ویروس کرونا فرصتی را برای شرکتهای فناوری جهان به ویژه در چین به وجود آورده است تا نوآوریهای خود را برای مقابله با شیوع این بیماری به منصه ظهور برسانند.
به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو، فاطمه صائبی صفت- صنعت فناوری چین در تکاپوست تا روشهایی را برای تماس کمتر افراد با یکدیگر پیش بیاورد و در این راستا رویکرد جدیدی در میان شرکتهای تکنولوژی تحت عنوان «تحویل کالا بدون تماس» به وجود آمده است تا از این طریق مایحتاج مردم بدون تماس با افراد دیگر به دستشان برسد.
رستورانهای بزرگ و زنجیرهای مانند مکدونالد، استارباکس و پیتزا هات خود را با آخرین فناوریها سازگار کردهاند تا بتوانند در این رقابت سری از سرها دربیاورند. چین دهههاست که بودجه و نیروی انسانی زیادی را صرف توسعه بخش فناوری خود کرده است و حال در مواجهه با بحران عظیم بهداشت عمومی، شرکتهای فناوری خود را ترغیب میکند تا به نبرد علیه این بیماری جدید بپیوندند. در همین راستا نیز غولهای فناوری کشور با استفاده از وسایل نقلیه خودمختار برای تحویل مایحتاج کارمندان بیمارستانها و پزشکان، استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین با دوربینهای حرارتی برای بهبود تشخیص ویروس و ارائه تسهیلات مالی به محققان برای توسعه واکسن این بیماری از شیوع بیشتر آن جلوگیری می کنند.
لیستی از شرکتهای فناوری که برای ریشهکنی کرونا تلاش میکنند یک نهاد صنعتی وابسته به وزارت صنعت و فناوری اطلاعات چین به تازگی لیستی از ۶۰ شرکت تهیه کرده که ادعا میکنند راهحلهای فنی برای حل مشکل ویروس کرونا ارائه میدهند. به طور مثال، یک شرکت اپلیکیشنی را وارد بازار کرده است که برای افراد توضیح میدهد «اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که حسابی از ویروس کرونا ترسیدهاید و دچار استرس شدهاید، نترسید؛ همه این مشکل را دارند. همین اپلیکیشن وضعیت احساسی کاربر را از طریق فناوری تشخیص چهره و تجزیه و تحلیل ویدئوی ۶۰ ثانیهای از کاربر و از روی وضعیت پوست، ابرو، پلکها، گوشههای دهان و لرزشهای بدن ارزیابی میکند. اگر سطح استرس در کاربری زیاد باشد، به او پیشنهاد میکند که حتما به روانشناس مراجعه کند.»
این در حالی است که پلیس چین نیز از کلاندادههای یک شرکت دیگر موجود در لیست مذکور استفاده میکند تا صورت تک تک افراد را در جمعیت ارزیابی و افراد مبتلا به کرونا را شناسایی کند. این شرکت که «بیانگ» نام دارد، ادعا میکند که فناوریاش تاکنون منجر به کاهش ۲۲ درصدی تماس به خطوط تلفن اضطراری چین، ۳۶ درصد کاهش زورگیری و ۴۰ درصد کاهش دزدی در این کشور شده است.
حال اگر چهره شخصی از طریق دوربینهای تشخیص چهره در جمعیت به عنوان بیمار کرونا شناخته شود، شرکت یلینک وارد عمل میشود. این شرکت مستقر در شنزن با کمک فناوریهای بسیاری از جمله اینترنت اشیا، کلاندادهها و رایانش ابری، شخص را برای قرنطینه شدن در خانه کمک میکند. این ابزارها هر لحظه دمای بدن، ضربان قلب و میزان اکسیژن خون را از طریق دماسنج و مچبند بلوتوثی اندازه میگیرند و این اطلاعات را به بخش «ابر سلامت عمومی» دولت میفرستند تا در آنجا مورد تحلیل قرار گیرد. این شرکت حتی قفلی را برای در خانه شخص مبتلا خواهد انداخت و فقط در صورتی این در باز میشود که اپلیکیشن گوشی هوشمند که خود این شرکت ساخته، نشانههای بهبود و نجات شخص از بیماری کرونا را نشان دهد. اگر هم شخص مبادرت به شکستن و در رفتن از خانه شود، این اپلیکیشن به پلیس هشدار میدهد.
حال فرض کنید که افراد در خانه قرنطینه شدهاند. حتما حوصلهشان سر میرود و دوست دارند که به نحوی سر خود را گرم کنند و مطمئنا سر وقت گوشی خود میروند. تا اینجای کار مشکلی نیست، اما اگر زمانی شروع به اشتراک گذاری مطالب حساس سیاسی از نظر دولت چین بکند، شرکت «یوییبات (UiBot)» وارد عمل میشود. یوییبات که یک شرکت رباتیک هوشمند است، تمامی محتوای چتها را با کمک جستوجوی کلمات کلیدی در اپلیکیشنهای پیامرسانی مثل WeChat میگردد که میلیونها چینی از آن استفاده میکنند و بستر اینترنت کشور را تشکیل میدهد.
در میان لیست راهکارهای مبارزه با ویروس کرونا، برخی فناوریهای نظارتی نیز وجود دارند که به نظر میرسد خیلی هم مفید فایده بودهاند. این فناوریها شامل افزایش نظارت بر سلامت بیماران که ممکن است از منابع پزشکی دور مانده باشند؛ مثل چک کردن دمای بدن جمعیت مردم و پلتفرمهای دیجیتال برای هماهنگی شفافتر سازمانها و بیمارستانها در تهیه و تدارکات پزشکی.
در ماه جاری، شرکت Tencent تجهیزات مربوط به محاسبات پیشرفته را در اختیار پژوهشگران قرار داده تا برای یافتن درمان از این امکانات بهره ببرند. همچنین باید به بزرگترین تاکسی آنلاین چین به نام Didi اشاره کنیم که سرورهای خود در اختیار افراد فعال در زمینهی مبارزه با ویروس کرونا قرار داده است. همچنین شرکتهای زیادی در حال مستقر کردن روباتها برای کاهش تماس بین انسانها هستند.
در همین زمینه، میتوانیم به اقدامات یکی از شرکتهای فعال در زمینه دلیوری غذا به نام Meituan Dianping اشاره کنیم. این شرکت روباتهایی را برای چندین رستوران در پکن به کار گرفته که غذاها را از آشپزخانه به پیکهای ارسال غذا و مشتریانی که منتظر دریافت سفارش خود هستند، میرسانند. این شرکت اعلام کرده در صورت موفقیت میخواهد این برنامه را در سایر شهرها اجرا کند.
علاوه بر این، سایت JD.com که یکی از مهمترین شرکتهای تجارت الکترونیک چین به حساب میآید، اخیرا برای ارسال کالاها به کارکنان مرکز بهداشت در شهر ووهان چین، از روباتهای خودران استفاده کرده است. این روباتها که شبیه اتومبیلهای بسیار کوچکی هستند، مرتبا کالاهای مختلفی را به مهمترین بیمارستان ووهان در زمینهی ویروس کرونا میرسانند. اگرچه مسیر مورد نظر فقط حدود ۶۰۰ متر است، اما به گفته مدیر این پروژه، همین اقدام هم در حفاظت از افراد تا حدی مثمر ثمر واقع میشود. او میگوید آنها در عرض چهار روز توانستهاند الگوریتمهای موردنظر را برای این کار توسعه دهند.
پهپادها و روباتها با کرونا میجنگند هنوز مشخص نیست که فناوری چقدر میتواند به کنترل ویروس که در حال حاضر حداقل ۷۹ هزار نفر را در سرتاسر جهان آلوده کرده و بیش از ۳۰۰۰ نفر را در سرزمینهای اصلی چین کشته، کمک کند. اما پکن مدتهاست که فناوری را به عنوان ستون مهم رشد و توسعه در اولویت برنامههای خود قرار داده است و میلیاردها دلار در قالب وام، یارانه و اوراق قرضه برای طراحی و پیشرفت فناوریهایی، چون هوش مصنوعی، وسایل نقلیه خودمختار بودجه کرده است و در واقع با این کار به رقابت با سیلیکونولی یا دره سیلیکون در آمریکا پرداخته است.
شی جینپینگ، رئیس جمهور چین، در اوایل ماه جاری در این زمینه اعلام کرد: مبارزه با بیماری همهگیر کرونا بدون حمایت از حوزه علم و فناوری امکانپذیر نیست. وی افزود: چین باید تحقیقات بالینی را در مورد واکسنها و داروهای ضد ویروسی اعمال کند و به موازات آن گزینههای خرید آنلاین را برای دهها میلیون نفر که برای جلوگیری از شیوع بیماری در داخل خانه ماندگار شدهاند، گسترش دهد.
وزارت علوم و فناوری چین نیز از بخش فناوری خواست کمک کرده و پیشنهاد داده که روباتها، ماشینهای غربالگری دما و دستگاههایی را که میتوانند به کاهش تماس انسان کمک کنند، در مکانهای عمومی مستقر کنند.
دولت چین از روباتها و هواپیماهای بدون سرنشین برای ضدعفونی بیمارستانها از راه دور، تحویل غذا و اعمال محدودیتهای قرنطینه برای مبارزه با این ویروس کشنده کرده است. رسانههای دولتی چین گزارش دادهاند که هواپیماهای بدون سرنشین و روبات توسط دولت با هدف کاهش خطر انتقال فرد به فرد از این بیماری استفاده میشود.
پهپادها همه چیز را تحت نظارت قرار میدهند گلوبال تایمز گزارش میدهد که بر اساس فیلمهای منتشر شده، پهپادها با بلندگوهایی که روی آنها نصب شده، افراد را در مناطق روستایی هدایت میکنند تا به داخل مناطق زندگی خود برگردند. گفته میشود که مقامات از این فناوری برای نظارت و دستورات از راه دور به غیرنظامیان استفاده میکنند.
همچنین گزارشها حاکی از این است که پهپادها با استفاده از فناوری تصویربرداری حرارتی افراد دارای تب را از هوا شناسایی میکنند. علاوه بر این، مقامات چینی به منظور مهار و جلوگیری از گسترش بیماری مرتبط با ویروس مرگبار کرونا، از هواپیماهای بدون سرنشین به شهروندانی که از ماسک استفاده نمیکنند، هشدار میدهند. به کارگیری تکنولوژی پیشرفته در آگاه سازی و یادآوری این بیماری خطرناک نشان دهنده این موضوع است که چینیها برای کنترل و مهار این بیماری و کاهش شیوع آن در سراسر جهان تمام تلاش خود را به کار گرفته اند.
مخازن کنترل از راه دور خیابانها را ضدعفونی میکنند وسایل نقلیه بدون سرنشین و خودمختار، اعم از دریایی و زمینی، به دولت چین امکان میدهند تعداد افرادی که در معرض خطر ابتلا به ویروس قرار دارند را کاهش دهد. مخازن کوچکی در خیابانهای تایوآن در شمال چین توسط افرادی که لباسهای مخصوص پوشیده بودند، تعبیه شده است که از راه دور کنترل میشوند. این مخازن میتوانند مساحتی به ابعاد ۵۰ هزار مترمربع را در طول یک ساعت ضدعفونی کنند.
به گفته هو یونگی، معاون دبیرکل مجمع وسایل نقلیه بدون سرنشین استان شانشی، از چهارم فوریه این مخازن برای ضدعفومی و پیشگیری از بیماری کرونا تعبیه شدهاند. این مخازن دو بار در روز در مکانهای پرجمعیت و جاهایی که بیماری در آنها گزارش شده است، کار و مواد ضدعفونی رها میکنند.
پهپادهایی که نور و غذا میبرند گفته میشود پهپادها برای پیمایش در محلهای ساخت و ساز برای دو بیمارستان اورژانس در ووهان و تامین نور برای کارگران ساختمانی که در طول شب نیز کار میکردند، استفاده شده است. یکی از این بیمارستانها ۹ روزه ساخته شده است. به گزارش رویترز، از روباتی به نام «بادام زمینی کوچک» برای تهیه غذا به ۳۰۰ مسافری که در یک پرواز آلوده مشکوک به بیماری کرونا هستند و در هتلی در یکی از شهرهای چین قرنطینه شدهاند، به کار گرفته شده است.
روباتهایی که در بیمارستانها و خیابانها کار میکنند چینیها یک روبات با اسپری ضدعفونی را در خیابانها به کار گرفتهاند که مواد ضدعفونی را با شدت در هوا پخش میکنند و بیشباهت به دستگاههایی که برای سمپاشی مورد استفاده قرار میگیرند، نیستند. محققان دانشگاه سوچو در استان جیانگ سو در شرق چین سیستم جدیدی را در روباتهای ضدعفونی کننده تعبیه کردهاند که روند ضدعفونی کنندگی را تقویت میکند. گنگ چانگزینگ، عضو تیم تحقیق، در این مورد میگوید: ما با اسپری مایع ضدعفونی کنندهای را آزمایش کردهایم که ثابت کرد با کمک روش جدید، میزان کلر موجود در هوا افزایش یافته و احتمال انتقال ویروس کاهش مییابد. سمپاش روباتیک را میتوان از راه دور کنترل کرد و دامنه دستگاههای اسپری آن میتواند به ۳۰ متر برسد.
به گفته محققان، این روبات میتواند تا هفت کیلومتر در ساعت حرکت کند و ویروس را در مساحتی بیش از ۴۰ هزار متر مربع از بین ببرد. این روبات ضدعفونی کننده به اندازه کافی باریک است که بتواند در مجتمعهای مسکونی، ایستگاههای اتوبوس، اماکن ساختمانی و گاراژهای پارکینگ زیرزمینی مانور دهد.
علاوه بر این، در بیمارستانها از روباتهایی استفاده میشود که برای بیماران قرص و غذا میبرند. آنها با گرفتن دستور غذایی و ساعت قرصهایی که بیماران باید بخورند، این مواد را در بیمارستان حمل میکنند تا آن را به در اتاق بیمار مورد نظر برسانند. در این صورت تماس افراد به حداقل خود میرسد.
همچنین روباتهای خودمختاری که مجهز به فناوری ضدعفونی فرابنفش هستند، در بیمارستانهای چین به استخدام درآمدهاند. این روباتها نور فرابنفش را از یک ستون لامپ در بالای پایه چرخدار خود ساطع میکنند که این نور خاصیت میکروبکشی دارد و ویروسها و باکتریهای موجود در هوا را از بین میبرند.
یک شرکت دانمارکی به نام UVD Robots این روبات ضدعفونی کننده را ساخته است. این فناوری قبلا روی ویروس سارس که شباهتهایی با کرونا دارد، اثبات شده است.
به طور کلی، روباتها در بیمارستانهای چین کاربردهای دیگری مانند تغذیه بیماران و انتقال زبالههای آنها نیز دارد. همچنین روباتهایی با قابلیت تولید پرتوهای ماورای بنفش اتاقها، تجهیزات و هواپیماهایی که قصد پرواز از چین به مقصد فرودگاه بینالمللی لس آنجلس را دارند، پاکسازی و گندزدایی میکنند.
هوش مصنوعی همه چیز را تحت نظر قرار میدهد همانند بسیاری از حوزههای دیگر، هوش مصنوعی در مبارزه با ویروس کرونا نیز مورد استفاده قرار میگیرد. از این فناوری میتوان برای شناسایی شیوع بیماری و همچنین پیشبینی ماهیت شیوع آن استفاده کرد. استارتآپ کانادایی با نام BlueDot از هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی برای شناسایی شیوع ویروس کرونا حتی قبل از اعلام مقامات چینی استفاده کرد. الگوریتم هوش مصنوعی برای پیشبینی شیوع، منابع متعددی از جمله گزارشهای خبری، رسانههای اجتماعی و اسناد دولتی را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است.
حتی از هوش مصنوعی برای تشخیص ویروس کرونا در سیتی اسکنها استفاده میکنند. Infervision یک شرکت توسعه دهنده هوش مصنوعی است که در ماه گذشته یک راهحل جدید ارائه داد. این فناوری به پزشکان متخصص کمک میکند تا این بیماری را به طور مؤثر تشخیص دهند و بر آن نظارت کنند. شیوع این ویروس فشار زیادی به بخشهای تصویربرداری وارد کرده است، به طوری که اکنون روزانه بیش از هزار پرونده در حال مطالعه است. بیماران و پزشکان به طور معمول باید برای رسیدن به نتایج سیتی اسکن چند ساعت صبر کنند، اما هوش مصنوعی Imfervision سرعت این کار را به شدت افزایش داده است.
کنفرانس ویدیویی برای تشخیص بیماری محققان یک برنامه مراقبت و تشخیص از راه دور توسعه دادهاند که امکان معاینه و بهکارگیری اقدامات مراقبتی برای افراد مبتلا به کرونا را از راه دور فراهم میکند. این پژوهشگران با نصب تجهیزات شبکه ارتباطی نسل پنجم یا ۵G در بیمارستان دانشگاه سیشوان واقع در غرب چین توانستند اولین مورد تشخیص کرونا از راه دور را انجام دهند. قرار است این فناوری به زودی در سایر بیمارستانهای چین نیز به کار گرفته شود.
چتباتهایی که ترس بیماران را کم میکنند چتباتها برنامههای کامپیوتری هستند که برای شبیهسازی یک مکالمه هوشمند با یک یا چند کاربر از طریق صدا یا متن طراحی میشوند. تعداد زیادی از شرکتهای فنی فعال در حوزه سلامت، نرمافزارهای خود را بهروزرسانی کردند تا چتباتهایی را بسازند که امکان بررسی ابتلا به ویروس کرونا را پیش از مراجعه کاربران به بیمارستان فراهم میکنند. این چتباتها امکان شناسایی زودهنگام علایم کرونا و اجتناب از مراجعات غیرضروری به پزشک را فراهم میکنند.
یک برنامه مراقبتی با نام ۹۸ point ۶ در ماه ژانویه چتباتی را برای اطلاع از ابتلا به ویروس کرونا عرضه کرد و تاکنون الگوریتم مورد استفاده در آن را بر اساس علایم این بیماری بهروز رسانی کرده است. در حال حاضر چتباتهای هوشمند به منظور پاسخگویی به سوالات مرتبط با کرونا با عموم مردم در ارتباط هستند. شرکت Haptik یکی از این چتباتهای هوشمند را که nCov Helpdesk نام دارد آموزش داده و از طریق پلتفرم واتساپ در اختیار عموم قرار داده است تا به پرسشهای کاربران در رابطه با ویروس کرونا پاسخ داده و اطلاعات بهروز را در اختیار آنها قرار دهد.
فناوریهای پوشیدنی بر بیماران کرونایی نظارت میکنند مرکز بالینی سلامت عمومی شانگهای به منظور کاهش گسترش کرونا در چین از حسگرهای پوشیدنی به منظور اندازهگیری دمای بدن بیماران استفاده میکند. این حسگرها به بدن بیمار متصل میشوند و اطلاعات مربوط به دمای بدن وی را به طور مستمر و به صورت لحظهای برای متخصصان ارسال میکنند. این فناوری در چهار بیمارستان دیگر چین نیز مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین بیمارستان شانگهای اعلام کرده است که به زودی از حسگرهای دیگر برای اندازهگیری ضربان قلب و وضعیت تنفس بیماران استفاده خواهد کرد.