اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، نشست «توانمندیهای صنعت نیروگاهی، فرصتها و چالشها» عصر امروز به همت بسیج دانشجویی دانشکده فنی دانشگاه تهران با حضور کلاهی، رئیس هیئت مدیره سندیکای صنعت برق؛ خاتمی، کارشناس سرمایه گذاری در نیروگاه های تخصصی و علی آبادی، مدیر عامل مپنا برگزار شد.
در این نشست کلاهی گفت: صنعت برق جزو صنایع پیش روی کشور و جزو صنایع پرافتخار است، اما به علت برخی سیاست های غلط، ارزش افزوده آن را از دست داده ایم و دچار خام فروشی شده ایم. سیاست های غلطی در دولت های نهم و دهم انجام شد و ورود بی رویه پول نفت به کشور، این صنعت را از بین برد، اما همچنان این صنعت روی پای خود ایستاده و خوب توانسته است عمل کند.
وی گفت: در این صنعت تنها 95 درصد خودکفایی واقعی داریم, در مواقعی که وزارت نیرو نتوانست پول این شرکت ها را پرداخت کند؛ اما شرکت های صنعت برق نیز تعطیل نشد و 99 درصد صادرات گذشته در حوزه فنی و مهندسی مربوط به صنعت آب و برق کشور بود.
کلاهی خاطرنشان کرد: باید در کشور به صنایعی که بلوغ فناوری دارند توجه شود، اما ما دچار روزمرگی شده ایم و برنامه ریزی بلند مدت برای این صنایع نداریم. درآمد ملی ما در این صنعت چهار برابر کشور ترکیه بود، اما الان به نصف ترکیه رسیده است. بنابراین باید برای این صنعت چشم انداز تعیین کنیم. خارج از مسائل سیاسی و جناح بندی ها به رشد این صنعت توجه کنیم، چرا که اگر اقتصاد ما رشد کند، تمام مشکلات برطرف خواهد شد.
رئیس هیأت مدیره سندیکای صنعت برق با اشاره به مشکلات مدیریتی در کشور گفت: ما در ایران مشکل مدیریتی داریم. شرکت متنا در تولید نیروی انسانی استثنا شده و توانسته موفق عمل کند. متاسفانه در کار های اجرایی به جوانان اجازه کار نمی دهند و اکثر مسئولان به سنی پیری رسیده اند. ما نگرانیم اگر اینها بازنشسته شوند، چه کسی می خواهد این صنایع را بچرخاند.
وی ادامه داد: باید یاد بگیریم با کشورهای قدر خارجی تعامل و واردات صنایع را کنترل کنیم. من با واردات بی رویه مخالفم، اما اگر رشد اقتصادی اتفاق نیفتد و سرمایه نیروی انسانی نتواند رشد کند، چه کسی می خواهد رشد صنایع این کشور را هدایت کند.
کلاهی گفت: یکی از چالش ها، نبود بازار برای صنعت است که ضعف وزارت نیروست؛ و واردات بی رویه نیز این صنعت را با خطر روبرو کرده است.
در ادامه خاتمی، کارشناس سرمایه گذاری در نیروگاه های برق گفت: نیامدن نماینده وزارت نیرو در پاسخگویی به قرارداد با شرکت خارجی مورد تعجب است. قراردادی که شرکت نیرو با شرکت یونیک بسته، چهار میلیارد دلار ارز از کشور خارج می کند.
وی افزود: این شرکت که به عنوان سرمایه گذار خارجی با وزارت نیرو قرارداد بسته، ظاهرا فقط در ایران کار می کند. وقتی سخن از سرمایه گذاری خارجی به میان می آید ،در کشور ما فقط سخن از امتیاز است، نه کسب و کار در کشور. سرمایه گذاران تنها زمانی می توانند وام بزرگ بگیرند که بانک ها این وام ها را بیمه می کنند. در واقع چیزی را زیر گردن اقتصاد کشور می گذارند که چاره ای جز پرداخت آن نداریم و خودمان در نهایت پرداخت کننده خسارت هستیم و اسم آن را سرمایه گذاری خارجی می گذاریم. خدشه ای که در این قراردادها به اعتبار کشور می خورد سال ها می ماند.
****
وی گفت: در این قرارداد با شرکت یونیک در کنار پذیرش همه مسئولیت ها سود باورنکردنی را نصیب این شرکت می کنیم در صورتی که شرکت یونیک نامی در جهان در حوزه برق ندارد در صورتی که ما بزرگترین قراردادمان را با این شرکت بسته ایم وزارت نیرو با چه استدلالی می خواهد تعهد خرید برق را به یک شرکت خارجی واگذار کند که در این صورت خسارت های سنگینی به کشور وارد می شود. حدود چند صد میلیارد دلار سود نصیب این شرکت می کند این شرکت بدون آوردن پول و نقدینگی کارش را پیش می برد و بازده مالی بی نهایتی برای خودش به جا می گذارد.
وی گفت: وزارت نیرو باید به شکل ثبت نام خود در کتاب گینس با این قرارداد باشد چرا که 80 درصد دریافتی شرکت یونیک سود خالص است که به عنوان ارز از کشور خارج می شود.
کارشناس سرمایه گذاری در نیروگاه های برق ادامه داد: با توجه به عدم برگزاری مناقصه و همچنین عدم تجربه وزارت نیرو واگذاری 6000 مگاواتی صنعت برق به یک شرکت خارجی که نامی در این حوزه ندارد تاسف آور است من حاضرم به صورت رایگان این قرارداد را به نهادهای نظارتی توضیح و آن را واکاوی کنم که موجب خروج ده ها سال ارز از کشور می شود در صورتی که صنعت کشور می تواند از عهده تولید این برق برآید.
در ادامه علی آبادی، رئیس شرکت مپنا گفت: در منطقه ما هیچ کشوری نیست که به اندازه ما سرمایه گذار در صنعت برق باشد که 20 هزار مگاوات نیروگاه در دست ساخت داریم و 75 هزار مگاوات نیروگاه در حال کار.
وی افزود: اساسا فکر نمی کنم که در دنیا بتوانیم این مقیاس را پیدا کنیم مگر اینکه صنعت بزرگی داشته باشیم ترکیه باوجود اینکه کمتر از ما برق تولید می کند اما از ما صنعتی تر است.
وی افزود: صنعت برق نقطه ضعف کشور نیست قطعا نقطه قوت است و با ادله محکم می توان ثابت کرد که در نیروگاه سازی، سدسازی و توربین سازی جزو بزرگان دنیا هستیم.
وی ادامه داد: اشکالی که در صنعت برق است اقتصاد برق است که مصرف بالا باعث می شود که ما در این صنعت عقب بیفتیم در ساعات غیر پیک مصرف ما به کمتر از 20 هزار مگاوات می رسد و منحنی ها کاملا غیر استاندارد است که با یکسری سیاست ها می توان از این موارد پیشگیری کرد و می توان سیاست هایی را اجرایی کرد که این مشکلات را اصلاح کند این توازن باعث می شود که نیاز به سرمایه گذاری مجدد نداشته باشیم که بخواهیم برای هر کیلو وات ساعت تولید برق نزدیک هزار دلار هزینه کنیم این در حالی است که واقعا لازم نیست بلکه باید مصرف را مدیریت کنیم که در این صورت می توانیم صادرکننده بزرگ برق باشیم.
وی ادامه داد: اگر حواس مان به پیک ساعت مصرف باشد و مدیریت شود مشکل به کلی حل می شود و صنعت برق ما در وضعیت بی نظیر قرار می گیرد اینکه بخواهیم با این وضعیت پیشرفت ساخت نیروگاه و تولید برق را به کشورهای دیگر واگذار کنیم خیانت به کشور است.