اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، وحید احمدی، معاون پژوهشی وزارت علوم در نشست خبری که صبح امروز در ساختمان وزارت علوم برگزار شد، در پاسخ به سوال خبرنگار دانشجو مبنی بر وضعیت طرح های کلان و اختصاص بودجه به آنها گفت: در آخرین جلسه کمیسیون عتف مصوب شد تا 22 طرح کلان ملی توسط سازمان برنامه ریزی و بودجه تامین اعتبار شود که امیدواریم این مصوبه اجرایی شود. همچنین 12 قرارداد برای طرح های کلان وجود دارد که باید سازمان برنامه و بودجه آن را نهایی کند.
وی در ادامه بیان داشت: در زمانی که قانون بودجه در مجلس تصویب و ابلاغ شد، مجلس شورای اسلامی با جدول 14 موافقت نکرد؛ بنابراین عددی که در خصوص بودجه فکر می کردیم محقق نشد. با اینکه دولت تاکید زیادی بر افزایش سهم پژوهش در جی دی پی داشت و قرار بود این موضوع با کمک جدول 14 محقق شود، اما در سال قبل توفیق عملیاتی شدن نداشت.
احمدی در ادامه به ارائه آماری از پژوهش پرداخت و گفت: سال 2013، تعداد 31 هزار و 142 مقاله در پایگاه ISI از کشور ایران به ثبت رسیده، که این رقم در سال 2014به 33 هزار و 174 رسید. سال 2015، تعداد 37 هزار و 986 مقاله و سال 2016، تعداد 43 هزار و 292 مقاله به ثبت رسید که نشان دهنده رشد 14 درصدی نسبت به سال گذشته می باشد. بر همین اساس از لحاظ نرخ رشد کیفیت، ایران توانست رتبه اول را در تاپ وان پرسنت (تعداد مقالات بالای یک درصد که بیشترین ارجاع را دارد) به دست بیاورد. این آمار در بین 25 کشوری می باشد که 85 درصد علم دنیا متعلق به آنهاست و ایران توانسته در بین این کشورها رتبه اول را از لحاظ کیفیت کسب کند.
وی اظهار داشت: از لحاظ کمیت نیز در پایگاه ISI رتبه ایران 17 می باشد، در حالی که سال 2013 رتبه 21 را داشتیم. درصد تولید مقالات در 2013 تعداد 1.34 ؛ در 2014 تعداد 1.36؛ در 2015 تعداد 1.49 و در 2016 تعداد 1.79 بود که این نشان از پیشرفت ما در این حوزه دارد. در سال 2012 در تولید مقالات کیفی تاپ وان پرسنت سهم ما شش دهم درصد بود که در حال حاضر به 2.2 درصد رسیده و نزدیک به 4 برابر شده است.
معاون پژوهشی وزارت علوم با بیان اینکه یکی از مشکلات ما در حوزه علوم انسانی است، گفت: هنوز این علوم در وضعیت حضور در مجامع بین المللی نیستند و نیاز به پیشرفت دارند. بر همین اساس برای مقالات علوم انسانی آئین نامه تشویق خاص ابلاغ کرده ایم و از مجلات علوم انسانی که نمایه بین المللی می شوند، حمایت می کنیم. ارتقای سطح نشریات علمی، برگزاری نظام تشویق، کمک و آموزش برای اینکه مجلات در پایگاه های بین المللی ثبت شوند، از جمله اولویت های ماست.
وی در ادامه تاکید کرد: در سال گذشته تعداد 12 مجله وارد فرآیند ISI و بین المللی شدن بودند که این رقم علاوه بر 22 نشریه ای است که از وزارت علوم منتشر می شود و بین المللی هستند. در مجموع 1200 نشریه داخلی داریم که 630 نشریه مربوط به علوم انسانی است و تلاش ما بر این است که این 630 نشریه بتوانند در عرصه بین المللی حضور پیدا کنند. با برخی مراکز قرارداد بستیم تا آموزش به مجلات علوم انسانی را انجام دهند.
احمدی با اشاره به رتبه بندی لایدن و تایمز گفت: در سال 2013 در مجموع پنج دانشگاه از ایران در سیستم رنک بندی لایدن وجود داشتند که در حال حاضر این تعداد به 14 رسیده است. همچنین 13 دانشگاه در تایمز مطرح شدند. همان طور که می دانید یک دانشگاه برای آنکه در نظام بین المللی رنک بندی شود، باید استاندارد بین المللی داشته باشد و این نشان دهنده پیشرفت دانشگاه های ایران و نزدیک شدن به استانداردهای بین المللی می باشد.
وی در خصوص پروژه های بین المللی ایران گفت: وضعیت ارتباطی ما با مراکز علمی بین المللی تقویت شده و سرن و سزامی دو پروژه بزرگ بین المللی هستند که ایران نیز در آن حضور دارد. البته حق عضویت ها بنا به مشکلاتی که در انتقال ارز داشتیم، کامل پرداخت نشده و بدهی های ارزی وجود دارد.
معاون پژوهشی وزارت علوم در خصوص تعداد قراردادهای وزارت علوم توضیح داد: در سال 92 حدود 5 میلیارد تومان قرارداد داشتیم که در سال 93 به 12 میلیارد تومان، سال 94 به 24 میلیارد تومان و سال 95 به 77 میلیارد تومان رسید. همچنین 212 میلیارد تومان در بین سال های 94 تا 95 و پس از برگزاری فن بازار در هفته پژوهش توسط قراردادها به دست آمد. 39 پارک علم و فناوری داریم که در سال 92، تعداد 33 پارک بود.
وی درباره ارتباط صنعت و دانشگاه گفت: برای اولین بار در تاریخ نفت کشور، قرارداد بین وزارت علوم و دانشگاه ها با وزارت نفت در دو بخش بالادستی و پایین دستی منعقد شد. در قرارداد بالادستی بنا شد ازدیاد برداشت میادین نفتی برای توسعه فناوری و تحقیقات پژوهشی داده شود و این قرارداد حدود هزار میلیارد تومان می باشد که برای 10 سال و بین 9 مرکز آموزشی و پژوهشی و 20 میدان نفتی می باشد. این قرارداد در سال 94 عملیاتی شد و در کنار آن در سال 95 قرارداد پایین دستی بسته شد که حدود 700 میلیارد تومان در حوزه های پخش و پالایش گاز و پتروشیمی بین 12 مرکز دانشگاهی و شرکت های مرتبط نفت می باشد.
احمدی تصریح کرد: همچنین با حوزه دفاعی دو قرارداد در سال 93 و بر مبنای توسعه فعالیت های پژوهشی منعقد کردیم و 1200 پروژه با اعتبار 300 میلیارد تومانی داشتیم. اخیرا نیز قرارداد با وزارت دفاع برای حمایت از پایان نامه ها و فرصت های مطالعاتی در حوزه دفاعی داشتیم.
وی افزود: قراردادی نیز با وزارت صنعت و معدن و تجارت با تاکید بر انجام پروژه های مشترک منعقد شده و برای حل مشکلات صنعتی و اقتصادی 4 پروژه در حوزه اقتصاد مقاومتی نظیر آمایش آموزش عالی، ارتقای دانشگاه ها در سطح بین المللی، دانشگاه کارآفرین و تغییر نظام آموزشیدر وزارت علوم پیگیری می شود.
معاون پژوهشی وزارت علوم درباره تخلفات پایان نامه ای توضیح داد: آئین نامه مقابله با تخلفات ابلاغ شده و نرم افزارهای مربوط برای مشابه یابی و همانندجویی به دانشگاه ها و نشریات ابلاغ گردیده تا از آن نرم افزارها برای جلوگیری از تخلف استفاده کنند.
وی با اشاره به اینکه یکی از بزرگترین فعالیت های این وزارتخانه، حل مشکلات زیرساختی پارک های علم و فناوری بوده است، گفت: طی این دو سال مشکلات دو پارک علم و فناوری که مشکل زیرساخت داشتند، برطرف شده و می توان گفت که پارک های علم و فناوری از این لحاظ مشکل خاصی ندارند.
احمدی به برگزاری همایش مشترک فناوری و پژوهش ایران و ایتالیا اشاره کرد و افزود: در روزهای 30 و 31 فروردین ماه همایش مشترک فناوری و پژوهش بین ایران و ایتالیا برگزار می شود که بیش از 100 نماینده شرکت ایتالیایی و 60 شرکت متوسط و بزرگ این کشور در این همایش حضور پیدا می کنند.
وی در ادامه گفت: از جمله اهداف برگزاری این همایش ارتباط نزدیک بین شرکت ها و ایجاد زمینه برای جلب سرمایه گذار خارجی بر روی ایده های نخبگان و تسهیل ارتباط ایران و تقویت و توسعه فن بازارها و استارتاپ ها می باشد.
معاون پژوهشی وزارت علوم در پایان خاطرنشان کرد: 130 آزمایشگاه مرکزی در دانشگاه ها فعال شده و شبکه ارتباطی دانشگاه ها نیز به صورت نرم افزاری ایجاد شده اند و این امر برای هم افزایی و افزایش راندمان کاری می باشد؛ ضمن آنکه 77 میلیارد تومان از نمایشگاه تجهیزات ساخت داخل توسط دانشگاه ها خریداری شده که این به تقویت تولید داخلی کمک زیادی می کند.