به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، صبح امروز کنفرانس خبری که به همت کمیته صیانت از منافع ایران با حضور محمدصادق کوشکی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، منوچهرمحمدی، معاون سابق وزارت خارجه، سعید زیباکلام، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و فؤاد ایزدی، کارشناس سیاست خارجی و به دلیل بررسی واقعیت مذاکرات لوزان در جمع خبرنگاران برگزار شد.
فواد ایزدی ضمن آرزوی موفقیت برای تیم هسته ای مان گفت: خط قرمزهای نظام برای لغو تحریم ها در این مذاکرات رعایت نشده است، رهبری معظم انقلاب در نوروز در جمع مردم صحبت هایی را تأکید کردند مبنی بر اینکه رفع تحریم ها جزئی از مذاکرات است نه نتیجه مذاکرات.
آمریکایی ها معتقدند که اگر ایران به گفته هایش عمل کند ما تحریم ها را از میان بر می داریم که این حرفی غیر قابل قبول است چرا که تحریم ها جزئی از مذاکرات می باشد.
وی تصریح کرد: این خط قرمزی است که برای همه مهم است، روحانی و ظریف اشاره کردند که همه تحریم ها در ابتدا برداشته می شود حال در این جا سئوالی مطرح است که آیا براساس متن بیانیه منتشر شده این اتفاق افتاده است یا خیر.
کارشناس سیاست خارجی با بیان اینکه سئوالی در اینجا مطرح می شود که آیا در این بیانیه به خط قرمزها پرداخته شده است، یا خیر، اظهار داشت: اگر صحبت های رئیس جمهور کشورمان در کنار بیانات رهبری قرار دهیم، این تصور در ذهن مخاطب شکل می گیرد که نکته ابهام آمیزی در آن وجود ندارد ولی بعد از کمی مطالعه متوجه می شویم که به خط قرمزهای نظام توجه نشده است.
وی افزود: ایران در این بیانیه تعهداتی را پذیرفته که در صورتی تحریم ها از میان می رود که کشورمان بتواند به همه این تعهدات پایبند و بعد از بازرسی آژانس تحریم ها از بین برود.
ایزدی با بیان اینکه طبق بیانات رهبر معظم انقلاب نباید تحریم ها دو مرحله ای از بین برود، بیان داشت: این روش که اول ایران به تعهداتش پایبند باشد و غرب پس از بازرسی های مکرر تحریم ها را از میان بردارد کاری اشتباه است و می توان گفت از بین رفتن ت تحریم های دو مرحله ای چیزی است که در متن به آن اشاره شده است.
وی افزود: همه تحریم ها برداشته نمی شود و می توان گفت: بسیاری از آنها مرتبط با هسته ای نیست طبق لیستی که توسط یکی از مراکز پژوهشی اروپا منتشر شده است دو تحریم اصلی نفتی و بانکی تأثیرگذاری بالایی به غیر از بحث هسته ای، تروریسم و حقوق بشر بر ایران دارد.
استاد دانشگاه با بیان اینکه جملات رئیس جمهور کشورمان که در روز جمعه از شبکه شش پخش شد جملات مبهمی را بیان کرد که باید نسبت به آن شفاف سازی می شد، اظهار داشت: ایشان گفتند که همه تحریمها برداشته می شود و این در صورتی است که تنها هسته ای آن هم بعد از گذشت زمانی و با تعهد ایران نسبت به غرب از میان برداشته می شود.
وی افزود: براساس بیانیه مطبوعاتی لوزان تحریمهای اصلی سرجای خود باقی خواهد ماند ضمناً برداشته شدن تحریم ها در انتهای کار صورت می گیرد یعنی زمانی که ایران به همه تعهدات خود عمل کرده باشد.
فواد ایزدی ادامه داد: از دولتی که با شعار راستگویی و شفافیت، رأی مردم را گرفت انتظار میرود که صداقت بیشتری را در ادای جملات به کار بگیرد.
ایزدی گفت: در بیانیه لوزان گفته شد که ما قطعنامههای سازمان ملل را لغو کرده اما قرار است قعطنامه جدیدی تصویب شود که ۵+۱ در آن قطعنامه جدید گلچینی از موارد مد نظر خود را بیان کند و از قطعنامهها گلچینی از موارد وارد قطعنامه جدید شود.
وی با بیان اینکه شما فکر میکنید چرا مقام معظم رهبری تاکید داشتند تحریمها باید به صورت یکجا لغو شود؟ تاکید کرد: امروز ببینید که در بیانیه لوزان نوشته شده تحریمها در همان روز توافق لغو خواهد شد ولی این مسئله یک چیزی کم داشته و یک پایان باید به آن اضافه شود، باید مشخص شود که تحریمها درست در چه زمانی به صورت یک جا لغو خواهند شد.
استاد دانشگاه با اشاره به اینکه سه دلیل وجود دارد که به خاطر آن باید همه تحریمها لغو شوند، اضافه کرد: یکی از آن دلایل سیاسی است یک سری از تحریمها را کنگره آمریکا تصویب کرده است حال قدرتی که کنگره آمریکا در آن کشور طبق قانون دارد این اطمینان را به وجود میآورد که در بحثهای کنگره و رئیس جمهور کنگره پیروز خواهد شد.
وی افزود: حال اگر کنگره آمریکا تصمیم بگیرد که نمیخواهد تحریمها را بردارد میتواند حتی قانونی تصویب کند که قوانین بینالمللی را لغو کند. حال اگر لغو تحریمها به صورت یکجا انجام نشود و این مسئله طول بکشد کنگره آمریکا میتواند زیر میز بازی بزند.
ایزدی تصریح کرد: مباحث حقوقی و اقتصادی نیز دلایل دیگری هستند که اگر تحریمها به صورت یکجا لغو نشوند ما را دچار مشکل میکنند.
وی ادامه داد: همانطور که مسئولان وعده داده بودند که هم سانتریفیوژ میچرخد هم زندگی مردم حال میبینیم که سانتریفیوژها در حد اسباببازی میچرخند و چرخش آنها در حد صنعتی نیست.
ایزدی در پایان خاطر نشان کرد: مسئولان دولتی اصرار داشتند که نتیجه مذاکرات را به اقتصاد و معیشت مردم گره بزنند ولی در عمل با این وضع که امروز میبینیم و با توجه به این مذاکرات تحریمها درجای خود باقی خواهد ماند و مشکلات اقتصادی مردم نیز حل نخواهد شد.