به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محسن نصری؛ استاد درس انقلاب اسلامی در دانشگاه اصفهان و برخی دانشگاه های استان اصفهان، با انتشار دو اثر شاخص در حوزه علوم سیاسی انقلاب اسلامی، یکی از چهره های این عرصه است.
«انقلاب اسلامی؛ دیروز، امروز و فردا» یکی از این کتب است که حالا پس از سال ها تدریس و ویرایش فصل به فصل کتاب، تبدیل به یکی از سرفصل های درسی در دانشگاه های اصفهان شده است و در این دانشگاه ها تدریس می شود.
در کنار این کتاب، اثر ارزشمند دیگر استاد نصری، کتابی با عنوان «شکوه ملی در فناوری هسته ای» است که پس از آغاز به کار دولت یازدهم و بالا گرفتن تب مذاکرات هسته ای بین ایران و غرب، جذابیت بیشتری پیدا کرده است، این کتاب تاریخچه فناوری هسته ای در ایران و به ویژه مذاکرات و رخدادهای سیاسی حول محور آن را به خوبی تشریح کرده و از دریچه نقادانه به بیان نکاتی پیرامون مذاکرات پرداخته است.
ویرایش جدید این کتاب اما بر خلاف همه ویرایش های قبلی، پشت سد صدور مجوز چاپ ماند و پس از ماه ها بالاخره در اواخر سال گذشته به زیر چاپ رفت؛ در شماره جدید کتاب «شکوه ملی در فناوری هسته ای» مسئله مذاکرات وین، ژنو و لوزان نیز به مباحث اضافه و این مذاکرات به نقد کشیده شده است.
طی گفتوگویی با نویسنده این کتاب به بررسی آخرین وضعیت پرونده هسته ای کشور پرداختیم و نویسنده کتاب مطرح می کند که چگونه وزارت ارشاد چاپ این کتاب را نه به دلیل مستندات قانونی؛ بلکه فقط به دلیل مصحلت دولتی، مدت ها به تاخیر انداختند.
در ادامه، گفتوگوی خبرنگار خبرگزاری دانشجو در اصفهان، با نویسنده کتاب «شکوه ملی در فناوری هسته ای» را می خوانیم:
نگارش کتاب «شکوه ملی در فناوری هسته ای» از چه زمانی آغاز شد؟
با توجه به اینکه پرونده هسته ای کشورمان از سال ۱۳۸۲ کلید خورد، این کتاب به نام «شکوه ملی در فناوری هسته ای» در سه حوزه به بررسی مسائل هسته ای کشور پرداخته است؛ حوزه علمی هسته ای و دانش علمی و فناوری هسته ای، حوزه حقوقی و قانونی فناوری هسته ای و حوزه سوم نیز حوزه سیاسی و امنیتی فناوری هسته ای است که چاپ اول این کتاب در سال ۱۳۸۵ و چاپ دوم در سال ۱۳۸۶ منتشر شد.
چاپ سوم این کتاب چه زمانی اتفاق افتاد؟
با توجه به تحولات رخ داده، آمدن دولت جدید و بحث مذاکرات هسته ای در ژنو و لوزان؛ درصدد چاپ سوم کتاب در اردیبهشت ماه ۱۳۹۴ با توجه به مذاکرات هسته ای لوزان و ژنو و اتفاقات سال های سال ۸۶ به بعد بودیم، که وزارت ارشاد با طرح دلائلی، مجوز چاپ این کتاب را به ما نداد.
در مرحله اول اداره ارشاد اصفهان و در مرحله بعد که کتاب به تهران فرستاده شده وزارت ارشاد اجازه چاپ کتاب را ندادند، عدم صدور مجوز برای چاپ این کتاب در حالی بود که زمانی که بنده به اداره ارشاد مراجعه کردم، اینطور گفته شد که کتاب شما هیچ ایراد و مشکلی ندارد؛ اما مصلحت نمی دانیم که این کتاب چاپ شود! در صورتی که وظیفه اداره ارشاد و وزارت ارشاد مصلحت سنجی این که کتابی چاپ شود یا نه نیست. ولی چون بحث مذاکرات هسته ای در میان بود و می خواستند که مردم از جزئیات دقیق مطلع نشوند، اجازه چاپ کتاب را ندادند.
از اردیبهشت سال ۱۳۹۴ تا بهمن ماه همین سال یعنی به مدت ۱۰ ماه این کتاب در ارشاد بود که اواخر بهمن ماه اجازه انتشار کتاب داده شد. در این مدت ما بحث نقد بر برجام و وین که در تیرماه بود را نیز بر کتاب اضافه کرده و کتاب بالاخره در اسفندماه سال ۱۳۹۴ منتشر شد.
محتوای کتاب «شکوه ملی در فناوری هسته ای» در چه زمینه هایی تنظیم شده است؟
ما در این کتاب در بخش اول، دانش هسته ای را از بعد علمی و کاربرد آن در صنعت، کشاورزی و پزشکی بررسی کرده ایم. علم هسته ای در بخش های مختلف قابلیت استفاده دارد و جزو دانش های استراتژیک در دنیا به حساب می آید و ما با تلاش دانشمندان جوانمان مقام هفتم را در این زمینه در جهان داریم. با همه تحریم ها، تهدیدها و ترور دانشمندهای کشور ایران، جوانان با اعتماد به نفس و خودباوری توانسته اند چرخه سوخت هسته ای را در مقیاس صنعتی به دست آورند.
در دومین فصل کتاب بعد حقوقی انرژی هسته ای بررسی شده است و مبنای این بررسی، معاهده ان پی تی (معاهده منع تکثیر صلاح های هسته ای) است. آژانس انرژی اتمی چه در زمانی که البرادعی، مدیر کل آژانس انرژی اتمی و چه در زمان آمانو، گفته اند که جمهوری اسلامی ایران هیچ انحرافی به سمت سلاح های هسته ای نداشته است، اما باید بررسی بیشتری بشود.
در واقع با یک «اما» ۱۲ سال است که پرونده هسته ای ایران را بازگذاشته اند، با اینکه خودشان اعتراف کرده اند که ما به سمت سلاح هسته ای هم نرفته ایم و از لحاظ قانونی و حقوقی و بین الملل هم جمهوری اسلامی ایران هیچ تخلفی در زمینه ساخت سلاح های هسته ای نداشته است و همه فعالیت هایی که توسط دانشمندان صورت گرفته، تحت نظر آژانس، دوربین های آژانس و بازرس های آژانس بوده است.
در فصل سوم کتاب «شکوه ملی در فناوری هسته ای» به موضوع سیاسی- امنیتی پرونده هسته ای پرداخته شده است و به صورت مختصر مقاطع مهمی را از سال های ۱۳۸۲ تا سال ۱۳۹۴ را مورد بررسی قرارداده ایم.
در این فصل بررسی شده است که روند پرونده هسته ای کشور ایران چه بوده است و با استنادات بسیار دقیقی اثبات کرده ایم که هم در مذاکرات سعدآباد، بروکسل، پاریس و هم در مذاکرات سال های ۸۶ که بعدها به نام مذاکره مشهور شد و در بقیه تعهدات بین ایران و اروپا و بین ایران و ۵+۱؛ اروپا و آمریکا هیچ گاه به هیچ یک از تعهداتشان عمل نکرده اند.
در سال ۱۳۹۲ به بعد هم که مطرح شد که ما با آمریکا بازی برد- برد انجام دهیم، هم در تعهد ژنو، هم در لوزان و هم در وین که متن نهایی برجام ارائه شد، کشور ایران باز به تعهدات خود عمل کرد و مجددا شاهد عدم عمل به تعهدات از سوی غرب و امریکا بودیم. ظریف، وزیر امور خارجه ایران، نهم اسفندماه سال ۱۳۹۴، یعنی حدود یک ماه و نیم پیش و دو روز بعد از انتخابات هفتم اسفند ماه، در مصاحبه با خبرگزاری ایسنا به صراحت اعلام کردند که آمریکایی ها تحریم ها را روی کاغذ برداشتند، یعنی عمل نکردند. چند شب گذشته هم که عراقچی در گفتگوی ویژه خبری شبکه دو همین حرف را زدند.
در کتاب «شکوه ملی در فناوری هسته ای» بررسی کردیم که طرف غربی و امریکا هیچ گاه به تعهداتشان و پیمان هایشان در قبال ایران عمل نکرده اند. برای همین است که رهبر معظم انقلاب می فرمایند: «ما به آمریکا خوش بین نیستیم و اینها زیاده خواهی می کنند و مستکبرند» و ما همه این موارد را در کتاب اثبات کرده ایم.
اتفاقاتی نیز اخیرا رخ داده است که در کتاب نیامده؛ چراکه آذرماه آخرین متن کتاب آماده شد؛ ولی ما در کتاب بسیاری از اتفاقاتی که در چندماه اخیر رخ داده را با توجه به تجربه ای که داشتیم و بر اساس رهنمودهای مقام معظم رهبری، پیشبینی کرده و آوردهایم.
توزیع کتاب در کشور در چه مرحله ای قرار دارد؟
از ابتدای سال جاری، با توجه به اینکه انتشارات حدیث راه عشق که در اصفهان است، در قم و تهران هم نمایندگی دارند، کتاب برای نمایندگی های این انتشارات نیز ارسال شده و در برخی سایت ها و فضاهای مجازی نیز کتاب تبلیغ شده است؛ اما هنوز به صورت گسترده توزیع نشده است.
کتاب شکوه ملی در فناوری هسته ای با چه تیتراژی وارد بازار شده، آیا استقبال قابل قبولی از کتاب صورت گرفته است؟
تیراژ چاپ سوم آن یک هزار جلد است و از ابتدای سال ۹۵، با توجه به اینکه حدود دو ماه از زمان انتشار چاپ سوم کتاب گذشته و حجم کتاب هم حدود ۳۹۰ نزدیک به ۴۰۰ صفحه است، مؤسساتی درخواست تهیه کتاب را داشتند و می توان گفت کتاب در آستانه چاپ بعدی قرار دارد.
در کنار معرفی کتاب در سایت ها و فضای مجازی، کار ویژه ای برای شناساندن کتاب و در اختیار مردم قرار دادن این کتاب صورت گرفته است؟
یکی از مشکلات عمده بازار نشر کتاب در کشور، مسئله توزیع کتاب است، که حتی انتشارات بسیار بزرگ هم با این مشکل مواجه هستند. حدیث راه عشق در اصفهان که یک انتشارات دولتی است، در حد خود تلاش هایی برای معرفی کتاب انجام داده است؛ اگرچه می طلبد که برای معرفی این کتاب و توزیع بیشتر آن در سطح استان و کشور تلاش های بیشتری و تبلیغات بیشتری صورت بگیرد؛ اما به هر جهت یکی از مشکلات بازار نشر و کتاب مسئله توزیع و نشر کتاب هست.
در نظر دارید که این کتاب در نمایشگاه کتاب امسال هم ارائه شود؟
در صورت شرکت کردن انتشارات حدیث راه عشق در نمایشگاه این کتاب هم حتماً در معرض دید و استفاده عموم مردم قرار داده می شود.