
آخر هفته با استانها |
ارائه دستاوردهای دانشگاهی در هفته پژوهش / از تحقیق و پژوهش تا مطالبهگری درد مردم!
طی این هفته که با نام هفته پژوهش نامگذاری شده بود، به معرفی پژوهشگران و دانشگاههای برتر در این زمینه پرداختیم.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، هفته آخر آذر ماه سال ۹۹ برای دانشگاهها و پارکهای علم و فناوری استانهای کشور هفته پر جنب و جوشی بود. این هفته با عنوان هفته پژوهش نام گذاری شده بود و پارک های علمی و فناوری و پژوهشگران به مناسبت این هفته، دستاوردهای فناورانه و پژوهش محور خود را به نمایش گذاشتند. البته امسال با توجه به شرایط حاکم در جامعه و شیوع ویروس کرونا، برنامههای هفته پژوهش به صورت مجازی برگزار شد.
دانشگاههای امروزی، علاوه بر «آموزش» و «پژوهش» دو مأموریت دیگر یعنی «کارآفرینی و نوآوری» و «جامعهمحور بودن» نیز بر عهده دارند و دانشگاهها موظفند در حیطه وظایف خود به کارآفرینی و نوآوری بپردازند و باید تا آنجا که میتوانند از دانشجو یک فرد کارآفرین تربیت کنند که با دادن ایده و پیگیری آن تا عمل، بتواند در اجتماع فعال باشد.
شناسایی و معرفی پژوهشگران برتر، نهادینه کردن پژوهش در سطح جامعه، برقراری ارتباط مراکز صنعتی و تولیدی با مراکز تحقیقاتی، شناسایی توانمندیهای پژوهش و فناوری مراکز تحقیقاتی، امکان تجاری سازی یافتههای پژوهش و فناوری، فراهم آوردن فضای همکاری بین پژوهشگران و... از جمله اهداف نامگذاری این ایام به عنوان هفته پژوهش و فناوری است و در طی این روزها اقداماتی از سوی نهادهای مربوطه برای عملیاتی کردن آنها صورت میگیرد.

در اینکه دانشگاهها با انجام فعالیتهای پژوهشی، نقش بسزایی در توسعه فناوری کشور دارند، شکی نیست، اما برخی دانشگاهها هستند که در این عرصه از سایر مراکز آموزشی پیشی گرفته اند و این موارد محدود به دانشگاههای مستقر در پایتخت نیست و نظیر آن را در سراسر کشور هم میتوان یافت.
دانشگاه خلیج فارس بوشهر همواره جزو مراکز آموزشی برتر در عرصه پژوهش و فناوری بوده و در این بخش دستاوردهای قابل توجهی داشته است که دستاوردهای قابل توجهی در این حوزه داشته و همواره شاهد بودیم که نام آن و اساتید و پژوهشگرانش در لیست برترینها قرار گرفتند.
در این میان پژوهشگران و محققان آذربایجان شرقی هم در سالهای اخیر با تدوین برنامههای کلان و راهبردی، گامهای موثری را برای رسیدن به توسعه و پیشرفت جامعه برداشتهاند.
جلوگیری از صادرات خام محصولات و منابع کشورمان صرفا به حوزه نفت مربوط نمیشود و اگر بتوانیم مواد خوراکی تولید شده در زمینهای کشاورزی را هم فراوری کرده و به کشورهای دیگر صادر کنیم، از اقتصاد نفتی خلاص خواهیم شد، در این راستا، گروه مهندسی بیوسیستم دانشگاه فردوسی با همکاری جمعی از دانشجویان و پژوهشگران این دانشگاه توانسته است با طراحی و ساخت یک دستگاه خشک کننده محصولات کشاورزی، گامی مهم برای رسیدن به این آرزو بردارد.

پارک علم و فناوری مازندران یکی از قطبهای فناوری شمال کشور و پیشتاز در تولید و طراحی محصولات کلیدی در کشور است. محققان این مرکز با تاسیس شرکتهای متعدد توانسته اند گام بلندی را برای تکان دادن سطح علمی کشورمان بردارند. شرکتهای فناور مستقر در این پارک، در تعامل سازنده با دانشگاهها و سایر مؤسسات پژوهشی و فناوری به فعالیتهای فنّاورانه میپردازند.
بیشتر بخوانید:
پژوهشگران دانشگاه اراک هم در یک پروژه تحقیقاتی مشترک با دانشگاه فلوریدای آمریکا، موفق شدند خصوصیات آنتی اکسیدانی پوست و آب میوه انار را شناسایی کنند. همچنین پژوهشگران این دانشگاه در طراحی و توسعه آب شیرین کنهای خورشیدی با قابلیت تجاریسازی موفق بودند.
البته معاونتهای پژوهشی بسیج دانشجویی دانشگاهها هم از این فرصت استفاده کردند و توانستند به تشریح فعالیت ها پژوهشی خود بپردازند.

معاون پژوهش و فناوری بسیج دانشجویی استان لرستان در این رابطه می گوید: فعالیت در حوزه بیوتروریسم، یکی از اقدامات اصلی ما در این معاونت است. در بخش بیوتروریسم با بهره گیری از ظرفیت دانشجویان تحصیلات تکمیلی در زمینههای سلولی، مولکولی، پزشکی، تغذیه و... فعالیتهایی انجام دادیم. از جمله این اقدامات میتوان به تشکیل هسته مطالعات بیوتروریسم اشاره کرد که در حوزه کرونا هم فعالیت داشته و اخیرا هم این هسته در بین ۲۰۰۰ هسته برتر بسیج دانشجویی کشور، حائز مقام سوم شد.
مسئول معاونت علمی پژوهشی بسیج دانشجویی همدان هم در مورد برای فعالیتهای این معاونت می گوید: اولین ماموریت که از سمت بسیج دانشجویی کشور مطرح شده بحث هدایت تحصیلی دانشجویی که به طرح راه جامع مهندسی معروف است و برای مسئله محوری دانشجویان به منظور یافتن آینده شغلی ورودیهای جدید رشتههای مهندسی است.
مرکز تحقیقاتی شهید آقاسی زاده بسیج دانشجویی خراسان رضوی هم توانسته در حوزه پژوهشی فعالیت خوبی ارائه کند. این مرکز از سال ۷۹ آغاز به کار کرده و اکنون در چهار هسته مهندسی برق، علوم انسانی، مدیریت و علوم کشاورزی فعالیت خود را ادامه میدهد. یکی از پروژههای انجام شده در این مرکز، تولید یک سوغاتی مشخص برای زائران به نام «مشهدنما» بوده است که این دستگاه در هرجای دنیا که باشید جهت حرم امام رضا (ع) را به شما نشان میدهد و به صورت خودکار ساعت ۸ صبح و ۸ شب، صلوات خاصه پخش میکند.

محققان دانشگاه یزد هم با هدف نگهداری دستگاههای صنعتی بدون توقف خط تولید و شناسایی عیوب آنها قبل از وقوع در ماشینها، موفق به ساخت دستگاه آنالایزر ارتعاشات دوکاناله VAD ۱۰۰ در پردیس فناوری و صنعتی این دانشگاه شدند.
بیشتر بخوانید:
- پژوهشگران دانشگاه اراک موفق به شناسایی مواد آنتی اکسیدانی در پوست و آب انار شدند
- پژوهشگران دانشگاه اراک آب شیرین کنهای خورشیدی توسعه یافته را طراحی کردند
- دانشآموخته دانشگاه فسا برنده مسابقه بینالمللی صرفهجویی آب کشاورزی شد
- رونمایی از محصول فناورانه محققان پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی
- مرکز تحقیقاتی شهید آقاسی زاده در ۴ حوزه علمی فعالیت دارد
- پنج نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه ارومیه در زمره پژوهشگران برتر جهان قرار گرفتند
- قرار گرفتن نام ۲ عضو هیئت علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان در فهرست پژوهشگران یک درصد برتر جهان
- ۱۴ استاد دانشگاه تبریز در جمع پژوهشگران پراستناد یک درصد برتر ایرانی قرار گرفتند
- دانشگاه سمنان در زمره دانشگاههای پر استناد یک درصد برتر دنیا قرار گرفت
- برپایی فن بازار ملی مجازی از سوی پارک علم و فناوری مازندران
- اعضای هسته مسئله محور بسیج دانشجویی قم از شرکت تولیدی سبز رادین بازدید کردند
- مرکز نوآوری مبین دانشگاه اراک افتتاح شد
- دانشگاه رازی موفق به کسب رتبه ۲۶۳ در شاخصهای جهانی توسعه پایدار شد
- دستگاه آنالایزر ارتعاشات دوکاناله توسط پژوهشگران دانشگاه یزد ساخته شد
- تشریح اقدامات بسیج دانشجویی خوزستان در عرصه پژوهش و فناوری
از هفته پژوهش که بگذریم مشکلات شهری موضوعی است که مورد توجه فعالان دانشجویی است؛ هر چند که با توجه به تکراری بودن این مشکلات، راهکار مناسبی از سوی مسئولان برای حل آن ارائه نمی شود.
آبگرفتگی معابر بعد از هر بارندگی در خوزستان موضوع جدیدی نیست و سال هاست خوزستانیها در فصل بارندگی با آن دست و پنجه نرم میکنند. نبود زیرساختهای دفع آبهای سطحی و شبکه فاضلاب مناسب در این استان را یکی از اصلیترین دلایل این آبگرفتگی میدانند و این قصه هر سال تکرار میشود و عدهای از مسئولان وعده اصلاح آن را میدهند. بارها و بارها از خوزستانیها شنیدیم که مشکلات امروز این استان در زمینه آب و فاضلاب حاصل سوءمدیریت برخی از مدیران و ناکارآمدی مسئولان استانی است.
به گفته رئیس کمیسیون عمران شورای اسلامی شهر اهواز مسئله فاضلاب در اولویت فعالیت هاى مسئولان خوزستان نبوده و عزمی جدی برای اینکار نداشتند، اما مدتی است که پیگیریها برای حل آن بیشتر شده است.

یکی دیگر از موضوعاتی که توجه رسانهها را به خود جلب میکند، اعتراضات شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه است که به تازگی به دستور کارفرمای هفت تپه بخش خدمات و پشتیبانی شرکت منحل شده و در پی آن، نیروهای این بخش که ۱۲۰ نفر هستند به بخشهای دیگری انتقال پیدا کردند.
وضعیت بلاتکلیف بیمارستان امام خمینی (ره) کرج بار دیگر باعث بروز اعتراضات کارکنان و بازنشستگان این بیمارستان شد.روز گذشته جمعی از کارکنان این بیمارستان نسبت به عدم پرداخت حقوق خود مقابل این بیمارستان تجمع کرده بودند. در این تجمع گروهی از فعالان دانشجویی نیز حضور داشتند.
یکی از پرسنل بازنشسته و مسئول اسبق شورای اسلامی کار در این بیمارستان در در این رابطه می گوید: ابتدا این تجمع مقابل دفتر عباسی، نماینده مردم کرج برگزار شد، اما وی اعلام کرد که خلع ید سرمایه گذار بیمارستان از سوی سازمان همیاری شهرداریها صورت گرفته است.
مشکلات زیست محیطی موضوعاتی است که بیشتر استانها با آن درگیر هستند. شنیدهها حاکی از این است که شهرداری کرج برای احداث زیرگذر تصمیم به قطع درختانی در بلوار جمهوری این شهر گرفته است. به گفته دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی کرج پروژه زیرگذر میدان جمهوری مصوبه کمیسیون ماده ۷ ندارد و به همین دلیل اگر شهرداری درختان بلوار جمهوری را قطع کند، مرتکب جرم شده است.
مشکلات زیست محیطی موضوعاتی است که بیشتر استانها با آن درگیر هستند. شنیدهها حاکی از این است که شهرداری کرج برای احداث زیرگذر تصمیم به قطع درختانی در بلوار جمهوری این شهر گرفته است. به گفته دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی کرج پروژه زیرگذر میدان جمهوری مصوبه کمیسیون ماده ۷ ندارد و به همین دلیل اگر شهرداری درختان بلوار جمهوری را قطع کند، مرتکب جرم شده است.
احداث سد در سمنان موضوعی است که کشاورزان این استان با آن درگیر هستند. همزمان با اعلام رسمی استاندار سمنان، مراحل احداث سد آغاز شده و این در حالی است که هنوز مکانی برای روستاییان ساکن در منطقه در نظر گرفته نشده و حتی به گفته کشاورزان، زمینهای کشاورزی آنها خریداری نشده است! همچنین با وجود اینکه در پی احداث سد، چشمههای کوچک خشک خواهند شد، مسئولان هنوز فکری برای حدود پنجاه روستای اطراف که از آب این چشمهها برای کشاورزی استفاده میکنند، نکرده اند.
البته حادثه ای هم در روزهای گذشته موجب آتش سوزی در منطقه سرخون چهارمحال و بختیاری شد. با توجه به فرسودگی خط لوله رخ داد این اتفاق دیر یا زود به وقوع میپیوست. عبور خط لوله فرسوده نفت از منطقه میانکوه چهارمحال و بختیاری زندگی مردم منطقه را دچار بحران کرده و باعث تخریب محیط زیست و منابع ملی شده است.

منطقه میانکوه و سرخون با وجود داشتن طبیعت زیبای و ویژگیهای منحصر به فردی که دارد، میتوانند در زمینههای شیلات و کشاورزی و به ویژه گردشگری توانایی رشد داشته باشد. اما مشکلی که چند سالی است گریبانگیر مردم آن منطقه شده عبور خط لوله فرسوده است که علی رغم انتقال حجم زیادی از نفت، زندگی مردم آن منطقه را دچار بحران کرده است و باعث تخریب محیط زیست و منابع ملی میشود.
بیشتر بخوانید:
از موضوعات شهری که بگذریم طرح آمایش آموزش عالی که قرار است در برخی استانهای کشور اجرا شود، به طور دقیق برای دانشجویان توضیح داده نشده و از طرف دیگر، مسئولان وزارت علوم نسبت به دغدغه دانشجویان شهرهای کوچک، پاسخ روشنی ارائه نمیدهند.طرح آمایش آموزش عالی مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی است و وزارت علوم موظف به اجرای آن است.
این طرح مدتی است در برخی استانهای کشور آغاز شده و هدف آن را، ارتقای کیفی، متناسب سازی کمی و استفاده بهینه از منابع دانشگاهها عنوان کرده اند. اما هم دانشجویان و هم برخی نمایندگان مجلس و فعالان مدنی نسبت به اجرای آن واکنشهای منفی نشان داده و آن را باعث از بین رفتن جامعیت علمی در برخی شهرها عنوان کرده اند.
بیشتر بخوانید:

لینک کپی شد
گزارش خطا
۰
ارسال نظر
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.