اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، پنجمین مرحله مسابقات ملی مناظرات دانشجویان ایران (شرق کشور) که با حضور 16 تیم از هشت استان هرمزگان، مازندران، یزد، کرمان، سیستان و بلوچستان و خراسانهای رضوی، شمالی و جنوبی شرق کشور در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد با اعتراض تعدادی از دانشجویان به نحوه داوریها به پایان رسید.
البته اعتراض به نحوه داوریها نه تنها امسال که در سالهای گذشته نیز مطرح میشد و دانشجویان معترض عنوان میکردند که داوران با سوگیری به تیمها نمره میدهند به طوری که آن دسته از دانشجویانی برنده میدان میشوند که سالهای قبل نیز برنده شدهاند.
به همین منظور اقدام به تهیه گزارشی کرده با تعدادی از دانشجویان برنده و بازنده مسابقات و همچنین یکی از داوران و مدیر سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی به گفتوگو نشستیم تا پیگیر ماجرا باشیم.
مرتضی نوری، عضو گروه تدبیر از دانشگاه سیستان و بلوچستان در خصوص نحوه برگزاری این مسابقات با اشاره به این نکته که تیم تدبیر پس از موفقیت در مرحله استانی موفق به حضور در این مرحله شد،برای نخستین بار است که استان سیستان و بلوچستان در مرحله منطقهای حضور داشته است.
وی ادامه داد: پیش بینی قبل از حضور در این مرحله این بود که داوریها و نحوه اجرای مسابقات مطلوب باشد؛ اما از بدو ورود به مشهد با خلاف این امر مواجه شدیم.
نماینده گروه تدبیر با بیان این موضوع که سطح مسابقات به دلیل اینکه برخی استانها نمینده بیشتری داشتند، بالا نبود، تصریح کرد: البته دانشجویانی که شرکت کرده بودند بسیار قوی بودند؛ اما داوریها بسیار ضعیف بود و به عقیده من داوری استانی بسیار قویتر از داوری در مرحله منطقهای بود.
نوری ادامه داد: داوریها به هیچ وجه تخصصی نبود به طور مثال برای گذارههایی که موضوع حقوقی داشت میبایست از اساتید رشته حقوق استفاده میشد.
وی آیین نامه این مسابقات را نیز دارای اشکال خواند و خاطرنشان کرد: به طور مثال چنانچه تیمی از داوریها ناراضی باشد و شکایت کند در اغلب اوقات نظر داوری بازنمیگردد و رای همانی است که داده شده بود.
این دانشجو ضمن تاکید بر این مطلب که در این مناظرات گذارههایی که در دفاع از نظام هستند محکوم به باخت میباشند، بیان داشت: احساس میکنیم افرادی که ظاهر مذهبیتری دارند محکوم به باخت هستند.
نماینده گروه ولایت با بیان این موضوع که این نوع برخورد و داوریها از اشتیاق دانشجویان دیگر جریانها جهت شرکت در این مسابقات میکاهد، بیان داشت: سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی چنانچه به دنبال اجرای اهداف مطرح شده در آیین نامه مسابقات هستند باید وجه علمی بودن این مسابقات را هم در اجرا و هم در داوریها مد نظر قرار دهند.
نحوه داوریها ناعادلانه است
یکی دیگر از دانشجویان شرکت کننده در این مناظره نیز ضمن اعتراض به نحوه داوری مسابقات، گفت: متاسفانه نحوه دارویها عادلانه نیست و تصور میشود نتیجه از پیش تعیین شده است؛ چراکه تنها تیمهای مشهدی به مرحله انتهایی راه یافتند.
وی بیان کرد: اینکه نظرات همسوی نظام در داوریها با عدم اقبال مواجه میشوند نشان از ناعادلانه بودن داوریها دارد. در بسیاری از مواقع فن بیان و استدلالهای قوی است؛ اما نتیجه به گوهای دیگر رقم میخورد که جای تعجب دارد.
برگزاری چنین مسابقات عاملی در جهت بحث و تبادل اندیشهها در میان دانشجویان است
اطهری، یکی از داوران مرحله منطقهای مسابقات ملی مناظرات دانشجویان ایران(شرق کشور) در خصوص این مناظرات به این خبرگزاری گفت: در جامعهای که تمام دربهای گفتوگو بسته است، برگزاری چنین مسابقات عاملی در جهت ایجاد گفتوگو، بحث و تبادل اندیشهها در میان دانشجویان است.
وی با اشاره به این نکته که چهار دوره در این مسابقات داوری کردهام، سطح مسابقات را متوسط ارزیابی کرد و ادامه داد: اقدامی که سازمان دانشجویان جهاد دانشجویی در برپایی این مناظرات کرده است خوب؛ اما تخصصی نیست.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد اضافه کرد: به این معنا که دانشجویان که در این مسابقات شرکت میکنند عموما از تمامی رشتههای علوم انسانی، پزشکی و فنی و مهندسی هستند و این در حالی این که موضوع مناظرات صرفا در حیطه علوم انسانی است.
مسابقات تخصصی نیست
اطهری بیان کرد: عوامل اجرایی این مسابقات چنانچه در تلاشند که این مناظرات را تخصصی کنند میبایست یا از موضوعات فنی در این مسابقات استفاده کنند که دانشجویان فنی در آن موضوعات به بحث بپردازند و یا اینکه یک سری موضوعات علوم انسانی را صرفا مختص دانشجویان رشته علوم انسانی معرفی کنند.
داور مرحله منطقهای مسابقات ملی مناظرات دانشجویان ایران(شرق کشور) تاکید کرد: همچنین این مسابقات صرفا متن خوانی است که دانشجویان به هیچ وجه به نظرات و آراء گروه مخالف توجه ندارد و صرفا پاسخ یکدگیر را میدهند.
وی افزود: دانشجویانی که به این مسابقات میآیند معمولا تعریفی از موضوع ندارند، چراکه با رشته آنان همخوانی ندارد به طور مثال چنانچه در گذارهای از عنوان قانون استفاده شده است، دانشجویان تعریفی از کلمه قانون ارائه نمیکنند.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص نحوه امتیاز دهی گروهها نیز خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه تعداد آیتمهایی که داوران باید بر اساس آنان به گروهها امتیاز دهند بسیار زیاد است، گاهی اوقات نمیتوان بر تمامی آنها تمرکز کرد، چنانچه تعداد آیتمها را کاهش دهند بهتر است.
مناظرات دانشجویی فرصتی برای افزایش تحمل دانشجویان
در ادامه مهدیه یاوری، عضو گروه ساتراپ در خصوص برگزاری مسابقات و تاثیرات مسابقات بر دانشجویان بیان داشت: چنانچه گروههایی که در سالهای اولیه جهت شرکت در مناظرات میآمدند را با امروز آنان مورد مقایسه قرار دهیم متوجه خواهیم شد که نحوه استدلال آنان بسیار پیشرفت کرده است.
وی ادامه داد: همچنین گاهی اوقات در سالهای اولیه مجبور بودیم بر موضوعاتی که موضع اصلی خودمان نبود صحبت کنیم که همین مسئله سبب میشد برای یک بار هم که شده با نگاهی دیگر به موضوعات نگاه کنیم و نتیجه این میشد که نظراتمان تعدیل شود.
این دانشجو تقویت سخنوری دانشجویان را از دیگر تاثیرات برگزاری این مسابقات دانست و تصریح کرد: با توجه به اینکه فضای آزاد اندیشی آن گونه که باید در جامعه وجود ندارد، برگزاری این مناظرات سبب میشود علاوه بر ایجاد این فضا، بر روی موضوعاتی که هنوز تابو است، فرصتی فراهم شود تا دانشجویان در قالب یک برنامه علمی آنان را به نقد بگذارند.
یاوری در خصوص نحوه داوریها و اعتراض برخی به نتایج ابراز داشت: در سالهای اولیه یک سری حواشی وجود داشت؛ اما امسال داوریها بسیار حرفهای و به دور از حواشی بود.
وی با اشاره به این نکته که متاسفانه برخی توان تحمل باختن را ندارند، اضافه کرد: درطول زندگی بسیاری مواقع اتفاق میافتد که نتیجه آنگونه که ما میخواهیم نمیشود و همین عامل سبب میشود برخی دستاویز دیگر مسائل از جمله داوری ناعادلانه و غیره شوند.
این دانشجو افزود: این مسابقات هم به همین شکل است. سال گذشته در مسابقات کشوری برخی به نحوه داوریها اعتراض داشته بر روی سن تجمع کردند که نشان از این داشت که ما هنوز تحمل یک سری مسائل را نداریم و این در حال است که حضور در این مناظرات را باید فرصتی برای تقویت خود بدانیم نه فرصتی برای برنده شدن.
نماینده گروه ساتراپ خاطرنشان کرد: حضور در این مناظرات تحمل دانشجیان نیز بالا میرود.
شان اساتید بالاتر از این است که ناعادلانه نمره دهند
در ادامه به گفتوگو با حسین یوسفی، مدیر سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی نشستیم و وی درباره این مسابقات گفت: مسابقات مناظرات دانشجویان ایران در سال 91 در تهران و با حضور گروههای مختلف از دیگر استانها برگزار شد.
وی با اشاره به این موضوع که از سال 91 به بعد مسابقات نسبت به دورههای قبل خود تکمیلتر شد، بیان داشت: دو سال است که به صورت لیگی، استانی و منطقهای برگزار میشود.
یوسفی با اعلام اینکه نوع تکامل یافته این مناظرات امسال برگزار شد، ادامه داد: مسابقات منطقهای امسال در چهار منطقه شرق کشور، تهران، غرب و شمال غرب برگزار میشود که از هر منطقه چهار تیم جهت شرکت در مسابقات کشوری که آذر ماه سال جاری در تهران برگزار میشود، اعزام خواهند شد.
مدیر سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: امسال از هشت استان هرمزگان، سیستان و بلوچستان، کرمان، یزد، مازندران و خراسانهای رضوی، شمالی و جنوبی در شرق کشور و در مشهد حضور یافتند و از اول تا چهارم آبان ماه با هم به مناظره پرداختند.
وی با بیان این مطلب که منطقه شرق کشور از دیگر مناطق وسیعتر است، اضافه کرد: طبق آیین نامه در استانهایی که در مرحله استانی کمتر از 10 تیم داشتند، یک نماینده در استانهایی که بین 10 تا 20 تیم داشتند، دو نماینده و استانهایی که بیش از 20 تیم در مرحله استانی با هم به رقابت پرداختند سه نماینده به مسابقات منطقهای اعزام کردند.
یوسفی ادامه داد: هرمزگان و خراسان جنوبی و مازنداران هر کدام دو تیم، سیستان و بلوچستان، خراسان شمالی و کرمان هر کدام یک نماینده، یزد و خراسان رضوی سه نماینده و به دلیل اینکه خراسان رضوی دارای شرایط میزبانی بود چهار تیم به مسابقات فرستادند.
دبیر اجرایی مسابقات با بیان این موضوع که دو تیم اول و دوم مسابقات به مرحله کشوری راه خواهند یافت، در خصوص نحوه داوریها گفت: داوران بر اساس حدود 30 پارامتر به تیمها نمره میدادند که البته حدود شش پارامتر سرفصلهای کلی هستند که برخی داوران که با تعداد این پارامترها مشکل دارد میتواند ابتدا به سرفصلهای کلی نمره دهد و پس از آن به زیر مجموعهها نمره دهد و برخی اساتید این ریز بودن پارامترها را میپذیرند.
وی با اشاره به این موضوع که داوران از رشتههای علوم انسانی و از دانشکدههای مختلف فردوسی و جهاد دانشگاهی انتخاب شدهاند، خاطرنشان کرد: به طور کلی نحوه بیان، استدلال، رفرنسهایی که تیمها ارائهمیدهند بیشر مورد توجه داوران است.
مدیر سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی در خصوص اعتراضاتی که به نحوه داوری مسابقات میشود، اضافه کرد: جدول مسابقات به گونهای چیده شده که تمامی تیمها از تمام استانها شانس حضور در مرحله کشوری را داشته باشند به گونهای که تیمهای اول مرحله استانی روبروی تیمهای دوم و سوم قرار گیرند تا همه شانس حضور در مرحله بعد را داشته باشند.
یوسفی افزود: همچنین ما به هیچ داوری نگفیتم که چه تیمی از چه استانی شرکت کرده است که شائبه این پیش نیاید که داوران به تیمهای مشهدی رای دادهاند.
دبیر اجرایی مناظرات شرق کشور در پایان ضمن تاکید بر این نکته که البته شان اساتید دانشگاه بسیار بالاتر از این است که بخواهند به تیمها بر اساس اینکه از کدام استانها شرکت کردهاند رای دهند، یادآور شد: به طور کلی همیشه اعتراض به باخت وجود دارد. همان تیمی که در مرحله اول با رای همان داوران برنده میدان شد با رای همان داور در مرحله دوم میبازد، بنابراین نحوه داوری مشکل ندارد.