کارشناس مسائل تجارت الکترونیکی و فناوری اطلاعات گفت: به دلیل وجود یک اجماع کلی ارزهای دیجیتالی میتوانند مانع از جعل و استفاده از پولهای تقلبی در معاملات مالی شوند.
هاشمی گلپایگانی، عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر و کارشناس مسائل تجارت الکترونیکی و فناوری اطلاعات در گفتگو با خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، در خصوص ارزهای رمزنگاری شده و شاخص بیت کوین اظهار کرد: صحبت در خصوص ارزهای رمزنگاری شده بسیار گسترده است، اما به طور کلی میتوان گفت: این ارزها محلی برای تبادلات مالی بین افراد به صورت نقطه به نقطه و بدون دخالتها و هزینه اضافی و نابجا است و باعث میشود تا سیاستهای مالی غلط بر ارزش دارایی افراد اثر نگذارد. در طول سالیان گذشته به میزان زیادی شاهد آن بوده ایم که متاسفانه بعضی از دولتها از اختیارات حاکمیتی خود در مدیریت نظام مالی کشور، به عنوان ابزاری برای حل مشکلات مالی خود، استفاده کرده و با تغییر دادن ارزش پول، سعی در جبران کسریهای خود میکنند.
هاشمی گلپایگانی ادامه داد: ارزهای دیجیتالی میتوانند مانع از جعل و استفاده از پولهای تقلبی در معاملات مالی شوند و با توجه به اینکه یک اجماع کلی برانجام تراکنشها و دیگر موارد، توسط استفاده کنندگان آن حاکم است، امکان تقلب یا جعل تقریبا برابر با صفر است.
وی ادامه داد: البته باید به مواردی همچون پولشویی، فرار مالیاتی یا تامین مالی تروریسم و پرداختهای غیرقابل بازگشت به عنوان نقاط تاریک و منفی استفاده از این پول دیجیتال اشاره کرد.
این کارشناس فناوری اطلاعات ادامه داد: البته بیت کوین یک رمز ارز اولیه است و نسخههای جدیدتری از ارزهای دیجیتالی وارد بازار معاملات شده که مورد استفاده قرار میگیرد و البته این بستگی دارد که هر کسی از نقاط مثبت یا منفی این ارزهای رمزنگاری شده استفاده کند.
هاشمی گلپایگانی معتقد است که استفاده از ارزهای دیجیتال در دوران تحریم که ما قرار داریم میتواند به کشور کمک کند و در این خصوص ادامه داد: در بسیاری از کشورها شاهد آن هستیم که در بدنه دولت مسائلی همچون پولشویی یا اختلاس انجام میشود که با استفاده از ارزهای رمزنگاری شده میتواند مصادیق آنها را پیدا کرد و پیشگیریهای لازم را جهت جلوگیری از وقوع آنها انجام داد.
الویت اول کشور برق است یا درآمدزایی؟ وی در خصوص ماینرها و میزان برقی که برای انجام عملیات ماینینگ در کشور مصرف میشود، گفت: قطعا ماینینگ برق مصرف میکند، اما باید این مسئله را در نظر بگیریم که اگر برق مصرف میشود در ازای آن چه چیزی تولید شده است؟
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر تصریح کرد: رمز ارزی که در ازای مصرف برق تولید میشود ارزش بیشتری نسبت به آن برق مصرفی دارد و این واقعیتی است که ما باید آن را قبول کنیم.
وی ادامه داد: نکته مهم در این خصوص اینجاست که آیا اولویت کشور ما در مصرف برق تولید ارز رمز است یا خود برق؟ قاعدتا در فصلهای گرمی مثل تابستان مصرف برق در کشور بالاست و تولید ارزهای دیجیتالی از اولویت اول کشور خارج میشود و نباید اجازه داد که هر کسی هر کار میخواهد انجام بدهد از جمله اینکه بخواهد ارز تولید کند، اما در زمانهایی که ما اضافه تولید برق در کشور داریم و میخواهیم آن را صادر کنیم، یکی از شیوههای بسیار خوب و مناسب که جایگزین صادرات میشود تولید همین ارز رمزها است، زیرا این کار ارزش افزوده بالاتری برای کشور خواهد داشت.
هاشمی گلپایگانی افزود: در حوزه مصرف برق برای ماینینگها نمیتوان حکم مطلقی صادر کرد که صرفا این کار انجام شود یا خیر و یا اینکه هر ماینری مجوز دارد هر کاری دوست دارد انجام دهد قاعدتا باید یک ضابطهای وجود داشته باشد و بهتر است که دولتها روی این موضوع فکر کنند، زیرا فرصتی که یک ماینینگ فراهم میکند و درآمدی که به دنبال دارد باز است.
وی ادامه داد: فردی که بیت کوین ماین انجام میدهد نه تنها از فروش اولیه آن درآمد کسب میکند بلکه با هر بار تراکنش پول ماین شده برای نفر اول نیز درآمد خواهد داشت و هر بار نرخ مشخصی از درصد خرید یا فروش اولیه با هر بار تراکنش توسط سایرین به حساب وی واریز میشود.
این کارشناس مسائل حوزه تجارت الکترونیکی در خصوص تصویب قوانین مکمل برای نظارت بر تراکنشات ارزهای دیجیتال در دولتها و جوامع بین المللی ادامه داد: طبیعتا لازم است که در تمام بخشها قوانین محکمی برای نظارت بر روی این تراکنشها انجام شود، زیرا احتمال پولشویی و فرار مالیاتی در همه کشورها وجود دارد و نیاز است تا یک عامل بازدارنده در این میان وجود داشته باشد.
وی با بیان اینکه بیت کوین اولین ارز رمزنگاری شده در دنیا است و ایرادات زیادی دارد، تصریح کرد: به طور مثال رمز ارز اتریوم (Ethereum) که بر روی آن قرارداد هوشمند قرار گرفته است باعث میشود تا شما بتوانید برای پولی که هزینه میشود یکسری شرط و شروط قرار دهید و اگر چنانچه این شرط و شروط در پس از مدت زمان مشخصی از خرج کردن پول محقق نشود سیستم تبادل، اتریوم خرج شده را به شما باز میگردد. یا به فرد مقابل اجازه خرج کردن آن را نمیدهد.
ارز رمزها میتوانند بودجه کشورها را هدفمند کنند هاشمی گلپایگانی افزود: بودجههای دولتی نیز را میتوان به وسیله ارز رمز که برای مصارف آن برنامه مشخصی دارد، مارک دار کرد و از هزینه کرد اضافی بودجه یا مصرف آن در موارد غیرمصوب جلوگیری کرد که میتواند منجر به عدم امکان وقوع تخلفات مالی در هزینه کرد بودجهها توسط دولتها گردد.
وی در ادامه با بیان اینکه با کمک ارز رمزها برای برنامه ریزی بودجه کشورها میتوان هزینهها را هدفمند نمود، بیان کرد: هر ساله برای بررسی نحوه هزینه کرد بودجه کشور عمل تفریغ بودجه صورت میگیرد که اگر در تقسیم بودجه از رمزارز و قابلیت قرارداد هوشمند آن استفاده شود دیگر آن بودجه خارج از چارچوبهای مشخص شده قابل خرج نخواهد بود.
این عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر با بیان اینکه لازم است که از هر ابزاری به درستی استفاده شود، گفت: به طور مثال در ایران استفاده از برخی از خودروها موجب مرگ سالانه ۲۰ هزار نفر در کشور میشود، اما نمیتوانیم بگوییم که استفاده از خودرو ممنوع یا خلاف شرع است و کسی نباید از آن استفاده کند یا برعکس بگوییم که همه چیز خودرو خوب است پس معایب آن به چشم مان نیاید. بنابر این نتیجه استفاده از هر سیستمی تابع قوانین و مقررات و قابلیتهای موجود در آن سیستم و یا یک کشور است.
اجماع مردم در رمزارزها همان قانون است وی با بیان اینکه تا به امروز نیز تخلفات و تهدیدات ناشی از رمزارزها، در سیستم بانکی جهان کنونی به وفور اتفاق میافتاده و این تصور اشتباه است که فکر کنیم با ایجاد و استفاده از رمز ارزها امکان ایجاد تخلفات مالی متنوع فراهم شده، خاطرنشان کرد: استفاده از ارز رمزها کمک میکند که این تبادلات تسهیل شود و اگر از آن درست استفاده شود دیگر هیچ فرد یا دولتی نمیتواند تخلف مالی انجام دهد و اراده و اجماع مردم که همان قانون است، در مبادلات مالی حاکم خواهد شد، و تخطی از آن در قالب سامانههای تبادل رمزارزها بسیار سخت خواهد بود. همچنین به دلیل لزوم اجماع و تایید تولید پول در سیستمهای تبادل مالی مبتنی بر رمزارزها، دیگر امکان ایجاد پول بی پشتوانه و در نتیجه بی ارزش شدن دارایی مردم وجود نخواهد داشت.
این کارشناس مسائل فناوری اطلاعات گفت: آمریکا هر چند سال یکبار ارزش دلار را نسبت به پول رایج کشورها پایین میآورد و مجبور میکند که مردم سایر کشورها دلار خود را بفروشند وقتی این دلارها از بازار جمع آوری شد دوباره ارزش دلار بالا میرود و در واقع این نوعی دزدی از جیب کشورهای دیگر است. ارزهای دیجیتال امکانی است که کمک میکند تا جلوی انتشار پول توسط یک فرد یا یک نهاد بدون رعایت اجماع اعضای حاضر در سیستم مالی گرفته شده و هر کسی حق داشته باشد تا با صرف منابع پردازشی و انرژی متناسب و با یک قاعده مشخص و عادلانه، امکان تولید پول و ارزش را داشته باشد.