نسترن محمدحسینی، سردبیر نشریه دانشجویی «قدم زنان» انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه تهران، در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در خصوص اولویتهای این نشریه دانشجویی گفت: بررسی مسائل مهم اجتماعی در خصوص زنان، از دریچهٔ نگاهی کارشناسی شده و در همین راستا، ارائه راه حل در جهت حل این مسائل، یکی از اهداف مهم ما در قدمِ زنان است.
محمد حسینی درباره پرونده ویژه این شماره از نشریه «قدم زنان» بیان کرد: قتلهای ناموسی، که چندی پیش به علت رسانهای شدن مواردی از آنها، احساسات عمومی جریحهدار شد، یکی از مسائلی است که در این شماره از فصلنامهٔ قدم زنان، تلاش کردیم آن را از بعد روانشناسی و همچنین فقهی و حقوقی بنگریم. معمولا پس از آنکه قتلی رخ میدهد، بیشترین تمرکز بر چگونگی برخورد قانونی دستگاه قضایی معطوف میشود.
وی ادامه داد: بحثهای حقوقی مربوط به قتلهای ناموسی و مجازاتهایی که جهت پیشگیری از ارتکاب جرم باید صورت بگیرد، یکی از ابعاد این ماجرا بود که بحثهایی هم در این خصوص، در فضای جامعه ایجاد شده بود و در این شماره، وضعیت سنجیای در این خصوص داشتیم. اما وقتی خیلی غرق در ابعاد حقوقی این ماجرا شویم، ریشهیابی قتلهای ناموسی از بعد روانشناختی و تربیت فردی، ممکن است یا نادیده گرفته شود و یا خیلی به آن بها داده نشود. در این خصوص با مصاحبه با آقای وجدانی همت، یکی از اساتید روانشناسی دانشگاه علامهطباطبایی تلاش کردیم آن را از بعد آکادمیک ریشهیابی کرده و برای ارائه راهحل جهت پیشگیری از این دست وقایع، قدمی برداریم.
وی افزود: مستند دختری در رودخانه، یکی از مستندهایی است، که در آن به موضوع قتلهای ناموسی و به خصوص، مسائل فرهنگی این موضوع، پرداخته شده. در این شماره در یادداشتی به معرفی این مستند پرداخته شدهاست.
سردبیر نشریه «قدم زنان» بررسی مشکلات زنان سرپرست خانوار را محور اصلی شماره چهارم این نشریه دانست و اطهار داشت: یکی از مسائل مهمی که در این شماره مفصلا به آن پرداختیم، بحث زنان سرپرست خانوار بود. زنان سرپرست خانوار، قشر ضعیفی از جامعه تلقی میشوند که با مشکلات گوناگونی در جامعه مواجهاند. برخی دادههایی وجود دارد که حکایت از این دارند که تعداد خانوارهایی که در آن زنان، سرپرست خانوارند، طی سالهای گذشته روند افزایشی داشتهاند. نکته حائز اهمیت، تقسیمبندی زنان سرپرست خانوار است، که طبق این تقسیمبندیها و متمایز شدن ویژگیهای آنان، نیازهای گروههای مختلف این زنان نیز، تغییر میکند. در یادداشتی در این شماره، به این موضوع به طور کامل پرداخته شده و به خلا وجود سیاستگذاریهای حمایتی در این خصوص اشاره شدهاست.
این فعال دانشجویی افزود: فقر و مشکلات اقتصادی یکی از عمدهترین چالشهایی است که در میان گروههای مختلف زنان سرپرست خانوار دیده میشود و به علت نقش ویژهٔ تربیتی مادر، این چالشها اثرات بسیاری را بر فرزندان این زنان به جای میگذارد. علاوهبر مسائل اقتصادی، مسائل فرهنگی ناشی از جنسیت، که در خصوص این گروه از جامعه وجود دارد، یکی از مسائل انکارناپذیر میباشد. که در این شماره، تلاش شد از منظر ملیحه شیان، رئیس مرکز مطالعات زنان و حنان زارع، کارشناس جامعهشناس، به عمق این مطالب پرداخته شود. همچنین در این شماره، یکی از مادران سرپرست خانوار، به بیان تجربه زیستهٔ خود پرداخت.
وی خاطر نشان کرد: بررسی وضعیت حال حاضر زنان سرپرست خانوار، از بعد حقوقی و قانونگذاری یکی دیگر از مسائل حائز اهمیتی است که در این شماره تلاش شد، این بررسی صورت گیرد. در این شماره، در قالب یادداشتی، دربارهٔ اسناد بینالمللی تدوین شده در خصوص زنان سرپرست خانوار، و همچنین اسناد داخلی تدوینشده در خصوص این زنان، بررسی جامعی صورت گرفت. و گریزی به مسئلهٔ حضانت و ابعاد حقوقی و فقهی آن نیز انجام شد.
محمد حسینی از بررسی علل تخریب آلونکهای حاشیه نشین در گفتگو با نماینده مجلس شورای اسلامی خبر داد و گفت: ديدن تصاوير و فیلمهای تخریب خانههای زنان سرپرست خانوار، چالشهای این زنان را با وضوح بیشتری نمایان ساخت. با مصاحبه با خانم سمیه رفیعی نماینده مجلس شورای اسلامی، در خصوص چالش سرپناه این زنان، صحبت شد.
وی تصریح کرد: همچنین، با مصاحبه با یکی از مربیان ورزش رزمی تکواندو، که توانسته است با وجود مادری به فعالیت در این رشته ورزشی بپردازد، به بررسی بخشی از مشکلات بانوان ورزشکار در کشور پرداختهشد. یک کتاب نیز در این شماره برای علاقهمندان به این حوزه معرفی شد.