به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در شیراز، مسعود براتی، کارشناس مسائل تحریم صبح امروز در جمع دانشجویان دانشگاه های شیراز، با اشاره به فلسفه خطوط قرمز هسته ای اظهار داشت: نمونه اتفاقات تاریخی، تجربه کره شمالی است که در ابتدا کره شمالی تعهداتش را انجام داد، اما آمریکا تعهداتش را اجرا نکرد.
وی با اشاره به تجربه برنامه هسته ای لیبی و عدم تحقق وعده های آمریکایی نسبت به تعهدات خود افزود: تجربه توافقات ژنو، سعدآباد، الجزایر و آزادی گروگانهای آمریکایی از دیگر تجربه هایی است که باید به آنها توجه کرد.
براتی در ادامه با اشاره به لفظ لغو و تعلیق در تحریم ها اضافه کرد: تعلیق یعنی موقت بودن و اینکه ارادههای سیاسی آماده برگشت به حالت قبلی هستند.
وی با بیان اینکه سرمایهگذاران خارجی نیاز به افق روشن و با ثبات در میان مدت و بلند مدت دارند، یادآور شد: تعلیق نمیتواند پیام اطمینان بخشی به فعالان اقتصادی برای همکاری با ایران بدهد.
کارشناس مسائل تحریم از دیگر تفاوت های تحریم و لغو را، معنای «کان لم یکن شدن» قانون در لغو دانست و تصریح کرد: تعلیق بدون نیاز به طی مسیر کامل قانون گذاری، قابل بازگشت است و توقف اجرا توسط مجری قانون صورت میگیرد و از تعلیق نیز پایینتر است.
براتی با بیان اینکه تحریم بانک مرکزی، داراییها، تراکنش، تحریم نفتی، فروش، دریافت پول، سرمایهگذاری درتولید، شرکت ملی نفتکش ایران، تحریم بانکهای عامل، تراکنشهای مالی، ایجاد شعبات جدید، ایجاد شعبات مشترک، تحریم سوئیفت، تحریم کشتیرانی و حمل و نقل و محدودیتهای سرمایهگذاری در بخشهای مختلف اقتصادی است، خاطرنشان کرد: در موارد سرمایهگذاری در تولید، ایجاد شعبات جدید و مشترک و محدودیتهای سرمایهگذاری در بخشهای مختلف اقتصادی، تعلیق بدون فایده است و باید معنای لغو لحاظ شود.
وی با اشاره به قوانین فروش نفتی آمریکا برای کشورهای در تحریم بیان کرد: بر اساس قانون NDAA کشورهایی که توسط رئیس جمهور آمریکا استثنا شوند حق خرید نفت از ایران را دارند و هر شش ماه یکبار این کشورها تعیین میشوند، که البته به نظر میرسد اطلاعات خریداران نفت ایران باید در اختیار ریاست جمهوری آمریکا قرار گیرد.
این کارشناس مسائل تحریم با بیان اینکه خطوط قرمز اصلی ترسیم شده در توافقنامه رعایت نشده است و از لحاظ حقوقی باب ابهام و درگیری حقوقی باز است، ادامه داد: فارغ از وزن امتیازهای داده شده از سوی ایران، این امکان وجود دارد که هیچ وقت روز اجرا فرا نرسد.
وی با بیان اینکه تعلیق شدن و نه لغو تحریمها با جو حاکم بر روابط ایران و آمریکا، نمیتواند روشنی لازم برای روابط اقتصادی را بدهد، گفت: نامشخص بودن تکلیف دلارهای نفتی شوک بزرگی به ایران وارد می کند و عدم دسترسی به سوئیفت توسعه روابط بانکی با شبکه بانکی جهانی را مشکل خواهد کرد و این توافق نامه را نمیتوان تامین کننده منافع ملت ایران دانست.