سومین رویداد مهم کارآفرینی و فناوری حوزه سلامت طی روزهای آتی برگزار میشود که میتواند در زمینه بهرهگیری از دانش درونی کشور و تولیدات داخلی راهگشا باشد.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محیا معصومی - اینوتک سلامت رویداد مهم کارآفرینی و فناوری اختصاصی در حوزه سلامت است که برای سومین بار در کشور توسط معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، انجمن علمی جنینشناسی با همکاری دانشگاه علوم پزشکی ایران، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی از تاریخ ۱۳ لغایت ۱۵ تیرماه ۱۳۹۷ در تهران برگزار خواهد شد، از این رو گفتگویی را با امید پورنیک مدیر مرکز رشد و کارآفرینی دانشگاه علوم پزشکی ایران ترتیب دادیم.
امید پورنیک رییس مرکز رشد دانشگاه علوم پزشکی ایران در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو درباره جایگاه اینوتک در جامعه بیان کرد: در جوامع مترقی هر کار با هدف، متناسب با میزان نیاز و کاربری آن در جامعه شکل میگیرد، درواقع هرکار براساس میزان تاثیر و ارزشگذاری یا خلق ثروت در جامعه تعریف میشود، از این نظر جوامع مترقی با سایر جوامع تفاوت بزرگ و زمینهای دارند.
وی ادامه داد: پژوهشهای انجام گرفته در جوامع مترقی براساس نیاز جامعه و میزان تاثیر و ارزشی است که در جامعه ایجاد میکند، اما در سایر جوامع بدین صورت نیست.
باید جامعه را برای ایدهپردازی و پیادهسازی آن آماده کنیم
پورنیک با بیان اینکه از این تفکر بعنوان تفکری تحت عنوان کارآفرینی و خلق ثروت یاد میشود، اظهار داشت: چنین فرآیندی نیاز به یک زیرساخت و اکوسیستم دارد و این چرخه حیات از جایی شروع میشود که بتوانیم جامعه را برای ایدهپردازی، شناسایی مشکلات، ارائه و تحلیل راهحل، انتخاب راهحل برگزیده، پیادهسازی آن در جامعه و درنهایت ارزیابی و ارزشیابی دورهای آن آماده کنیم.
به گفته وی، در کشور ما برای این مسیر حرکتهای جدیدی مانند ایدهبازارها، فنبازارها و کسبوکارهای نوپا انجام شده و چند سالی است که به این نوع تفکر ارزش ویژهای داده میشود، بعنوان مثال بحث ترویجی، فرهنگسازی و دانشافزایی در این حوزه از جمله مباحثی بوده که روی آنها کارهای مختلفی شده است.
اینوتک ایدهها را تجاریسازی و حمایت میکند
مدیر مرکز رشد و کارآفرینی دانشگاه علوم پزشکی ایران یکی از رویدادهای شکل گرفته در جامعه را بحث اینوتک عنوان کرد و گفت: اینوتک جایگاهی است تا ایده افرادی که ضمن شناسایی و تحلیل، آماده تبدیل شدن به محصول است را به منظور رفع مشکلات، دیده شدن و در اختیار قرار گرفتن بازار پیشتیانی کند و آنها را به بلوغ برساند.
وی ادامه داد: درحقیقت اینوتک ایدههایی که امکان تجاریسازی دارند را مورد حمایت قرار میدهد و شرایطی را فراهم میکند تا صاحبان ایده بتوانند برای رساندن ایده به بلوغ نهایی از مشاورهها و تسهیلگریهای افراد خبره بهرهمند شوند.
پورنیک عنوان کرد: رویداد اینوتک فرصتی است تا صاحبان ایده در کنار سرمایهگذاران ریسکپذیر برای مشارکت در تجاریسازی قرار گیرند یا صاحبان ایده در کنار افرادی حاضر شوند که تجربه کافی از بازار و بازاریابی دارند.
به گفته وی، قطعا تمام ایدهها به بلوغ نمیرسند و بعضی از آنها در مسیر از بین میروند، اما اگر این ایدهها زنده بمانند، فرصت رشد دارند.
سومین اینوتک با تمرکز بر سه حوزه تخصصی برگزار میشود
مدیر مرکز رشد دانشگاه علوم پزشکی ایران درباره برگزاری سومین دوره اینوتک توضیح داد: با توجه به برگزاری سومین دوره اینوتک در تیرماه امسال باید گفته شود که هرچند دورههای اول و دوم به صورت کاملا ایدهآل برگزار نشدند، اما توانستند به شکلی مناسب در کشور پیاده شوند و نتایج خوبی را به ارمغان آورند. دوره سوم اینوتک با تمرکز بر سه حوزه، تخصصیتر دیده شده است.
وی یکی از حوزههای تمرکز سومین رویداد اینوتک را فناوری اطلاعات سلامت دانست و اظهار داشت: دانشگاه علوم پزشکی ایران مرجعیت و راهبری فناوری اطلاعات سلامت را برعهده دارد و تاکنون در این مسئولیت مباحث مختلفی (بعنوان مثال فناوری اطلاعات سلامت در چه جنبههایی میتواند وارد عرصه تجاریسازی شود یا در کدام جنبه فرصتهای بیشتری دارد) را پیش برده است.
پورنیک با اشاره به دیگر حوزههای تمرکز رویداد عنوان کرد: در اینوتک موضوعاتی مثل اینترنت اشیاء در سلامت، پزشکی از راه دور و تجاریسازی حوزه سلامت در قالب پنلها و کارگاههای پیشبین شده، مورد بحث و بررسی قرار میگیرند.
وی درباره پنلها و کارگاههای سومین رویداد اینوتک تصریح کرد: سعی کردیم برای پنلها و کارگاهها از حضور و تجارب افراد برجسته دانشگاههای مختلف استفاده کنیم تا ضمن برگزاری اینوتک حداکثر بهرهبرداری در حوزه ترویجی، توسعهای و دستیابی کشور به فردایی بهتر را داشته باشیم.
حوزه کسب و کار فناوری اطلاعات سلامت باید پر شود
مدیر مرکز رشد دانشگاه علوم پزشکی ایران با بیان اینکه طی چندسال اخیر فناوری اطلاعات سلامت بدون سازماندهی دولتی یا حتی خصوصی توانسته به طور جدی راه خود را باز کند، عنوان کرد: این راه به طور جدی از حوزه سلامت شکل نگرفته و عمدتا از حوزه صنعت و بازار به سمت سلامت آمده است.
وی ادامه داد: لذا طی دو سال اخیر حوزه سلامت سعی کرده است جایگاه و فضای خالی حوزه کسبوکار فناوری اطلاعات سلامت را پر کند و دانشگاههای علوم پزشکی روی این موضوع حرکتهایی داشتهاند. دانشگاه علوم پزشکی ایران یکی از دانشگاههایی است که به طور جدی به یان موضوع وارد شده است.
پورنیک بیان کرد: دانشگاه علوم پزشکی ایران فعالیتهای متنوعی را درراستای شعار حرکت به سمت دانشگاههای نسل سوم آغاز و وزارت بهداشت طی ارزیابیهایی خود، دانشگاه علوم پزشکی ایران را بعنوان قطب فناوری اطلاعات سلامت کشور شناسایی کرده است، درواقع این فرصت به دانشگاه داده شده که بتواند نقش خود را به صورت کلیدی در جامعه بازی کند.
به گفته وی، علیرغم آنکه دانشگاه علوم پزشکی ایران حوزه آبهای سلامت را در خود شکل داده است و پارک علم و فناوری و مرکز رشد آن روی حوزه فناوری اطلاعات سلامت تمرکز جدی دارد، اما به تنهایی نمیتواند در این حوزه موفق باشد و لازم است دانشگاههای تحت نظر وزارت علوم، صنایع، بخش خصوصی و حتی فعالیتهای فراملی و بینالمللی در هم این زمینه پیشگام باشند.
غفلت، عقب ماندگی جبرانناپذیری به بار میآورد
مدیرمرکز رشد دانشگاه علوم پزشکی ایران بیان کرد: درحال حاضر عقب ماندگی ما در حوزه فناوری اطلاعات سلامت زیاد نیست، اما کمی غفلت ممکن است عقب ماندگی جبرانناپذیری را به بار آورد که نتوانیم آن را جبران کنیم.
وی اظهار داشت: برخی پنلهای رویداد اینوتک به صورت میانرشتهای پیشبینی شدند و حتی افراد خارجی هم در آنها حضور دارند، درواقع سعی کردیم ارزش پنلهای را بالا ببریم تا به خوبی بتوانیم این حوزه را مورد تحلیل و ارزیابی قرار دهیم.
پورنیک با اشاره به دستاوردها و تاثیرگذاری دورههای پیشین رویداد اینوتک در کشور گفت: هر حرکتی که در دنیا صورت میگیرد، به مرور تکمیل میشود و هرچند تمام اهداف تعیین شده برای دو دوره قبلی اینوتک در حد ایدهآل برآورده نشد، اما ضمن برگزاری آنها حرکتهای بسیار خوبی شکل گرفت.
وی در این خصوص ادامه داد: به طور ویژه در دوره دوم برگزاری شرکتهای نوپای زیادی توانستند از تسهیلگریهای موجود استفاده کنند و تعدادی دیگر توانستند راهشان را در آینده باز کنند، بعنوان مثال برخی شرکتهای نوپای شرکتکننده در دوره دوم، به صورت شرکت دانشبنیان کامل در دوره سوم اینوتک حاضر میشوند.
سومین دوره راهگشای بهرهگیری از دانش درونی کشور
مدیر مرکز رشد دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: قطعا در برگزاری دورههای گذشته رویداد اینوتک نقصان و نقاط ضعفی وجود داشته و نمیتوان گفت: این دوره بدون نقص برگزار میشود، اما سعی بر این است در هر دوره با رفع مشکلات بتوانیم به اینوتک بلوغ بیشتری دهیم تا نقش خود را در جامعه داشته باشد.
وی ادامه داد: سومین دوره اینوتک در زمانی رخ میدهد که با مشکلات زیادی روبهرو هستیم و شاید این دوره بتواند در زمینه تولیدات داخلی و استفاده از دانش درونی کشور راهگشا باشد تا نیاز به محصولات خارجی کمتر و صادرات تکنولوژی بیش از پیش شود، اینگونه میتوانیم فرصتهای بیشتری را برای جوانان کشور فراهم کنیم.