گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»؛ برخی بر این باورند خدماتی که به مناطق محروم از طریق حرکت های جهادی ارائه می شود چندان قابل توجه نیست و بیشترین استفاده را شرکت کنندگان این مسافرت ها می برند؛ چرا که انجام یک کار عمرانی یا کشاورزی تحول چندانی را در منطقه ایجاد نمی کند، اما حضور جوانان در میان مردم مناطق محروم و لمس کردن محرومیت از نزدیک، نگاهشان را به دنیا و نعمت های موجود در آن تغییر می دهد، انسان از انحصارطلبی خود بیرون آمده و وجدانش کمی بیدار می شود که در آن، هم قدر نعمت های در دسترس خود را بیشتر می فهمد و هم کم کاری خود را نسبت به دیگران بیشتر احساس می کند.
چنین شخصی اگر موقعیتی برایش پیش بیاید محرومان جامعه را فراموش نمی کند و همیشه با روحیه ای متفاوت تر از قبل با جامعه و مردم روبرو می شود.
برخی نیز به مبحث خدمت به محرومان به طور مستقل نگاه، و بیان می کنند که اصل عدالت گستری و خدمت رسانی به محرومان جامعه بر اساس تعالیم دینی ما هدف بوده و مورد تاکید بسیار قرار گرفته است.
مباحثی مثل «و فی اموالهم حق معلوم للسائل و المحروم»، «ریشه کن کردن فقر از جامعه اسلامی» و موارد زیادی از این دست حکایت از آن دارد که اصل بحث مورد توجه است، بنابراین قائلان این اندیشه بیشتر در جهت رفع محرومیت مادی از منطقه تلاش دارند.
محمدعلی ﻣﯿﺮﻋﻠﯽ، ﻣﺴﺌﻮل ﺳﺎزﻣﺎن ﺑﺴﯿﺞ داﻧﺸﺠﻮﯾﯽ ﻣﺮاﮐﺰ آﻣﻮزش ﻋﺎﻟﯽ اﺳﺘﺎن ﯾﺰد در این خصوص گفت: ﺗﺤﻘﻖ ﻣﻨﻮﯾﺎت ﻣﻘﺎم ﻣﻌﻈﻢ رھﺒﺮی از ﺟﻤﻠﻪ اهداف ﺑﺮﮔﺰاری اﯾﻦ اردوهاست.
وی بیان کرد: ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ روﺣﯿﻪ آرﻣﺎن ﺧﻮاھﯽ داﻧﺸﺠﻮﯾﺎن، آﺷﻨﺎ ﺷﺪن داﻧﺸﺠﻮﯾﺎن ﺑﺎ ﻣﺤﯿﻂ روﺳﺘﺎ و ﺑﺮرﺳﯽ ﻣﺸﮑﻼت و اﻧﻌﮑﺎس آن ﺑﻪ ﻣﺴﺌﻮلان رده ﺑﺎﻻ و ﺳﺎده زﯾﺴﺘﯽداﻧﺸﺠﻮﯾﺎن ﺑﺎ ﺗﺄﺳﯽ از زﻧﺪﮔﯽ ﺳﺎده ﻣﺮدم روﺳﺘﺎ از ﺟﻤﻠﻪ اهداف ﺑﺮﮔﺰاری اردوهای جهادی است.
مسئول سازمان بسیج دانشجویی استان یزد تصریح کرد: ﺣﻀﻮر و ﺷﺮﮐﺖ در اردوهای جهادی ﻣﺴﺘﻠﺰم داﺷﺘﻦ روﺣﯿﻪ اﯾﺜﺎرﮔﺮی است و داﻧﺸﺠﻮﯾﺎﻧﯽ ﮐﻪ از داﻧﺸﮕﺎه های ﻣﺨﺘﻠﻒ اﺳﺘﺎن در ﻗﺎﻟﺐ اﯾﻦ ﮐﺎروان جهادی اﻋﺰام ﻣﯽ ﺷﻮﻧﺪ، در ﻋﻤﻖ وﺟﻮدی ﻣﺮدم این گونه روستاهای ﻣﺤﺮوم ﻧﻔﻮذ و ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﻨﺪ ﺑﺴﯿﺎری از ﻣﺸﮑﻼت روﺳﺘﺎ را ﺣﻞ و ﻓﺼﻞ و ﯾﺎ ﺑﻪ ﻣﺴﺌﻮلان رده ﺑﺎﻻ اﻃﻼع رﺳﺎﻧﯽ ﮐﻨﻨﺪ.
اردوهای جهادی ریشه در آموزههای اسلام ناب دارد
جوکار، مسئول اردوهای جهادی سازمان بسیج دانشجویی استان یزد با اشاره به قرار گرفتن گروههای جهادی در خط مقدم محرومیت زدایی در کشور تصریح کرد: ما در اردوهای جهادی نوروز چهار گروه را به مناطق سفیدان شهرکرد، سرسختی ایرانشهر، قرچه طبس و ایذه خوزستان اعزام کردیم.
وی بیان کرد: هر چند در استان یزد نیز مناطق محروم وجود دارد، اما با این اقدام خواستیم بیان کنیم که علاوه بر استان خود به مناطق محروم استان های دیگر نیز توجه داریم و باید با دست به دست هم دادن تمامی نقاط کشورمان را از محرومیت دور کنیم.
جوکار تصریح کرد: این دانشجویان بسیجی در قالب چهار گروه و نیز 100 نفر از دانشگاه های یزد، فنی شهید صدوقی یزد، آزاد یزد و همچنین جهاددانشگاهی از 23 اسفند ماه فعالیت های خود را در مناطق محروم آغاز کرده اند که نهایتا تا 15 فروردین ماه به کار خود پایان دادند.
مسئول اردوهای جهادی بسیج دانشجویی استان یزد افزود: ما در این دوره علاوه بر اعزام دانشجویان پسر به خارج از استان، دانشجویان دختر را نیز به مناطق محروم استان اعزام کرده ایم که آنها نیز با فعالیت های فرهنگی، اجتماعی در راستای محرومیت زدایی فعالیت کرده اند.
وی ادامه داد: بزرگترین دستاوردی که اردوهای جهادی داشته، سبک زندگی جهادی است که بسیار تاثیرگذارتر و عمیقتر از تمام بناهایی است که توسط این گروهها ساخته میشود.
مسئول سازندگی بسیج دانشجویی استان یزد گفت: این سبک زندگی که برگرفته از متن زندگی ائمه (ع) بوده و ریشه در آموزههای اسلام ناب دارد، میتواند کلید بسیاری از قفلهای خودساخته و یا وارداتی جامعه ما در عرصههای مختلف فرهنگی، اقتصادی و سیاسی باشد.
جوکار در پایان ضمن قدردانی از اهتمام دانشجویان جهادی تصریح کرد: در ایام نوروز که اکثر مردم تعطیلات را در تفریح و گردش بسر می برند، اقدام دانشجویان جهادی در راستای محرومیت زدایی، آن هم دور از خانواده، اقدام قابل ستایش و ارزشمندی است.
توجه به آیه های مکرر قرآن کریم درباره جهاد سختی کار را بر ما آسان کرد
اصغر زاده، مسئول اردوی جهادی جوادالائمه(ع) استان گفت: دانشگاه سراسری یزد، امسال استان چهارمحال و بختیاری را برای خدمت رسانی انتخاب کرده و از 23 اسفندماه به شهرستان لردگان واقع در این استان و اختصاصا به منطقه پشت کوه فلارد اعزام شدند. این منطقه یکی از محروم ترین مناطق کشور بوده و شاید تنها امکانات رفاهی در بعضی از روستاهای منطقه امتیاز برق است که آن هم درچند سال اخیربرق کشی به این مناطق صورت گرفته است.
وی بیان کرد: تعداد دانشجویان ثبت نامی حدود 50 نفر بوده اند و فعالیت های انجام شده به این مناطق به دو دسته داخلی و خارجی تقسیم بندی شد که بخش داخلی مربوط به فعالیت های داخل اردو و اختصاصا مربوط به دانشجویان شرکت کننده بوده و فعالیت های خارجی نیز به اهالی روستاهای تحت پوشش اردوی جهادی جوادالائمه(ع) اختصاص یافت.
اصغرزاده تصریح کرد: اهم فعالیت خارجی اردو به سه دسته فرهنگی، عمرانی و پزشکی بهداشتی تقسیم می شد که تیم فرهنگی با شروعی استوار و برنامه ریزی شده شامل چهار گروه در سه روستای شاه نجف، امام آباد و باغ کاج به صورت ثابت و یک گروه به صورت سیار چهار روستای دیگر را تحت پوشش قرار داد.
مسئول اردوی جهادی جوادالائمه(ع) استان افزود: کم لطفی بعضی از مسئولان آموزش و پرورش منطقه در روستاهای امام آباد و باغ کاج باعث شد مدرسه ای برای برگزاری کلاس ها اختصاص داده نشود؛ اما کلاس ها در فضای آزاد برپا شد.
وی بیان کرد: تیم سیار این اردو نیز شامل سه دانشجو و یک روحانی در چهار روستای دیگر فعالیت های فرهنگی از جمله کلاس های عقیدتی، سرگرمی و آموزشی بر پا کردند که بازخورد خوبی داشت.
اصغرزاده ادامه داد: در راستای این فعالیت ها برای قشر جوان نیز کلاس هایی پیرامون ازدواج و طلاق، روش زندگی، احکام جوانان برگزار شد که در گروه ورزشی دانشجویانی از رشته تربیت بدنی بودند. این گروه با توجه به علاقه زیاد کودکان و نوجوانان و جوانان منطقه، کلاس های ورزشی و همچنین به صوررت تخصصی تر کلاس های داوری برگزار کردند که مورد استقبال بی نظیر اهالی روستاها قرار گرفت.
مسئول اردوی جهادی جوادالائمه(ع) یزد افزود: تیم عمرانی این اردوها نیز شامل دو گروه هشت نفره در دو روستای شاه نجف و دره شیر بودند که از روز اول، کار خود را در پروژه های عمرانی آغاز کردند و در روستای شاه نجف تکمیل پروژه غسال خانه تعریف و در روستای دره شیر تکمیل پروژه مسجد روستا به عنوان پروژه دیگر عمرانی ها تعریف شد.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به رایزنی های انجام شده مسجد دره شیر به عنوان مدرسه کودکان روستا نیز مورد استفاد قرار خواهد گرفت تا دانش آموزان مجبور به طی کردن مسافت 3- 4 کیلومتری تا روستاهای مجاور نباشند و با توجه به بسته شدن راههای ارتباطی بین روستاها، از نعمت درس خواندن در فصل زمستان بهره مند باشند.
اصغرزاده افزود: از جمله فعالیت های داخلی اردو نیز می توان به برگزاری حلقه های معرفت، جلسات سخنرانی، مسابقات کتاب خوانی و برنامه های ورزشی از جمله لیگ فوتبال جهادی ها و والیبال، اکران فیلم و پخش کلیپی از رویداد های روزانه اردو اشاره کرد.
مسئول اردوی جهادی جوادالائمه(ع) یزد گفت: با توجه به وضعیت بد مالی اردو همچنین عدم اجرای تعهدات بعضی از مسئولان دانشگاه کار با سختی زیادی قبل از اعزام روبه رو بود؛ اما توجه به آیه های مکرر قرآن کریم درباره جهاد سختی کار را بر ما آسان کرده و کارها به نحو هر چه بهتر درحد توان دانشجویی انجام شد.
وی در پایان بیان کرد: باز هم دانشجویان گروه جهادی جوادالائمه (ع) ثابت کردند که شاید با پول بشود کارهای بزرگ کرد؛ اما نمی توان شاهکار کرد و آمدند با عشق خود شاهکار کردند.
جشن وحدت و شبی با شهدا از مهمترین کارهای اردوی جهادی بود
فیاضی، مسئول گروه اردوی جهادی حرکت المحرومین استان گفت: این اردو 25 اسفند تا 9 فروردین امسال در بخش بمپور از شهرستان ایرانشهر استان سیستان و بلوچستان برگزار شد که با توجه به رویکردی که در این مرحله از حرکتهای جهادی گروه داشتیم، موفق به ساخت 26 سرویس بهداشتی در روستاهای این بخش شدیم و کار ساخت چهارسرویس نیز به خود مردم سپرده شد.
وی در ادامه گفت: با یاری خدا و همکاری مردم منطقه توانستیم جشن وحدت، شبی با شهدا و شبی با قرآن را در سطح عمومی برگزار کنیم که همچنین در این راستا تلاش شد بخش فرهنگی نیز به صورت مردمی اداره و اجرا شود.
فیاضی بیان کرد: تاکید ما در بخش فرهنگی انجام فعالیتهای فرهنگی نبود، بلکه به دنبال بسترسازی برای انجام فعالیتها توسط مردم منطقه بودیم که به همین دلیل ارتباط خوبی با جوانان و نوجوانان منطقه برقرار شد.
مسئول گروه جهادی حرکت المحرومین یزد گفت: هر یک از روزهای اردو از لحاظ فرهنگی هدف مشخصی مثل آموزش قرآن، سیره پیامبر(ص)، وحدت اسلامی، دیدار با خانواده ایثارگران و محرومان و خدمات انقلاب اسلامی داشت.
وی از حضور دلگرم کننده مسئولان استانی و شهرستانی در منطقه خبر داد و گفت: مسئول بسیج سازندگی و مدیر کل کمیته امداد سیستان و بلوچستان، رئیس کمیته امداد شهرستان ایرانشهر و بخش بمپور، بخشدار و رئیس اداره آموزش و پرورش بمپور ضمن حضور در بین جهادگران و بازدید از فعالیتهای انجام شده وعدههایی همچون کمک هزینه تحصیلی، وام کمک اشتغالی، وام ازدواج و تکمیل پروژههای عمرانی در رفع محرومیت منطقه دادند.
فیاضی در پاسخ به این سوال که برنامه آینده گروه جهادی چیست، گفت: اگر شرایط مساعد باشد در تابستان امسال در بخش بمپور فعالیت خود را ادامه خواهیم داد؛ در غیر این صورت در تعطیلات عید سال آینده فعالیتها را پی خواهیم گرفت و در این مدت نیز تلاش میکنیم حضور فرهنگی خود را در سطح شهرهای دیگر بیشتر کنیم و برای این کار علاوه بر نیروهای جهادگر با دیگر مجموعه های فرهنگی نیز تعامل خواهیم کرد.
مسئول گروه جهادی حرکت المحرومین استان در پایان گفت: دانشجویان با حضور در مناطق محروم چندین هدف را دنبال می کنند که از یک طرف کمک به مردم و همچنین امیدوار کردن آنها به نظام جمهوری اسلامی مبنی بر توجه به مردم محروم و از طرف دیگر نیز به این توجه خواهند داشت که در آینده ای نزدیک با در دست گرفتن مسئولیت ها به چه نحوی باید عمل کنند تا مردم از آنها و مدیریتشان رضایت پیدا کنند.