به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از کرمان، پایان هفته گذشته بزرگترین مانور عملیاتی و غیر نظامی کشور در مقابله با بلایای طبیعی به همت دانشگاه علوم پزشکی کرمان و دانشگاههای علوم پزشکی جیرفت، بم، رفسنجان، زاهدان، ایرانشهر در شهرستان جیرفت برگزار شد.
این مانور به منظور تمرین آمادگی و مقابله در برابر زلزله و اپیدمی با محوریت بهداشت و درمان جنوب شرق کشور، با شعار «همگرایی و هم افزایی بهداشت و درمان در پاسخ به حوادث و بلایا با رویکرد جامعه محور» برگزار شد.
افزایش سطح آمادگی و توانمندی واحدهای عملیاتی و ستادی بهداشت و درمان در پاسخ به حوادث غیر مترقبه، تقویت و ایجاد انسجام پایدار در ساختار فرماندهی و کنترل بهداشت و درمان قطب جنوب شرق در سطوح ستادی و میدانی، ارزیابی برنامه عملیاتی و جامع پاسخ بهداشت و درمان به حوادث و بلایا، تمرین و ارزیابی عملکرد بهداشت و درمان جنوب شرق کشور در اجرای فرایندهای مرتبط با EOP وزارت بهداشت و درمان، ارزیابی ظرفیت و توانمندی DMAT دانشگاههای علوم پزشکی جنوب شرق در حوادث و بلایا، فرصت سازی جهت توسعه و به روز رسانی دانش و تجهیزات تیمهای DMAT و اشتراک گذاری و انتقال تجارب عملیاتی دانشگاههای قطب جنوب شرق در حوادث و بلایا از اهداف برگزاری این مانور بود.
در این مانور خ داد فرضی زمین لرزهای با قدرت شش و چهار دهم ریشتری در عمق ۱۰ کیلومتری زمین در ساعت ۴: ۵۰ دقیقه بامداد در منطقه جیرفت در استانداری کرمان اعلام شده که بلافاصله ستاد مدیریت بحران دانشگاه علوم پزشکی کرمان تشکیل شد.
بر اساس این سناریو تعداد مصدومان فرضی این مانور ۱۳ هزار و ۸۰۰ نفر و تعداد فوتیها شش هزار و ۷۵۰ نفر در نظر گرفته شده است.
ستاد بحران دانشگاه علوم پزشکی کرمان در ساعات مختلف اقدامات مقتضی زیر را انجام داد:
- اعزام بلافاصله تیم ارزیاب اولیه به منطقه حادثه (شهرستان جیرفت)
- فعال کردن ستاد مدیریت بحران دانشگاههای علوم پزشکی قطب جنوب شرق
- اعزام تیم ارزیاب سریع در ساعت ۵:۳۰
- اعزام تیم واکنش سریع به منطقه ۵:۳۸
- اعزام تیم ارزیاب اولیه از رابر در ساعت ۵:۴۰
- اعزام تیم درمان واکنش سریع درمان از کرمان در ساعت ۵:۴۲
- اعزام تیم واکنش سریع سریع از رفسنجان در ساعت ۵:۴۵
- اعزام تیم واکنش سریع بهداشتی، پشتیبانی و غذا و دارو از کرمان در ساعت ۵:۵۳
در مجموع ۲۵۶ نفر از تیمهای واکنش سریع شامل تیمهای معاونتهای درمان، پشتیبانی، بهداشت، غذا و دارو، دانشجویی فرهنگی، تحقیقات و فناوری، بازرسی، حراست و اورژانس دانشگاه علوم پزشکی کرمان به منطقه اعزام شدند.
دو کامیون، یک تریلی حاوی یک بیمارستان صحرایی، ۴۶ عدد چادر و هزار و ۲۰۰ کوله پشتی، ۷ دستگاه خودرو سبک و سنگین یک دستگاه مینی بوس و دو دستگاه اتوبوس، یک آزمایشگاه سیار از معاونت بهداشتی و دو EMP (پست درمان پیشرفته) و آزمایشگاه سیار به منطقه اعزام و در محل کمپ A در منطقه جیرفت مستقر شوند.
پس از اعلام این زمین لرزه ستادهای مدیریت بحران در واحدهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی کرمان فعال شد و بر اساس برنامه ریزهای انجام شده بر طبق سیستم ics فرماندهی بحران؛ فرماندهان ارشد هر بحش تابعه شناسایی و وظایف خود را انجام دادند.
درادامه وضایف انجام شده توسط هریک از واحدهای تابعهی دانشگاه علوم پزشکی کرمان را میخوانید:
معاونت درمان
EOC معاونت درمان در پی اعلام لحظه صفر تشکیل و اعضا بر اساس معیار زمان سنجی حاضر شدند. بر طبق سیستم ICS (فرمانده بحران) فرماندهان ارشد هر بخش در محل از پیش تعیین شده مشغول انجام وظیفه شدند.
همچنین تیم DMAT درمان به همراه تجهیزات تخصصی و بیمارستان صحرایی به منطقه اعزام شد.
بر اساس گزارشات ارسالی تیم ارزیاب بیمارستانهای تحت پوشش فعال و روند پیشرفت امور از طریق فرمهای ویژه پیگیری شد.
معاونت بهداشتی
ستاد EOC معاونت بهداشتی در ساعت ۵: ۲۰ دقیقه بامداد فعال شد و بلافاصله به افراد فراخوان و اعضای ستاد حدکثر تا ساعت ۶: ۰۳ دقیقه بامداد در محل ستاد حضور یافته و ۳۶ نفر از پرسنل بهداشتی در قالب ۱۱ تیم (دو تیم بیماریهای واگیر، دو تیم بهداشت محیط حرفهای، دو تیم سلامت خانواده و جمعیت، دو تیم سلامت روان، یک نیم بهبود تغذیه، یک تیم آموزش سلامت و یک تیم گسترش و تجهیزات تخصصی) تجهیزات خود را تحویل گرفته و به منطقه اعزام شدند.
معاونت توسعه مدیریت و منابع دانشگاه
ستاد مدیریت بحران معاونت توسعه مدیریت و منابع دانشگاهد با حضور اعضای چارت فرماندهی فعال شد و اقدامات ذیل را در این مانور انجام داد:
-راه اندازی اتاق بحران در معاونت در روز مانور
-اعزام تیم واکنش سریع پشتیبانی به منطقه حادثه دیده شامل تاسیسات و خدمات
- همکاری تیم پشتیبانی در برپایی واحدهای بهداشتی و درمانی در منطقه
- هماهنگی جهت ترابری تجهیزات و پرسنل تیم واکنش سریع دانشگاه به منطقه
- برنامه ریزی جهت پشتیبانی از واحدهای مستقر در منطقه مانور در زمینه آب، برق، غذا، امکانات رفاهی، تجهیزات
- راه اندازی انبارهای پشتیبانی در منطقه
- اعزام ارزیاب پشتیبانی به منطقه در قالب تیم ارزیاب سریع دانشگاه
بیمارستان شهید باهنر
ستاد مدیریت بحران بیمارستان باهنر بلافاصله پس از اعلام زلزله فرضی، فعال شد. در ادامه ارزیابی اورژانس از نظر تعداد تخت، تعداد پرسنل و فراخوانی جانشین جهت ناظر درمانی انجام شد و ناظر درمانی بخشها و رابط ارشد پرستاری نیز فعال شد.
بیمارستان افضلیپور
درپی حادثه زلزله در منطقه جیرفت، ستاد فرماندهی بیمارستان افضلیپور با حضور اعضای چارت فرماندهی فعال شد.
بیمارستان شفا
مانور بحران در محل دفتر فرمانده حادثه برگزار شد، همزمان با شروع مانور بزرگ زلزله در جنوب شرق و اعلام وضعیت قرمز از طریق فرمانده حادثه این مرکز به سوپروایزرو مرکز تلفن و فعال شدن چارت ستادی بیمارستان تمامی اعضا در محل دفتر فرمانده حادثه حضور یافتند.
ارزیابی تاسیساتی بیمارستان را به طور کامل انجام و بازتاب گزارشات وضعیت آسیبهای احتمالی به بیمارستان توسط واحد ارزیابی و کنترل آسیب به فرمانده حادثه اعلام شد.
وضعیت بیمارستان از نظر بیمار و تختهای فعال و اوژانس مورد ارزیابی قرار گرفت و امکان دستیابی فوری از طریق دو درب ورودی اضطراری بیمارستان برقرار شد.
همچنین هماهنگی با کلیه واحدها ی مختلف فرماندهی، برنامه ریزی، پشتیبانی و روابط عمومی به طور کامل انجام شد.
معاونت آموزشی
اهم اقدامات معاونت آموزشی
-مکاتبه با گروههای آموزشی –داخلی –جراحی-زنان-بیهوشی-ارتوپدی-طب ارژانس-جراحی مغزو اعصاب و آمار و اعزام یک نفر از اعضا هیات علمی گروهها و دستیاران به منطقه مانور اعزام شد.
- هماهنگی معاونت دستیاری دانشکده پزشکی با گروههای آموزشی جهت تامین دستیاران برای اعزام به منطقه هماهنگی و تعامل نزدیک اتاق بحران معاونت آموزشی باeoc دانشگاه صورت آماده باش اتاق بحران معاونت آموزشی جهت اعزام اعضای هیات علمی و دستیاران به عنوان تیم پشتیبان تخصصی معاونت درمان جهت اعزام به منطقه حادثه.
مرکز بهداشت شهرستان کرمان
پیرو اعلام لحظه صفر مانور بزرگ عملیاتی مقابله با بلایای کشور در ساعت ۵: ۱۶ جلسه EOCمرکز بهداشت شهرستان کرمان در ساعت ۵: ۴۴ تشکیل گردید. در این جلسه دکتر ترابی سناریو مانور زلزله جیرفت را قرائت کرد. در ادامه تیمهای واکنش سریع در حالت آماده باش قرار گرفتند.
شبکه بهداشت و درمان شهرستان ارزوئیه
پس از اعلام خبر وقوع زلزله در شهر جیرفت واعلام فراخوان توسط EOCمرکز مدیزیت حوادث دانشگاه علوم پزشکی کرمان به مدیر شبکه بهداشت ودرمان شهرستان ارزوئیه، EOCشبکه بهداشت فعال شد. درادامه اعضای تیم DMATفراخوان وتجهیز و همراه با تجهیزات تخصصی به محل حادثه اعزام شدند.
شبکه بهداشت و درمان بافت
پس از اعلام eoc قطب مبنی برزلزله ۶/۴ریشتری در جیرفت روز پنج شنبه ساعت ۵: ۱۰ eocشبکه بهداشت ودرمان بافت فعال شد و همه اعضاء اصلی حضور یافتند.
بلافاصله وقوع حادثه به اطلاع کلیه اعضاء ستاد بحران رسید. پس از بررسی جزئیات زلزله و آمادگی واحدها کار خود را شروع کردند و در قالب ۱۳ تیم بهداشتی ودرمانی ساعت ۵/۴۵به محل وقوع حادثه اعزام شدند.
شبکه بهداشت و درمان راور
پس از اعلام شروع مانور به فرمانده EOCشبکه بهداشت راور درساعت ۵: ۵۷ اعلام وضعیت قرمز و آماده باش کلیه اورژانسهای بیمارستانی و پیش بیمارستانی و تیمهای بهداشتی توسط فرمانده دریافت شد که در ساعت ۶: ۸ با مسئول روابط عمومی جهت فراخوان اعضا تماس گرفته شد و اعضا EOCدر محل دفتر مدیریت شبکه حاضر و جلسه تشکیل شد.
با توجه به وضعیت قرمز فرمانده HICSاعضا را فراخوان نمود و اعضا HICSدر سالن EOC حاضر شدند. فعلا کلیه نیروها در حال آماده باش میباشند.
شبکه بهداشت و درمان رابر
با توجه به اعلام دانشگاه مبنی بر شروع مانور بحران در جنوب شرق، EOC شبکه رابر فعال و تیم ارزیاب و DMAT این شهرستان به منطقه اعزام شد.
شبکه بهداشت ودرمان سیرجان
بیمارستان امام رضا (ع) سیرجان امادگی خود را جهت پشتیبانی از مانور زلزله در جیرفت اعلام و در اسرع وقت جلسه HICS با حضور اعضا تشکیل شده است.
شبکه بهداشت و درمان زرند
در راستای برگزاری مانور بزرگ جنوب شرق کشور در جیرفت، EOC شبکه بهداشت و درمان زرند فعال و اقدامات ذیل صورت پذیرفت:
-اطلاع رسانی و فراخوان اعضای چارت بحران شبکه بهداشت و درمان و بیمارستانهای سینا و امام علی (ع)
-تشکیل جلسه مدیریت بحران با حضور اعضا چارت در شبکه و بیمارستانها
-آماده باش اورژانسهای بیمارستانی و پیش بیمارستانی و اعلان وضعیت قرمز
-فراخوان نیروهای بحران بخشهای بیمارستان و فراخوان تیم واکنش سریع، هماهنگی با مسئول سالن سپاه و در نظر گرفتن فضای جایگزین اورژانس
شبکه بهداشت و درمان بردسیر
تشکیل جلسه ICS شبکه بهداشت و درمان بردسیر با حضور تمام اعضا و فراخوان و اعزام تیمهای DMAT و اعزام به منطقه عملیاتی جیرفت صورت گرفت .
همچنین فعالسازی HICS بیمارستان قائم و فراخوان نیروهای آنکال و آمادگی جهت پذیرش مصدومان احتمالی انجام گرفت.
بیمارستان حضرت ولی عصر (عج) شهربابک
پیرو فعال شدن سامانه هشدار سریع اورژانس بیمارستانی و پیش بیمارستانی از طریق EOCکرمان، اتاق بحران بیمارستان حضرت ولی عصر (عج) با هماهنگی EOC کرمان در ساعت ۶: ۳۵ دقیقه فعال شد.
لازم به ذکر است سید حسن قاضیزاده هاشمی، وزیربهداشت؛ دکتر محمد حاجی آقاجانی معاون درمان وزیر بهداشت علیرضا رزم حسینی استاندار کرمان؛ میعادفر معاون اجرایی مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی کشور، و دکتر سرور معاون عملیات مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی کشور با حضور در ستادهای بحران و مناطق عملیاتی از نزدیک در جریان فعالیتهای دانشگاه علوم پزشکی کرمان در این مانور قرار گرفتند.
در این مانور، دانشگاههای علوم پزشکی، کرمان، جیرفت، بم، رفسنجان، زاهدان، ایرانشهر، اداره کل مدیریت بحران استان کرمان، اداره کل مدیریت بحران استان سیستان و بلوچستان، پلیس راهنمایی و رانندگی کرمان، اداره کل بهزیستی استان کرمان، جمعیت هلال احمر استان کرمان، فرماندهی انتظامی استان کرمان و مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی کشور مشارکت داشتند.