به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در ایلام، تولید فکر، یکی از مسائل مهمی است که سبب نیل به منویات رهبری در راستای افزایش همت مضاعف و کار مضاعف می شود، کرسی های آزاد اندیشی زمینه جریان سازی سیال فکری را پایه گذاری می کنند و فضای نقد سازنده، تضرب آرا و پویایی محیط دانشگاه را ارتقا می دهند.
با وجود آن که مقام معظم رهبری به حاکم نمودن فضای آزادانه در دانشگاه ها تاکید بسیاری دارند؛ اما این موضوع آن گونه که شایسته می باشد مورد توجه واقع نشده است.
حلقه های صالحین به تریبونی برای اجرای کرسی ها مبدل شده اند
جعفر سبزی، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور ایلام گفت: تکلیف مداری و آسیب شناسی های اجتماعی مهمترین دلیل برای ابلاغ راهبرد برگزاری کرسی های آزاد اندیشی از سوی رهبر به دانشجویان و مسئولان اجرایی است.
وی ادامه داد: این گونه برنامه ها ظرفیت های بالقوه در دانشجویان را بالفعل می سازد و راه را برای حاکمیت عقلانیت و گفتمان صحیح هموار می کند.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور ایلام دانشجویان را آینده سازان این مملکت دانست و تصریح کرد: باید زمینه های لازم برای بیان حقایق، ابراز سلایق و اعلام مواضع دانشجویان در مراکز آموزش عالی فراهم شود؛ چه بسا بسیاری از شبهه ها در این گونه مجالس برطرف می شوند.
سبزی با بیان اینکه در روند برگزاری کرسی ها نقاط ضعفی وجود دارد که نمی توان از آن چشم پوشید، افزود: با وجود آن که چهار سال از تاکیدات اولیه رهبر در مورد برگزاری برنامه های آزاد اندیشی می گذرد؛ اما مسئولان به عنوان مجریان این طرح شاکله و بنیان فکری کرسی ها را به صورت عمقی و کاربردی درک نکرده اند.
وی تاکید کرد: آنچه که مانع برگزاری گفتمان های سیاسی برای القای روشنگری در مراکز آموزشی می شود هراس مسئولان و بایکوت کردن فعالیت های تشکل های مستقل است.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور ایلام خفقان و امنیتی شدن فضای دانشگاه ها را رو به افزایش عنوان کرد و گفت: نباید فراموش کرد که یک روی دیگر سکه، دانشجویان هستند، برخی از متقاضیان از ابراز عقاید و دغدغه های خود می ترسند.
سبزی ادامه داد: بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور ایلام با ایجاد کارگروه تخصصی و ارزیابی کیفیت برگزاری کرسی ها بر اساس راهبردهای مطلوب و مورد وفاق رهبر در مراحل مقدماتی برای امحای هراس دانشجویان با برگزاری کرسی های فرهنگی، جلسات توجیهی و مصون کردن دانشجویان متقاضی با دادن طیب خاطر به ایشان شرایط را برای ایجاد گفتمان های آزاد در این دانشگاه فراهم کرد است.
وی خاطرنشان کرد: برنامه های آزاد اندیشی در این دانشگاه محجور نیستند؛ بلکه بسیج دانشجویی پیام نور ایلام با برگزاری کرسی در جلسات حلقه های صالحین در پی ایجاد سیاست «آزادی گفتمان دانشجویی» است.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور ایلام یکی از راهبردهای بهبود کرسی ها را تشکیل تیم تحقیقاتی دانست و تصریح کرد: ایجاد کارگروه های تخصصی متشکل از فعالین دانشگاهی و رصد کردن مسائل روز اعم از سیاسی، فرهنگی، عقیدتی و اجتماعی متناسب با نیاز دانشجویان آنان را با تولید محصولات فکری تامین می کند.
عدم وجود سالن اجتماعات دلیل برگزار نشدن کرسی ها در پیام نور ایلام است
محمد طاهری مقدم، رئیس دانشگاه جامع پیام نور ایلام نیز در ادامه تصریح کرد: یکی از افتخارات یک ملت، توجه ارشدترین شخصیت سیاسی آن به مردم و و اقشار مختلف جامعه است.
وی ادامه داد: نظام جمهوری اسلامی ایران یکی از منحصر به فردترین حکومت هایی است که آن را نسبت به نظام های دیگر متمایز می کند.
رئیس دانشگاه جامع پیام نور ایلام درک رهبر از جو حاکم بر طیف های مختلف فکری و بنیادین را دلیل ارائه تدبیری مانند کرسی های آزاد اندیشی دانست و گفت: این طرح زمینه های مناسب برای فکر آزاد و گفتمان آزادانه را فراهم می کند.
طاهری مقدم تایید کرد: برخی افراد طرح مذکور را آسیبی بزرگ بر پیکره دانشگاه می دانند؛ اما باید اعلام داشت اعمال مدیریت صحیح و بیداری اذهان در راستای رصد کردن شرایط و تهدیدات جهانی مهمترین نقطه قوت برپایی کرسی های آزاد اندیشی می باشد.
وی افزود: این طرح با وجود آن که سابقه طولانی ندارد؛ اما می تواند صبغه ای مطلوب و راهبردی معطوف در راستای هشیار کردن جوانان این مرز و بوم نسبت به مسائل جهان اطراف باشد.
رئیس دانشگاه جامع پیام نور ایلام با بیان اینکه در برگزاری کرسی های آزاد اندیشی آن چه که باید مورد توجه قرار گیرد استفاده از اساتید متبحر و متخصص است، تصریح کرد: اگر اساتید داور به موضوعات مطروحه تسلط نداشته باشند سبب افزایش شبهات و آسیب زایی در تفکرات دانشجویان خواهند شد.
طاهری مقدم گفت: نباید در بحث برگزاری کرسی ها خطرات یا تبعاتی دانشجویان را تهدید کند. امنیتی کردن دانشگاه ها شایسته و در شان این مکان و دانشجویان نیست، قشر دانشجو باید بیش از هر جای دیگر در محیطی که به آن تعلق دارد احساس آرامش و امنیت کند.
وی با انتقاد به مشکلات اداری که دانشجویان متقاضی برگزاری برنامه های آزاد اندیشی با آن سر و کار دارند، تصریح کرد: مادامی که فرهنگ گفتمان آزاد در دانشگاه ها و جامعه درونی نشود نباید توقع داشت که کرسی ها به صورت ضابطه مند و اصولی برگزار شوند.
رئیس دانشگاه جامع پیام نور ایلام تاکید کرد: معاونت فرهنگی و بسیج دانشجویی این مرکز آموزش عالی در سال های اخیر تعدادی کرسی برپا کرده است که سهم برگزاری این برنامه در نیمسال گذشته تنها یک تریبون آزاد با موضوع «رابطه دختر و پسر» بود.
طاهری مقدم با تاکید بر این که نباید فضایی ایجاد کرد که دانشجویان احساس خمودگی و ایستایی کنند، افزود: ما منکر ضعف های کرسی هایی که در این مرکز برگزار می شوند نیستیم؛ اما این برنامه ها توانسته اند نگرش دانشجویان را به گفتگوی آزاد و منطقی سوق دهند.
وی خاطرنشان کرد: دانشجویان این دانشگاه برای برگزاری کرسی ها خودشان پیش قدم می شوند و فضا را مدیریت می کنند، به ضرس قاطع اعلام می دارم که این دانشجویان بهتر از مدیران و رئیس دانشگاه برنامه ها را اجرا می کنند.
رئیس دانشگاه جامع پیام نور ایلام مشکل عدیده ای که این مرکز با آن دست و پنجه نرم می کند را کمبود فضای مناسب دانست و گفت: عدم در اختیار داشتن آمفی تئاتر و یا سالن اجلاس سبب می شود برنامه ها در حیاط مرکزی این دانشگاه برگزار شوند.
طاهری مقدم سردی و برودت هوا را مهمترین مانع در برپایی کرسی های ترم اخیر عنوان و تصریح کرد: با توجه به بهبود وضعیت جوی در ترم جاری و مساعد شدن دما، برنامه های آزاد اندیشی به صورت جدی و مستمر پیگیر خواهد شد.
وی با بیان اینکه باید بسترهای لازم برای فروکش کردن غلیانات درونی دانشجویان در محیط دانشگاه فراهم شود، تاکید کرد: روح و پویایی باید در دانشگاه ها تزریق شود، رکود در مراکز آموزش عالی سبب ایجاد تنش در جامعه خواهد شد.