هیچ کینه و بغضی نداشتند و حتی در جنگهای صدر اسلام به عنوان سربازان امیرالمومنین(ع) بودند.
این کارشناس مذهبی بیبصیرتی انصار را باعث تحقیر آنها در مقابل مهاجرین پس از رحلت پیامبر(ص) دانست و گفت: متاسفانه بیبصیرتی انصار باعث شد آنان به چیزی نرسند و حتی در شهر خودشان هم تحقیر شوند.
رجبی دوانی در خصوص مهاجرین و دلایل غصب خلافت امیرالمومنین(ع) در آن شرایط نیز گفت: مهاجرین با اینکه با امیرالمومنین(ع) خویشاوند بودند؛ اما به دو دلیل با او مشکل داشتند. یکی اینکه او از بنی هاشم بود و نباید نبوت و ولایت در بنی هاشم جمع شود و دوم بخاطر کینهای که از امیرالمومنین(ع) در جنگهای بدر و احد داشتند.
وی افزود: عرب اگر چه مسلمان شده؛ اما نمیتواند تحمل کند که پدر و برادرش توسط امام علی (ع)کشته شده باشد؛ بنابراین مهاجرین با وجود سابقهای که در اسلام داشتند، نگذاشتند امیرالمومنین(ع) به امامت و خلافت برسد.
وی نتیجه قرار نگرفتن ولایت در جایگاه خود را تبعیت مردم از خواص عنوان و خاطرنشان کرد: تودههای مردم با نگاه به این خواص با سابقه بدر و احد، عمل آنان در نخواستن ولایت امیرالمومنین(ع) را ملاک خود قرار دادند و این باعث شد که ولایت در جای خودش قرار نگیرد.