به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، محمدصادق کوشکی در کنفرانس خبری کمیته صیانت از منافع ایران در تبیین واقعیات مذاکرات لوزان گفت: چند ابهام در خصوص توافق وجود دارد که تا به امروز مسئولین و تیم مذاکره کننده پاسخی برای این ابهامات ندادند اول اینکه تعهدات ما کاملاً با درصد و عدد در بیانیه مشخص شده ولی تعهد طرف غربی اصلاً مشخص نیست.
وی تاکید کرد: مشخص نیست تحریمها لغو، توقف و یا تعلیق میشود و هر کدام از مسئولین و طرف غربی از یکی از این واژگان برای بیان وضعیت تحریمهای ایران استفاده میکنند.
استادیار دانشگاه تهران در ادامه بیان داشت: کلید رفع و یا توقف یا تعلیق یا لغو تحریمها دست آژانس است و آژانس تعیین کننده است سئوال این است که اگر ما به تعهدات عمل کردیم و آژانس راستی آزمایی کرد و اقناء نشد این تحریمها باید پابرجا بماند تا وقتی که آژانس اقناء شود.
وی با اشاره به اینکه آژانس انرژی اتمی سالهای سال است که در مقابل ایران اقناء نشده است، گفت: این آژانس همان آژانسی است که در طول این سالها هیچگاه اقناء نشده و اگر آژانس راستی آزمایی را چند سال طول بدهد چه ابزاری وجود دارد که بتوان آژانس را مجبور کرد که زودتر این روند را انجام دهد، آیا استفاده از افکار عمومی و نشان دادن بیتعهدی آژانس ما را به حقوقمان میرساند.
کوشکی به پذیرش پروتکل الحاقی اشاره کرد و گفت: پذیرش پروتکل الحاقی، دیپلماسی ظریف است و میگوید بعد از مدتی آژانس اقناء خواهد شد اما شما شاهد آن هستید که در طول همکاریهای داوطلبانه با آژانس آنها تا چه میزان رفتار صادقانه داشتهاند.
ظریف میگوید که ناظر اجرای توافق، شورای امنیت است اما هرکسی میداند که طرف دعوا نمیتواند خودش ناظر باشد در کجای دنیا یک طرف دعوا خودش ناظر دعوا شده است.
استادیار دانشگاه تهران به پایبندی ایران در عمل به تعهدات تاکید کرد و گفت: ما توافق ژنو را در کمتر از دو ماه تمامی تعهدات موجود در آن را عمل کردیم ولی من ندیدم شخصی از دولت روحانی کارنامه تعهدات طرف غربی را اعلام کند چرا که آنها خود میداند طرف غربی میزان کمی به تعهدات خود عمل کرده است.
وی افزود: از ژنو تا امروز ما وظایف خود را درست انجام دادهایم ولی آنها به تعبیر آقای نوبخت حتی یک سنت را از این طریق وارد کشور نکردهاند.
کوشکی با طرح این سئوال که چرا آنها نباید اعتمادسازی کنند، گفت: ما یک بار عملاً با خلف وعده آنها مواجه شدهایم نوبت آنهاست که اعتمادسازی کنند که اصلاً مطالبهای در این خصوص صورت نگرفته است، مهمترین کشورهای که پروتکل الحاقی را پذیرفتهاند کانادا و ژاپن بودهاند ولی ما نباید خودمان را با ژاپن مقایسه کنیم چرا که ژاپن کشوری است که هنوز کاپیتولاسیون در آن اجرا میشود ولی آقای ظریف در گفتههای دیشب خود ما را با ژاپن مقایسه کردند آیا مبداء مقایسه ما باید با کشوری مثل ژاپن باشد. بازرسان آژانس هر بار به ایران آمدند ولی ما چندبار صداقت از آنها دیدهایم.
وی با تاکید بر اینکه بازرسان آژانس به خلاف تعهدات خود عمل کردند، گفت: بازرسان آژانس هرگاه که به ایران میآمدند خلاف تعهدات آژانس، اصرار ما را منتشر میکردند و حالا وقت اعتمادسازی آنهاست.
تیم مذاکره کننده میگوید ما حق غنی سازی را به دست آوردیم در حالی که آیا ما فقط به نام غنی سازی احتیاج داریم در حالی که میدانید غنی سازی حق حاکمیتی همه کشورهاست ولی مسئولین خوشحالند که حق بدیهی ما را طرف غربی پذیرفته است.
وی در ادامه بیان داشت: غربیها میخواهند بگویند ما حق غنی سازی را به ایران دادهایم ولی آبی از این غنی سازی برای ملت گرم نمیشود، رهبر انقلاب تاکید داشتند که سوخت بوشهر را باید با غنی سازی تأمین کنیم ولی دکتر ظریف در سخنان خود با تردید میگوید که اگر ما بخواهیم سوخت بوشهر را تامین کنیم به ۱۹۰ هزار سوت احتیاج داریم.
کوشکی در پایان با طرح چند سئوال سخنان خود را پایان داد و گفت: سئوال آخر اینکه چرا غربیها باید از به ثمر رسیدن گفتگوها خوشحال شوند آیا آنها تحریم بودهاند یا ما؟ اگر توافق نمیشد آنها چه ضرری میدیدند آنچه که مشخص شد طرف اسرائیلی این بیانیه را مطلوب دانست و آمریکاییها میگویند ما باورمان نمیشود که این توافق صورت گرفته این حجم خوشحالی و رضایتمندی نشان میدهد اگر این توافق برد-برد بود این میزان غربیها خوشحال نبودند.