درحالیکه مسئولان بالارتبه کشور بر جوانگرایی و استفاده از افکار و ایدههای نو تاکید میکنند، اما وزارت علوم فرصت اشتغال اساتید جوان را به حداقل رساند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محسن عبدالعلی پور- همین چند وقت پیش بود که نامهای از علی آهونمنش، رییس اتحادیه موسسات و دانشگاههای غیرانتفاعی به علی خاکی صدیق، معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری درباره ادامه پذیرش در رشتههای یکبار پذیرش بدون جذب عضو هیئت علمی و با داشتن استادیار خبرساز شد و واکنشهای زیادی را به همراه داشت.
واکنشهای اعتراضآمیزی به ویژه از سوی اساتید حقالتدریس که چرا باید دانشگاهها برای جذب عضو هیئت علمی و مخصوصا حقالتدریسیها تعلل کنند و برای صرف هزینههای کمتر رشتههای تحصیلی را بدون عضو هیئت علمی به راه بیندازند.
نامهای که چهره دیگر وزارت علوم را نمایان کرد هنوز این ماجرا به پایان نرسیده حال نامه محرمانه دیگری از علی آهونمنش به دست خبرگزاری دانشجو رسیده است که این بار حکایت از داستانی دیگر دارد. در این نامه آنی آمده است: «با کمال احترام و پیرو نامه مورخ و مذاکره تلفنی اینجانب با حضرتعالی درخصوص به کارگیری اعضای هیئت علمی بازنشسته برای زیرنظام غیرانتفاعی به استحضار میرساند: حضرتعالی فرمودید که این متقاضیان برای دریافت موافقت مرکز جذب، نیازی به عبور از «کل سامانه فراخوان» را ندارند و برای استعلام از «واجا» و «ناجا» نیازی به بررسی سوابق علمی و عمومی آنان وجود ندارد. حضرتعالی همچنین بزرگوارانه موافقت فرمودید هنگام بارگذاری اطلاعاتی که ضرورت آنچنانی ندارند (مثلا کارت پایان خدمت، معرفی ۵ نفر به عنوان معرف، معدل تمام سالهای تحصیلی از دیپلم تا دکترا و...) این افراد میتوانند با نهادن علامتی (مانند*) از بارگذاری اطلاعات مذبور معاف شوند. همچنین فرمودید که (در همان مذاکره) به کارشناس مربوطه برای اصلاحس امانه و پذیرش چنین تسهیلاتی دستورات لازم را صادر خواهید فرمود.
به استحضار میرساند این مهم هنور تحقق نیافته و اعضای هیئت علمی بازنشسته همچنان با محدودیتهای فراوان دست به گریبان و قادر به عبور از سامانه نیستند؛ لذا یکبار دیگر از محضر گرامیتان درخواست میکنم برای برقراری این تسهیلات و اصلاح سامانه برای متقاضیان بازنشسته، دستور عاجلی امر به صدور بفرمایید.»
سنگاندازی مسئولان برای اشتغال جوانان هنگام رسیدگی به درخواستهای متعدد اساتید حقالتدریس طی یک پرونده ویژه دریافتیم که وزارت علوم با بیتدبیری فراخوانهای جذب اعضای هیئت علمی دانشگاهها را برگزار میکند و علیرغم آنکه برای جذب مجدد اساتید بازنشسته تسهیلاتی را در نظر گرفته است، اما به جوانان بها نمیدهد و حاضر به پذیرش ریسک بهرهگیری از آنان نیست.
اساتید بازنشسته درواقع درصورت علاقمندی میتوانند در فراخوانهای جذب وزارت علوم شرکت کنند و درنهایت بدون طی کردن فرآیندهای جذب، مجددا در دانشگاهها مشغول به کار شوند، یعنی به چرخه جامعه دانشگاهی بپیوندند و حقوق و مزایای متناسب دریافت کنند.
این درحالی است که بسیاری از جوانان دانشگاهی و فارغالتحصیلان کشور جویای کار هستند و برای یک جذب ساده باید از هفت خوان رستم بگذرند یا حتی همین اساتید حقالتدریسی که گاه چندین سال است در دانشگاههای کشور مشغول تدریس هستند، با حداقل دستمزد ممکن هیچ کجا به کارشان بها داده نمیشود، دانشگاههای زیرنظر وزارت علوم هم از آنها با وعده و وعید کار میکشند و در فراخوانهای جذب هیچ امتیاز و اولویتی ندارند.
وزارت علوم اعتقادی به جوانگرایی ندارد نامه فعلی و موافقتهای خارج از عرف محمدرضا رضوان طلب به عنوان یکی از مسئولان وزارت علوم به خوبی نشان میدهد که این وزارتخانه میلی به جوانگرایی ندارد و ظرفیتهای استخدامی و بهرهگیری از توانمندی اساتید جوان را اینگونه به باد میدهد البته که در توانمندی و ظرفیت اساتید بازنشسته شک و شبههای وجود ندارد، اما در کشوری که روز به روز بر بهرهگیری از نیروهای جوان تاکید میشود چرا باید وزارتخانهای خلاف آن رفتار کند.
اینکه قوانین سخت و پیچیدهای در مقابل جوانان گذاشته شود و در مقابل بازنشستگان و افراد با تجربه به راحتی وارد میدان شوند، کشور و به ویژه دانشگاههای کشور را از ایدههای نو و افکار مدرن روز دور نگه میدارد و دیگر راهی برای پیشرفت باقی نمیگذارد.
حرکت اشتباه مسئولان؛ اشتغال پدر به جای اشتغال فرزند بارها عنوان شده است که وزارت آموزش و پرورش و پس از آن وزارت علوم وظیفه تربیت نیروهای جوان کشور را بر عهده دارند تا این افراد در آینده بتوانند گرهگشای مشکلات جامعه و کشورشان باشند، اما اگر قرار باشد وزارت علوم با این افکار کهنه و بیتدبیرانه پیش رود، جوانی در مملکت نمیماند و دیگر خبری از استخدام نیروهای جوان نیست.
این موضوع درحالی است که چندی پیش منصور غلامی، بعنوان وزیر علوم در ارائه گزارش عملکرد خود به رییس جمهور خبر از تلاش برای مهارتافزایی و اشتغال پذیری دانشجویان داد که با بررسی سوابق دست و پا شکسته این وزارت تنها در همین یکسال اخیر به راحتی میتوان دریافت که این وزارتخانه برای پدران و پدربزرگهای دانشجویان اشتغالزایی کرده است و نه خود آنها.
البته شاید منظور وزیر علوم از این خبر همان سهمیه فرزندان هیئت علمی بوده است که به واسطه اشتغال پدر در حکم استادی فرزندی سهمیه و تسهیلات ورود به دانشگاه میگیرد و پس از آن در گوشهای از شهر با مدرکش کار پیدا میکند.