رضا عابدی گناباد در گفتگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در مشهد، در رابطه با توافقات اخیر بیان کرد: با توجه به اینکه آمریکا به دنبال یک توافق بود زیرا دولت وی به این توافق نیاز داشت و پس از مسئله کوبا به دنبال یک برگ برنده و نقطه مثبت دیگر در کارنامه خود بود, این توافق حاصل میشد.
وی با اشاره به اینکه آمریکا متوجه شده بود گرچه که تحریمها میتواند مشکلاتی را برای ایران ایجاد کند؛ اما در بلند مدت نیز برای خود آمریکا مشکل ساز خواهد بود، تصریح کرد: آمریکا به این نتیجه رسیده بود که چنانچه بخواهد این تحریمها را علیه ایران ادامه دهد در بلند مدت هزینهها سیاسی، اقتصادی و روانی بسیار را باید بدهد. همچنین دیگر کشورها که به گفته آمریکا ایران را تحریم کرده بودند ممکن است در آینده از این امر تخطی کرده و با توجه به بازار خوب ایران، به این نتیجه برسند که تحریمها علیه ایران را لغو کنند. بنابراین برای آمریکا چارهای جز توافق نبود.
این کارشناس سیاسی ادامه داد: رژیم تحریمها علیه ایران اثرگذار بود؛ اما شدت و ضعف تحریمها آنگونه نبود که دولت سابق ایران، دولت فعلی و غرب تحلیل میکرد.
عابدی گناباد یادآور شد: دولت قبل عنوان میکرد تحریمها هیچ اثری بر اقتصاد ایران نداشته است و دولت فعلی و غرب نیز مدعی است تمامی این مشکلات با برداشتن تحریمها لغو خواهد شد، در صورتیکه این گونه نیست.
علل تن دادن آمریکا به توافق با نظام جمهوری اسلامی ایران
وی ضمن بیان این مطلب که یکی دیگر از عواملی که باعث شد آمریکا به این توافق تن بدهد افکار عمومی مردم ایران بود، خاطرنشان کرد: آمریکا از این در هراس بود چنانچه به تحریمها ادامه دهد افکار عمومی در ایران بیش از این از غرب روی گردان شود و این هراس را میتواند در مصاحبه چند روز گذشته جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا مشاهده کرد.
این تحلیلگر مسائله سیاسی ادامه داد: آنان میدانستند چنانچه به این روند ادامه دهند مردم ایران بیش از این به سمت نظام جمهوری اسلامی کشیده میشود این در حالی است که آنان میخواهند یک جریان خاص را در کشور ایران ایجاد کنند تا از طریق این جریانات خاص سیاستهای خود در ایران را دنبال کنند.
عابدی گناباد ادامه داد: نیازمندی غرب به ایران، ناتوانی و تقویت جرینی خاص در داخل ایران از جمله عواملی بود که این توافق را از جانب غرب حاصل کرد.
وی یادآور شد: متاسفانه طی این 22 ماه دولت همه مشکلات کشوررا به سیاست خارجه گره زده بود و اینگونه تفسیر میکردند که چنانچه توافق صورت گیرد مشکلات سیاسی و اقتصادی کشور مرتفع خواهد شد و این نگاه در کل دولت قالب بود که تحریمها مانع پیشرفت کشور است و چنانچه توافق انجام نشود هیچ کاری نمیتوانیم انجام دهیم.
جریان جو زده داخلی این توافق را یک فتحالفتوح میداند
این کارشناس مسائل سیاسی در ادامه به وجود یک جریان جو زده در کشور اشاره و بیان کرد: متاسفانه مشاهده میکنید که در این چند روز یک جریان جو زده از این توافق با نام فتحالفتوح یاد میکند و القابی نیز به تیم مذاکره کننده و خاصه وزیر امور خارجه نسبت دادهاند.
عابدی گناباد با اشاره به اینکه این جریان به دنبال این است که این توافق فتح بابی در رابطه با ایران و آمریکا صورت گیرد، افزود: بنابراین با توجه به این نکات توافق قابل پیش بینی بود.
وی گفت: هنوز بسیاری این متن 159 صفحهای را نخواندهاند.
نباید زود قضاوت کرد و جو زده شد؛ افراط و تفریط ممنوع
این تحلیلگر مسائل سیاسی ضمن تاکید بر اینکه نباید زود قضاوت کرد و جو زده شد، تصریح کرد: یک عده توافق را زیر سوال میبرند و عدهای دیگر ا آن به عنوان فتحالفتوح یاد میکنند، هر دوی این قضاوتها نادرست است، باید در یک فضای منطقی به دور از افراط و تفریط به تفسیر و تحلیل این توافق پرداخت تا ابعاد بیشتری از این توافق برای مردم روشن شود، در یک فضای به دور از منطق نمیتوان به این امر رسید.
عابدی گناباد با اشاره به اینکه با ملاحظه کاری سیاسی نمیتوان به بررسی این توافق پرداخت، خاطرنشان کرد: قطعا در امریکا فشارهایی علیه این توافق وجود خواهد داشت و قطعا لابی صهیونیستی، کشورهای عربی مخالف توافق و اپوزیسیون ضد انقلاب فشارهایی را به آمریکا علیه این توافق خواهند داشت.
وی ادامه داد: به احتمال بسیار این مخالفین پیوستهایی را خواسته باشند؛ بنابراین خیلی نمیتوان به سرانجام خوب این توافق خوش بین بود. هنوز نیمه اول بازی است و نیمه دوم سختتر و پیچیدهتر خواهد بود.
این کارشناس مسائل سیاسی کشیده شدن مسائل موشکی ایران به توافق را یکی از نقاط ضعف این توافق دانست و گفت: جای سوال دارد که چرا علی رغم تمام گفتهها و تاکیدات باز هم پای مسائل موشکی ایران به این توافق باز شده است.
نکات مثبت و منفی این توافق
عابدی گناباد ضمن بیان این نکته که این توافق دارای چند نکته مثبت و منفی است، تصریح کرد: یکی از نکات مثبت این توافق این بود که برای افکار عمومی دنیا جایگاه و نقش رهبری ایران جا افتاد و تلاش ایشان در حفظ دستاوردهای انقلاب اسلامی ایران به عنوان یک الگو مطرح شد.
وی با اشاره به موضوع که بخشی از افکار عمومی ایران نیز بار دیگر متوجه شد که غربیها قابل اعتماد نیستند، یادآور شد: مردم فهمید معامله کردن با غرب و خاصه آمریکا به این سادگیها نیست و به این راحتی نمیتوان از آنان امتیاز گرفت.
این تحلیلگر مسائل سیاسی در رابطه با نکات منفی این توافق نیز تصریح کرد: جریانی میخواهد توافق را به سمت دیگری هدایت کند به طوری که این افراد درصددند که علاوه بر مسئله هستهای دیگر مسائل را نیز به مطرح کنند.
عابدی گناباد ایجاد دو قطبی در داخل کشور را یکی دیگر از نکات منفی توافق برشمرد و گفت: همچنین جریانی در کشور این را القا میکند که این توافق گام نخست است، بنابراین بر جریان ارزشی کشور فشار وارد میکنند تا توافق به دیگر مسائل از جمله رفع حصر وارد شود.
وی افزود: برخی عنوان میکنند این توافق به تقویت جایگاه ایران در سطح منطقه منجر خواهد شد، این در حالی است که باید گفت چنانچه سیاستهای رهبری در این رابطه دنبال شود این امر محقق خواهد شد و چنانچه سیاستهای دولت در این رابطه دنبال شود خیر.
این کارشناس مسائل سیاسی احتمال ورود گسترده ارز به داخل کشور را از جمله نکات منفی این توافق دانست و خاطرنشان کرد: چنانچه این مسئله اتفاق افتد قطعا فسادهای اقتصادی را به همراه خواهد داشت.
دولت و تیم مذاکره کننده بیش از حد خوش بین نباشند
عابدی گناباد در بخش دیگری از سخنان خود به خوش بینی بیش از حد تیم مذاکره کننده اشاره و تصریح کرد: این خوش بینی بیش از حد، ممکن است کار دست آنان بدهد زیرا غربیها همیشه بد عهدی خود را ثابت کردهاند. تاکنون صدها توافق در دنیا صورت گرفته و تنها بر روی کاغذ مانده و به مرحله اجرا نرسیده است، بنابراین نباید بیش از حد خوش بین بود.